ryby - 22566 przepisów (strona:89/1505)

Keto wakacje cz. 2 177

tłuszczu. A węglowodanowe dodatki, które zwyczajowo pojawiają się w ich towarzystwie można pominąć, zostawić, oddać współtowarzyszowi (niepotrzebne skreślić). No generalnie odmówić sobie ich konsumpcji. Fritto misto, czyli mieszanka smażonych ryb i owoców morza Jadanie w lokalu jako jedno z wyzwań diety ketogenicznej Oczywiście są kraje, których kuchnia bardziej niż mniej bazuje na węglowodanach lub z nich wręcz słynie(...)przykład Włochy (pizza, makarony, itp.). Jednak nie znam takiego kraju – przynajmniej w basenie Morza Śródziemnego – w którym nie jada się mięs , ryb , owoców morza oraz warzyw i owoców. Mięso czy ryby w towarzystwie zieleniny polanej oliwą brzmi dla mnie jak najlepszy możliwy posiłek ketogeniczny. Warto jednak dokonać wyboru knajpy z wyprzedzeniem i upewnić się, że serwuje

Modern Cave Girl
Tatar z łososia z majonezem 103

Świetny na przekąskę dla domowników, na imprezę, piknik lub do przegryzienia w pracy. A z odpowiednią dekoracją doskonale spisze się także na romantycznej kolacji we dwoje   Pomysły na ryby: ** Ryba w zalewie pomidorowo-octowej ** Ryba duszona w sosie pomidorowym ** Ryba w kukurydzianej panierce ** Ryba pieczona na ryżu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2-3 porcje

Kulinarny S.O.S.
Siekane kotleciki z dorsza 92

Kotlety rybne to świetna alternatywa dla zwykłych filetów albo paluszków, szczególnie gdy musi być szybko i smacznie. Do przygotowania siekanych kotlecików można wykorzystać filety każdej ryby, czy to łosoś, mintaj czy dorsz. Ja miałam zamrożone kawałki dorsza, dodałam cukinię, cebulę, doprawiłam. Wyszły bardzo dobre:) Polecam również inne przepisy z rybą w roli głównej: Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla(...)Livornese)   Ryba po grecku (najlepsza) Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami Dorsz bałtycki smażony na maśle czosnkowym Siekane kotleciki z dorsza  Składniki (na 8 sztuk): 300g filetów z dorsza 100g cukinii 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżka kaszy manny  przyprawa do ryby albo ulubione zioła: tymianek

Obiad gotowy
Ryba w cieście 128

Ryba w cieście to bardzo fajna alternatywa dla zwykłej smażonej ryby w panierce. Idealnie nadaje się zarówno do frytek jak i opiekanych ziemniaczków lub jako samodzielny obiad z dodatkiem soku z cytryny oraz sosu tatarskiego lub czosnkowego. Prosty i szybki przepis, może nie do końca „fit” ale raz się żyje i czasami można sobie pozwolić na odrobinę(...)filetów z dorsza lub mintaja 100 g mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej roślinny pieprz sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Rozmrażamy filety naszej ryby. Do miski wsypujemy 100 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, a także doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wlewamy pół szklanki mleka i wbijamy 1 jajko. Całość dokładnie mieszamy

Blog kulinarny S9.PL
Dorsz cytrynowy z kaparami podany z surówką koperkową z kapusty 104

gruntowe 1 łyżka oleju 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól, świeżo mielony pieprz do smaku Ryba cytrynowa (ryba w sosie cytrynowym): Filety z dorsza (lub innej ryby) posypujemy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Odkładamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół). Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę(...)zalewy kapary. Lekko solimy do smaku. Przelewamy do niedużego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu gorącego sosu układamy rybę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 12-13 minut. Po upieczeniu można przybrać np. koperkiem. Podajemy np. z ryżem, pęczakiem czy kuskusem. U mnie do ryby podałam surówkę z kapusty i koperku. Surówka koperkowa z białej kapusty: Z kapusty usuwamy zewnętrzne

Poezja smaku
Ryba w kremowym sosie ze szparagami. PRZEPIS 171

rybą w roli głównej nigdy dość. Tym razem wypróbowaliśmy przepis na łososia w kremowym sosie ze szparagami i wyszło pysznie. Przepis na rybę w kremowym sosie ze szparagami Składniki: 500 gramów fileta z łososia lub ryby morskiej (można też pół na pół, tak jak tym razem u nas), duża cebula, dwa ząbki czosnku, pęczek zielonych szparagów, kopiasta łyżka mąki(...)szklanki mleka, świeży koperek, sól, pieprz, olej. Zrób tak: rybę pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, następnie usmaż z obu stron na patelni – najlepiej teflonowej lub podobnej, ryba bez panierki może przywrzeć. Kawałki zdejmij i odstaw. Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną cebulę, pod koniec dodając posiekany czosnek. Dodaj mąkę i chwilę zasmaż, cały czas mieszając, aby całkowicie

