„ Turbot jest rybą morską najdelikatniejszą i najsmaczniejszą; ponieważ jest bardzo duży, przeto podaje się go zwykle przy liczniejszych zebraniach. Turbot jest kształtu płaskiego, z jednej strony ciemno-bronzowy, z drugiej biały i tą stroną kładzie się do góry, wydając do stołu. Turbot jest tak smaczny, że nie wymaga prawie żadnych dodatków. ” Tak o turbocie w kuchni polskiej pisały Helena Kulzowa i Maria Gałecka w 1934 roku. Niestety moje turboty nie były tak duże, były raczej jednoosobowe. Turboty... czytaj dalej...
Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.
Czytaj dalej...Jest to dieta opracowana przez dr Lorena Cordaina, według danych statystycznych jedna z najpopularniejszych na tą chwilę.
Czytaj dalej...