ryby - 22566 przepisów (strona:50/1505)

Cytrynowy pstrąg z warzywami 125

spróbować. Dla mnie najlepszy jest pieczony. Dodałam tez cebulkę czerwoną, paprykę. Można jeszcze wrzucić ząbki czosnku w łupinach. O nich akurat zapomniałam. Po upieczeniu taki czosnek jest jak masełko. ryba marynata: 2 pstrągi 2 cebule sól, pieprz, przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku 1 cytryna  2 łyżeczki masła warzywa: 1 bakłażan 1 batat 1 korzeń pietruszki 1 papryka(...)czerwona 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone 7 łyżek oleju rzepakowego Ryba marynata: Pstrągi myję, osuszam i nacinam w kilku miejscach. Nacieram majerankiem, solą, pierzem, przyprawą do ryb na zewnątrz i w środku. Cebulę kroję w piórka część wkładam w środek każdej ryby, resztą obkładam rybę na wierzchu

wesoła kuchnia
Dorsz w sosie pomidorowym 92

naszej diecie nie powinniśmy zapominać o rybach. Stanowią one źródło pełnowartościowego białka, ale przede wszystkim dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla naszego układu nerwowego, a także wit. D. Często jednak słyszę, że ryby wydają się mdłe w smaku lub po prostu ich smak nie odpowiada niektórym osobom. Co zrobić, jeśli zaliczasz się do tych osób? Świetnym sposobem(...)poradzenie sobie w takiej sytuacji jest przygotowanie ryby w pysznym, aromatycznym sosem. Dlatego dziś polecam filet z dorsza przygotowany w takim sosie. Dorsz w sosie pomidorowym - przepis dla 4 osób Do przygotowania dorsza w sosie będziesz potrzebować: 2 łyżeczki oleju, 2 filety z dorsza, cebulę, 2 ząbki czosnku, 500g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bazylię, rumianek, natkę pietruszki. Najpierw przygotuj

Z notatnika dietetyka
Dorsz zapiekany z serem i śmietaną 217

stajemy przed dylematem co przygotować na święta, żeby wszystkim smakowało. Tradycje tradycjami, ale czasami warto przygotować coś zupełnie innego. Do ryby zapiekanej w śmietanie nadają się idealnie takie ryby jak łosoś czy właśnie dorsz. Są to ryby delikatne, które idealnie komponują się ze smakiem śmietany. Idealnym dopełnieniem do naszego dania będzie również odrobina startego sera, który topi(...)przygotowania ryby. Filet z dorsza dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie filet kroimy na mniejsze kawałki i lekko solimy z każdej strony. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na maśle na rozgrzanej patelni. Następnie usmażone kawałki ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy ją na patelni po rybie (na tym samym maśle

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Paprykarz powrót do PRL-lu 75

Gryf ze Szczecina, którzy usłyszeli o afrykańskiej potrawie od technologów z polskich statków-chłodni, którzy łowili ryby u wybrzeży Afryki i tam jedli w portach potrawę z ryżu, ryby i papryczki pima. W skład paprykarza wchodziły, kawałki ryby m.in. gowik, który był pozyskiwany z krojenia zamrożonych bloków lodu, w których były transportowane ryby, pulpy pomidorowej sprowadzanej(...)Ludową Polskę dopadł kryzys i półki sklepowe były zapełnione octem i musztardą, kiedy straciliśmy afrykańskie łowiska, dostało się również paprykarzowi, nie spełniał już tak drastycznych norm 50% mięsa z ryb, za to można w nim było znaleźć łuski, ości, szkielety ryb, płetwy i głowy, ryż zastąpiono kaszą pęczak. W 1967 roku zeszły z taśmy pierwsze puszki paprykarza

RafalCook
Ciekawostki o kuchni japońskiej 97

pokrojone plastry tuńczyka. Sushi podbija świat Bezsprzecznie najbardziej spopularyzowaną na świecie japońską potrawą jest sushi. Pierwowzór sushi powstał około 1000 lat temu, kiedy Japończycy poszukiwali sposobu na przechowywanie surowych ryb. