ryby - 22088 przepisów (strona:80/1473)

RYBA PO GRECKU 133

Ryba po grecku to w wielu domach jedna z 12 potraw na wigilijnym stole. Chociaż ja lubię rybkę po grecku od tak a nie tylko raz w roku :) Jest to pyszna rybka pokryta warzywną pierzynką. Tania i łatwa w przygotowaniu, nie znam osoby, która nie lubiłaby tejże potrawy. Składniki: * około 600 g filetów rybnych (u mnie dorsz) * 3 większe marchewki(...)selera (korzeń) * 1 cebula * sól do smaku * 5-6 ziarenek ziela angielskiego  (użyłam Skworcu) * 3 liście laurowe  (użyłam Skworcu) * pieprz do smaku  (użyłam Skworcu) * przyprawa do ryby  (użyłam Skworcu) * olej do smażenia * 1 koncentrat pomidorowy * odrobina cukru do smaku * mąka do obtoczenia ryby Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Zrób to smacznie
Wyśmienity karp w panierce (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu) 83

ziemniaków... Co więc zrobić? Rybę możesz podać z pure z kalafiora i z pyszną kapustą z grzybami. W ten oto sposób masz gotowe danie wigilijne, które nie złamie zasad Twojej diety i pozwoli Ci odczuć atmosferę i smak świątecznych dań. :-) Składniki : • dzwonki karpia 4szt ( ok 800g) • duże jajko 1szt • sezam 100g • sól • mleko - do namoczenia ryby • masło klarowane(...)Kalorie: 398,8kcalTłuszcz: 36,1gBiałko: 18,3gWęglowodany: 4,7g Przygotowanie: Rybę oczyścić z łusek, umyć i osuszyć. Ja zwykle kupuję dzwonki z karpia i kroje je na pół wycinając kręgosłup i ości. Włożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na noc (albo dłużej) do lodówki - to poprawi smak ryby i sprawi, że po usmażeniu będzie chrupiąca i zarazem soczysta.Ryb

Keto Przepisy
Rybka zapiekana a'la grecka 138

Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu. Składniki: 3-4 filety z morszczuka 2 średnie marchewki pół selera korzeń pietruszki zielona część pora ciasto francuskie żółtko do posmarowania ciasta masło klarowane do smażenia sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie Sposób(...)rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę warzyw formując je w kształcie ryby. Na warzywach układamy filety utrzymując kształt ryby. Na rybę nakładamy druga warstwę warzyw. Rybę zawijamy w ciasto francuskie. Formujemy kształt ryby. Płetwę ogonową formujemy widelcem. Ciasto smarujemy żółtkiem. Robimy oko z ziela angielskiego. Pieczemy w 215 stopniach C przez 20 minut. Dorabiamy płetwę brzuszną z listka

Pyry na Gaz
DORSZ POD TAJEMNICZĄ PIERZYNKĄ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 208

Zaskakujące jest to, że jedna potrawa może mieć tak wiele smaków, smaków, które zaskakują nas pozytywnie.  Ten przepis jest prosty. Ryba prezentuje się elegancko i schludnie na talerzu, ale smakuje wybornie.  Alternatywny przepis dla tradycyjnej ryby. ~~PRZEPIS~~ dorsz duże filety bez skóry 2 szt.  sól, pieprz do oprószenia olej rzepakowy Wielkopolski do smażenia majonez 3 łyżki(...)Kaszę wysypujemy do naczynia żaroodpornego. Układamy na całości kawałki usmażonej ryby. Majonez i śmietanę łączymy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony koperek. Mieszamy. Sosem polewamy rybę. Na wierzch ser mozzarella. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut, aż sos i ser zarumieni się.  ~~Dekoracja~~ ocet balsamiczny 3 łyżki miód

