ryby - 22088 przepisów (strona:90/1473)

Zapiekanka rybna z warzywami 166

Składniki: * 50 dag filetów z ryby * 1 kg ziemniaków * przyprawa do ziemniaków * przyprawa do ryb * mieszanka warzywna konserwowa 400 g * szklanka kremówki * 10 dag żółtego sera * 2 jajka * sól, pieprz * mąka do obtoczenia * tłuszcz do wysmarowania formy * olej do smażenia(...)Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą do ryby, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor. Warzywa odcedzamy z zalewy. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków, rybę, mieszankę warzywną, resztę

Pobite gary Barbary
Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 180

zaproponować Wam rybę w nietypowej marynacie przyrządzonej na bazie musztardy. Tym razem użyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba(...)szczypiorku 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Filety z tilapii myjemy i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Musztardę, oliwę, ocet i przyprawy mieszamy w miseczce. Rybę smarujemy z obu stron marynatą i zostawiamy na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy masę na placuszki. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy wodę, która się

Zakręcony Widelec
Parowar czy garnek do gotowania na parze – Porady Kulinarne 12

swoją dietę i chcą korzystać z jedzenia w pełni wartościowego. Garnek do gotowania na parze jest wszechstronny i może być używany do przygotowywania różnych potraw – od warzyw i ryb po kasze i dania mięsne. To świetne narzędzie, które warto mieć w swojej kuchni. Rodzaje garnków do gotowania na parze Istnieje kilka rodzajów garnków do gotowania na parze, takich(...)wszystkie możliwości, jakie daje gotowanie na parze! Przepisy na potrawy gotowane na parze Gotowanie na parze oferuje wiele możliwości kulinarnej eksploracji. Możemy przygotować smaczne i zdrowe potrawy z warzyw, ryb i kasz. Parowanie warzyw zachowuje ich naturalne kolory i chrupkość, jednocześnie pozwalając zachować więcej składników odżywczych. Parowanie ryb jest doskonałym sposobem na uzyskanie delikatnego smaku i miękkiej konsystencji

Ekscentryczny Parowar
Parowar jak układać produkty – Poradnik eksperta 12

mięsa i dostosuj czas gotowania do ich rozmiaru. Po trzecie, jeśli parujesz różne rodzaje mięsa, umieść je na osobnych poziomach parowaru, aby uniknąć przenoszenia zapachów i smaków. Jak układać ryby w parowarze? Podczas układania ryb w parowarze warto przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, upewnij się, że kawałki ryb są ułożone na takiej wysokości, aby para mogła swobodnie(...)cyrkulować. Po drugie, zwróć uwagę na grubość i rodzaj ryby, a następnie dostosuj czas gotowania. Po trzecie, możesz również użyć liści sałaty lub innych warzyw jako podkładki dla ryby, aby uniknąć przylegania do tacki

Ekscentryczny Parowar
Parowar 1800W – Twoja pomoc kuchenna nr 1 13

większym stopniu niż przy tradycyjnym gotowaniu z użyciem dużych ilości wody. Parowar o mocy 1800W umożliwia również przygotowanie różnorodnych potraw w jednym urządzeniu. Można w nim gotować warzywa, ryby, mięso, krewetki, jajka oraz dania z kasz i ryżu. Precyzyjne ustawienie mocy i czasu gotowania pozwala dostosować proces do rodzaju jedzenia, gwarantując idealne rezultaty. „Gotowanie na parze w parowarze(...)Tefal 1800W 550 zł 4.5/5 Jakie potrawy można przygotować w parowarze o mocy 1800W? Parowar o mocy 1800W pozwala na przygotowanie różnorodnych potraw. Można w nim gotować warzywa, ryby, mięso, krewetki, jajka oraz dania z kasz i ryżu. Dzięki precyzyjnemu ustawieniu mocy, można też kierować temperaturą gotowania, aby dostosować ją do konkretnego rodzaju jedzenia. Przykładowe potrawy do przygotowania

