wami kilkoma na gorąco pisanymi refleksjami. W wyspiarskim menu królują oczywiście ryby. Na ich czele miejscowa unikalna espada ( zdjęcie nr 1 ), czyli pałasz atlantycki. Endemicznie występująca tu ryba, z wyglądu niezbyt sympatyczna ( przypomina grubaśnego węgorza z wielkimi oczami i ostrymi zębiskami ) podawana jest tu na wiele sposobów. Szczególnie chętnie podaje się tu ją z miejscowymi bananami, które rosną(...)razem zlokalizowanym tuż przy brzegu oceanu jest restauracja Marisqueira Cantinho da Madalena w miejscowości Madalena do Mar ( zdjęcie nr 3 ) Zamówiliśmy tam danie, które opisano w karcie jako ryby lokalne z dnia połowu podane w wersji dla 2-ch osób. Spodziewaliśmy się mixu grilowanych ryb morskich na wzór wielu innych podobnych tawern specjalizujących się w daniach pochodzących
Smaki Ewyjód) idealny składnik diety odchudzającej - choć zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne ! większość ich tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone ryby te pomagają w regulacji nadciśnienia , dbają również o poziom naszego cholesterolu (podwyższają dobry i zmniejszają zły cholesterol) mają sporo potasu , który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu zawarty(...)nich kwas omega-3 przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu wpływają na nastrój - zwiększając poziom seratoniny działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację są to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem Czytając te śledziowe pochlebstwa ogromnej ochoty na sałatkę z tą rybką nabrałam. Śledzia więc w te pędy na pobliskim bazarku "złowiłam", resztę
Grunt to przepis!wyczuwalnej ostrości imbiru i papryczki, rozkosznie pachnąca limonką i świeżą kolendrą. I, jak założyłam – do przygotowania w pół godziny. Składniki na około 3 porcje: około 300 g białej ryby bez skóry i ości, np. dorsza 1 niewielka cebula 3 małe marchewki 1 mały kalafior o wadze około 250 g 2-3-cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku(...)plasterki, różyczki kalafiora porwać na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę drobno posiekać, limonkę wyszorować i wyparzyć, zetrzeć skórkę (bez białej części). Rybę pokroić w około 1,5-cm kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić cebulę i przesmażyć na umiarkowanym ogniu, mieszając okazjonalnie przez 2 minuty. Dodać imbir, czosnek, papryczkę, kardamon
Even Better Foodrybie kręgosłupy i części pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, jedna pokrojoną w cząstki marchew liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 15-20 minut. Ugotowany rybny wywar odcedzamy, odrzucając wygotowane warzywa i kawałki ryb(...)gotującego się wywaru wkładamy drugą marchew pokrojoną w kostkę i kawałki filetów z pstrąga. Zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") i gotujemy rybę przez 7-10 minut ( nie za długo bo się rozpadnie). Ugotowane kawałki ryby przekładamy do czterech niewielkich salaterek, dokładając do każdego naczynia po łyżce kukurydzy i groszku. Teraz wywaru doprawiamy ( wcześniej próbując
Miód i pieprzpapierowym. Rybę ze wszystkich stron posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie wetrzeć świeżo starty imbir. Odstawić karpia pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin, by ryba się zamarynowała. Kawałki ryby obtoczyć w mące, potem rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor. Usmażone kawałki karpia wkładać do garnka(...)razu przykrywać pokrywką. Ten zabieg pozwoli zachować wysoką temperaturę ryby podczas smażenia kolejnych kawałków ryby. Poza tym ryba w tym czasie nie będzie wysychać. Jeśli mamy wolne miejsce w piekarniku, można garnek przechować dodatkowo właśnie w piecu w temp. do 170 stopni C. To jednak warto robić, gdy smaży się naprawdę hurtowe ilości karpia . W czasie Wigilii smażonego
