ryby - 22088 przepisów (strona:68/1473)

Polędwica dorsza pieczona w piecu 146

Jest wtedy delikatna, pachnąca masłem, kardamonem. Smakuje z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu i soku z cytryny. Piekę ją obok cytryn, która dodatkowo wzbogaca aromat ryby podczas pieczenia. Taką rybę najczęściej podaję z puree ziemniaczanym z dodatkiem zielonego groszku (rzadko w wersji nadmorskiej - z frytkami lub pieczonymi ziołowymi ziemniakami, bardziej mi pasują do drobiu i wołowiny) oraz z wspaniałą(...)Przygotowanie: Porcje polędwicy myje w zimnej wodzie, dobrze acz delikatnie odciskam, układam na papierowym ręczniku, by dobrze przeschła. Przyprawiam pieprzem, kardamonem, mielonym zielem, bardzo delikatnie, by nie zdominowały smaku ryby. A kardamon i ziele są bardzo charakterystyczne w smaku, dominują aromatem, więc uwaga. W naczyniu żaroodpornym układam kawałki ryby, obok układam plasterki cytryn, na każdą porcję ryby

Zasmakuj Kuchni
Ryba pieczona na warzywach 229

młodymi ziemniaczkami. Zdrowo, smacznie, kolorowo i prosto – czego więcej trzeba? No może kieliszka białego, schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały! Ryba pieczona na warzywach: 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 bakłażan 1 papryka 2 cukinie 2 pomidory 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki octu balsamicznego(...)Mieszamy i polewamy warzywa. Należy je dokładnie wymieszać – najlepiej rękoma – aż całe oblepią się oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. W tym czasie ryby myjemy i osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Gdy warzywa się upieką, układamy na nich kawałki ryby. Na każdym kawałku kładziemy plasterek cytryny. Wstawiamy z powrotem do piekarnika

Poezja smaku
Dorsz z rzymskiego garnka 102

ugotowanych młodych ziemniaków jogurt naturalny 1 szkl rosołu pęczek koperku 1 łyżka mąki przyprawa do ryb sól, pieprz 1 łyżka oleju winogronowego(lub innego) WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą do ryb, (można delikatnie skropić sokiem z cytryny),zostawiamy w lodówce na 2-3 godz.(ja zostawiłam na noc), garnek moczymy 1/2 godz. w wodzie(...)czasie wycieramy i smarujemy olejem, ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w garnku, na ziemniaki kładziemy ryby, na rosole przygotowujemy sos: rosół zagotować, wrzucić drobno posiekany koperek, jogurt wymieszać z mąką, wlać do sosu energicznie mieszając, sosem zalać rybę z ziemniakami, (można posypać serem, ale będzie bardziej kaloryczne) , zapiekać w piekarniku 45 min. w temperaturze 180 stopni

Kuchnia Beaty
Jak prawidłowo smażyć ryby? 98

Ryby są źródłem kwasów Omega-3 dla naszego organizmu. Sposobów na przyrządzenie ryb jest mnóstwo(...)jednak najczęściej decydujemy się je po prostu usmażyć. Jak się jednak okazuje – to nie takie proste! Aby dowiedzieć się, jak przygotować idealną smażoną rybę, przeczytaj poniższe porady na ten temat. Najlepszym tłuszczem do smażenia ryb jest olej. Ryby najeży smażyć […] Artykuł Jak prawidłowo smażyć ryby? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Jak przyprawiać ryby? 105

