ryby - 22088 przepisów (strona:82/1473)

Kotlety rybne mielone 135

dorszami sprawa nie ma się najlepiej, kupiłam dorsza atlantyckiego, z którego zrobiłam pyszne kotlety rybne mielone. Bardzo, ale to bardzo polecam!!! Kotlety rybne mielone około 10 szt 600g białej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) - waga filetu bez głowy, ogona itp. 1 mała bułka kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 duża łyżka(...)drobno posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Bułkę porwać na małe kawałeczki i namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju. Rybę pozbawić ości i skóry. Namoczoną bułkę razem z rybą i uduszoną cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajko, sól, pieprz, koperek i dobrze wyrobić - najlepiej ręką. Masę formować jak  mielone

Posadzone i zjedzone
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 120

mchu i świeżych gałązkach surowym plamiaku. Rybę po uwędzeniu piecze się na patelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku, z żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby…   Ta, którą zrobiłam najbliższa jest(...)prostacka. Jest tak szczera i uczciwa jak tylko może być talerz zupy – mleko perfekcyjnie wyciąga i uwydatnia najważniejsze smaki, a tekstura jest oczywista i nie zostawia miejsca na domysły. Rybę obieramy ze skórki, rozkładamy na części pierwsze – wyjmujemy kręgosłup i wszystkie ości, mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt grubą i niezbyt drobną kostkę. Cebulę obieramy

Karo in the Kitchen
Świeża makrela pieczona 143

witaminę A, B1, B2, D, E, PP, beta-karoten, jod (potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy), fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, sód i selen (który jest odpowiedzialny za naszą odporność). Ryba ta jest także cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej. Nie po raz pierwszy robiłam świeżą makrelę, ale ta jest naprawdę rewelacyjna. Świeża makrela pieczona. Składniki(...)całość szczelnie przykryłam folią aluminiową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 º C na 30 minut. Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia zdjęłam folię, aby lekko podrumienić ryby. Gotowe makrele podałam z pokrojoną pieczoną papryką wymieszaną z natką pietruszki. Nie jestem wybredna, uwielbiam wszystkie ryby, pod każdą postacią, ale świeża makrela pieczona wybitnie ujęła mnie swoim subtelnym

mojewypiekiinietylko
Ryba w puchatym cieście 158

puchate ciasto" i u mnie sprawdza się nie tylko w przypadku ryb. Podobnie robiłam cukinię, inne warzywa i kiełbaski. Tak przygotowana ryba jest doskonałą propozycją obiadową i zapewniam, że każdemu posmakuje!   1/2 kg białej ryby (na zdjęciach jest tilapia) sól, pieprz cytrynowy mąka pszenna olej Ciasto: 1 jajko 4-5 łyżek mąki woda gazowana (tyle ile zabierze(...)ciasto) sól, kminek lub pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego Filety z ryby posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. (Mąka spowoduje, że ciasto będzie się trzymało ryby i nie będzie odpadać.) Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z mąką i niewielkimi porcjami podlewać wodą - aż do uzyskania dość gęstego (ale lejącego się) ciasta. Całość doprawić

Di gotuje
Pstrąg w zalewie octowo pomidorowej, pyszny 135

Każdego pstrąga doprawić solą, pieprzem, pociąć na mniejsze kawałki. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ryby na średnim ogniu z dwóch stron. Tak długo, aż ryby będą przesmażone. Włożyć usmażone ryby do naczynia w którym chcecie je podawać. Na tą samą patelnię na której się smażyły ryby przygotować zalewę. Zalewa – obsmażyć cebulę(...)Dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie, cukier,. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli będzie trochę za mało zalewy dolać trochę więcej wody i troszeczkę więcej octu. Zalać ryby gorącą zalewą i odstawić. Na drugi dzień posmakować, czasami trzeba dolać jeszcze trochę octu, ponieważ ryba dużo wchłonie. Polecam, te rybki są pyszne