Weekendy w domu i ogrodziemulisty' posmak i coś w tym jest. Jednak prawdą jest też, że jeżeli karp pochodzi z dobrej hodowli, to dobrze smakuje. Jeżeli nie macie pewności, co do pochodzenia ryby, jest kilka zabiegów pozwalających na pozbycie się (lub chociaż zniwelowanie) niechcianego posmaku. Składniki: 2 płaty świeżego karpia po ok. 450-500g lub 1kg karpia podzielonego na dzwonka sól pieprz(...)grzbietu, aż do końca. Następnie odciąć płetwy i wyrównać filety. Ze skóry usunąć pozostałe łuski. Rybę jeszcze raz opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. Każdy filet podzielić na ok. 4 cm paski. Pęsetą wyciągnąć z boków tyle ości, ile się uda.* Kawałki ryby oprószyć solą, układać w zamykanym (najlepiej szklanym) pojemniku, przekładając plasterkami cebuli. Odstawić pod przykryciem
Pełny talerzDorada w wersji świątecznej, pieczona w sosie pomarańczowo-limonkowym, aromatyzowana cynamonem, imbirem oraz goździkami. Upieczona ryba jest delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna propozycja dla smakoszy ryb. Smacznego! **** L’orata in versione natalizia viene cucinata in un succo di arancia e lime a cui aggiungere cannella, zenzero e chiodi di garofano: il pesce ne beneficerà acquistando delicatezza e aroma(...)pieczenia: mieszamy sok z limonki i pomarańczy z cynamonem i imbirem. Dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy do formy, po czym polewamy przygotowanym sosem. Wierzch ryby obkładamy plastrami pomarańczy, żurawiną, 2-3 gałązkami rozmarynu. Na koniec całość spryskujemy odrobiną oliwy. Rybę pieczemy ok. 20 minut
La grande e la piccola cuocaCzas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego. Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba powinna być doprawiona solą i pieprzem. Smażyć na ostrym ogniu, szybko. Ryba ma się lekko przesmażyć, a nie rozgotować. Nie pozwolić, żeby się rozpadła(...)jeszcze trochę dojdzie w zalewie. Włożyć usmażoną rybę do naczynia. Na tej samej patelni obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Wlać na patelnię trochę wody przeznaczonej do zalewy, zagotować i wymieszać. Zalewa – do garnka dodać wszystkie składniki zalewy, dodać obsmażoną cebulkę i gotować 2 minuty. Następnie wylać zalewę do ryby. Przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenie. Najlepiej smakuje
Kuchnia Pokoleńprzepisem to musi się udać. W efekcie przepisu, który ja znalazłam i postanowiłam wypróbować ryba rozgotowała mi się w drobny mak. Koszmar. Wyłowiłam co większe kawałki z których udało mi się uformować danie :) Opiszę oczywiście moją wersję tego dania, żebyście nie przerabiały rozgotowanej ryby jak ja. Składniki na limandę w pomidorach (porcja): 2 filety limandy lub innej ryby(...)czasie sparzyć pomidory i ściągnąć z nich skórkę. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, doprawić i podsmażyć. Na osobnej patelni z małym dodatkiem oliwy podsmażać kawałki ryby przez kilka minut, aby zachowała ona miękkość i soczystość. Na talerzu ułożyć pomidory, kawałki ryby i tak warstwowo na zmianę. Całość można przyozdobić świeżym oregano lub bazylią. Jeśli komuś
Karola gotujeWrzucam obiecany przeze mnie kilka dni temu przepis na grillowaną rybę. Prosty, a przy tym smaczny i zdrowy. Kolejna alternatywa dla grillowanych mięs. Składniki na pstrąga tęczowego z grilla (4 porcje): 4 pstrągi tęczowe (patroszone) przyprawa do ryb lub jeśli ktoś nie ma: sól, zioła, opcjonalnie papryka sok z 1/2 cytryny 1/2 pęczka pietruszki masło Rybę umyć. Ja zawsze(...)Posiekać drobno zieloną pietruszkę i równomiernie rozdzielić do wnętrz ryb. Na koniec dodać kawałki (niewielkie; po dwa lub trzy) masła. Rybę złożyć i szczelnie owinąć folią aluminiową. Grillować około 20 minut. Na końcu grillowania najlepiej jest otworzyć ryby na grillu, wciąż leżące na folii i zobaczyć czy są one już gotowe, a przy tym wycieknie z nich nadmiar
