Zazwyczaj spotykałam się z tym, że ryba była obtoczona w mące i usmażona. Ja postanowiłam spróbować czegoś innego i swoją upiekłam. Absolutnie nie zmienia to smaku potrawy, a dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;) Polecam :) Składniki: 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone(...)sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie układamy na blasze i pieczemy
Czerwona Porzeczkamożna ugotować rosół? kości – wołowe, cielęce, owcze, jagnięce, wieprzowe, z kurczaków, indyków, kaczek… ryby – ości, głowy, płetwy – także pozostałości po filetowaniu, pieczeniu czy gotowaniu ryb na parze potencjalnie niejadalne części zwierząt – szyje, ogony, kolana, kręgosłupy, nogi, łapy… mięso z kośćmi – np. żeberka, kurze skrzydełka, udka – w przypadku, gdy nie mamy(...)żeberka, głowy rybie, kurze kadłuby i kości itp… Kości są naprawdę tanie , na rosół także nadają się części zwierząt powszechnie uznawane za odpady, które można dostać za darmo u rzeźnika . Można zmieszać kości od różnych zwierząt, choć wtedy końcowy smak może być „ciekawy”. Im większe kości, tym dłużej je trzeba gotować – ryby zaledwie godzinę, drób
PaleoSMAKPstrąg pieczony z warzywami to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać na świąteczny lub rodzinny obiad. Wystarczy rybę przyprawić, dodać warzywa i całość upiec w piekarniku. Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku i uwierzcie mi – danie wyszło rewelacyjne. Aby posiłek był jeszcze bardziej syty, upieczone pstrągi podałam z domowymi frytkami. Pycha :) Składniki(...)osób: 2 pstrągi tęczowe (wagowo ok. 0,5 kg) 450 g mrożonych warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny papryka ostra przyprawa do ryb oliwa z oliwek Pstrągi wypatroszyć, zeskrobać łuski, umyć i osuszyć. Warzywa rozmrozić, osuszyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z cytryny wyciąć 4 plasterki, pozostała część będzie potrzebna do skropienia
UgotowaćSkładniki: 5 dużych filetów białej ryby przyprawa do ryby Prymat jajka i bułka tarta do panierowania 1kg marchewki 1 seler 2 korzenie pietruszki 4 cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna Sposób przygotowania: 1. Marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć, natomiast cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Przełożyć(...)szklankami wody i dodać kostkę rosołową. Gotować do miękkości. 2. Rybę pokroić na mniejsze części, oprószyć solą i przyprawą Prymat. Obtoczyć w bułce i jajku, usmażyć. ( Po usmażeniu pierwszej partii połowę tłuszczu wlać do farszu ). 3.Gdy warzywa będą już ugotowane, dodać przecier, ketchup, a całość doprawić przyprawą do ryby, solą oraz pieprzem. 4. Gotowym farszem przełożyć rybę. Odstawić
A Ty Smakuj Mniefileta jego temperatura wewnętrzna będzie miała 78 stopni. Wędzony łosoś z grilla Drewno olchowe idealnie pasuje do grillowania/wędzenia łososia. Dym z drzewa olchowego nie przytłacza łagodnego smaku tej ryby. Składniki: 1 filet z łososia ze skorą około 700g 3 łyżki miodu, podgrzane aż będzie ciekły 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka koperku 2 szklanki namoczonych wiórek do wędzenia(...)umieścić równomiernie na filecie z łososia. Posypać koperkiem. Umieścić w grillu w specjalnej wędzarce wióra do wędzenia. Umieścić łososia w grillu i grillować około 15 minut łącznie. Kiedy skóra ryby zaczyna ładnie się odwijać do góry rybę można odwrócić. Steki z łososia grillowane na desce cedrowej Grillowanie na deskach cedrowych to szybki i prosty sposób na pysznego łososia
naRuszcieczym mogą, dzielą się i sprzedają chętnie. Idziemy w najbardziej interesujące mnie miejsce - sklep rybny. Niesamowity widok - jakiś pan jakiejś pani wnosi skrzynki wyłożone lodem, na których spoczywają świeżutkie ryby, rybeńki. Co się dalej dzieje z nimi? Jakaś(...)pani ma kilka jakichś pań w tym "zakładzie" i robią wspólnie między innymi jakieś sałatki rybne. Miodzio! W asortymencie znajdziemy także wędzone polędwiczki z łososia, wędzone filety z tejże ryby, wyśmienite sałatki śledziowe (np. z musztardą z gorczycą), tatara z łososia, atlantyckie mrożone ryby typu halibut i oczywiście świeże ryby jak wszędobylski łosoś oraz... duuuże płaty pstrąga
Right Behind The Kitchenpietruszki - wedle uznania. Skrapiamy sokiem z cytryny, kawałki cytryny także dorzucamy do środka i zawijamy całą rybę bardzo szczelnie folią spożywczą. Tak przygotowaną rybę możemy zostawić nawet na noc w lodówce aby smaki przeszły do mięsa ryby. Jeśli nie mamy na to czasu, wystarczy odstawić rybę na bok na kilkanaście minut, a następnie wrzucić do szerokiego garnka / głębokiej patelni(...)mocno - wystarczy, że od czasu do czasu mrugnie nam bąbelek jak w gotującym się rosole ; ) Tak rybę trzymamy w wodzie ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i otwieramy z folii, zioła i kawałki cytryny wyrzucamy. Małym widelczykiem ściągamy skórę z ryby , a następnie o ddzielamy bardzo dokładnie mięso od ości - zaczynając od grzbietu po brzuch, wzdłuż
