ryby - 22566 przepisów (strona:61/1505)

Proste marynaty do ryb i owoców morza 158

owoce morza smakują rewelacyjnie z grilla. Korzystanie z marynat pozwala im uzyskać dodatkowy smak. Chrzanowo-musztardowa marynata Ta chrzanowo-musztardowa marynata jest bardzo uniwersalna. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju ryb i owoców morza. Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek ¼ szklanki świeżego soku z cytryny 1/8 szklanki śwież startego chrzanu sól koszerna i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Umieścić wszystkie(...)składniki w misce i dokładnie wymieszać. Marynować ryby w tej marynacie do godziny. Po wyjęciu z marynaty ryby osuszyć. Marynata do łososia z grilla Składniki: ½ szklanki oliwy ¼ szklanki czerwonego wina ¾ łyżeczki soli czosnkowej ¼ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki przyprawy włoskiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka wody Przygotowanie: W misce połączyć wszystkie składniki

naRuszcie
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 172

dwójka wzięła udział w tych smakowitych warsztatach sponsorowanych przez firmę FRoSTA , które odbyły się pod fachowym okiem Witka Iwańskiego ( szefa kuchni restauracji Aruana w Serocku). Gwiazdą tego spotkana były… Ryby i Ostrygi , których większość z nas nigdy sama nie obrabiała, a nawet nie jadła, przynajmniej dla mnie i dla Piotrka to był debiut kulinarny. Ostrygi przyjechały prosto z Berlina(...)też mam przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: – FRoSTA ma siedzibę w Bydgoszczy, rzut beretem od nas – marka Frosta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 250

Komentarze znalezione w Internecie: ~Anna : " Dieta śródziemnomorska jest też najlepsza jeśli chodzi o prewencję raka. Tylko dość trudno jest ją realizować w naszych realiach: nie mamy dostępu do odpowiednich ryb, warzywa i owoce mamy świeże raczej krótko, a przez pozostałą część roku są bogate w pestycydy i środki grzybobójcze i inne,oliwa jest droga i też trudno o świeżą(...)szczególnie tych tłustych, bogatych w kwasy omega-3. Przyznaję, z rybami mamy w Polsce problem, naprawdę świeża ryba to w naszym kraju towar deficytowy, ale to nie znaczy, że nie możemy tego kłopotu jakoś obejść :) Gdy nie mamy dostępu do ryb świeżych, możemy sięgnąć po przetwory - choćby z naszego bałtyckiego śledzia (świetne źródło kwasów omega-3) oraz sardynki

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 150

cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Dlatego dietetycy zachęcają do częstego ich spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie smażyć jej w głębokim tłuszczu i w grubej panierce. Proponuję zawinąć ją w pergamin i upiec w piekarniku. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. 100 gram świeżej ryby to zaledwie 80 kcal! A co ważniejsze, zawiera dużo(...)umysłowy. U dorosłych poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca. A zawarty w dorszu wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości. Nie muszę już chyba przekonywać, że warto jeść ryby. A zatem jedzmy rybkę- na zdrowie! Składniki: 800 g filetu z dorsza 2 cebule czerwone 150 ml białego wina 10 g ziela angielskiego 15 g świeżego imbiru 1 cytryna

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowana Dorada z Ziołami i Olejem z Awokado 162

Bardzo lubimy rybki :) Odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką patelni grillowych firmy Ballarini , grillowana ryba stała się ulubioną formą podania ryby. Nie będę ukrywać, że dobra patelnia grillowa to kluczowy element w przygotowaniu takiej ryby. Wtedy skóra ryby pozostaje na rybie, a nie na patelni, nie trzeba podlewać jej olejem, co najważniejsze nie musimy się martwić o przypalenie(...)plusem jest wysoka temperatura dymienia, czyli idealnie nadaje się do podania zarówno na zimno jak i do smażenia w wysokich temperaturach. Daje maślany posmak, dlatego jest idealny do smażenia ryb, gdyż masło nie nadaje się do długiego smażenia, a olej z awokado jak najbardziej. To teraz wskakujemy w przepis :) Składniki: 2 średniej wielkości świeże dorady 4 łyżki oleju