Często zastanawiamy się, jak doprawić rybę. Szeroką gamę smaków z pewnością oferują nam różnego rodzaju zioła. Są one praktycznie niezbędne do przygotowania wyśmienitej ryby z grilla, sosu śmietanowego czy ryby smażonej. Jakie zioła do ryb są najlepsze? Koniecznie sprawdź to w poniższym poradniku! Po pierwsze – koper! Jest najpopularniejszym ziołem, które dodawane jest(...)ryb. […] Artykuł Jak przyprawiać ryby? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Ryba zapiekana z ziemniakami 163

ryba zapiekana z ziemniakami i szpinakiem. Można wykorzystać każdą rybę (filety) bez ości. Przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Bardzo lubię taką rybę zapiekaną z warzywami, ziemniakami czy w samym sosie. Inne przepisy i pomysły na ryby znajdziecie w zakładce RYBY. Zapraszam również do zakładki ZAPIEKANKI. Składniki 6-7 średnich ziemniaków 700 g filetów rybnych (dałam pangę(...)puszka pomidorów 2 łyżki  śmietany (dałam 18%) 1/2 szklanki wody sól pieprz papryka ostra Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, ale nie zbyt cienkie. W naczyniu do zapiekania układać dwa plastry ziemniaków, kawałek ryby, pięć listków szpinaku. Czynność powtarzać aż wypełnimy naczynie. Cebulę pokroić w ósemki i powkładać pomiędzy

O kuchni z uczuciem
Ryba faszerowana 168

ryby faszerowanej już dawno się przymierzałam, ale ciągle jakoś nie po drodze, no bo to tyyyyleee roboty. W tym roku zostałam wytypowana do zrobienia na Wigilię ryby w galarecie. Ponieważ nie lubię wyjmować ości i sobie i dzieciom zdecydowałam się na podjecie wyzwania i zrobienie tej rybki. Składniki: 1,5 - 2 kg ryby bez skóry (ja wzięłam(...)smaku. Następnie w gotującą wodę wkładamy nasze "cukierki" i gotujemy ok 40-45 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Jak ostygnie kroimy w plastry grubości, układamy na półmiskach, dekorujemy groszkiem, marchewką, jajkiem. Wywar, który pozostanie po gotowaniu ryby odcedzamy żeby był klarowny, podgrzewamy i wsypujemy żelatynę w ilości przewidzianej na opakowaniu. U mnie

Państwo Wojtczuk gotują
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 149

płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Dobrze wszystko wmasować w mięso i odstawić do lodówki. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(...)smażyć jeszcze około 5 minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4  części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku. Boki ciasta ponacinać na paski około 1 cm, skrajne zawinąć wokół ryby. Pozostałe paski ciasta zakładać na siebie, na kształt warkocza zamykając rybę

Kuchnia w opałach
Pieczona ryba podana na szpinakowej kołderce (ryba z sosem szpinakowym) 133

raczej stawiam na jej duszenie lub pieczenie. Tym razem postawiłam na dodatek szpinaku, który bardzo lubię. W ten sposób rybę zdarza mi się przyrządzać dość często. Świetnie pasuje do ziemniaków z wody. Składniki na 2 porcje: 2 filety dowolnej ryby – u mnie mintaj Przyprawa do ryby lub ulubione zioła Pieprz cytrynowy 1 łyżka oleju Sos: 400 g mrożonego(...)naturalnego (opcjonalnie śmietana) 3 łyżki serka śmietankowego o smaku czosnku (u mnie Twój smak) 1 łyżeczka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Formę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Rybę obsypać z obu stron przyprawą do ryby lub ulubionymi ziołami i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 20 minut. Następnie wyłożyć w formie i piec ok 15-20 minut (w zależności od grubości

Fabryka pomysłów
Kotleciki rybno – ziemniaczane 131

Moje dzieci (ku mojej wielkiej rozpaczy) nie przepadają za rybą. W żadnej postaci. Nie udaje mi się jej przemycić ani w formie pasty rybnej, paluszków, pulpetów, czy nawet w zupie. Jednak ostatnio udało mi się znaleźć na nich sposób! Przygotowuje im kotlety ziemniaczane z domieszką filetów z białej ryby. Póki co zajadają bez marudzenia i oby tak dalej. Potrawa(...)minut i wyjmujemy. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy dwie łyżki mleka z gotującej się ryby, posiekany koperek, przyprawy i skórkę z połowy cytryny. Dokładamy rybę i delikatnie mieszamy, tak by zachowały się spore kawałki ryby. Jeśli kotlety mają być dla dzieci warto wcześniej rybę pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie sprawdzić, czy nie ma żadnej ości. Rozgrzewamy patelnie