Kuchnia Paulettes
SZPINAKOWA ZAPIEKANKA RYBNA Z LUBELLĄ 281

masełku nadaje aromatu całemu daniu.  Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita !  ~~SKŁADNIKI~~ ryba dorsz świeży (filety) 3 szt. ( 350 g.) makaron Lubella pióra 1/2 opakowania  szpinak świeży 250 g.  czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby + do doprawienia sosu(...)gustu śmietanka kremówka 30 % 250 ml. serek topiony 1 trójkąt smak śmietankowy lub ziołowy ser mozzarella starta na tarce 4 łyżki  Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy kawałki ryby. Przysmażamy na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni. Czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy na patelnie z masełkiem po dorszu

Kuchnia Paulettes
Pasta do chleba z makreli wędzonej z serem 123

ryby wędzone, ale starałam się ich unikać. Za to teraz, kiedy jest z nami Zosia, nadrabiam zaległości w jedzeniowych zakazach z okresu 9 miesięcy. Taka pasta z ryby wędzonej, jest szybka do zrobienia. Jeśli macie wprawę w obieraniu ryby, to pewnie jej zrobienie zajmie Wam 5-10 minut. Potem w ruch idzie widelec i już jest czym(...)smarować chlebek. U nas, zrobienie pasty trwa dłużej, bo mamy z kotem Ryszardem wspólny rytuał. Lubimy podjadać co tłuściejsze kąski z ryby. Raz on, raz ja. Nigdy dobrej, wędzonej rybki Rysiek nie odmówi. Swoją drogą, szybkie i dokładne obranie ryby, z kotem czającym się obok nóg, to nie lada sztuka. A wracając do samej pasty, to jej różne

Mieszam w Garnku
Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku 2255

Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – to pyszna alternatywa dla Ryby po grecku (zobacz przepis na: Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci ). Jako, że uwielbiamy ten warzywny farsz, a zarazem mieliśmy ochotę na jakieś pyszne fileciki z kurczaka, to postanowiliśmy wraz z Mężem zaeksperymentować i stworzyć właśnie kurczaka ala ryba po grecku(...)słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb sól, pieprz do smaku natka pietruszki do ozdobienia potrawy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, a następnie wraz z porem pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać

Kulinarne Przeboje
Zapiekanka z łososia – Angie gotuje – odc. 2 152

Połowę mięsa ryby pokroić w kostkę 2×2 cm. Pozostałą rybę zmiksować z jajkami i śmietaną, najlepiej w blenderze z końcówka do rozdrabniania. Zmiksowaną rybę wymieszać z koperkiem, resztą pokrojonej w kostkę ryby i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Liście kapusty umyć, a następnie kilka minut zanurzyć we wrzątku. Gdy zmiękną(...)wrzątku, posolić do smaku i gotować na niewielkim ogniu do wchłonięcia przez kaszę wody). Pokroić pomidorki koktajlowe i szczypior, jako dodatek warzywny do dania. Upieczoną w kapuście rybę wyjąć ostrożnie na talerze, uważając by nie połamać przypieczonych brzegów kapusty. Podawać z kaszą pęczak ugotowaną al dente i pomidorkami koktajlowymi posypanymi szczypiorem, doprawionymi odrobiną soli (i pieprzu jeśli ktoś lubi

Dietolog
Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem 191

wtorkowy wieczór polecam przepis na pyszną rybę zapiekaną z brokułem, pieczarkami i żółtym serem. To doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Potrawa z całą pewnością pozytywnie zaskoczy niejedne kubki smakowe.  SKŁADNIKI: 2 płaty ryby miruny (świeżej lub mrożonej), ½ brokuła, 200g pieczarek, 1 cebula, 50g sera żółtego, kilka gałązek zielonego koperku, 2 łyżki masła, mąka(...)oliwa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Rybę kroję na kawałki. Oprószam solą i pieprzem. Mirunę obtaczam w mące. Na maśle podsmażam rybę po 2 minuty z każdej strony. 2. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła dzielę na różyczki i ugniatam widelcem. 3. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczony sum w sosie musztardowo-miodowym 196

pracy, większość obiadów była robiona na szybko. Zdarzyło mi się nawet piec łososia w „sandwich tosterze” (polecam). Tym razem jednak postanowiłem poświęcić nieco więcej czasu i przygotować rybę w bardziej tradycyjny sposób. Udało mi się zakupić filet z suma w jednym z popularnych marketów. Za marynatę posłużyło połączenie miodu i musztardy oraz soli, pieprzu i koperku. Warto(...)doprawioną rybę odstawić mniej więcej na godzinkę do lodówki, aby dobrze przeszła przygotowaną marynatą. Następnie pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Sum z tego przepisu świetnie smakował z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki 300-350 g filetu z suma 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 1 pęczek koperku Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do natłuszczenia folii aluminiowej Sól, pieprz Przygotowanie Filet

