ryby - 22088 przepisów (strona:79/1473)

Pieczony sum w sosie musztardowo-miodowym 93

pracy, większość obiadów była robiona na szybko. Zdarzyło mi się nawet piec łososia w “sandwich tosterze” (polecam). Tym razem jednak postanowiłem poświęcić nieco więcej czasu i przygotować rybę w bardziej tradycyjny sposób. Udało mi się zakupić filet z suma w jednym z popularnych marketów. Za marynatę posłużyło połączenie miodu i musztardy oraz soli, pieprzu i koperku. Warto(...)doprawioną rybę odstawić mniej więcej na godzinkę do lodówki, aby dobrze przeszła przygotowaną marynatą. Następnie pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Sum z tego przepisu świetnie smakował z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki 300-350 g filetu z suma 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 1 pęczek koperku Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do natłuszczenia folii aluminiowej Sól, pieprz Przygotowanie Filet

Programista w kuchni
Zębacz w sosie mango z batatami 125

wina białego papryczka chili szałwia, estragon, oregano świeże bazylia, oregano, tymianek suszony 150 g sosu jasnego uniwersalnego 2 bataty 1 łyżka masła olej rzepakowy Rybę kroję na kawałki, posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb, posiekaną szałwią, estragonem, oregano. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Rybę przekładam do naczynia do zapiekania, układam po kawałku masła. Bataty obieram, kroję w paski(...)misce, i przekładam na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę z batatami na 20 minut. Po wyjęciu batatów wstawiam rybę, piekarnik zmniejszam na temp 170 stopni i piekę około 20 minut. To zależy od tego jak gruba jest ryba. Sos: Cebule kroję drobno, czosnek też i przesmażam na oleju, wlewam

wesoła kuchnia
Pasta z wędzonej makreli 110

Pasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy(...)doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości

Korniszonki
Miruna w panierce kukurydzianej Mamut 111

dzisiaj dla Was propozycję ryby w kukurydzianej panierce Mamut. Ryba jak ryba ale panierka kukurydziana jest rewelacyjna. Zainteresowanych zapraszam na stronę sklepu  http://www.mamutsa.pl/produkt/panier-kukurydziany/ do zapoznania z ofertą produktów. Składniki : 2 kawałki fileta z miruny 2 jajka 1/2 szklanki(...)mąki  sól, pieprz do oprószenia 220 g  Panieru kukurydzianego Mamut   olej do smażenia Wykonanie : Rybę myjemy i osuszamy ręczniczkiem, następnie kroimy na dowolnej wielkości kawałki, oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron.Jajka wbijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Kawałki ryby obtaczamy w mące, jajku a następnie w panierce kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju

Sama słodycz i szczypta chili
Fish & chips po polsku i "Gorzej być nie może" 145

ciemnego piwa łyżka miodu 2 łyżki masła przyprawy z marynaty limonka Przyprawy marynaty rozetrzeć w moździerzu. Rybę naciąć od strony skóry, polać niewielką ilością oliwy i natrzeć przyprawami (nie używać całości proszku, by potrawa nie była gorzka!). Kawałki ryby włożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć i odstawić na ok. pół godziny do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić na grube(...)pieczenia natłuścić olejem i wyłożyć na nią frytki, a obok ułożyć rybę w rękawie. Rybę i frytki piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. (piekłam młode ziemniaki, na stare trzeba przeznaczyć więcej czasu) W czasie pieczenia ziemniaków i ryby przygotować sos: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W małą kostkę pokroić też korniszonki i pieczywo

Weekendy w domu i ogrodzie
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 273

miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis z marca - 2 x ryba i 5 x wege oraz z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege . Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej.  Wyjątkowo zaczynamy tym razem od niedzieli arcywiosennym obiadem - młode ziemniaki, szparagi(...)świeżych ziół, a ja tym razem dorzuciłam do niego także listki z pęczka rzodkiewki ( na wzór pesto, które uwielbiam ). Salsa verde jest bardzo aromatyczny i pasuje do dowolnych warzyw, ryby czy mięsa. Zamiast jajka sadzonego proponuję do tego obiadu pieczoną rybę. U mnie jest to łosoś, ale jadłam ten zestaw także z białą rybą. Sosu salsa verde wychodzi sporo

Chilli Czosnek i Oliwa
PIECZONY KALAFIOR, SMAŻONY ŁOSOŚ 139

papryką i kurkumą oraz pieprzem. Podaję zaraz po upieczeniu. SMAŻONY ŁOSOŚ 2 płaty łososia atlantyckiego (lub pstrąga łososiowego) sól, pieprz, tymianek suszony sok z 1/2 cytryny  Sposób przygotowania: Rybę dokładnie płuczę pod bieżącą, zimną wodą. Osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram rybę solą, pieprzem, posypuję tymiankiem i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju.  łososia kładę

W kuchni Karmel-itki
PSTRĄG SMAŻONY. Pstrąg smażony na patelni w całości - przepis 158

Moja Książka Kucharska Pstrąg smażony. Pstrąg smażony na patelni w całości. Przepis na smażonego pstrąga z patelni  - ryba jest delikatna w środku i ma chrupiącą skórkę...mniam, mniam :) Jeżeli przygotowujemy pstrąga w całości, ze skórą, należy pamiętać o dokładnym oskrobaniu ryby z łusek. Podczas smażenia, skórka nabierze nie tylko pięknego złocistego koloru, ale także będzie można ją schrupać(...)oprószamy solą morską, pieprzem i skórką otartą z cytryny - można odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce do zamarynowania. Krok 2. Przyprawione pstrągi panierujemy w mące pszennej, nadmiar strzepujemy. Ryby kładziemy na rozgrzanym tłuszczu (masło i olej pół na pół), smażymy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca

Moja Książka Kucharska
Pierogi z farszem z dorsza i łososia 129

Pierogi z rybą? Też podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość. Farsz na pierożki przygotowałam z dorsza z dodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom. Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby(...)około 5 minut. Gdy ryba zbieleje delikatnie wyciągnij i rozłóż na talerzu, by wystygła w międzyczasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, solą i olejem tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut jogurt wymieszaj z resztą składników podanych w przepisie i wstaw do lodówki z ostudzonej ryby ściągnij skórę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos pietruszkowy do ryby 233

pietruszkowy do ryby fot. Moja Książka Kucharska Sos pietruszkowy do ryby Sos śmietanowo pietruszkowy Delikatny i kremowy sos pietruszkowy na ciepło, który z powodzeniem przygotujesz w domu. Pyszny sos pietruszkowy do ryby, makaronu lub kurczaka - przepis na szybki obiad dla całej rodziny. Sos pietruszkowy przepis SKŁADNIKI: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka zimnego mleka(...)szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 9tylko listki) szczypta gałki muszkatołowej sól i biały pieprz do smaku 400g filetu z białej ryby, pokrojony na mniejsze kawałki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę - zasmażamy intensywnie mieszając, uważamy, aby nie przypalić mąki - ma jedynie stracić smak surowizny. Krok 2. Do garnka

Moja Książka Kucharska
Zimowy dorsz Skrei z patelni, z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym szpinakiem 209

Zjedliśmy ostatnio przepyszną rybę. To Skrei - zimowy dorsz z Norwegii. Przyznaję, że do niedawna nie miałam pojęcia o jego istnieniu. Natknęłam się na opis ryby na stronach Makro i tak mnie ona zaintrygowała, że natychmiast pojechałam ją kupić. A trzeba się spieszyć gdyż sezon jest krótki i trwa tylko od stycznia do kwietnia. Skrei ma  zwarte, sprężyste(...)minutach ziemniaki przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 - 15 min, do czasu aż będą miękkie w środku i ładnie przypieczone na wierzchu. Ryba Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Filet opłukać, osuszyć. Podzielić na 2 lub 3 części. Oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną, na każdym kawałku położyć gałązkę tymianku.  Odstawić na parę minut. Na patelni* rozgrzać

Stare Gary
Halibut smażony w panierce 197

jadacie ryby? czy uwielbiacie je tak jak my? Ryba musi być choć raz w tygodniu bo inaczej nie może być. Lubię ryby bez panierki, lubię kotlety z ryby, klopsiki z ryby ale najbardziej chyba lubię rybne kąski w panierce. Dziś właśnie takie przedstawiam. Halibut smażony w panierce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy. Dieta szybka przemiana - faza II 105

solidnie skropić sokiem z cytryny, natrzeć sola, pieprzem i suszonym tymiankiem. Do środka tuszki włożyć kilka plastrków cytryny i gałązki świeżego ziela tymianku. Rybę naciąć ostrym nożem z jednej strony, prowadząc nóż ukośnie, by nie przeciąć ryby. W każde nacięcie włożyć po połówce plasterka cytryny  ułożyć rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 220`C około(...)minut. Mniejsze ryby 15 minut podałam z duszoną grzybową kiszoną kapustą                                                        SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba z frytkami 176

Opis ryba z frytkami: Ryba z frytkami to tradycyjne brytyjskie danie Fish and chips. Danie to składa się ze smażonej ryby (zazwyczaj dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej z dodatkiem frytek. Fish and chips często podawane jest na wynos, dawniej tradycyjnie zawijano je w gazetę. Zapraszam na przepis na filety z dorsza w pysznej piwnej panierce oraz(...)frytkownicy. Partiami smażymy frytki, aż będą złociste i chrupiące. Ubijamy białko, które następnie dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta. Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Resztę mąki wrzucamy do miski i dodajemy do tego sól i pieprz. W mące obtaczamy filety z ryby. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie rybę obtaczamy w cieście i smażymy, aż będą jasne i chrupiące. Usmażoną rybę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne