ryby - 22088 przepisów (strona:109/1473)

Irlandia Północna i buttered sasuage 42

inaczej, oprócz muzeum Titanica i innych rzeczy związanych z transportem morskim, jest instalacja złożona z "dzwonków", które mają naśladować dźwięki doków. Koło portu znajduje się pomnik Łososia Wiedzy. Ta ryba żywiła się żołędziami z mitycznego drzewa wiedzy, dzięki czemu urosła i stała się mądrzejsza niż ludzie. Pierwsza osoba, która miała go zjeść posiadłaby całą jego mądrość. Oczywiście padło na osobę(...)Fionna mac Cumhailla, przy czym zrobił to przez przypadek, bo zasadniczo chciał go przyrządzić swojemu mistrzowi, ale podczas gotowania sparzył sobie kciuk, do którego był przyklejony mały kawałek skóry ryby. Ssąc kciuk po oparzeniu połknął kawałek ryby, tym samym otrzymując nadludzką wiedzę. W weekendy na hali rynkowej św. Jerzego odbywa się targ. teoretycznie w piątek z ubraniami, sobotę

Kryzysowa Książka Kucharska
Pasta z serka śmietankowego i wędzonego łososia 45

spodziewałam się fajnego efektu, ale nie aż tak. Nie pamiętam czemu zrobiłam tytułową pastę, ale coś mi świta, że z jakiejś innej potrawy została mi niewielka ilość wędzonej ryby (chyba z sałatki z pomarańczami ). Nie chciałam znowu łączyć ryby z jajkami, bo takich past na blogu już parę mam. Postanowiłam zrobić pastę do chleba. Ostatecznie okazało się(...)Jeżeli chodzi o dodatki. Hm… zioła możecie dodać dowolne. Ja normalnie pewnie dorzuciłabym natkę pietruszki, ale w sumie tylko dlatego, że ciągle zapominam jak dobrze komponują się ryby z koperkiem. Koperek miałam (na szczęście), więc go dodałam. Fajnie byłoby też połączyć np. szczypiorek z koperkiem i natką. Czosnek? No oczywiście. Dla mnie ryba i czosnek to połączenie idealne

Kardamonovy
Co jedli ludzie w średniowieczu? 55

białka wykorzystywano również dziczyznę, w tym jeże i wiewiórki. Częstym pożywieniem były również ptaki: kurczak, łabędź, przepiórka, kuropatwa, skowronek czy nawet bocian były bardzo częstymi potrawami w średniowiecznej kuchni. Ryby były również bardzo popularnym pożywieniem w tamtych czasach. Spożywano je zwłaszcza w okresach religijnego postu, kiedy nie wolno było jeść mięsa. Różne gatunki były częścią diety i były spożywane(...)różnych formach. Świeże, wędzone, marynowane lub solone. Techniki te pozwoliły na konserwację tych produktów przez cały dzień. W zależności od bliskości akwenów wodnych, gatunki spożywanych ryb się różniły. Na obszarach bałtyckich i atlantyckich najważniejszymi rybami były śledź i dorsz, natomiast na obszarze śródziemnomorskim spożywano również wiele różnych mięczaków. Wieloryby i morświny były uważane za ryby, podobnie

ProstePesto.pl
Sum grillowany z wyrazistą sałatką podany 65

Grill elektryczny jest bardzo przydatny głównie zimową porą, kiedy to pogoda nie sprzyja tradycyjnemu grillowaniu. Tak przyrządzona ryba jest  soczysta i lekkostrawna. Filet z suma idealnie nadaje się do takiego sposobu przyrządzania. Ma zwarte, białe i delikatne mięso. Z tego też powodu nie wymaga używania dużej ilości przypraw. Wystarczy jak godzinę poleży w aromatycznej kąpieli.  Składniki: -filet suma(...)Marynata: -6 łyżek oleju rzepakowego -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka soli -1 łyżeczka przyprawy do ryb ( u mnie firmy Borniak ) -gałązka świeżego tymianku Składniki marynaty dobrze zmiksować, dodać listki tymianku, polać filet suma i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Przed włożeniem do grilla ryba powinna mieć temperaturę pokojową, a marynatę należy zachować. Sałatka

Kulinarne przemyslenia
Ryba w sosie brokułowym z makaronem konjac 46

Ryba w sosie brokułowym z makaronem konjac. Dietetyczna ryba z makaronem konjac. Zapewne już wiecie, że jestem na redukcyjnej diecie, wszystko co zjem wpisuję do aplikacji FatSecret i wiem ile kalorii zjadłam w ciągu dnia. Tym razem zapraszam Was na coś pysznego, zdrowego i małokalorycznego. Ten dzisiejszy przepis jest bardzo dietetyczny, dlatego w szczególności polecam wszystkim tym, którzy dbają(...)dodanych przypraw czy wykorzystanych sosów. Dorsza mam zawsze w zamrażarce, kupiłam makaron konjac i świeży brokuł, gdyż podczas zakupów wpadł mi do głowy świetny pomysł na smaczny sos do ryby. Zrobiłam gotowanego dorsza w sosie brokułowym z marchewką, sos zabieliłam mlekiem 3,5 %. Powiem Wam, że to jest smaczne i do tego fit. Ta ilość starczy na 2 posiłki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
3 przepisy na łososia z grilla 91

Już w okolicach wiosny rozpoczyna się sezon na grilla. Wówczas warto postawić na ciekawe potrawy, które pozwolą na urozmaicenie tradycyjnego menu. Oprócz klasycznego mięsa. idealnie sprawdzą się też ryby. Poznaj trzy ciekawe przepisy na łososia z grilla. Łosoś z grilla w wersji klasycznej Łososia można przygotować tak jak zwykłe mięso. Wystarczy pokroić go na kawałki, skropić cytryną i przyprawić(...)solą oraz pieprzem. Dobrze sprawdzi się też słodka papryka i koperek. Następnie należy położyć rybę na grillu na kilkanaście minut, dzięki czemu upiecze się ona w środku i na zewnątrz, zyskując charakterystyczny, dymny aromat. Szaszłyki z łososiem Ciekawym pomysłem jest też przygotowanie łososia w formie szaszłyków. W tym przypadku należy pokroić go w kostkę i zamarynować w taki sam sposób

sierotka maRysia w kuchni
Ryba po japońsku 82

Ryba na sposób japoński sprawdza się nie tylko nas wigilijnym stole czy w karnawale, ale również na różne rodzinne uroczystości i inne okazje. Składniki: 600-700 g filetów z ryby (u mnie dorsz) 150 g papryki konserwowej 140 g ogórków konserwowych 2 cebule olej Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 120ml wody 1/2 szklanki mąki sól 2 łyżki oleju Zalewa(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody 4 łyżki octu 10% 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki cukru Sposób wykonania: 1. Filety z ryby rozmrozić i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać rózgą, w cieście maczać kawałki ryby i smażyć na rumiano na oleju

Kuchnia domowa Ani
Dorsz smażony w panierce. 112

Ryby powinniśmy jeść, co najmniej dwa razy w tygodniu. Niestety niewielu z nas  się do tego stosuje. Ja też, jem ryby rzadziej. Co nie znaczy, że ich nie lubię.  Lubię i to bardzo. Staram się, żeby chociaż raz w tygodniu na naszym stole była ryba.  Tym razem dorsz atlantycki, smażony.  Składniki: 1 duży filet(...)łyżki mąki 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Filet umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Miałam duży filet.  Wyszło mi 6 kawałków.   Rybę przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Skropić sokiem z cytryny.  Do miseczki wbić jajka, dodać trochę soli i pieprzu. Roztrzepać widelcem.  Mąkę i bułkę tartą wysypać na talerze

Agusiowe smakołyki
Łosoś pomarańczowy w sezamie 35

szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki chilli Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą. Filet z łososie oczyścić z łusek, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę przełożyć do płaskiego naczynia, polać marynatą i odstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc). Rybę wyciągnąć z marynaty (nie osuszać), przyprawić solą oraz pieprzem. Na głębokim talerzu wymieszać sezam oraz(...)startą skórkę z pomarańczy. Rybę panierować w sezamie z 3 stron (od strony skóry jest to zbędne, ponieważ ta część jeść będzie usunięta po usmażeniu). Rybę smażyć na rozgrzanym tłuszczy ze wszystkich stron (po około 3 – 4 minuty z każdej w zależności od grubości). Krok po kroku: 1. Przygotować marynatę 2. Przygotować rybę 3. Pokroić łososia 4. Rybę przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka z łososiem i brokułem 72

Zapiekanka z łososiem i brokułem to pyszny pomysł na obiad, który przygotujecie w 30 minut! Na wierzchu chrupiący ser, a pod nim kawałki pysznej ryby i brokułu zanurzone w kremowym sosie serowym. To jeden z moich faworytów na szybki obiad dla dwojga. Zapiekanka z łososiem i brokułem – pomysł na szybki obiad dla dwojga lub całej rodziny Są takie(...)duuuużo brokułu, żeby było zdrowo, zielono i pysznie, trzy rodzaje sera i oczywiście łososia – główną gwiazdę tego przepisu. Łosoś – zdrowy tłuścioch Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Jest niesamowicie aromatyczny i nie potrzebuje bogatego towarzystwa przypraw i dodatków, by fantastycznie smakować. Najczęściej przygotowuję go w kawałkach, pieczonego w piekarniku (jeden z moich ulubionych pomysłów

Na-talerzu.pl
Kouign patatez po japońsku 103

urozmaicić. no i tak myślałem. Może muffinki z parówką? Może co innego? Podczas gdy tak myślałem, to przypomniałem sobie o japońskim daniu taiyaki, czyli takim nadziewanym cieście w kształcie ryby no i stwierdziłem, że to będzie dobry pomysł. Pozostał jeszcze kształt ryby, bo ryby mają różne kształty od wrzecionowatych, przez pękate, po płaskie, a te głębinowe(...)już w ogóle. W Japonii robią to za pomocą specjalnej foremki, ale ja takowej nie miałem więc została mi dowolność. Żeby dodać japońskiego kolorytu daniu zrobiłem w kształcie ryby fugu, czyli rozdymki, która kiedy przyjmuje pozycję obronną robi się kulką. Tak jak w prasie fachowej prezentuje się członki męskie w zwodzie tak rozdymkę powinno prezentować się też w pełni

Kryzysowa Książka Kucharska