ryby - 22566 przepisów (strona:104/1505)

Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym 157

tygodniu powinno się zjeść rybę. Przygotowałam ją na patelni grillowej z dodatkiem sosu cebulowo-szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku Oliwa(...)mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu 1 łyżka soku z cytryny Sól do smaku Pieprz do smaku 1.       Rybę dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki. 2.       W misce mieszamy mąkę z bułką tartą

VioletoweKucharzenie
Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami. 196

dwoma listkami bazylii -starta mozzarella -mała kostka cheddara, starta  Na maśle klarowanym szklimy por z cebulą, łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy śmietany i robimy gęste puree. Odstawiamy. Wszystkie ryby kroimy w duże kostki. Zalewamy w garnku mlekiem i dodajemy(...)naszą przyprawę zrobioną w moździerzu oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Rybę wyławiamy. Mleko, pozbawione liścia laurowego i ziaren ziela angielskiego, zostawiamy na "za chwilę". Naczynie żaroodporne, bądź wysoką patelnie, którą można włożyć do pieca skrapiamy oliwą, lub smarujemy masłem. Wykładamy kawałki ryby, posypujemy groszkiem i kukurydzą. Zatapiamy rybę do połowy w mleku, które nam zostało

BaRepas
Łosoś à la MasterChef 291

pierwszy), nawijamy go na wałek, rozwijamy nad rybą i dociskamy brzegi (ciasto musi zakrywać całą rybę wraz z nadzieniem i naleśnikami). Chowamy do lodówki na 20 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wyjmujemy schłodzonego łososia. Odcinamy nadmiarowe ciasto wokół nadzienia, wycinając kształt ryby i zostawiając ok. 2-3 cm obramowania dookoła (więcej przy głowie i ogonie jeśli(...)chcemy zachować kształt ryby). Dociskamy brzegi, a całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrym nożem delikatnie nacinamy ciasto tworząc na nim wzór łusek, głowy i ogona. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 min., a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 25 min. Po upieczeniu delikatnie zsuwamy całość na półmisek. Serwujemy i kroimy po ok. 10 min. od wyjęcia

Ratunku obiad
Dogfish z patelni 220

Dogfish, to ryba z rodziny rekinowatych. Nazwa jest bardzo myląca, bo z psami nie ma raczej nic wspólnego. Ponoć wywodzi się stąd , że „obranie, a raczej obdarcie tej ryby ze skóry to istna udręka”. Pomijając to, trzeba stwierdzić, że dobrze przygotowany dogfish zrekompensuje nam te wszystkie trudności. Składniki: - dogfish (miałam niewiele, na próbę) Marynata: - oliwa - sok z cytryny - sól(...)lodówki na ok. 6 godzin. Rybę lekko osuszamy, oprószamy tymiankiem, panierujemy w mące (jej nadmiar otrzepujemy) i smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy (dodatek oliwy powoduje, że masło się nie pali). Smażymy na rumiano z obu stron. Dogfish z patelni, to był mój debiut kulinarny. Różne opinie słyszałam na temat tej ryby. Dlatego przyznam, że nie spodziewałam się

mojewypiekiinietylko
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 172

stole przy obieraniu ości… Tak łatwiej… Postanowiłam jednak to zmienić i skusiłam się na zakup pstrąga. Nie chciałam eksperymentować, żeby w przypadku nieudanego eksperymentu nie zmarnować pysznej ryby. Przewertowałam kilka książek w poszukiwaniu idealnego przepisu na pieczonego pstraga, ale ciągle coś było nie tak… Składniki nie takie albo składniki takie ale brak ich w szafce(...)chciał nie chciał wyszedł eksperyment ale… udany bo nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne! Pstrąg pieczony – składniki: 2 pstrągi 2 łyżki masła koperek (można użyć suszonego) sól, pieprz, cytryna Sos cytrusowo-miętowy : 50 g masła pieprz kolorowy w ziarenkach skórka otarta i sok z 1 cytryny

UgotujmyTo.pl
Ryba pod panade 146

wytapiającego się masła,dodaje intensywności aromatu,chroni przed wysychaniem,a cała ta kruszonka zapieka się w pyszną i chrupiącą skórkę. Ja zrobiłam mirunę , ale śmiało można wykorzystać każdą inną rybę np. łososia czy dorsza. SKŁADNIKI: ( na 4 porcje ) - filety rybne ( np. miruna ) – 500 g PANADE: - okruchy chleba – 50 g - masło – 125 g - musztarda – 2 łyżki(...)Chleb drobniutko kruszymy, s zczypiorek siekamy. Mieszamy to z masłem , musztardą , sokiem i przyprawami. Z masy formujemy wałek, d zielimy na 4 równe części. Formujemy prostokąty o wielkości kawałków ryb. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę ( ważne! ) DALEJ: Ryby oczyszczamy. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, układamy w formie do zapiekania. Na rybach

Ostra na Słodko
Stripsy Rybne 186

jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie .   Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) przyprawa do ryby słodka papryka w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto:            jajko(...)szklanki mąki            odrobina mleka            szczypta soli            pieprz Stripsy Rybne - Sposób przygotowania: Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa rybiego. Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy

Słodka Strona
Konserwa rybna domowa 177

Zrobimy domową konserwę z ryby. Składniki: -1,5 kg filetów rybnych -1 kg marchwi -1 l przecieru pomidorowego -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do ryb -warzywko -liść laurowy -ziele angielskie -sól -cukier    Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb. Marchew kroimy w plasterki.    Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych(...)smaku sól lub warzywko oraz cukier. Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak.    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem.    Układamy warstwę ryby, następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos.    Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
PIECZONE LESZCZE Z ZIEMNIACZKAMI 167

gałązek 80 dag ziemniaków kilka łyżek oleju przyprawy do ziemniaków: po łyżeczce: kminku, majeranku, chili, papryki słodkiej, kolendry sól Wykonanie: Rybę sprawiamy, wyrzucamy też skrzela i oczy. Myjemy, obsuszamy, dokładnie nacieramy solą i pieprzem oraz kolendrą wewnątrz i zewnątrz ryby. Układamy na blache do pieczenia obkładamy rozmarynem. Wkładamy go też po gałązce do środka ryby. Ziemniaki obieramy, większe(...)przekrawamy na pół, oprószamy solą. Mieszamy wszytskie zioła do ziemniaków, posypujemy nimi ziemniaki, polewamy kilkoma łyzkami oleju. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Po ok 20 minutach wkładamy także rybę do pieczenia. Po 20 minutach ryba i ziemniaki są dobre

Z Majeczką w kuchni
Zupa na głowach szczupaka z rybnymi kluseczkami 213

słodkowodnych nigdy w naszym domu się nie wyrzucało. Prababcia i Babcia gotowały z nich pyszne zupy rybne. Potem wędkował Tata, a następnie mój Mąż. I znów świeże ryby były stałym gościem w domu. Kiedy po latach zmuszona zostałam do kupowania ryb w sklepie okazało się, że nie tylko wybór jest ograniczony ale i z reguły są to filety(...)bądź tusze bez głów. Aż w końcu trafiłam na sklepik w którym sami filetują ryby i można umówić się na to że po prostu zostawią łby od określonych ryb. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym 152

Trafiła nam się duża ryba, a konkretnie szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie. "Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie: Szczupaka(...)naciąć wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek

Anioły w kuchni
Smacznie w "Rybnej chacie" 205

drewnianej chaty znajdującej się w okolicach Tarczyna, w której można zjeść rewelacyjną zawsze świeżą rybę. Oto krótka relacja z mojej bardzo smakowitej wizyty.  Smacznie w  " Rybnej chacie"  "Rybna chata" działa od maja tego roku i specjalizuje się w serwowaniu świeżych ryb. Dwóch przesympatycznych właścicieli zawsze służy pomocą przy wyborze ryb, bo wybór trzeba przyznać(...)jest trudny. W menu znajdziecie między innymi okonia, pstrąga, dorsza, halibuta, karpia, sandacza, sielawę czy też łososia. Chciałam też podkreślić, że do smażenia ryb używany jest tylko i wyłącznie olej palmowy, który jest regularnie wymieniany. Pewnie dlatego w powietrzu nie unosi się smrodek przepalonego oleju, który niestety czuć w większości smażalni rybnych.  Do ryb możemy zamówić frytki

Kulinarne przygody Gatity
Dorada pieczona po hiszpańsku 240

całym Basenie Morza Śródziemnego, choć obecnie hoduje się ją w lagunach, głównie w Grecji, Hiszpanii, Turcji i Włoszech. Moje dorady zostały złowione w Chorwacji. Dorada to szlachetna ryba , nazywana "królową ryb" (np. po francusku dorada to dorade royale ). Jest ceniona za delikatne mięso, które można łatwo oddzielić od ości. Danie z dorady w menu śródziemnomorskiej restauracji będzie prawdopodobnie jedną(...)droższych pozycji. Nie wolno zepsuć smaku takiej wspaniałej ryby! Najlepiej przyrządzić ją jak najprościej - upiec lub ugrillować w całości. Polanie dorady marynatą z cytryny i wina nada rybie wspaniałego aromatu i zapewni, że mięso będzie na pewno soczyste. Taka dorada jest naprawdę pyszna! Dorada al horno Dorada z piekarnika w zalewie z wina, cytryny i oliwy na podstawie tego

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś z piekarnika z orzechową kruszonką 49

szybki obiad . Danie to lubię robić zwłaszcza w trakcie tygodnia, gdyż wtedy czas jaki mogę przeznaczyć na gotowanie jest nieco ograniczony. Przygotowanie pieczonego łososia zaczynam od oczyszczenia i osuszenia ryby, którą następnie solę i pieprzę do smaku, po czym smaruję ją mieszanką miodu, musztardy i soku z cytryny. Następnie, kawałki ryby pokrywam kruszonką z orzechów , bułki tartej, natki(...)staje się fajnie chrupiąca. Łososia piekę w 180 stopniach przez około 18 minut, z czego ostatnie minuty pieczenia robię pod grillem, dzięki czemu kruszonka jest jeszcze bardziej chrupiąca. Upieczoną rybę serwuję niemalże od razu po wyjęciu z piekarnika. Pieczony łosoś z kruszonką jest potwierdzeniem na to, iż obiad w 30 minut jest możliwy do zrobienia i nie trzeba się jakoś

MeCooks
Siekane kotleciki rybne 110

piątkowy obiad? Polecam proste i pyszne siekane kotleciki rybne . Są dość szybkie w przygotowaniu, posmakują również najmłodszym:) Siekane kotleciki rybne przygotowuje się podobne jak siekane kotleciki drobiowe . Filety z ryby należy pokroić w małą kostkę, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Całość powinna być dość gęsta - można dodać więcej mąki lub bułki tartej, które lepiej zwiążą masę. Do rybnych(...)kotlecików możecie użyć dowolnych filetów z ryby, świetnie sprawdzi się na przykład dorsz lub mintaj. Siekane kotleciki rybne wspaniale smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub innymi dodatkami. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad z rybą :) Polecam również mój przepis na pyszną rybę pieczoną na ryżu: Siekane kotleciki rybne, składniki: 400 g filetów

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania