Pieczone pstrąg przypomina mi zawsze wiosnę i zestaw standardowy nad wodą - ryba z frytkami. Przygotowanie takiej ryby jest szybkie, łatwe a efekty są powalające. Ilość składników również jest łatwa do zapamiętania. Składniki: 2 pstrągi 2 gałązki natki pietruszki 2 łyżki + 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Piekarnik nastawiamy(...)Rybę układamy na folii aluminiowej, osuszamy. Do środka wkładamy łyżkę masła, gałązkę natki pietruszki, pocięty na plasterki ząbek czosnku, lekko posypujemy solą i pieprzem. Wierzch ryby nacieramy łyżką ziół prowansalskich, zawijamy rybę w folię i układamy na blaszce. Tak samo postępujemy z drugą rybą. Pstrąga pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 210*C, odkrywamy
Gotowanie i blogowanieSmaczne kotleciki z pokrojonej w kosteczkę rybki,wymieszanej z warzywami Składniki • 25 dag ryby np miruna(...)ugotowana średnia marchewka • 20 dag ugotowanego brokuła • sól • pieprz • przyprawa do ryb • 2 jajka • tarta bułka • olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Osuszoną rybę pokroić w kostkę przyprawić solą pieprzem i przyprawą do ryb zostawić na kilka godzin 2. Do ryby dodać jajka, 2 -3 łyżki tartej bułki,marchewkę i brokuł rozgniecione troszkę widelcem. Wymieszać
W królestwie smaków Beatypolędwicę ) lub dowolna biała ryba sól i pieprz 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek 3 łyżki wytrawnego sherry 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Filety opłukać, osuszyć, posypać z obu stron solą i pieprzem. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem lub polać oliwą. Ułożyć kawałki ryby obok siebie, (jeżeli mają(...)skórę, skórą do dołu), w jednej warstwie. Na wierzchu każdego kawałka położyć masło. Polać ryby sherry i posypać pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 - 15 minut na każde 2,5 cm grubości ryby. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy naciąć ją w najgrubszym miejscu - mięso powinno być białe
Stare GarySkładniki 1 płat tołpygi 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo Pieczarki z tego przepisu , tylko dodałam 1 łyżkę więcej masła tak żebym później mogła polać nią ugrillowaną rybę, dlatego też nie przyprawiałam ryby solą i pieprzem. Proponuję zacząć od przygotowywania pieczarek gdyż rybka smaży się dość szybko więc można się za nią zabrać jak będziemy czekać aż winko(...)się zredukuje. Płat ryby dzielimy na 2-3 kawałki i polewamy sokiem z cytryny, patelnie grillową spryskujemy olejem. Na rozgrzaną patelnie wkładamy tołpygę, smażymy 1-2 min z każdej strony, jak rybka do połowy zmieni kolor to przewracamy na drugą stronę. Gotowa rybę wykładamy na talerz i polewamy sosikiem z przyprawami powstałym po smażeniu pieczarek. Rybę możemy podać
Piekielna Kuchnia Patipomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy(...)obkładamy kawałkami masła i n akrywamy drugim kawałkiem aluminiowej folii Szczupaka wstawiamy, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę przykrytą folią pieczemy przez 30 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz folii, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i pieczemy dalsze 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim rybę jeszcze przez
Miód i pieprzpłaskiej łyżeczki cukru -sól -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do ryb -przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta do posypania foremek Rybę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części, posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Drobno kroimy szczypiorek. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Nie muszą rosnąć(...)niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę. Rybę podsmażamy z obu stron i przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia oleju. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko, drożdże i mieszamy. Na końcu dolewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, pieprzem ziołowym, warzywkiem lub solą i mieszamy. Dodajemy szczypior i podsmażoną cebulkę i mieszamy. Ceramiczne naczynka natłuszczamy i posypujemy
Maminek kulinarnyłyżki cukru 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki łagodnego ketchupu Dodatkowo: 5 dużych cebul 7 średnich kiszonych ogórków słoik papryki marynowanej WYKONANIE Rybę dzielimy na małe kawałki.Posypujemy przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min. W miedzy czasie kroimy cebulę w krążki, paprykę w paski (szerokie), ogórek w talarki. Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach(...)wrzącej wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą. Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju. W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianę Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki
W kuchennym oknie EwyUwielbiam rybę w marynacie octowej! Między innymi dlatego, że dzięki leżakowaniu w occie, ości się rozpuszczają Ryba w marynacie Składniki: 1 kg ryb surowych ( może być karp) olej do smażenia mąka do panierowania Zaprawa z octu: 1 szkl. octu (6%) 2 szkl. wody 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka gorczycy białej 2 cebule(...) oczyścić , pokroić na porcje (dzwonki), osolić, obtoczyć w mące . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zimną rybę ułożyć w misce. Przyrządzić zaprawę. Warzywa obrać, pokroić w krążki. Cebulę obrać pokroić w talarki. Wodę zagotować z solą, cukrem, przyprawami i warzywami, połączyć z octem. Usmażone ryby ułożyć warstwami (można w słoju) lub w innym naczyniu, zalać zimną zaprawą z octu. Przechowywać
Gotowanie-ukpomidorów Postępujemy bardzo podobnie jak w przepisie na pstrąga łososiowego. Rybę czyścimy z łusek, dokładnie płuczemy wewnątrz i z wierzchu. Łososia nacinamy w kilku miejscach z obu stron. Nacieramy rybę dokładnie pesto pietruszkowym wewnątrz i z wierzchu. Cytrynę - i tu zmiana (bo podejrzałam w jakimś programie u Okrasy w między czasie) kroimy w plastry i podsmażamy na rumiany kolor(...)wówczas pozbędziemy się goryczy ze skórki i uzyskamy bardzo fajny aromat z cytryny i ten zabieg sprawdził się jak najbardziej. Cytrynę chwilę studzimy żeby po włożeniu w nacięcia mięso ryby nam się nie ścięło. W nacięcia wkładamy na zmianę połówki cytryny, suszone pomidory na wierzch kładziemy kilka gałązek rozmarynu. Całe krążki cytryny wkładamy do środka (możemy dodać parę suszonych
Piekielna Kuchnia Patimiałam pozostałości po wyfiletowanej rybie a jedynie "resztki" po jej upieczeniu to i tak zupa wyszła super :) Składniki szkielet po rybie głowa i skóra (pozostałości z tego przepisu) cytryna (może być ta która została nam po pieczeniu ryby) 100-150 g ryby (u mnie była to już rybka upieczona dzień wcześniej i nieskonsumowana od razu) pół puszki pomidorów(...)pietruszka natka pietruszki garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 1 cebula 2 ząbki czosnku białe wino masło ostra papryka sól pieprz Do średniego garnka wrzucamy pozostałości po rybie, zalewamy wodą (tak żeby szkielet był przykryty do połowy, u mnie ok 2l, wody zawsze możemy dolać a chodzi o uzyskanie intensywnego wywaru), dodajemy marchewkę- ja miałam tylko mrożoną baby
Piekielna Kuchnia Patizbierając naklejki za zakupy w sieci sklepów Lidl. Każda z poprzednich książek cieszyła się dużą popularnością bo są świetnie wydane i z super inspiracjami kulinarnymi. Jako, że u mnie ryb jest mało to świetna dla mnie pozycja, żeby nauczyć się je przyrządzać :) Na pierwszy ogień poszedł przepis Doroty Wellman na Doradę po grecku. W oryginale jest przygotowana na grillu(...)oczywiście zrobiłem rybę na parze :) I troszkę zmodyfikowałem przepis, z użyciem produktów, które miałem akurat w domu. Składniki : 2 dorady 1 cytryna tymianek 2 garście roszponki 1 ogórek 2 ząbki czosnku 180g jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny Przyprawy : oregano pieprz czarny
Parowar Facetasmażonego karpia ,wyfiletujmy go i usmażmy , podając go z pieczarkami.Czyż nie brzmi bardziej zachęcająco?!.Będzie odświętnie i smacznie.Takie przepisy możemy modyfikować zmieniając np.tylko rybę.Zapraszam. 1/2 kg.filetów mintaja lub innej ryby 1/2 kg.pieczarek 1 jajko mąka sok z cytryny 1 duza cebula 2-3 łyżki masła olej przyprawa uniwersalna lub Vegeta sól ************************************* Cebulę siekamy drobno.Ryb(...)godziny.Jajko roztrzepać .Filety z ryby panierujemy najpierw w mące , a następnie w jajku.Olej Rozgrzać na patelni , usmażyć rybę.Pieczarki oczyścić , pokroić w kawałki .Na drugiej patelni topimy łyżkę masła , wrzucić Pieczarki , podsmażyć. Grzyby zdjąć , posolić .Ryby włożyć do naczynia żaroodpornego , na wierzchu ułożyć Pieczarki i wiórki masła .Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.Smacznego. Podajemy z ziemniakami i surówką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiokoło 150 ml) i dusić aż jabłko się rozgotuje (w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody). A następnie dusić, aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i cukrem. Płaty ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w ukośne paski szerokości około 5-6 cm. Na patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia, wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać(...)sporym ogniu, aż skórka ładnie się zrumieni. Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około minuty. Na talerz wyłożyć konfiturę z cebuli, na niej ułożyć rybę. Podałam z solirodem**. *użyłam ryby z Bałtyku, przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie ProVita . A ryby były prosto z kutra. ** niestety soliród z zamrażarki i już
królestwo garówProsiliście ostatnio o więcej przepisów na ryby, zaopatrzyłam się więc w różne gatunki ryb i zaczynam dziś od flądry. Udało mi się kupić akurat dość małe sztuki (takie nie mają drobnych ości, tylko szkielet) więc usmażyłam je na patelni. Polecam na piątkowy obiad. Składniki: 5 małych tuszek flądry 3-4 łyżki mąki(...)łyżeczki przyprawy do ryb z cytryną sól pieprz 2 ząbki czosnku 500 g włoszczyzny w słupkach (użyłam mrożonej) 2 łyżki masła olej do smażenia Rybę natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawą do ryb i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić jarzyny i dusić je pod przykryciem, przyprawić solą i pieprzem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia