ryby - 22088 przepisów (strona:98/1473)

Zupa rybna z amura! 147

zupa rybna! Bo z polskiej ryby, z polskich stawów, dzisiaj na talerzu wita Was- amur! Amur to ryba słodkowodna, podobna w smaku do karpia, ale jest bardziej delikatniejsza. Ma jasne, subtelne mięso. Jest bardzo łatwa w obróbce i w przygotowaniu. Ryby z polskich stawów możecie już zakupić w ramach nowej oferty sklepów Lidl, dostępne podczas Polskiego Tygodnia(...)asortymencie sklepu znajdują się m.in.: świeże ryby słodkowodne z polskich stawów takie jak: jesiotr, amur, karp, ale także aromatyczne wędliny, zdrowy nabiał i soki 100% z polskich owoców. Dzisiaj postanowiłam przygotować zupę rybną, którą możecie zjeść będąc na Mazurach czy to pomorzu. Zupa rybna jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa, ale smak przełamują kwaskowate pomidory. Ma przepyszny

SMYKWKUCHNI
Pulpeciki rybne z sosem babci Basi 112

pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ),   Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną w wodzie lub mleku i cebulą. Dodajemy jajko, przyprawiamy(...)klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć na gładki sos i polać pulpeciki

Pysznosci Babci Basi
Dietetyczny pstrąg pieczony w folii babci Basi 130

pietruszki , ( ja dodałam mrożony koperek ) Przygotowanie : 1.Przygotować produkty 2 Ryby dokładnie oczyścić, opłukać i osolić z zewnątrz i wewnątrz 2. Następnie posypać świeżo zmielonym pieprzem, 3. Wewnątrz ryby posypać pieprzem cytrynowym, 4. Pół cytryny pokroić w plastry , a następnie na pól. 5. Do środka włożyć plastry czosnku i cytryny i koperku. 6. Na wierzchu(...)ryby można położyć listki masła. 7. Rybę położyć na folię , zawinąć i włożyć do brytfanny ,blaszki itp. , wlać wody ( w moim przypadku pół szklanki ) , jeśli na blaszce , to odpowiednio więcej, żeby folia nie przywarła do naczynia i nie przypaliło się . Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min ( w zależności od wielkości ryby ) w temp. 200 stopni

Pysznosci Babci Basi
Filety z mintaja w złotej panierce 143

Mrożone filety z ryb można kupić w każdej chwili, całosezonowo. Wiadomo, że najlepsze są ryby świeże, ba! prosto od rybaka cudo, ale wiemy jak jest. Nie każdy ma czas i możliwości, by taką rybę na obiad mieć. Można kupić tuszki lub filety i także czerpać to co dobre. Należy dobrze odmrozić i usmażyć takiego fileta. Warto(...)pamiętać, aby taka odmrożona ryba nie rozwalała się na patelni. W tym celu należy: - posiadać dobrą, nie zniszczoną patelnię, inaczej ryba będzie przywierać  i przyklejać się; - używać dobrego oleju lub masła klarowanego; - rozmrozić rybę w lodówce, może nawet na sicie; - odmrożoną rybę wyjętą z lodówki tuż przed smażeniem należy bardzo dobrze odcisnąć z wody i ułożyć dodatkowo

Zasmakuj Kuchni
Zawalcz o swoje wewnętrzne piękno z Goldfish Kiss :) 109

cieszyć się nieskończonymi pokładami sił witalnych.  SKŁAD hydrolizowany kolagen z ryb * liofilizowany banan * liofilizowany owoc żurawiny * liofilizowane białko serwatkowe * liofilizowany owoc róży * liofilizowana czarna porzeczka KOLAGEN Z RYB   Najważniejszym i zarazem najciekawszym składnikiem występującym w Golffish Kiss jest roztwór kolagenu uzyskiwany z wyselekcjonowanych skór ryb słodkowodnych. Badania wykazały, że jest to najlepszy kolagen do zastosowania(...)człowieka. Użyty kolagen pochodzi ze skór młodych ryb, żyjących maksymalnie dwa lata. Dzięki temu w roztworze występują głownie kolagen typu I, II i III.  TYP I - jest to najbardziej powszechnie występujący rodzaj kolagenu w naszym organizmie. Obecny jest w tkance tworzącej blizny, w ścięgnach, tkance łącznej i podskórnej, skórze.  TYP II - występuje w chrząstkach stawowych

Zdrowie na języku :P
pasta z wędzonej ryby 149

pasta z wędzonej ryby Kilka składników i parę minut pracy wystarczy by na kanapkach poczuć wyborny smak własnoręcznie przygotowanej pasty z wędzonej ryby. Dziś pastę wykonam z piklinga ( zawsze zdumiewa mnie pomysłowość handlowców, którzy nawet zwykłego śledzia nazwą w egzotyczny sposób), ale równie dobrze możemy ją wykonać z każdej ryby o tłustym mięsie, takiej jak makrela(...)też pstrąg.   składniki  1 wędzona ryba 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu 1/2 pęczka szczypioru sól, pieprz sposób przygotowania Rybę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy w blenderze lub widelcem. Do tak przygotowanej ryby dodajemy majonez, jogurt, pieprz i sól. Całość mieszamy na koniec dodając drobno posiekany szczypior i wstawiamy na 15 minut do lodówki