Kulinarna Polska
Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) 132

stylu Livorno, czyli baccalà alla Livornese. Wydawać by się mogło, że tak włosko brzmiąca nazwa zobowiązuje, ale w rzeczywistości jest to prosta potrawa z Toskanii, w której skład wchodzi ryba, pomidory, cebula, czosnek. Chcąc zgłębić temat i poszukując oryginalnych przepisów, znalazłam wiele modyfikacji, m.in. z ziemniakami, z papryką, z oliwkami czy kaparami. Oliwki i kapary jakoś szczególnie przemówiły do mojej(...)puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów (kwiaty) 2 łyżki oliwek bez pestek garść liści bazylii natka pietruszki mąka do obtoczenia ryby sól pieprz oregano przyprawa do ryb  Rybę podzielić na kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, odstawić na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać

Obiad gotowy
Dorada ryba śródziemnomorska z pomidorkami 118

PRZYGOTOWANIA Umytą i wypaproszoną rybę natrzeć w środku solą i czosnkiem, nadziać pomidorkami i natką pietruszki Na patelni ułożyć rybę polać 3 łyżkami oleju z oliwek, dodać pokrojone pomidorki, natkę pietruszki oraz ząbek czosnku. Dodać tyle wody, aby zakryła połowę ryby Dusić pod przykryciem po 15 minut z każdej stony SMACZNEGO

zielonacukinka
Rybne curry z pomidorami i cynamonowym ryżem 197

rozluźnia spięte mięśnie po wymagających trasach skutych lodem. Do tego puszysty ryż przesiąknięty przytulnym zapachem cynamonu i rzut świeżej natki pietruszki :) Kremowy sos otulający miękkie i wciąż jędrne kawałki ryby, słodkie pomidory i ryż z cynamonową nutą to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o szybkość, prostotę, smak i moc przyjemnego rozgrzewania! Rybne curry z pomidorami i cynamonowym ryżem Potrzebujesz(...)cebuli dodaj przyprawy i smaż 30sek. 3. Na patelnię wlej pomidory z puszki i 1/4 puszki wody - wymieszaj. 4. Rybę pokrój na mniejsze kawałki. 5. Na patelnię wlej mleko kokosowe, wymieszaj. 6. Na wierzchu sosu ułóż kawałki ryby, przykryj pokrywką i duś 5-7min. aż ryba będzie miękka. 7. Curry dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowe sushi – co potrzebujemy? 185

lepsze :) No dobrze ale nie będę się już chwalił :) Chcę w tym wpisie pokazać Wam jakie podstawowe składniki potrzebujemy aby przygotować domowe sushi. Ryba To oprócz ryżu podstawowy składnik każdego sushi. Możemy wykorzystać do przygotowania sushi ryby surowej (najpopularniejszy jest łosoś i tuńczyk), ryby smażonej, grillowanej. Osobiście(...)polecam Wam wykorzystania ryby wędzonej. Głównie ze względu na to, że ma zbyt wyrazisty smak i aromat, niestety może to doprowadzić do tego, że ryba ta zniszczy nam smak innych składników. Ryż Oprócz ryby to drugi najważniejszy składnik sushi. Zawsze powinniśmy używać specjalnego ryżu, dobrej jakości. Ryż do sushi powinien być biały, krótkoziarnisty. Mamy kilka odmian ryżu, który

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz w orzechowo – pietruszkowej panierce z puree ziemniaczano – pomidorowym 190

stoi na przeszkodzie, aby go zastąpić inną rybką. Pomidorowe puree przygotowałam, z młodych ziemniaczków i wyszło nieziemsko kremowe. Całość dopełnia surówka z ogórka małosolnego, która idealnie pasuje do ryby. Składniki na panierkę do ryby (około 5 porcji): 0,5 kg fileta z dorsza 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej garść pestek dyni garść pestek słonecznika 2 łyżki mielonych(...)pieprz sól Składniki na puree: 400 g obranych ziemniaków 4 szt suszone pomidory w oleju 1 łyżeczka masła sól Składniki na surówkę: ogórek małosolny śmietana 12 % koper pieprz Przygotowanie: RYBA W PANIERCE Fileta z dorsza porcjujemy na kawałki. Skrapiamy rybę cytryną doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na 15 minut. Pestki dyni, słonecznika i pietruszkę rozdrabniamy przy pomocy blendera. Łączymy wszystko

Kierunekuchnia

Proponowane wyszukiwania