Ekscentryczny Parowar
Pasta z wędzonej makreli 17

przygotować niesamowicie pyszną pastę z wędzonej ryby? Przede wszystkim pozbawić rybę wszystkich ości, dokładnie obierając mięso. Po drugie dodać kilka dodatków, dzięki którym pasta stanie się delikatniejsza i bardziej kremowa – to przede wszystkim kremowy serek a dodatkowo mała porcja majonezu. No i doprawienie. Na koniec dodaję do mojej pasty bardzo drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz szczypiorek, który można(...)smarowania – 1-2 łyżki majonezu – pół czerwonej cebuli – pieprz – 2-3 łyżki szczypiorku lub dymki (cebulka i szczypior) Przygotowanie : Zacznij od bardzo dokładnego oddzielenia ryby od ości. Najlepiej robić to rękoma, przekładając porcje ryby do miseczki, a pozbywając się skóry i ości. Drobno posiekaj czerwoną cebulę oraz szczypiorek (pasta doskonale smakuje też z koperkiem

nietylkopasta.pl
Domowe burgery rybne / fishburgery 16

Fishburgery świetnie sprawdzą się na kolację. Można w ten sposób również zachęcić dzieci do jedzenia ryb. U mnie na szczęście dzieciaki uwielbiają ryby i nie mam problemu, by zaproponować im takie danie do zjedzenia.     Składniki dla 4 osób: 1 filet z białej ryby ( miruna, morszczuk, dorsz, mintaj)  sól 1 jajko mąka bułka tarta olej(...)smażenia Dodatkowo: 4 niewielkie bułki (mogą być typowo do burgerów, ale ja użyłam bułek żytnich) sałata rzymska lub masłowa pomidor majonez lub sos tatarski Sposób przygotowania:  1. Rybę podzielić na 4 kawałki, oprószyć solą, następnie opanierować w mące, rozmąconym jajku i w bułce tartej. Uszyć na oleju z obu stron. Odłożyć. 2. Bułki rozkroić, można lekko posmarować masłem. Wyłożyć

Kuchnia domowa Ani
[Wino i kuchnia] Wino do karpia 18

smak, który może zdominować niektóre wina. Jednak z odpowiednim wyborem można uzyskać harmonijne i smaczne połączenie. Oto kilka wskazówek, jak dobrać wino do karpia w zależności od sposobu przygotowania ryby, gdyż jak wiadomo i już niejednokrotnie o tym pisałam, metoda obróbki termicznej dania na wpływ na jego ciężar. Wino do wigilijnego karpia Zaczniemy zatem od opcji najlżejszej, czyli karpia(...)gotowanego. Nie jest to zbyt popularny sposób przygotowania tej ryby, niemniej może warto spróbować szczególnie, jeśli go odpowiednio doprawimy i/lub podamy z sosem? Do takiego dania będzie pasować delikatne i aromatyczne białe wino, które będzie podkreślać subtelność i delikatność ryby. Dobrym wyborem będzie  gewürztraminer  z Alzacji, Włoch lub Nowej Zelandii, które ma aromaty róży, lichee

Kate's Kitchen
Wigilijna ryba po grecku 15

Ryba po grecku to, wbrew nazwie, typowo polska potrawa. Jej nazwa wzięła się od sosu greckiego - przepis na niego można znaleźć dawnych książkach kucharskich, a był na tyle popularny, że odnotowywano go nawet w słownikach. Nazwa samego sosu wzięła się ni mniej, ni więcej tylko z naszego stereotypowego postrzegania kuchni śródziemnomorskiej - w końcu w skład sosu wchodzą pokrojone w długie(...)paski jarzyny takie jak cebula, marchew, pietruszka i seler. A ponieważ przygotowując rybę wykorzystujemy mniej więcej te same składniki, jej nazwa wzięła się właśnie od sosu i tak powstała w pełni polska ryba po grecku. Dla wielu ryba po grecku jest obowiązkowym punktem na wigilijnym stole. U mnie w domu przygotowywana jest zarówno na co dzień, jak i od święta

Z notatnika dietetyka
Surówka z czerwonej kapusty - przepis i porady na idealną surówkę 25

surówka z czerwonej kapusty może być również podawana jako danie wegetariańskie. Można podać ją z dodatkiem chrupiących orzeszków, suszonych owoców lub prażonych pestek dyni dla dodatkowego smaku i tekstury. Ryby: jest to świetny dodatek do dań rybnych. Surówkę z czerwonej kapusty można podawać obok pieczonej ryby, łososia, dorsza lub innej ulubionej ryby. Smak surówki świetnie kontrastuje(...)delikatnym smakiem ryby. Kanapki i burgery: to świetny sposób na wzbogacenia smaku i tekstury tradycyjnych kanapek lub burgerów. Surówka nadaje im chrupkości i koloru. Surówka z czerwonej kapusty jest elastycznym daniem,  które można dostosować do różnych okazji i preferencji smakowych. Jej świeżość, kolor i wyrazisty smak sprawiają, że jest popularnym wyborem do wielu posiłków. Surówka z czerwonej kapusty

