ryby - 22566 przepisów (strona:64/1505)

Pieczony turbot z jarmużem i pomidorami 69

już pisałam Wam w poprzednim poście o projekcie Naturalnie Bałtyckie , naszym celem jest, abyście odkrywali Bałtyk i poznawali występujące w nim gatunki ryb, a także dowiedzieli się, jak korzystać z jego dobrodziejstw w odpowiedzialny i zrównoważony sposób. Przy okazji chcemy się też dzielić z Wami prostymi i pysznymi przepisami na ryby, które występują właśnie w Morzy Bałtyckim(...)tydzień będzie się tutaj pojawiał nowy przepis  w rybą w roli głównej. Dziś zapraszam Was po pierwszy przepis. Pieczony turbot z jarmużem i pomidorami jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Pysznie smakuje i zobaczcie, jak wspaniale prezentuje się na talerzu. Smacznego! Pieczony turbot z jarmużem i pomidorami Turbot - naturalnie bałtycki   Turbot ( cophthalmus maximus) , zwany też skarpem jest

Kulinarne przygody Gatity
Idealny ryż do sushi 79

gotować w odpowiedniej ilości wody. Krótka historia sushi Nawet najwięksi smakosze sushi często nie zdają sobie sprawy, że ceniona dziś na całym świecie elegancka potrawa, była kiedyś sposobem konserwowania ryb. Przykryte ryżem, przyciśnięte kamieniem i zakopane w ziemi dla zapewnienia odpowiedniej temperatury, były zdatne do spożycia miesiącami. Sfermentowany ryż był wyrzucany – jedzono tylko rybę. i wyrzucany na śmieci(...)wieku fermentację zastąpiono zakwaszeniem ryżu octem. Potrawa trafiła z Chin do Japonii wraz z wprowadzeniem upraw ryżu. Początkowo najpopularniejszym rodzajem sushi było namanare – częściowo surowa ryba zawinięta w ryż. Prawdziwą rewolucję przyniosło wynalezienie pod koniec XVIII wieku suszonych arkuszy wodorostów nori. Wtedy pojawiły się makizushi lub norimaki , czyli ryż, ryby i warzywa zawijane w płaty nori. Sushi stało się

smakowitehistorie.com
Gdzie można znaleźć najważniejsze witaminy? 76

kiwi, w owocach czarnego bzu i w czarnej porzeczce, w truskawkach oraz niektórych produktach zwierzęcych, jak np. w wątróbce wieprzowej. Witamina D ma swoje źródło w żółtkach jaj, w rybach, w tranie rybim, w mleku, w maśle, w olejach roślinnych, w grzybach i w wątróbce. Witaminę E można znaleźć w oleju z oliwek i w oleju słonecznikowym, w rybach(...)kapuście, w oleju sojowym, w truskawkach. Witaminy z grupy B. B1 – jarzyny, warzywa liściaste, warzywa strączkowe, ziarna zbóż, płatki owsiane, orzechy, drożdże, wieprzowina i wieprzowa wątroba. B2 – ryby, wątróbka, jaja, nabiał, zielone warzywa liściaste, grzyby, pełne ziarna zbóż. B3 – drób, ryby, mleko, jaja, sery, orzechy, jarzyny, ziemniaki, zielone warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż, drożdże, wątroba

ProstePesto.pl
Łosoś grillowany na desce cedrowej - smak, którego nie uda Ci się zapomnieć 118

Zapach grillowanego łososia to zapowiedź zdrowego, smacznego posiłku. A gdyby uszlachetnić smak i aromat ryby i przygotować ucztę godną luksusowej restauracji? Wypróbuj metodę pieczenia ryb na cedrowej deseczce i poznaj smak łososia w nowej, aromatycznej odsłonie. Na desce podano Ten sposób grillowania w Polsce jest wciąż mało popularny i mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę, że wystarczy(...)podczas BBQ użyć  cedrowych deseczek , dzięki którym w mgnieniu oka można uzyskać wprost obłędnie aromatyczne danie z łososia. Wystarczy, że ułożysz łososia (lub inną rybę, mięso, sery) na specjalnej deseczce a następnie na przygotowanym, rozgrzanym ruszcie. Po kilku chwilach drewno zacznie dymić, zamykając powoli w rybie słodki, cedrowy smak.   Ważne, by, przygotowując się do grillowania, zwrócić uwagę

Moja smaczna kuchnia
Pstrąg łososiowy z piekarnika z duszonymi warzywami a’la ratatuj 174

Odkąd jemy więcej ryb, staram się urozmaicać obiady z nimi w roli głównej. Smażona ryba jest u mnie bardzo rzadko. Przeważnie duszę ją, przygotowuję na parze lub w piekarniku. Najchętniej stawiam na obiady w całości pieczone, gdyż robią się praktycznie same. Tym razem upiekłam rybę wraz z ziemniakami, a   p odałam ją z duszonymi warzywami.   To jeden(...)tych obiadów, do których dość chętnie wracam. Składniki na 4 porcje: 500-600g pstrąga łososiowego (filet) Przyprawa do ryby   Pieczone ziemniaki: 1 kg ziemniaków Przyprawa do ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek   Ratatuj: 800g cukinii 500g papryki (u mnie żółta, zielona i czerwona) 400g pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Fabryka pomysłów
Paluszki rybne 74

Czas czytania: 2 min Paluszki rybne z dorsza to świetny pomysł na obiad, szczególnie dla dzieci. Ryba podana klasycznie lub w formie filetów nie zawsze zachęca dzieci do zjedzenia ich. Dorsz idealnie nadaje się na paluszki, mięso jest jędrne i zwarte, a panierka przygotowana z kaszy manny daję chrupiącą skórkę. Paluszki rybne kupowane w sklepach to koszmar! Najczęściej(...)jakiejś mielonki rybnej, pełno tam konserwantów, wypełniaczy, polepszaczy! Co więcej, w najbardziej popularnych produktach na rynku, zawartość ryby w rybie jest znikoma, a w składzie paluszków z dorsza można znaleźć na przykład, mintaja… Biorąc to wszystko pod uwagę, można stwierdzić, że najlepsze paluszki rybne przygotujemy w domu! Paluszki proponuje podać z dipem jogurtowo – ogórkowym lub majonezem

SprawdzonaKuchnia.pl
Gravlax II 71

gravlax domowej roboty, to namawiam Was gorąco! Jest jeszcze czas, aby przygotować go przed świętami , a z pewnością będzie to wspaniała przystawka do bożonarodzeniowych potraw. Goście i domownicy lubiący ryby będą zachwyceni. Gravlax II można podać z chlebem,  blinami , czy  ziemniakami w mundurkach. Uzupełnieniem do gravlaxu będą różnego rodzaju sosy na bazie śmietany i majonezu. Ryba świetnie(...)cieniutkie płaty marynowanego łososia można wykorzystać do przygotowania terriny z twarożkiem. Polecam! Print Gravlax II .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczny marynowany łosoś. Course Ryby i owoce morza Cuisine Szwedzka Keyword cytryna, łosoś Prep Time 15 minutes Total Time 15 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 500 g świeżego łososia ze skórą filet

SprawdzonaKuchnia.pl
Ryba w occie 105

tylko :) Rybka idealnie pasująca na wszelkie świeta i imprezy. Zbliżają się andrzejki więc jako zakąska - rewelacja. nawet mój mąż, który jak wiecie ( lub jeszcze nie) nie jada ryb prócz śledzi potrafi zjeść samodzielnie zawartość całego litrowego słoika więc musi po prostu być smaczna. Polecam z serca bo jest cudowna i ma jeszcze jedną zaletę - można ją bezpiecznie przechowywać(...)słoiku przez wiele dni a nawet tygodni :)Może na zdjęciu nie wyglada rewelacyjnie ale smak.....to jest moje umami :D Ryba w occie( porcja na dwa litrowe słoiki) - ok 1,5 kg ryby morskiej( ja użyłam dorsza) - sól, pieprz - olej do smażenia - 1 duża cebula biała - liście laurowe, ziele angielskie Zalewa: - zalewy używa się w stosunku 1:5 czyli

Kuchnia Pełna Emocji
Ryba zapiekana w sosie toskańskim 123

Dziś pokażę Wam przepis na pyszną rybę zapiekana w sosie śmietanowym z dodatkiem mieszanki przypraw toskańskich. Do tego przepisu użyjcie ryby mrożonej, będzie znacznie taniej, a smak identyczny. Rybę możemy podać na przykład ze świeżymi ziemniakami z wody. Przepis jest niezwykle szybki, a przede wszystkim smaczny. Składniki filet z mintaja (mrożony) 4 łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżeczki ziół(...)toskańskich szczypta pieprzu szczypta soli 3-4 ziemniaki #zostańwdomu – Połącz przyjemność z nauką języka Ryba zapiekana w sosie toskańskim – przepis W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, solą, pieprzem i przyprawami toskańskimi. Rybę wyjmujemy na ok. 1 godzinę przed pieczeniem, aby delikatnie się rozmroziła. Osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do naczynia do zapiekania. Polewamy rybę przygotowanym sosem i wkładamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fishburgery 110

Pierwszą od dłuższego czasu wolną sobotę mogliśmy spędzić w kuchni, komponując domowego fishburgera ze świeżej ryby i świeżych warzyw. Dorodne filety z dorsza w chrupiącej panierce oraz salsę warzywną uzupełniła świeżo wypieczona pełnoziarnista bułka. Nasz zdrowy i kolorowy burger z ryby smakował o wiele lepiej niż te podawane w restauracjach typu fast-food, więc cieszyliśmy się nie tylko(...)Bułki pełnoziarniste: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 30 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 20 g masła 1 łyżka sezamu Ryba: 2 filety z dorsza sól, pieprz mąka, jajko, bułka tarta do panierowania Dodatki do fishburgera: topiony ser w plastrach 1 sałata 1 pomidor 1 ogórek kiszony 15-20 czarnych oliwek

niecodziennikpary
Darmowa dieta w Hashimoto. Jak komponować taki jadłospis? 101

bardziej immunogenna.  1 łyżeczka soli jodowanej to ok 150 µg jodu, czyli tyle ile wynosi dzienna dawka. Jeśli używamy soli niejodowanej (np. himalajskiej), a do tego nie jemy ryb, alg i owoców morza, faktycznie możemy mieć niedobór. Jeśli natomiast wspomnianych produktów nie brakuje w naszej diecie, ryzyko niedoboru jest niewielkie. Przy nieuzasadnionej suplementacji łatwo o nadmiar, który wpłynie(...)cynk, selen, antyoksydanty) – Hashimoto to taka jakby wojna domowa, dlatego dieta powinna mieć charakter przeciwzapalny. Oprócz wspomnianego selenu, ważne są szczególnie kwasy tłuszczowe omega-3, głównie te z ryb. Jeśli nie jemy ryb, powinniśmy rozważyć suplementację, ponieważ forma kwasów omega-3 dostępna w produktach roślinnych (orzechy włoskie, siemię lniane) musi najpierw ulec konwersji (przemianie), a ta jest

Powiedz dietom nie
Panierowany dorsz z surówką z kapusty z czarnuszką 111

Magda Soczyste w środku kawałki ryby w ultra chrupiącej złocistej panierce, a do tego obowiązkowo sałatka z białej kapusty, to mój ulubiony zestaw jaki zawsze będzie mi się kojarzył z wakacjami nad Bałtykiem. Tak podaną rybę, na prosto, bardzo lubię, ale sztuką jest aby pozostała soczysta, ale jednocześnie wypieczona, a nie spalona. Trzeba się pilnować podczas smażenia(...)smaku i jeszcze raz wszystko ugniatamy w rękach. Sałatka jest gotowa. Jeśli lubimy bardziej kwaśną lub słodką lub pikantną, możemy dodać odpowiadającą nam ilość octu czy cukru.   Rybę myjemy, osuszamy bardzo dokładnie w ręczniku papierowym. Na talerz wysypujemy mąkę, a na drugi bułkę tartę. Do głębokiego talerza wybijamy jajko i rozkłócamy widelcem. Rybę z obu stron doprawiamy solą

Smaczna Strona
Pieczony pstrąg i frytki warzywne z piekarnika 99

Pieczony pstrąg i frytki warzywne z piekarnika Pyszny i kolorowy obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku i to w zdrowszej wersji, bo warzywa i ryby nie są smażone w głębokim tłuszczu, a pieczone. Całe danie robi się razem za jednym zamachem, jedyne na co musimy zwrócić uwagę to to, że połowę „frytek” pieczemy przez 40 minut(...)resztę warzyw i rybę dokładamy w połowie czasu i pieczemy przez 20 minut.     Składniki: Ryba: 2 pstrągi sól, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku 4 łodyżki natki pietruszki Frytki: 2-3ziemniaki 1-2 marchewki 1 niewielka cukinia 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej 1-2 buraki ok 2 łyżki oliwy lub oleju przyprawy

Blog z Apetytem
Czym przyprawić łososia 128

Czym przyprawić łososia: Czym przyprawić łososia, by wydobyć jego bogaty i wspaniały smak? Przedstawiamy kilka porad jak wykonać idealnego łososia. Dzisiaj łosoś to jednak z bardziej lubianych ryb na polskich stołach. Jednak nie od zawsze jest, aż tak lubiany i wybierany przez Polaków. Z początku łosoś był uznawany za rybę ekskluzywną i bardzo drogą, którą można było przyrządzać tylko(...)specjalne okazje. Z biegiem czasu stał się bardziej dostępny i coraz częściej gościł na naszych stołach, nawet jako codzienny obiad. Łosoś choć jest jedną z najtłustszych ryb, posiada wiele składników odżywczych. Dostarcza organizmowi białko, kwasy omega-3, potas, jod, a także witaminy A, B, C, D i E. Warto wprowadzić wskazaną rybę do swojej codziennej diety, oczywiście w zrównoważonych

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pstrąg w galarecie... 155

Pstrąg w galarecie... Potrzebne będą: 1,5 kg pstrąga pęczek włoszczyzny 2 średnie cebule 10 kulek ziela angielskiego 4 listki laurowe sól i pieprz do smaku łyżka cukru żelatyna Rybę oczyszczamy z łusek, odcinamy płetwy, kroimy w dzwonka (głowę wyrzucamy, chyba że ktoś lubi to niech zostawi) osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wloszczyzne obieramy, cebulę obieramy i przypalamy(...)ziela, listki, sól i pieprz jak do zwykłego bulionu, zalewamy 2 litrami wody, całość zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut, po tym czasie wyciągamy warzywa i wkładamy delikatnie kawałki ryby. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut, w tym czasie przygotowujemy ozdoby, może to być cytrynka, marchewka, pietruszka czy też zielony groszek, co kto lubi... Ugotowaną rybę delikatnie odlawiamy

Pelusiowa Kuchnia