Blondynka Gotuje
Karp w galarecie klarowanej. 195

ryby i gotować na maleńkim ogniu przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku. Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia. Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim. Przypominam klarowanie galarety do ryb :   Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny. Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą(...)wytworzenia swojej galarety. Uważam jednak, że dodanie 1 łyżeczki  żelatyny w smaku karpiowi nie zaszkodzi, a mamy pewność, że na stole rybka nam nie odpłynie. Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze

Kulinarny karnet Christophera
Ryba wpływa na wszystko 314

źródło białka i zdrowych tłuszczy, które w odróżnieniu od tłuszczu mięsnego działają bardzo korzystnie na organizm człowieka. Ryby- przez wielu wciąż niedoceniane, a tak pyszne! Osobiście uwielbiam wszystkie ryby i to w każdej postaci- od wędzonych po pieczone. Staram się je spożywać możliwie jak najczęściej ze względu na bogactwo białka, witamin i składników mineralnych między innymi żelaza, magnezu(...)jedzenia ryb- nie tylko przy okazji Wigilii i postu. Nie lubię kiedy ktoś mówi, że "Ryba to ryba, wszystkie smakują tak samo"- nieprawda! Ich różnorodność jest ogromna i każdy na pewno wybierze coś dla siebie, wystarczy trochę się rozejrzeć. Przygotowując ryby warto też pamiętać, aby możliwie jak najmniej ingerować w naturalny smak i zrezygnować z grubej panierki

peanutbuttermonster
Zapiekanka rybna 175

wegeta przyprawa do ryb sól i pieprz tłuszcz do smażenia ser żółty - 200 g keczup Panierka: jajka - 3 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Rybę rozmrozić osuszyć papierowym ręcznikiem.  Następnie pokroić na kawałki, posypać przyprawą do ryb, odstawić na 3 godz.  Jajka wybić do miski dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem.  Rybę panierować w jajku, bułce tartej(...)patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rybę na złoty kolor.  Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, udusić na tłuszczu do odparowania wody.  Doprawić do smaku pieczarki wegetą.  Warzywa udusić z wegetą na tłuszczu.  Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę ryb, na ryby wyłożyć warzywa uduszone.  Następna warstwa to pieczarki.  Pieczarki dobrze polać keczupem i ułożyć

Kuchnia Danusi
Soczysta rybka w panierce jogurtowej z curry 66

jogurtowej z curry Jeśli tak jak ja lubcie od czasu do czasu zjeść dobrą rybkę w chrupiącej i aromatycznej panierce, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Możemy tutaj użyć dowolnej białej ryby, u mnie jest to dorsz. Ciekawy pomysł na obiad inny niż zwykle. Polecam!     Składniki: ok 0,5 kg filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 100g(...)gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka pół szklanki mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry olej do smażenia     *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka. Dodajemy mąkę oraz przyprawy: około 1 łyżeczkę soli i curry, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu oraz dużą szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy

Blog z Apetytem
Śledź, czyli super ryba :) Dlaczego warto jeść śledzie? 36

Ryby warto jeść i to bez dwóch zdań. Niestety obecnie musimy liczyć się z tym, że są one zanieczyszczone (dioksyny, metale ciężkie), dlatego oprócz związków prozdrowotnych, ich konsumpcja wiąże się także z dostarczaniem sobie toksyn. Niestety. Dlatego też warto, w miarę możliwości, sięgać po ryby z dobrego źródła i po te, które mają tych toksyn jak najmniej. Śledź(...)czyli super ryba. Dlaczego warto jeść śledzie? Dziś krótko o nich Moim zdaniem śledzie można spokojnie zaliczyć do tzw. „superfood”. To warto wiedzieć o śledziach Śledzie zalicza się do ryb słonowodnych. Żyją w morzach i oceanach, najbardziej znany jest śledź atlantycki oraz śledź bałtycki. Mięso świeżej ryby jest jasne z lekkim żółtym odcieniem