Kuchnia Pokoleń
Soczysta ryba od Ciasnej Kuchni 203

Wszyscy dookoła mówią, że jemy za mało ryb, że ryby są zdrowe więc powinniśmy zwiększyć ich spożycie. Wiecie co – podpisujemy się pod takimi stwierdzeniami. Od dawna, bardzo często, w naszej Ciasnej Kuchni pojawiają się ryby. Soczysta ryba, pachnąca, miękka i krucha jest naszą ulubioną Szczególnie przypadł nam do gustu dorsz i to on będzie główną atrakcją(...)nadchodzący weekend. Dorsz jako soczysta ryba Mięso dorsza jest eleganckie, a to za sprawą białych i jędrnych płatków, które (jeżeli dobrze przyrządzone) wdzięcznie ześlizgują się po sobie pod naciśnięciem widelca. Jedzenie dorsza potrafi dostarczyć wspaniałych wrażeń, w szczególności, jeżeli połączymy mięso dorsza z ciekawymi warzywami i innymi składnikami. Nasz dorsz będzie podany w zielonej oprawie. Więcej szczegółów nie zdradzimy

Ciasna Kuchnia
Pstrąg z wody - idealna prostota 143

Ryba w najprostszej postaci, bo ugotowana. Po raz pierwszy takiego pstrąga jadłam dzięki mojemu mężowi. Było to już sporo lat temu. Wcześniej jakoś nie wyobrażałam sobie, że można taką rybę po prostu ugotować. Myślałam, że będzie nie smaczne. Zdziwiłam się. Pstrąg w takiej postaci jest przepyszny. Koniecznie spróbujcie. Składniki: Pstrągi ( dowolna ilość, jeden na „głowę” ) 2 spore marchewki Kawałek korzenia(...)skrzela i oczy ). Myjemy. Ryby wkładamy do gotującego się wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po ugotowaniu delikatnie wyjmujemy rybę z wywaru i układamy na talerzu razem z warzywami. Dodatkowo umieszczamy obok ryby kawałek cytryny, którą możemy skropić rybę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 196

była jeszcze lepsza. Oczywiście można użyć także ugotowanej suszonej fasoli, zamiast wyręczać się puszkami. Przyznam się Wam niestety, że zawsze przygotowuję taką rybę po pracy – na ostatnią chwilę – stąd to ułatwienie… Co do ryby - teraz skusiłam się na dorsza skrei – norweskiego dorsza wędrownego, którego poławia się tylko od stycznia do kwietnia. Ma doskonały smak. Dorsz(...)etap smażenia. Dorsza wkładamy na 12-14 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (jeśli filet jest cienki wystarczy 12 minut, jeśli gruby – 14 min.). W czasie gdy ryba się piecze, przygotowujemy dodatki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów. Podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę wraz z fasolą i szynką dojrzewającą. Smażymy ok. 5 minut

Poezja smaku
Kotleciki rybne 120

posiłku dla dziecka i duża szansa na to, że wreszcie ją polubi :) Głównymi składnikami kotlecików są gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz zmiksowany filet z dorsza (możecie użyć innej ryby). Dodatkowo gotowana marchewka i spora ilość koperku, który można zastąpić posiekaną natką pietruszki. Proporcje ziemniaków i ryby można regulować i zacząć od ilości pół na pół (dla dzieci(...)które do tej pory nie jadały ryby pod żadną postacią) stopniowo zmniejszając ilość ziemniaków na korzyść rybki :) Składniki (na ok. 12 niedużych kotlecików): 360 g filetu z dorsza (bez skóry) – można użyć innej ryby 280 g gotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę) 1 średnia gotowana marchewka 1 czubata łyżka drobno posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 żółtko 1 łyżka

MyCookBook.pl
Dorsz z kuskusem i warzywami. 129

moim menu nie często można spotkać ryby. Lubię je, ale bez ości. Konieczne muszą to być filety. Dla mnie jedzenie ryby z ośćmi, to mordęga, każdą ość wykryję. Jak to mówił jeden z kabareciarzy: "Taki mam organizm...". Staram się je powoli włączać do mojej diety. Smażone ryby nie za bardzo mi smakują, albo nie potrafię ich przyrządzić(...)naprawdę mile zaskoczyła mnie smakiem. Nawet mój R chwalił danie, a też nie przepada za rybami ani za kaszą kuskus. Myślę, że trzeba będzie trochę poeksperymentować z pieczoną rybą i jeszcze coś pysznego mi wyjdzie :). Polecam Wam gorąco wypróbować ten przepis!   DORSZ Z KUSKUSEM I WARZYWAMI.           Składniki na 2 - 3 porcje

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ryba zapiekana z jajkami 112

Ryba delikatna pieczona o cytrynowym smaku i aromacie, zapiekana z jajkami. Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami  czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam(...)również bardzo smaczną rybę po genueńsku . Składniki 900 g filetu z mintaja 1 trawa cytrynowa 3 łyżki oliwy 3 jajka 1/2 czerwonej  papryki 100 ml wywaru warzywnego 2 ząbki czosnku 1 szczypta płatków chilli koperek sól pieprz Rybę pokroić w kawałki  i oprószyć ją solą i pieprzem, a następnie ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym. Czosnek i trawę cytrynową

O kuchni z uczuciem
Pieczona makrela z frytkami (seler i marchewka) 114

biała mielona, oregano, skórka z cytryny Makrelę oczyścić, umyć i osuszyć. Rybę z zewnątrz nakłuć w kilkunastu miejscach, włożyć w tak utworzone mini kieszonki po kilka igiełek rozmarynu i mały kawałek świeżego czosnku. Szczodrze osolić i popieprzyć. Kilka igiełek rozmarynu i plasterków czosnku włożyć także do środka ryby. Skórę ryby natrzeć domową mieszanką do ryby wymieszaną(...)oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie-góra, środkowa półka) i pieczemy około 30 minut. Rybę podałam z oliwkowym pesto i warzywnymi frytkami

ClauditteMissCooking
Sushi 184

zaprawionego octem ryżu, przykryta świeżą rybą (tuńczyk lub łosoś) z odrobiną japońskiego chrzanu wasabi). Przygotowanie w domu sushi nie jest takie trudne. Fajnie przy tym zaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół, a i zaoszczędzić przy okazji można, bo w lokalu niestety trzeba trochę pieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej(...)będzie się odpowiednio kleił. Dodatki: Do nigiri trzeba z łososia bez skóry powycinać  ładne, wąskie (2 x 5 cm), niezbyt grube (0,5 cm) kawałki. Filet ryby, aby miał ładną strukturę kroić lekko po skosie. Z pozostałych kawałków ryby przygotować paski do włożenia do środka sushi maki. Świeży ogórek umyć i pokroić w wąskie paski o długości

Kuchcik gotuje
RYBA W SOSIE SZAFRANOWO-BAZYLIOWYM 123

cały efekt tego dania bazuje na  sosie.Ja się rozplywałam w zachchwycie ,gdy smakowalam go podczas gotowania.Jest lekko kwaśny i świetnie się uzupełniło z rybą , która była tylko posolona i popiepszona. 4 filety ulubionej ryby sok z cytryny 1 ząbek czosnku 150 ml.oliwyz oliwek sól i pieprz SOS: ******************************** sok i otarta skórka z cytryny szafran 1 ząbek czosnku(...)ml.białego wina wytrawnego sól i pieprz *******†*********************************** Robimy marynatę do ryby-czosnek obrac i drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i SOKIEM z cytryny. Ryba-mięso ryby oprószyć z obu stron solą i pieprzem.Natrzeć zrobioną wcześniej marynatą i Odstawić do lodówki na kilka godzin. Teraz bierzemy się za sos-do rondelka wlewamy sok z cytryny

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Leszcz w pomarańczach 147

olejem, posypać przyprawami, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Jeśli zapomnieliśmy to zrobić rano, naciąć rybę poprzecznie w kilku miejscach i natrzeć mięso przyprawami, szczególnie w nacięciach. Wtedy przyprawy szybciej trafią do środka ryby . Z pomarańczy skroić skórę (polecam, aby gorycz skóry pomarańczy nie przeszła do ryby) i owoc pokroić na plastry. Rybę(...)piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia, rybę odwrócić i ułożyć na niej plastry pomarańczy. Polać sokiem, który nam został na desce po pokrojeniu pomarańczy. Pomarańcza nie zdąży się przypiec, ale stanie się bardziej soczysta i słodka. Odda część swojego soku rybie . Rybę podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika

Weekendy w domu i ogrodzie