Programista w kuchni
ESPADA W ROLI GÓWNEJ Klika słów o kuchni maderyjskiej 139

wami kilkoma na gorąco pisanymi refleksjami. W wyspiarskim menu królują oczywiście ryby. Na ich czele miejscowa unikalna espada ( zdjęcie nr 1 ), czyli pałasz atlantycki. Endemicznie występująca tu ryba, z wyglądu niezbyt sympatyczna ( przypomina grubaśnego węgorza z wielkimi oczami i ostrymi zębiskami ) podawana jest tu na wiele sposobów. Szczególnie chętnie podaje się tu ją z miejscowymi bananami, które rosną(...)razem zlokalizowanym tuż przy brzegu oceanu jest restauracja Marisqueira Cantinho da Madalena w miejscowości Madalena do Mar ( zdjęcie nr 3 ) Zamówiliśmy tam danie, które opisano w karcie jako ryby lokalne z dnia połowu podane w wersji dla 2-ch osób. Spodziewaliśmy się mixu grilowanych ryb morskich na wzór wielu innych podobnych tawern specjalizujących się w daniach pochodzących

Smaki Ewy
Sałatka śledziowa z ziemniakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym 173

jód) idealny składnik diety odchudzającej - choć zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne ! większość ich tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone ryby te pomagają w regulacji nadciśnienia , dbają również o poziom naszego cholesterolu (podwyższają dobry i zmniejszają zły cholesterol) mają sporo potasu , który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu zawarty(...)nich kwas omega-3 przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu wpływają na nastrój - zwiększając poziom seratoniny działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację są to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem Czytając te śledziowe pochlebstwa ogromnej ochoty na sałatkę z tą rybką nabrałam. Śledzia więc w te pędy na pobliskim bazarku "złowiłam", resztę

Grunt to przepis!
Kokosowa zupa curry z rybą i kalafiorem 137

wyczuwalnej ostrości imbiru i papryczki, rozkosznie pachnąca limonką i świeżą kolendrą. I, jak założyłam – do przygotowania w pół godziny. Składniki na około 3 porcje: około 300 g białej ryby bez skóry i ości, np. dorsza 1 niewielka cebula 3 małe marchewki 1 mały kalafior o wadze około 250 g 2-3-cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 ząbki czosnku(...)plasterki, różyczki kalafiora porwać na mniejsze kawałki. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, papryczkę drobno posiekać, limonkę wyszorować i wyparzyć, zetrzeć skórkę (bez białej części). Rybę pokroić w około 1,5-cm kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić cebulę i przesmażyć na umiarkowanym ogniu, mieszając okazjonalnie przez 2 minuty. Dodać imbir, czosnek, papryczkę, kardamon

Even Better Food
galaretka z pstrąga 196

rybie kręgosłupy i części  pozostałe z filetowania, obraną  i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, jedna pokrojoną w cząstki marchew liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez 15-20 minut. Ugotowany rybny wywar odcedzamy,   odrzucając wygotowane warzywa i kawałki ryb(...)gotującego się wywaru wkładamy drugą marchew pokrojoną w kostkę i kawałki filetów z pstrąga. Zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") i gotujemy rybę przez 7-10 minut ( nie za długo bo się rozpadnie). Ugotowane kawałki ryby przekładamy do czterech niewielkich salaterek, dokładając do każdego  naczynia  po łyżce kukurydzy i groszku. Teraz wywaru doprawiamy ( wcześniej próbując

Miód i pieprz