śniadania - 47413 przepisów (strona:99/3161)

Auschwitz. Dieta z obozu koncentracyjnego Auschwitz 82

Całodniowe Kuchnia: Auschwitz Porcje 1 porcje Kalorie 900 kcal Auschwitz to tragedia ludzkości. Na każdym poziomie codziennego życia obozowego. Przedstawiamy poniżej opis codziennej głodowej diety stosowanej w Auschwitz Składniki: Śniadanie 100 g czarnego chleba 500 ml wody 3 g kawy zbożowej Obiad 1 L wody 50 g ziemniaka 50 g brukwi 30 g kaszy jaglanej 1 łyżka mąki żytniej(...)ekstrakt spożywczy “AVO” Kolacja 100 g czarnego chleba 25 g kiełbasy lub margaryny lub marmolady lub sera Sposób Żywienia: Śniadanie Na śniadanie więźniowie otrzymywali kawę zbożową (lub żołędziową) lub herbatę ziołową. Pół litra wodnistego napoju. Więźniowie otrzymywali także chleb w ilości około 200g na dobę. Chleb podawany był wieczorem, ale więźniowie mieli zachować połowę na śniadania

ProstePesto.pl
Hummus z suszonymi pomidorami – szybki i prosty przepis 87

Hummus z suszonymi pomidorami to obecnie moja ulubiona wersja tej bliskowschodniej przekąski. Pasta z tego przepisu jest wspaniale kremowa, z charakterystycznym orzechowym posmakiem, przełamanym wyrazistym smakiem

Na-talerzu.pl
Spaghetti alla puttanesca, czyli szybki włoski obiad 77

Spaghetti alla puttanesca można przetłumaczyć na język polski jako spaghetti ladacznicy (tak mocno eufemistycznie). To pyszny makaron z aromatycznym sosem z dodatkiem anchois, kaparów i oliwek

Na-talerzu.pl
Jagodzianki – przepis na puszyste bułeczki pełne jagód 86

Jest lato, muszą być jagodzianki! Nie znam nikogo, kto nie lubiłby tych słodkich, drożdżowych bułeczek wypełnionych pysznymi owocami. Sama je uwielbiam i aż wstydzę się przyznać

Na-talerzu.pl
Chlebek naan – przepis na indyjskie pieczywo z patelni 82

Chlebek naan tradycyjnie przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, ale z tym przepisem możecie go zrobić we własnej kuchni. Wystarczy tylko patelnia! Czym jest chlebek naan

Na-talerzu.pl
Pieczone polędwiczki wieprzowe – niezawodny przepis 234

Te pieczone polędwiczki wieprzowe mają same plusy – są bardzo proste do zrobienia, wystarczy 30 minut, by je przygotować, a ponadto wyglądają i smakują, jakby były

Na-talerzu.pl
Modro kapusta, czyli czerwona kapusta po śląsku 81

Modro kapusta to pyszny pomysł na czerwoną kapustę rodem z Górnego Śląska. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, takich jak śląskie roladki, polędwiczki wieprzow e

Na-talerzu.pl
Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią 89

Frytki do obiadu? Zapomnijcie o tym. Gdy raz zjecie łososia z ryżem kalafiorowym z dodatkiem cukinii, już nigdy nie wrócicie do klasycznych dodatków do rybnych obiadów

Na-talerzu.pl
Tarta ze śliwkami i morelami 95

Tarta ze śliwkami i morelami to idealny pomysł na słodką na końcówkę lata. Potężna dawka owoców i zdrowy spód z pełnoziarnistej mąki sprawiają, że to ciasto

Na-talerzu.pl
Makaron z cukinią i sosem cytrynowym 76

Makaron z cukinią i sosem cytrynowym to świetny przepis na dzień, kiedy nie mamy czasu gotować, a chcemy zjeść coś zdrowego i sycącego. Cukinia moja miłość

Na-talerzu.pl
Tradycyjna nalewka malinowo-jeżynowa 165

Nalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim

Korniszonki
Cukinia faszerowana kuskusem 106

Cukinia faszerowana kuskusem z dodatkiem pomidorów i marchewki, zapieczona w piekarniku razem z twardym serem podpuszczkowym, np. parmezanem lub Grana Padano. Podana ze świeżymi kawałkami pomidorów

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z jagodami 166

Sernik przygotowany na kruchym spodzie, ze świeżymi jagodami oraz tartym ciastem na wierzchu. Masa serowa o smaku waniliowym wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem waniliowego

Kuchnia MagdaLeny
Zupa ogórkowa 91

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to klasyka kuchni polskiej. Nie ma chyba osoby, która by jej nie znała. Przepisów jest pełno, bo można wykonać ją na

Kuchnia MagdaLeny
Pełnoziarniste galette ze śliwkami 102

Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania