formy dla zaserwowania tradycyjnej ryby to zapiekanka jest naturalnym wyborem. Szybkie i proste w wykonaniu danie wprowadzi trochę świeżego spojrzenia na temat produkt. Składniki - 40 dag filetów dowolnej ryby ( mrożonej lub świeżej ) - 1 szklanka ugotowanego ryżu - 1 łyżka masła - ½ szklanki śmietany 18% - ½ puszki kukurydzy - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 1 jajko - 2 łyżki mleka(...)rozdrobnić i ułożyć na dnie naczynia. Następnie ułożyć ugotowany ryż. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać ryż odczekać aż przesiąknie do ryby ( ewentualnie delikatnie przemieszać ryż ). Na wierzch wyłożyć kukurydzę oraz cieniutkie wiórki masła. Jajko roztrzepać z mlekiem i zalać całą zapiekankę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C. Całość
Świat Smakuposiekaną natką i żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć farsz do środka ryby. Grubą folię aluminiową złożyć na pół, posmarować masłem, położyć dwa plasterki cytryny, na nich rybę, na wierzchu ryby położyć plasterek masła. Rybę zawinąć w folię tak, aby nie mógł w trakcie grillowania wyciekać sos. Rybę ułożyć na grillu, grillować około 25 – 30 minut. Tak przygotowana(...)rybę można upiec w piekarniku. zastawa
królestwo garówcytryną lub limonką. Ja podałam z Pimientos de Padrón. Jakiś czas temu zostaliśmy zaproszeni, przez Pana Krzysztofa Janiszewskiego, do sklepu Złoto Hiszpanii . Tam mogliśmy zapoznać się z ofertą ryb i owoców morza, które docierają do Warszawy prosto z Hiszpanii. Rafał Klask, którego na co dzień można spotkać w sklepie przy ul Puławskiej.... opowiadał nam o rybach(...)możliwości gotowania, dostaliśmy owoce morza, ryby wędliny i sery, które posłużyły nam do przygotowania kolacji. Ale o kolacji niedługo. W ofercie Złota Hiszpanii jest szeroki wybór ryb i owoców morza: turboty, barweny, sardynki, boquerones, tuńczyk błękitnopłetwy, dorady dzikie i hodowlane, żabnice, piotrosze... krewetki, ostrygi, małże.....i wszystko świeże.... Dostawa w każdy czwartek. zastawa
królestwo garówprzepisu mojej teściowej, jedno z moich ulubionych dań właśnie przez nią przygotowanych. Jak spróbowałam tą rybę pierwszy raz to wiedziałam, że prędzej lub później też ją zrobię. Przygotowanie jej wymaga trochę czasu ale naprawdę warto. Składniki: 2 kg filetów morszczuka jajka do opanierowania ryby bułka tarta do opanierowania ryby sól pieprz olej do smażenia zalewa(...)dużych cebul koncentrat pomidorowy duży słoiczek (200 g) 1 duży liść laurowy 4 ziela angielskie 1 szklanka octu ½ szklanki wody 8 łyżek cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Rybę przyprawić solą i pieprzem, podzielić na mniejsze kawałki. Rybę opanierować roztrzepanym jajkiem i bułką tartą, smażyć z obu stron na złoty kolor. Przygotować zalewę: Cebulę obrać i pokroić w pióra a następnie
Mama Gotujetakże filety pstrąga, czy łososia. Podczas przygotowania na patelni powstaje pyszny, aromatyczny sos - który można zbierać z talerza kawałkiem świeżej ciabatty. Składniki: 4 filety okonia morskiego (lub innej ryby) płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku cytryna pół kieliszka wina białego garść pomidorków koktajlowych koperek sól pieprz grubo mielony (ja użyłam(...)dołu. Smażymy tak rybę przez 5-7 minut w zależności od grubości fileta. Przekładamy rybę na drugą stronę, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilkę smażymy. Skrapiamy całość sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym koperkiem, a po chwili dodajemy białe wino - skórka ryby nie powinna być przykryta winem, musi pozostać chrupiąca. Po 2 minutach, kiedy alkohol wyparuje rybę