Miód i pieprz
Morszczuk argentyński smażony w cieście koperkowym 154

Podczas smażenia nie pozostawia aż tak intensywnego zapachu w domu a ryba po usmażeniu jest wilgotna i aromatyczna. Jeżeli nie macie morszczuka argentyńskiego możecie wykorzystać inną rybę. Ważne aby były to filety z ryby i najlepiej bez skóry. Polecam, bo warto. Składniki: 600 gram filetów z morszczuka Sól Ziołowa przyprawa do ryb Olej do smażenia Ciasto: 1 jajko(...)grudek. Koperek siekamy i dodajemy do ciasta. Również mieszamy. Wszystkie filety zanurzamy w cieście ( wkładamy pojedynczo ). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron obtoczone w cieście filety. Ryba idealnie pasuje do ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty ( prezentowanej na blogu ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli 156

zachowuję swój niepowtarzalny smak. Może też często smażę pstrągi, ponieważ przygotowanie w ten sposób posiłku zajmuje raptem kilka minut. To zresztą nie jest teraz najważniejsze. Najważniejszy jest wyborny smak ryby, podkreślony aromatem masła i czosnku i dodatkowo "podkręcony" odrobiną ostrej papryczki. składniki   dla czterech osób 4 pstrągi 3 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 3 łyżki masła(...)pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego  oliwę ( dodanie oliwy umożliwia nam smażenie ryby w wyższej temperaturze bez obawy przypalenia masła) i gdy tłuszcz będzie gorący wkładamy na patelnię filety,  zawsze zaczyniając smażenie   ryby od strony skóry. Rybę smażymy przez

Miód i pieprz
Halibut smażony 129

Halibut to przepyszna ryba, ale do tych tanich to ona nie należy. Jednak od czasu do czasu warto spróbować. Bardzo lubię ryby, ale ostatnio przygotowuję ich mniej, a szkoda. Tak wspaniałą w smaku rybę zrobiłam w najprostszy sposób, aby nie psuć jej smaku. Jeśli macie ochotę na inne moje przepisy z rybami to zapraszam tutaj Składniki(...)ryby halibut sok z 1/2 cytryny 2 łyżki mąki sól pieprz masło klarowane do smażenia Rybę skropić z dwóch stron sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano na rozgrzanym maśle klarowanym. Halibut smażony

O kuchni z uczuciem
Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów 138

Delikatna ryba jaką jest pstrąg, wymaga ostrzejszej oprawy. Tak przygotowaną z masełkiem cebulowym możecie śmiało wrzucić na ruszt, gdy pogoda dopisuje . Potrawę robi się szybko a smakuje jeszcze lepiej, idealna propozycja na przyjęcie pod chmurką. Składniki: 2 wypatroszone pstrągi 4 plastry cytryny 4 grube plastry masła cebulowego lub czosnkowego Gałązki świeżego koperku Sól morska do smaku Zioła do ryb(...)łyżeczka miodu Sok z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Szczypta mielonego imbiru Sposób przygotowania: Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki. Odstawić na godzinę do lodówki. Przygotować salsę: Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory

Wanilia i Kardamon
DORSZ PIECZONY W CIEŚCIE 102

Ryba w cieście to świetna propozycja na obiad. Ciasto dobrze pokrywa rybę, jest smaczne i chrypiące, przyznam że to moje ulubione danie na rybkę. Polecam mój przepis(...)SKŁADNIKI : 300 - 400 g fileta z dorsza sól, pieprz i papryka do smaku przyprawa do ryby olej do głębokiego smażenia                                                                     CIASTO : 2 jajka 3/4 szklanki

Kulinarne Fantazje Marioli
Spaghetti z dorszem i cukinią 140

wczoraj. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :) 200 g fileta z dorsza kilka suszonych pomidorów w zalewie mała cukinia ok 200 g makaronu spaghetti sól, pieprz przyprawa do ryb w młynku(...)zioła prowansalskie Dorsza rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pomidorków, usmażyć rybę. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn. Pomidorki pokroić. Dodać do ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron odcedzić i dodać do ryby

Smakołyki Asi
Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym 115

Wczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również jako szybki i łatwy obiad. Składniki: 4 filety ryby morskiej (u mnie Bass) 7-8 ziemniaków 1 średni brokuł sól pieprz cytrynowy Składniki sosu: 250ml kwaśnej śmietany (u mnie mieszanka śmietany(...)naturalnego) 2 łyżki masła 1 kostka rosołowa 1 szklanka gorącej wody 1 czubata łyżka mąki pęczek koperku Ziemniaki kroimy w talarki i gotujemy w osolonej wodzie do pół miękkości. Ryby posypujemy solą i pieprzem cytrynowym i bardzo krótko obsmażamy z dwóch stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie kroimy rybę na mniejsze kawałki. Brokuła dzielimy na różyczki i chwilkę odgotowujemy

kuchnia doski
Ryba zapiekana w sosie koperkowym 159

Ryba to bardzo wdzięczny produkt. Bardzo lubię robić coś z niej na obiad, a że wszyscy w domu też lubią ryby, więc tylko korzystać. Składniki: 450 g filetów z ryby (u mnie był morszczuk) 1 szklanka śmietany 18% 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina (pominęłam) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1/2 łyżeczki(...)kurkumy Sposób wykonania: 1.Odmrożone lub świeże filety ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 2. W misce wymieszać śmietanę, biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę. 3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa. Smacznego!!! Źródło: Nikol od kuchni

Kuchnia domowa Ani