ryby - 22088 przepisów (strona:105/1473)

Szybkie curry z łososiem i groszkiem 125

Emilka była mała to bardzo lubiła ryby. Często robiłam jej to risotto z rybą (jeden z pierwszych przepisów na tym blogu) i do dziś pamiętam to żmudne przebieranie ryby kawałek po kawałku, żeby nie zaplątała się żadna ość Jak miała 2 lata podczas wyjazdu na Mazury , ku naszemu zdziwieniu, wciągnęła pół wędzonego karpia. A potem przestała(...)można ją było namówić na rybę. Teraz powoli wraca, w zeszłe wakacje z dziadkami zajadała się codziennie rybą z grilla ( taka jest wersja dziadków), w domu nie tak chętnie ale czasem uda się ją namówić na kawałek ryby. To curry z łososiem, które robiłam już nie pierwszy raz ( lubię je bo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu) gotowałam

Cooking for Emily
Krokiety ziemniaczane z dorszem. Przepis krok po kroku. 312

lub podać z innym sosem niż sugeruję ja. Nawet Zosia i Marysia zjadły kilka sztuk, a za rybą jednak jeszcze nie przepadają. Może to być doskonała alternatywa dla piątkowej ryby w panierce lub w wersji mini jako przekąska na imprezie.   Naprawdę warto wypróbować przepis na krokiety ziemniaczane(...)Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości, odstaw do całkowitego wystudzenia, najlepiej zrób to dzień wcześniej lub użyj tych które zostały z poprzedniego posiłku. Rybę podziel na mniejsze kawałki, zmiel razem z ziemniakami w maszynce do mielenia na grubych oczkach. Dodaj jajka, szczypiorek, natkę i dopraw solą oraz pieprzem

kuron.com.pl
Filet rybny pieczony w piekarniku 258

alternatywa dla paluszków rybnych czy ryb smażonych w panierce, które mają sporo kalorii. Do przygotowania tego dania możecie użyć zarówno filetów dorsza, jak i mintaja, którego użyłam ja. Rybę doprawiłam mocno czosnkiem i pieprzem, jednak jeżeli nie przepadacie za smakiem czosnku, możecie dodać go mniej lub w ogóle nie dodawać, ale jak dla mnie to właśnie on nadaje(...)przygotowania i życzę smacznego! Dajcie znać czy smakowało. Zobacz też: Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Dorsz po grecku Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na filet rybny z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 250 g filetów z mintaja lub innej ryby pół cytryny 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz i sól koperek do posypania

Kuchnia Bazylii
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 178

oddzielają się łatwo, są miękkie, wystarczy je tylko zblanszować/zaparzyć i już można formować gołąbki. Nadzienie do kupy składa się naprawdę w kilka chwil – jest przepyszne. Tłusta, wędzona ryba genialnie podbija w tym daniu smak umami! Umami to głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym’ – zostawia uczucie lepkiej tłustości, a receptorom w mózgu przekazuje krótką informację – ‘to jest dobre, to jest(...)jeszcze zdrowsze – z ciemnym mięsem indyka. Dodajemy wędzone sardynki z oleju – bez łbów i ości. Jeśli nie jesteście pewni czy taka opcja Wam zasmakuje spróbujcie najpierw dodać tylko 50g ryby. Jeśli po pierwszym razie gołąbki przypadną Wam do gustu, śmiało dajcie więcej. Gotujemy na sypko kaszę gryczaną, studzimy i dodajemy do miski z mięsem– do tych gołąbków dużo bardziej

Karo in the Kitchen
Ryba w galarecie 99

Warzywa muszą zmięknąć. Do gotującego się wywaru delikatnie włożyć oczyszczone pstrągi. Gotować na małym ogniu 3-5 minut. Trzeba pilnować, ryby gotują się bardzo szybko. Wyjąć bardzo delikatnie ryby z wywaru. Ostudzić. Wywar odcedzić, wyjąć marchewkę. Do wywaru wlać ocet, wymieszać. Radzę posmakować, każdy ma inny smak i lubi mniej lub bardziej kwaśne. Gdyby było za mało kwaśne(...)dolać minimalnie więcej octu. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić żeby napęczniała. następnie zalać żelatynę gotującym wywarem. Wymieszać. Z ryb zdjąć skórę, i odrywać kawałki mięsa, usunąć ości. Do każdej filiżaneczki włożyć kawałki ryby i plasterki marchewki. Posiekać natkę pietruszki, dodać troszeczkę do każdej filiżanki. Zalać gorącym wywarem. Odstawić do stężenia. Przed podaniem wyjąć z filiżanek na półmisek