Moja Książka Kucharska
Mintaj jak smażyć 21

SMAŻENIE PIECZENIE X mintaj jak smażyć ? Mintaj jak smażyć - Subtelna chrupkość i smak. Poznaj techniki smażenia mintaja i przygotuj wyjątkowe dania rybne. CZYTAJ WIĘCEJ Wybór Świeżego Mintaja: Mintaj to ryba morska o delikatnym mięsie, który można smażyć, aby uzyskać subtelny smak i chrupiącą skórkę. W tym artykule dowiesz się o najlepszych technikach smażenia mintaja oraz o krokach, które pomogą(...)mintaja. Oto kilka wskazówek: Świeżość : Upewnij się, że mięso mintaja jest jasne, a oczy są klarowne. Nie powinno mieć zatęchłego zapachu. Skóra : Skóra powinna być połyskująca i sprężysta. Unikaj ryb o matowej i suchej skórze. Mięso : Mięso mintaja powinno być sprężyste i nieco przezroczyste. Unikaj mięsa matowego lub pożółkłego. Techniki Smażenia Mintaja: Smażenie na Patelni : To jedna z najpopularniejszych

Podstawy Gotowania
Sztuka przygotowywania idealnego sushi 31

jest również jakość produktów. Oto tajniki przyrządzania sushi oraz przepisy, do których skorzystania gorąco zachęcamy. Co to jest sushi i jak je przygotować? Sushi automatycznie kojarzy się z surową rybą obtoczoną ryżem i zawiniętą w wodorosty. I jest to prawda, ale serwuje się ją w różnych postaciach, dodając również owoce morza, warzywa i grzyby. Poza tym ryba może być pieczona(...)możesz sięgnąć po składniki, które Ci odpowiadają. Istnieje wiele przepisów na japońskie danie, ale możesz korzystać z produktów, które według Ciebie będą świetnie smakować. Mogą to być plastry surowej ryby, dowolne warzywa, ogórek konserwowy, awokado lub dowolne owoce. Dodawaj pojedyncze kawałki takiej wielkości, aby nie przesuwały się łatwo. Następnie arkusz wodorostów zwiń wokół składników. Istnieją specjalne maty, które ułatwiają

codojedzenia
Rodzaje sushi, które trzeba znać! 24

duża rolka, która charakteryzuje się bogactwem składników . To rolka, która składa się z ryżu, co najmniej trzech dodatków, owinięta jest arkuszem nori. Futomaki można zjeść z: łososiem, pieczoną rybą maślaną, tuńczykiem, doradą, węgorzem, krewetką. Do ryb dodaje się także różnego rodzaju warzywa, jak np. sałatę, awokado, marchewkę, tykwę, niektóre rolki mają nawet kremowy serek. Uramaki Uramaki, które często nazywa(...)ryż, a nori wraz z dodatkami są w środku rolki . Góra rolki może być dodatkowo przyozdobiona sezamem, słonecznikiem czy kawiorem. Uramaki jada się m.in. z okoniem, ośmiornicą czy z rybą maślaną. Nigiri Nigiri to rodzaj sushi dobrze nam znany z seriali czy z filmów. To  kulka ryżu z zaprawą, na której położony jest kawałek surowej ryby , najpopularniejsze nigiri

I LOVE LIFE
Marynowana biała ryba 12

odmiany biała ryba w wersji marynowanej. Nie smażona tylko gotowana na parze i zalana aromatyczną marynatą. Do tego dania można użyć każdą inną rybę o białym mięsie. Taką rybę można podać na świąteczny stół, na różne imprezy rodzinne i nie tylko. Składniki: ? 3 filety z flądry lub innej ryby ? sok z 1 cytryny ? sól, biały pieprz Marynata ? 1 szklanka(...)łyżki cukru ? 1 łyżka soli ? 2 czerwone cebule Wykonanie: ? Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. ? Kawałki ryby ułożyć na sitku, które zawiesić nad garnkiem z gotującą się wodą, przykryć i gotować porcjami na parze przez 2 minuty. ? Tak ugotowaną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. ? Cebulę obrać, pokroić

To co kocham