Kulinarne Inspiracjemoja babcia. Wprawdzie one panierowały rybę w jajku i mące, a ja zdecydowałam się na samą mąkę, ale poza tym w przygotowaniu swojej wersji starałam się być wierna rodzinnemu przepisowi. Przyznam, że jako wielbicielka ostrych smaków, w przyszłości wzorem teściowej dodam do swojej wersji także szczyptę chili... Składniki: 1/2 kg filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj(...)koncentrat pomidorowy. Dusimy razem jeszcze przez 15-20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem a także cukrem jeśli potrzeba. Warzywa powinny być wyraźnie słodko-kwaśne, dobrze dosolone i doprawione pieprzem. Rybę kroimy na 7-8cm kawałki, solimy panierujemy w mące i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Odsączamy nadmiar tłuszczu. Na półmisek wykładamy połowę warzyw, kładziemy na nich rybę
Kulinarne Inspiracjeangielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody, 1 puszka koncentratu pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mrożone ryby rozmrażam i osuszam ręcznikiem papierowym. Ryby kroję na kawałki i oprószam solą. Przygotowane ryby maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie. 2. Cebulę kroję w kostkę(...)laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną, cukier i koncentrat. Warzywa duszę na małym ogniu około 25 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Do dużego naczynia nakładam naprzemiennie porcję ryb i warzyw. Naczynie przykrywam i odstawiam na 3-4 godziny w chłodne miejsce, aby ryby się "przegryzły". Podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia KasiOdrobina awangardy na studenckim żywocie. Pff, oczywista oczywistość! Rezygnując z mięsa wiedziałam, że nie poradzę sobie z odstawieniem ryb. Zawsze uwielbiałam ich delikatność, smak, lekkość - nawet zapach, przez wielu tak nienawidzony mnie nie odstraszał. Ale znów jak większość, łosoś jest moim faworytem. Oczywiście - pstrągi, dorsze, tołpygi, barramundi, miruny, szczupaki czy polski śledź, nie pogardzę, ale mimo łosoś to król
W kuchni Karmel-itkitych osób, które chcą latem utrzymać dobrą formę. Podczas grillowania, masło rozpuści się, natomiast ryba będzie lekko wilgotna. Dzięki siatce grillowej, pstrągi będzie można swobodnie obracać, bez ich uszkodzenia. Składniki: wypatroszone pstrągi masło pół pęczka szczypiorku bazylia suszona przyprawa do ryb sól pieprz czarny cytryna 1. Do miękkiego masła dodać posiekany szczypiorek, bazylię suszona(...)odrobinę soli/pieprzu. Wszystko ze sobą wymieszać, aby składniki mogły się połączyć. 2. Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, a także przyprawą do ryb. 3. Przygotowane pstrągi nafaszerować masełkiem i umieścić do lodówki (najlepiej na kilka godzin). 4. Ryby umieścić do siatki grillowej i grillować, tak długo aż pstrągi będą lekko przyrumienione
Ugotowaćnazwa nawiązuje do Japonii :) Ryba po japońsku to danie lekko słodko-kwaśne i bardzo aromatyczne. Taka ryba najlepiej smakuje na zimno, jednak gdy ją podgrzejemy jest również smaczna. Do tego dania polecam użyć świeżych filetów z dorsza. Mięso z tej ryby jest idealne do panierowania i smażenia. Składniki: co najmniej 0,5 kg świeżych filetów, np. z dorsza(...)koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soli Rybę umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki, a także przyprawić solą oraz pieprzem. Do miski wsypać mąkę, dodać wodę, sól, pierz oraz jajko. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto odstawić na kilka minut. Następnie każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście. Na patelnię wlać olej
UgotowaćProste i szybkie w przygotowaniu danie, a przy tym bardzo smaczne oraz pełne wartości odżywczych (szczególnie jeśli podamy je z bukietem sałatek). Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce - Składniki: ok. 4-5 filetów z białej ryby sól pieprz koperek suszony (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do ryb) ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka(...)końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ ryba utraci soczystość - po ok. 3-5 minut z każdej ze stron). Gotowe porcje smażonej ryby podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronadziś wiadomo, że ryby są zdrowe i warto je jeść kilka razy w tygodniu, ale ryby to także znakomity środek upiększający. Za sprawą kwasów z rodziny omega-3 oraz witaminy A i E wpływają na zdrowy wygląd skóry i wygładzają zmarszczki, a witaminy z grupy B przyśpieszają metabolizm, zapobiegają chorobom skóry i koją nasze nerwy... Warto dbać(...)oleju arachidowego, 2 łyżki sezamu białego i/lub czarnego 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, pieprz, do podania plastry chili i świeże zioła (u mnie rzeżucha). Przygotowanie: Ryby pokroić w cienkie paski. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem arachidowym. Wyłożyć ryby układając je ciasno obok siebie. Otrzeć skórkę z jednej sparzonej
SzczyptaSmaQsól, pieprz, ziele angielskie, przyprawa do ryb dodatkowo: żelatyna spożywcza na 1 litr wody Szczupaka sprawiam tzn. odcinam płetwy, ogon, głowę,myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest tak mocna, że trudno ją uszkodzić, aczkolwiek nie jest to łatwa czynność. Z mięsa wybrać ości i kręgosłup. Z włoszczyzny gotujemy wywar, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie(...)głowę oraz kręgosłup szczupaka. Mięso szczupaka zmielić w maszynce, dodać przyprawy, jajka, namoczona bułkę, cebulkę podsmażoną na oliwie. Czysty lniany ręcznik rozłożyć na stole a na nim ułożyć skórę ryby, nałożyć mięso formując walec. Skóra ryby nie musi się stykać na końcach. Ciasno zawinąć w ręcznik i gotować w wywarze przez 50 minut.Taki rulon najlepiej gotować w brytfannie
Jadło i czytadłoziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki 6 ziarenek pieprzu, sól, pieprz, cukier...do smaku 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka 2 jajka Sposób przygotowania: Gdy ryba tak jak u mnie była mrożona, najpierw ją całkowicie odmrażamy , a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, lekko solimy W międzyczasie warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i ścieramy na tarce(...)drugiej miseczki wsypać mąkę. Rybę pokroić na kawałki.Obtoczyć delikatnie mące, jajku a następie ponownie w mące. Dzięki takiej panierce, ryba się nie rozpadnie, a sama panierka wcale nie jest gruba. Do miski układamy warstwę upieczonej ryby, polewamy sosem.Tak postępujemy z kolejnymi warstwami, pamiętając, że na wierzchu powinien znaleźć się sos. Dekorujemy wg upodobań i schładzamy. Ryba idealnie smakuje
Gosia gotujeŁosoś jest tak wdzięczną rybą, że można przygotować go na naprawdę wiele sposobów. Dotychczas podawałem go z sosem chilli i z sosem z wina . Tym razem do podkreślenia smaku ryby wybrałem japoński sos teriyaki. Nazwa teriyaki pochodzi czasownika "teru", czyli "błyszczeć", a to wzięło się stąd, że sos błyszczy się dzięki wysokiej zawartości cukru. W składzie(...)celu wyjętego z marynaty łososia przełożyć skórą do góry na rozgrzany olej i smażyć mniej więcej 3 minuty. Po tym czasie rybę odwrócić mięsem do góry, smażyć jeszcze minutę, po czym zalać pozostałą marynatą Obok ryby położyć pokrojoną na ćwiartki sałatę rzymską, przykryć patelnię i smażyć wszystko razem około 2 minut. W tym czasie sałata zmięknie, ale pozostanie
W SMAK