ryby - 22566 przepisów (strona:104/1505)

Jesiotr w galarecie, 137

Jesiotra rozłożyć grzbietem do dołu. Posmarować częścią farszu, ułożyć słupki z jesiotra przykryć resztą farszu. Zszyć brzuch jesiotra. Dużą brytfankę 30x40 cm. wyłożyć papierem do pieczenia ( dzięki papierowi ryba nie będzie przywierała do dna brytfanny) i przełożyć do niej rybę uważając aby jej nie uszkodzić. Ponieważ ryba jest dłuższa od brytfanki, trzeba ją lekko zawinąć. Do brytfanki włożyć obrane(...)pół cebule, rodzynki, wlać 200 ml wina, wodę ( około 600 ml) , przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 50 minut. Co jakiś czas polewać rybę wywarem. Upieczoną rybę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.  Ostudzoną wyjąć delikatnie i ułożyć na półmisku, wyciągnąć nitkę, którą ją zszywaliśmy. Płyn przecedzić do garnka, doprawić do smaku

królestwo garów
Dorada zapiekana z pomidorkami koktajlowymi na kartoflach 92

wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm. Rybę oprószyć z zewnątrz i w środku przyprawami. Do środka ryby włożyć kilka plasterków cytryny, oraz gałązkę tymianku. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Plasterki umyć, Formę do zapiekania posmarować oliwą z pomidorków, ułożyć(...)plasterki ziemniaków, skropić lekko oliwą i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.    Po tym czasie na ziemniakach ułożyć rybę. Na niej położyć dwa, trzy plasterki cytryny, obłożyć pomidorkami koktajlowymi. Rybę skropić oliwą. Wstawić do pieca (nagrzanego do 180 stopni) i piec około 30 – 35 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy

królestwo garów
Pstrąg zapiekany w szpinaku 143

być filet ale okazało się, że mój filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości. Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków . Składniki: 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet mąka do opruszenia ryby sok z cytryny 1 kg świeżego szpinaku 1 duża(...)cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany (u mnie 18%) sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Rybę umyć, oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki. Rybę doprawić solą pieprzem i cytryną a następnie opruszyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Szpinak umyć, oczyścić i osuszyć. Cebulę drobno pokroić i zeszklić

Mama Gotuje
Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna 144

duże cebule   1 marchewka   1-2 ząbki czosnku   łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku   sól, pieprz   Eros Pista- ostra pasta paprykowa natka pietruszki Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu wody, gotować do miękkości(...)ryb. Po tym czasie płyn przecedzamy przez gęste sitko. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Świeżej paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Warzywa dorzucić do czosnku i cebuli i podsmażyć jeszcze kilka chwil. Wszystko posypać paprykami w proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość

MarciochaKucharzy
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 226

prostu zrobić wegański majonez!     Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu w życiu nie odmówię.      Tak, jak nie odmówię eksperymentów w kuchni i testowania przepisów wszelakiej maści. Taki już urok i "zawodowe

W kuchni Karmel-itki
Ryba z Veracruz (Pescado a la Veracruzana) 124

przyrządza się z lucjana czerwonego, ale dopuszczalna jest zamianana inną rybę obiałym mięsie. Przepisów na pescado a la Veracruzana jest wiele. Do tego każdy z nich jest tym "jedynym właściwym". Moją inspiracją był Susany Osorio-Mrożek, która pochodzi właśnie z Veracruz. Składniki dla 4 osób: 2 filety białej ryby po ok. 200 g każdy (np. morszczuk, dorsz, mintaj, sola(...)zielonych oliwek nadziewanych papryką 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka kaparów 1 łyżka pokrojonej papryczki jalapeno z marynaty sok z 1 limonki sól i pieprz mąka do obtoczenia ryby posiekana natkap pietruszki Rybę oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Cebulę

Pełny talerz
CURRY Z ŁOSOSIEM I MANGO 153

podduszam, po czym wlewam bulion. Doprowadzam do wrzenia i duszę pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie wlewam śmietankę, mieszam. Doprawiam solą. Gdy znów zawrze,  wrzucam mango, na końcu rybę - na dosłownie 2 minutki.  Podałam z makaronem ryżowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pieczony szczupak z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 168

małymi krokami pojawiają się rybne sklepy i stoiska dające nam możliwość wyjścia po za smaki mintaja, morszczuka czy pangi. Szczupak to piękna,wartościowa i do tego niskokaloryczna ryba którą warto spróbować! Ryby to świetne źródło cennego wapnia, selenu czy jodu a na dodatek wspomagają produkcję hormonu szczęścia!. Dzisiaj przygotujemy naszego polskiego szczupaka z dodatkiem delikatnego czosnku niedźwiedziego, czarnuszki(...)liścia laurowego. Całość ryby obłożymy tłustą śmietanką by podkreślić walory smakowe i poprawić wizualnie wygląd ryby po upieczeniu. Zapraszam do wypróbowania! Dla 1-2 osób Czas przygotowania 35 minut + czas na marynowanie Składniki: 0,4-,05kg szczupaka w całości Sól himalajska Czarnuszka Suszony czosnek niedźwiedzi Liść laurowy  Sok z połowy cytryny Śmietana 36% tł Mała garść

Kuchnia PROzdrowotna
Pstrąg Pieczony z Pistacjami, Pietruszką, Rozmarynem, Cytryną i Czerwonym Pieprzem 142

Wiem, że świetne ryby każdy z Was potrafi przygotować.  Fajnie. My też lubimy ryby, wręcz uwielbiamy. Fajnie, gdybyście przygotowali rybę według tego przepisu. Jest przepyszna! Do tego jeszcze  Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone  i sałatka, dla nas rewelacja! W wykonaniu nie jest to danie ani skomplikowane, ani czasochłonne. Zerknęliście na ziemniaczki i zastanawiacie się(...)się w 200 stopniach, a ryba w 180? Kochani, nie mam dwóch piekarników. Zrobiłam tak, 15 minut piekłam ziemniaki w 200 stopniach, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni włożyłam rybę i piekłam 30 minut. Dało się? Oczywiście, bo ja zwykle szukam sposobów a nie wymówek, spróbujcie ;) Poniżej pokazałam Wam etapy przygotowania. Zapraszam :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem

Blondynka Gotuje
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową 144

przelej przez drobne sito do dzbanka lub miseczki. ( Możesz przygotować sos do dwóch dni wcześniej i po schłodzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem należy go wówczas lekko podgrzać.) Przygotowanie ryby: Filety umyj, osusz i pincetą powyjmuj wszystkie widoczne większe ości. Ponacinaj każdy filet nożem od strony skóry w odstępach około 1-centymetrowych. Posól i popieprz z każdej strony. Rozgrzej(...)góry. Gdy ryba będzie usmażona w 2/3 a skóra będzie chrupiąca i złota, odwróć delikatnie filety na drugą stronę i polewając kolejną roztopioną łyżką masła – smaż krótko, ok 30 sekund. Na talerze (jeśli w Twojej zmywarce jest opcja podgrzewania talerzy – wykorzystaj ją) nałóż sos, a następnie na każdy talerz wyłóż po jednym kawałku usmażonej ryby. Podawaj

Moja Delicja
Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym 148

tygodniu powinno się zjeść rybę. Przygotowałam ją na patelni grillowej z dodatkiem sosu cebulowo-szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku Oliwa(...)mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu 1 łyżka soku z cytryny Sól do smaku Pieprz do smaku 1.       Rybę dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki. 2.       W misce mieszamy mąkę z bułką tartą

VioletoweKucharzenie
Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami. 191

dwoma listkami bazylii -starta mozzarella -mała kostka cheddara, starta  Na maśle klarowanym szklimy por z cebulą, łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy śmietany i robimy gęste puree. Odstawiamy. Wszystkie ryby kroimy w duże kostki. Zalewamy w garnku mlekiem i dodajemy(...)naszą przyprawę zrobioną w moździerzu oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Rybę wyławiamy. Mleko, pozbawione liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego, zostawiamy na "za chwilę". Naczynie żaroodporne, bądź wysoką patelnie, którą można włożyć do pieca skrapiamy oliwą, lub smarujemy masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało

BaRepas
Łosoś à la MasterChef 284

pierwszy), nawijamy go na wałek, rozwijamy nad rybą i dociskamy brzegi (ciasto musi zakrywać całą rybę wraz z nadzieniem i naleśnikami). Chowamy do lodówki na 20 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wyjmujemy schłodzonego łososia. Odcinamy nadmiarowe ciasto wokół nadzienia, wycinając kształt ryby i zostawiając ok. 2-3 cm obramowania dookoła (więcej przy głowie i ogonie jeśli(...)chcemy zachować kształt ryby). Dociskamy brzegi, a całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrym nożem delikatnie nacinamy ciasto tworząc na nim wzór łusek, głowy i ogona. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 min., a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 25 min. Po upieczeniu delikatnie zsuwamy całość na półmisek. Serwujemy i kroimy po ok. 10 min. od wyjęcia

Ratunku obiad
Dogfish z patelni 210

Dogfish, to ryba z rodziny rekinowatych. Nazwa jest bardzo myląca, bo z psami nie ma raczej nic wspólnego. Ponoć wywodzi się stąd , że „obranie, a raczej obdarcie tej ryby ze skóry to istna udręka”. Pomijając to, trzeba stwierdzić, że dobrze przygotowany dogfish zrekompensuje nam te wszystkie trudności. Składniki: - dogfish (miałam niewiele, na próbę) Marynata: - oliwa - sok z cytryny - sól(...)lodówki na ok. 6 godzin. Rybę lekko osuszamy, oprószamy tymiankiem, panierujemy w mące (jej nadmiar otrzepujemy) i smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy (dodatek oliwy powoduje, że masło się nie pali). Smażymy na rumiano z obu stron. Dogfish z patelni, to był mój debiut kulinarny. Różne opinie słyszałam na temat tej ryby. Dlatego przyznam, że nie spodziewałam się

mojewypiekiinietylko
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 163

stole przy obieraniu ości… Tak łatwiej… Postanowiłam jednak to zmienić i skusiłam się na zakup pstrąga. Nie chciałam eksperymentować, żeby w przypadku nieudanego eksperymentu nie zmarnować pysznej ryby. Przewertowałam kilka książek w poszukiwaniu idealnego przepisu na pieczonego pstraga, ale ciągle coś było nie tak… Składniki nie takie albo składniki takie ale brak ich w szafce(...)chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne! Pstrąg pieczony – składniki: 2 pstrągi 2 łyżki masła koperek (można użyć suszonego) sól, pieprz, cytryna Sos cytrusowo-miętowy : 50 g masła pieprz kolorowy w ziarenkach skórka otarta i sok z 1 cytryny

UgotujmyTo.pl