Karola gotujedwóch osób 2 średnie makrele 3 ząbki czosnki 1/4 pęczka pietruszki sok z połowy z cytryny 2 łyżki masła sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy ryby (możemy je również pozbawić głów, ale należy pamiętać że ryba pieczona w całości jest bardziej soczysta), oprószamy solą, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na co najmniej(...)krojenia, nożem miażdżymy ząbki czosnku, siekamy go i dodajemy do niego pieprz, sól, masło, oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość ze sobą mieszamy a następnie nacieramy czosnkowym masłem tuszkę ryby , wcierając masło szczególnie dokładnie w wykonane nacięcia. Następnie zawijamy ryby w aluminiową folię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Makrele pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez
Miód i pieprzmożemy w prawie każdym większym zbiorniku wodnym naszego kraju. składniki dla 6-8 osób 1 cały spory leszcz, lub kilka mniejszych ryb o wadze ok. 1,2-1,5 kg 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 średnie marchewki 4-5 ziemniaków 4-5 pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)ostra papryka 1 niewielki por kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku pieprz, sól nać pietruszki sposób przygotowania Rybę sprawiamy myjemy, odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Tuszkę leszcza lekko solimy i odstawiamy w chłodne miejsce, natomiast ogon i głowę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziarna ziela angielskiego
Miód i pieprzpstrągi 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna ulubiona przyprawa do ryb sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ryby dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Z połowy cytryny wycisnąć sok, drugą połowę pokroić w półplasterki. Tuszki ponacinać w poprzek z obu stron, skropić(...)oliwą, sokiem z cytryny, natrzeć na zewnątrz i w środku przyprawą do ryb i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Przed pieczeniem w nacięcia włożyć cienie paski skórki z cytryny lub pomarańczy, a do środka pokrojony w plasterki czosnek i półplasterki cytryny. Ułożyć w naczyniu do grillowania. Papryki pokroić na kilka części
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakropli tacka aluminiowa do grilla Rybę myjemy i osuszamy, jeśli jest mrożona musi być dokładnie rozmrożona i osuszona. Do pojemnika wrzucamy składniki marynaty i nacieramy nimi rybę z każdej strony. Ja do swojej ryby używam zalewy z oliwek nadziewanych anchois, jednak wtedy trzeba uważać, żeby marynata nie była za słona. Nadaje ona orzechowy, aromatyczny smak. Efekt ten można również(...)były zanurzone) - jeśli są całe po kilku minutach odcedzamy i siekamy, Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Rybę wyciągamy z marynaty, układamy na tacce do grillowania i wkąłdamy do piekarnika na drugą półkę od góry. Ważne, aby pod kratkę włożyć blaszkę, ponieważ z ryby może ściekać marynata. Pieczemy przez 5 min z jednej i drugiej strony. Po tym czasie
Kuchnia od dwojgaswoim pięknym czerwonym kolorem i wyglądem z ostrymi kolcami na grzbiecie, to podawana jest w formie wykrojonych filetów. Zresztą chyba w Polsce trudno kupić ją w całości jako świeżą rybę. Mieszkając w Holandii kupisz ją bez najmniejszego problemu. Tutaj Karmazyn nazywa się Roodbaars i porządną prawie 1,5 kg całą rybkę kupiłam na targu rybnym za €5. Normalnie(...)dodatkami, tak jak dzisiaj. Tutaj link - jak wyfiletować Karmazyna SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 filety z Mintaja (hol.- roodbaars) sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki do oprószenia ryby olej do smażenia (kilka łyżek) 2 plastry z kabaczka wykrojone wzdłuż 100 g surowego ryżu - mix dzikiego, brązowego, jaśminowego i burgul 2 kulki sera mozzarella na winegret + dodatki
Sztuka gotowania w/g Samiry