Right Behind The KitchenTrudno wyobrazić sobie kuchnię indyjską bez ryb. Gotowanie ryb z warzywami to tradycyjny sposób ich przyrządzania we wschodnich regionach Indii. Aromatyczne przyprawy,warzywa i ryba. Ja trochę zmodyfikowałam to indyjskie danie, wy również możecie użyć innych warzyw... bo przecież w kuchni można wszystko prawda? ;-) Składniki: płaty filetów rybnych np.dorsz,sola paluszki krabowe kawałek białej części pora marchewka(...)trzy filety rybne. Pokroiłam je na małe kawałki. Pokroiłam również paluszki krabowe. Dodałam do nich starty imbir i czosnek. Polałam oliwą i posypałam przyprawami I wymieszałam. Odstawiłam aby ryba przeszła przyprawami. Pokroiłam na cienkie paseczki marchewkę. Paprykę i pora. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę do której dodałam pora. Wyjęłam je z garnka,podsmażyłam ziarna kminku i dodałam marchewkę
potrawyregionalnełyżki oliwy, położyć rybę i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni, odwrócić na drugą stronę. Smażyć aż się zrumieni z drugiej strony. Przełożyć na naczynie do zapiekania, wlać śmietanę wymieszaną z żółtkiem i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut (zależy od wielkości ryby). Aby sprawdzić czy ryba jest(...)zona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. Podałam z surówką z pora. zastawa
królestwo garówoliwy z oliwek skórka cytryny 1 papryka czerwona szczypta szafranu 1 ząbek czosnku natka koperku oraz owoce morza (kalmary, k rewetki, małże) filety ryb morskich łączna waga ryb i owoców morza nie powinna być niższa niż 1 kg i nie wyższa niż 1,5 kg 2 l wywaru rybnego według tego przepisu sposób przygotowania W garnku(...)zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, skórkę z połowy cytryny, smażymy całość przez 2-3 minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy f ilety ryb i gotujemy przez 5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Teraz dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego w cząstki pomidora, oraz paprykę
Miód i pieprzBardzo lubię pstrąga, to bardzo wdzięczna ryba. Ości wyjmuję pęsetą i wówczas mam zupełnie czysty kawałek pysznej ryby. Zresztą już o tym pisałam. Połączenie pysznej ryby, pysznego sosu i rukoli mogło zaowocować tylko pysznym daniem i takie ono jest. Polecam. Składniki: 2 kawałki pstrąga łososiowego ( po około 250 gram ) Sól Otarta skórka z cytryny Oliwa(...)śmietany słodkiej 18% 2 łyżki masła Sól Dodatkowo Świeża rukola Wykonanie: Z pstrąga usuwamy ości, opłukujemy i osuszamy. Ryby umieszczamy w naczyniu do zapiekania ( najlepiej na papierze do pieczenia ) skrapiamy oliwą, solimy i ścieramy na pstrąga wcześniej sparzona i wyszorowaną skórkę z cytryny. Pozostawiamy na 15 minut do zamarynowania. Następnie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 o C przez
Smaki Ewyrybkę bardziej wyrazistą w smaku niż ryba po grecku, przygotujmy rybę po japońsku. Z Japonią ma zapewne tyle samo wspólnego co ta pierwsza z Grecją, ale przecież nie chodzi o nazwę tylko o smak :) Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków(...)łyżeczka soli Na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody, 1 jajo, sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze części. W misce przygotować ciasto naleśnikowe – mikserem połączyć wszystkie składniki. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć
Nie tylko w kuchnizdrowie. Rzadko mam okazję kupić świeże makrele i dlatego nie chciałam "psuć" smaku mięsa ryby zbędnymi dodatkami. Podałam rybę z kalafiorem i brokułami z wody oraz z masłem szałwiowym które znakomicie podkreśliły smak ryby. Polecam takie podanie ryby. Smażone makrele z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedorsz w pergaminie Ta smaczna ryba, powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach. Dziś dorsza podam w szybki, ale bardzo smaczny sposób. składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki(...)długości ryb. Na każdym arkuszu układamy nieco warzyw na nie kładziemy rybę( każdą pojedyńczo na oddzielnym arkuszu), grzbietem ku górze. Na dorsze układamy resztę warzyw, zamykamy je w pergaminie zagniatając brzegi(zostawiamy u góry niewielki otwór) i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Ryby pieczemy przez 30 minut a następnie podajemy na talerze, jedynie lekko rozchylając
Miód i pieprz