Kuchnia Pokoleń
Ryba w pomarańczach z warzywami 110

Ryba w pomarańczach może być lekkim lunchem, obiadem, kolacją, a nawet eleganckim daniem wigilijnym. Smaczna, bardzo aromatyczna z orzeźwiającym posmakiem cytrusów i imbiru. Każdy kęs to cudowna feeria smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Dodatkowo przygotowana i podana w mini naczyniach żeliwnych Staub , wyglądających jak małe dzieła sztuki, zachwyci każdego, a dzięki ich właściwościom dłużej zachowa temperaturę. Jestem pewna(...)przyrządzonej i estetycznie zaserwowanej ryby nie powstydziłby się nawet dobry szef kuchni. Osobiście jestem oczarowana jakością i niebanalnym wyglądem żeliwnych naczyń Staub. Składniki (2 porcje): 2 filety (200 – 250 g) z białej ryby (np.: morszczuk, dorsz) 2 marchewki 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 duża pomarańcza 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru

Fitsweet.me
Gefilte fish. Karp po żydowsku w galarecie 297

Taka ryba w galarecie będzie smakowała zarówno dorosłym jak i dzieciom. Mięso ryby jest zmielone więc nie trzeba obawiać się ości i spokojnie można to danie podać podczas Wigilii nawet małym smakoszom. Karp w takiej postaci jest przepyszny, ale możecie użyć innej ryby jaką lubicie. Mnie takie rybne pulpeciki najbardziej smakują z odrobiną domowego chrzanu. Ryba faszerowana(...)właściwie taki sam rybny farsz, to smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła duże porcje takiej ryby bo wszyscy ją uwielbiali. Dzisiaj robię tę potrawę sama, wspominając Święta sprzed wielu lat. Staram się i ciągle coś poprawiam, ale nie umiem idealnie odwzorować tamtego smaku. Dlaczego? Bo Babcia gotowała najlepiej na świecie! Chciałabym kiedyś je dorównać... Tylko czy mi się uda? Więcej

Smaczna Pyza
Ryba w pomarańczach z warzywami 153

Ryba w pomarańczach może być lekkim lunchem, obiadem, kolacją, a nawet eleganckim daniem wigilijnym. Smaczna, bardzo aromatyczna z orzeźwiającym posmakiem cytrusów i imbiru. Każdy kęs to cudowna feeria smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Dodatkowo przygotowana i podana w mini naczyniach żeliwnych Staub , wyglądających jak małe dzieła sztuki, zachwyci każdego, a dzięki ich właściwościom dłużej zachowa temperaturę. Jestem pewna(...)przyrządzonej i estetycznie zaserwowanej ryby nie powstydziłby się nawet dobry szef kuchni. Osobiście jestem oczarowana jakością i niebanalnym wyglądem żeliwnych naczyń Staub. Składniki (2 porcje): 2 filety (200 – 250 g) z białej ryby (np.: morszczuk, dorsz) 2 marchewki 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 duża pomarańcza 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru

Fitsweet.me
Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia 106

niego wyobrazić sobie wigilijną kolację. Najczęściej podawany jest w najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana. Nie znaczy to jednak, że nie mogą zjeść karpia. Wystarczy podać go inaczej, lżej, najlepiej ugotowanego. Właśnie z myślą o takich osobach przygotowałam pyszna zupę z pulpecikami(...)jest wart wysiłku. Tę zupę można przygotować nawet i dwa dni wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp  - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 86

dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)lekko zmodyfikować przepis ze względu na brak liści mięty. Mimo wszystko rybka wyszła bardzo smaczna i serdecznie polecam wszystkim fanom kuchni śródziemnomorskiej, jak i kuchni typowo greckiej. Jeżeli lubisz ryby oraz zielony groszek po prostu musisz wypróbować ten przepis. Warto dodać, że przygotowanie tej potrawy zajmuje tylko około 20 minut. Składniki 600 g dorsza atlantyckiego (świeży, filet

Programista w kuchni
ryba z fetą w pomidorach 107

ryba dobra jest prawie na wszystko wiadomo. A jeszcze jak jest z piekarnika to już będzie bardzo zdrowo. Co prawda nie wiem jak przekonać do ryb Miśkę, ale do ryżu z sosem powstałym z pomidorów z ziołami prowansalskimi nie musiałam Jej przekonywać. Pocieszam się tym, że chociaż koło ryby jej zestaw leżał.   Składniki: 150 g ryby(...)pomidorów z puszki 50 g sera feta oliwa z oliwek sok z cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: posmarowaną oliwą oraz przyprawioną solą, pieprzem i sokiem z cytryny rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym na rybie ułożyć pomidory  posypać ziołami prowansalskimi i pokruszoną fetą piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 30 min  Podawać z ugotowanym ryżem

Gotowanie z pasją
Dorsz pieczony w cieście 280

Bardzo prosta i smaczna rybka na obiad. W 90% przypadków nie przygotowuję panierek do ryby. Tym bardziej, że przeważnie je piekę lub grilluję, a bardzo rzadko smażę. Dziś mam dla Was propozycję na dorsza, pieczonego w lekkim cieście w stylu naleśnikowym, ale bez mleka. Z pieczonymi na ostro ziemniaczkami i mizerią smakuje świetnie :) 3 polędwice z dorsza(...)cytryny i mąką. Rybę nacieramy przyprawą i obtaczamy w cieście. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut (tyle piekłam rybę na wpół zamrożoną, długość pieczenia musicie dostosować do stanu i wiekości ryby i do swojego piekarnika). Soczystą, upieczoną rybę podajemy z ziemniakami i mizerią lub inną surówką. Smacznego :)   Artykuł Dorsz pieczony w cieście pochodzi

Mienta blog
Nuggetsy rybne z dipem pomarańczowo-musztardowy 142

opanierować rybę. Najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej z płatkami. Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni (po 12 minutach przewrócić na drugą stronę). Najlepiej skropić papier odrobiną oliwy, aby kawałki ryby się(...)umyć i zetrzeć skórkę na tarce z drobnymi oczkami, a natkę pietruszki posiekać. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Krok po kroku: 1. Pokroić rybę na mniejsze kawałki 2. Zmiażdżyć płatki kukurydziane 3. Wymieszać płatki z bułką tartą i przyprawami, a następnie zarumienić na patelni 4. Opanierować rybę 5. Piec

KuchniaWeDwoje.pl
Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym 149

stanowi cenny posiłek dla pracy naszego mózgu, serca, układu krążenia, dobroczynnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz wzmacnia naszą odporność. " Pulpety rybne to doskonała alternatywa dla smutnej ryby w panierce. Złote, chrupiące kule z soczystego, rybiego mięsa zachwycą niejednego rybiego sceptyka. Danie dodatkowo wzmacnia solidna dawka witamin w postaci kaszy, orzechów i ziół - koniecznie wypróbujcie.   Składniki(...)wody) nie mieszamy w czasie gotowania, kiedy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy kasze pod przykryciem jakieś 10 minut 2. Na patelnię dodajemy kawałki ryby, dusimy pod przykryciem ok 6-10 minut,obracamy, ryba powinna pozostać wewnątrz wilgotna, ale nie surowa 3. Przekładamy wszystko do miski i rozdrabniamy rybę widelcem, dodajemy posiekane zioła i przyprawy

Słodki Kompromis
RYBA NA PARZE Z MARCHEWKOWYM PUREE 204

sama zaczęłam gotować niestandardowo, ale czasem lubię powracać do tradycji! Dlatego dzisiaj w moim domu na obiad jest ryba i już! SKŁADNIKI : filet z dorsza – 4 płaty ziemniaki – 6 sztuk jajko – 1 sztuka natka pietruszki – pół pęczka kurkuma przyprawa do ryb limonka – 1 sztuka oliwa z oliwy marchewka – 2 sztuki kukurydza – 1 mała puszka czosnek – 1 ząbek masło(...)Następnie dodać kukurydzę z puszki. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do marchewki i wymieszać. Do miseczki wbić jajko, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do ryb, kurkumę, sól i pieprz. Wszystko razem roztrzepać i obtoczyć w takim jajku rybę. Do parowaru dodać wodę. Na spód ułożyć rybę polaną odrobiną oliwy i skropioną sokiem z limonki

kuchniabellissima.wordpress.com