Natka Pietruszki
Ryba w cieście z warzywami 45

się składa, że w lodówce miałem halibuta. Nie chciałem go zjeść po prostu smażonego z frytkami, tylko miałem ochotę na coś innego. Wpadłem na pomysł przygotowania ryby w cieście z warzywami ! Jest on oczywiście smażony, lecz nie jest to zwykła panierka. Po usmażeniu nasza ryba jest chrupiąca i mięciutka Do tego warzywa, które idealnie się komponują z halibutem(...)Obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rybę w cieście: 500 g fileta z halibuta (może być inna ryba z białym mięsem) sok z połówki cytryny 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 100 ml wody 1 łyżka wiórków kokosowych 5 łyżek płatków kukurydzianych 100 ml oleju kokosowego (może być inny) sól, pieprz Składniki

Gotuj z Prezesem
Ryba po bałkańsku 64

Ryba po bałkańsku Soczyste i delikatne kawałki dorsza w pysznym rumianym cieście, zanurzone w wyrazistym sosie warzywnym. To zestawienie smakuje naprawdę rewelacyjnie, przepis warty wypróbowania!     Składniki: 0,5kg filetów z ryby morskiej (u mnie dorsz) 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 młoda cukinia 2-3 pomidory 1/3 szklanki wody lub bulionu Przyprawy: sól, pieprz(...)szklana mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli i pieprzu       *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy *** *** Rybę kroimy na około 5 centymetrowe kawałki *** *** Kawałki ryby zanurzamy w cieście *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki ryby po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane

Blog z Apetytem
Ryba po japońsku 66

Ryba po japońsku to kolorowa alternatywa dla tradycyjnej ryby po grecku. W smaku bardziej pikantna i według mnie ciekawsza. Słodko kwaśna zalewa i łagodna ryba…ehh rozmarzyłam się…. Spróbujcie sami! Składniki: 1 kg filetów rybnych (mintaj, tilapia) 1 słoik korniszonów 1 słoik papryki konserwowej miód 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka vegeta 4 cebule olej ocet ketchup(...)łyżkami miodu. Odstawiamy na bok. Paprykę konserwową kroimy w drobne paski i odstawiamy. Filety myjemy i kroimy na kawałki ok 3 x 3 cm. Przygotowujemy ciasto do ryby: 3 szklanki mąki, 1,5 szklanki wody, 2 całe jajka i 3 łyżki vegety mieszamy razem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dodajemy troszeczkę wody. Kawałki ryby obtaczamy w cieście

Kulinarna Patilogia
Ryba w pieczarkach + film 55

Ryba w pieczarkach to znakomity pomysł na obiad lub gorącą kolację, świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole jako jedno z dań wigilijnych, może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia. Pyszna, soczysta ryba zapiekana w sosie śmietanowym z pieczarkami to super, prosty sposób na urozmaicenie dań obiadowych.     składniki na 6 porcji 6 filetów rybnych ( mrożonych ) 500 g pieczarek(...)duże cebule mąka pszenna do obtoczenia ryby 300 g śmietany 18 % olej do smażenia pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Odmrożone i odsączone z nadmiaru wody filety rybne doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem z obu stron. Następnie kawałki ryby dokładnie obtaczamy w mące. Tak przygotowane filety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty

Smakowite Dania
Ryba po węgiersku w sosie z pomidorami i papryką. PRZEPIS 129

Nieustannie szukamy nowych pomysłów na obiad z rybą, a ten od razu nam się spodobał. Kawałki dorsza zanurzone w wyrazistym sosie z papryką, który smakuje podobnie do leczo, taki obiad bardzo wszystkim smakował. Przepis na rybę po węgiersku Składniki: 500 gramów filetów z dorsza lub innej ryby morskiej, 3 zielone papryki – oczywiście mogą być też w innych kolorach(...)sparzonych, obranych ze skórki i drobno pokrojonych, 2 łyżki papryki w proszku – najlepiej wędzonej, pęczek natki pietruszki, 1 jajko, płaska łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, olej. Jak zrobić rybę po węgiersku? Jajko wbij do miseczki, wsyp łyżkę papryki oraz mąkę, wlej 2 łyżki wody, dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, następnie smaż

Kulinarna Polska