Kolizje Smaków
Ryba (nototenia) w occie 187

pyszną rybkę w octowej zalewie. Ryby najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch dniach. Idealne na wigilijny, świąteczny czy sylwestrowy stół. 1 kg nototeni (lub innej ulubionej ryby) Sól Pieprz Mąka do obtoczenia Zalewa: 3 szklanki wody 1 duża cebula 3 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego ¾ szklanki octu 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach Olej do smażenia Rybę rozmrażamy i oczyszczamy z łusk. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażone przekładamy do głębokiej miski. Na tej samej patelni po smażeniu

VioletoweKucharzenie
Ryba po grecku 2026

moich ulubionych potraw i choćbym ją robiła nie wiadomo jak często, to tylko w Święta smakuje tak rewelacyjnie...  Składniki:    1 kg filetu z dorsza lub innej ryby,  4 duże marchewki,  5 kulek ziela angielskiego,  3 liście laurowe,  1/3 selera,  6 łyżek przecieru pomidorowego,  sól, pieprz,  woda,  4 łyżki(...)pszennej,  olej do smażenia.  Wykonanie: Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, podlać

Z miłości do słodkości
DORSZ NA SZPINAKOWEJ PIERZYNCE 164

sera feta, tworzy zieloną bazę pod rybę. Dzięki czemu danie jest proste, ale estetyczne. Każdy szczegół jest dokładnie dopracowany, dzięki czemu można delektować się każdym kęsem.  SKŁADNIKI: filety z dorsza 2 szt. szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony ) czosnek 3 ząbki sok z cytryny ok. 2 łyżek sól i pieprz do oprószenia ryby natka pietruszki siekana 4 łyżki(...)ryby i przysmażyć, aż się zarumieni ( nie zbyt długo ). Wyciągnąć rybę na talerz z ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni umieścić szpinak. Chwilę podsmażyć i wlać bulion. Gotować, aż lekko odparuje. Dodać pokruszoną fetę. Wymieszać, aż powstanie jednolity kolor. Sos doprawić pieprzem. Do sosu można włożyć kawałki ryby. UWAGA! Jeśli szpinak nie jest siekany, sos należy zmiksować blenderem

Kuchnia Paulettes
Ryba w pomidorowej galarecie 135

pomidorowej galarecie to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych rybnych tymbalików . Świetnie smakuje i wbrew pozorom jest łatwa do przygotowania. Taka ryba  idealnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra.  Składniki na 8 porcji: 2 filety z białej ryby, np. dorsza (wagowo około 0,5 kg) 1,5 l wody 1 szklanka soku pomidorowego (250 ml) 1 czubata(...)żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody Groszek odmrozić. Rybę umyć, osuszyć i każdy filet pokroić na 4 części. Do garnka wlać wodę. Dodać obraną i przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, goździki oraz sól i pieprz. Wywar gotować około 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień i włożyć filety z ryby. Gotować na małym ogniu (około 10-15 minut

Ugotować
Sandacz w galarecie 135

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, sok z cytryny, żelatyna, 2 białka, cukier Ja użyłam całą rybę, sama filetuję. Głowa i szkielet nadają smak wywarowi, z którego będzie galareta. Jeżeli kupujemy płaty, mona w sklepie zapytać o głowy ryb. Głowę i szkielet (jeżeli nie mamy to pominąć), obraną włoszczyznę, cebulę, przyprawy zalać wodą (tylko tak aby przykryła(...)włoszczyznę). Ugotować wywar, przecedzić. Warzywa można użyć do sałatki warzywnej. Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Płaty pokroić na kawałki szerokości około 4 cm. Do ciepłego wywaru włożyć kawałki ryby i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. Zestawić z ognia i pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć delikatnie rybę. Wywar przestudzić, do niego dodać

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania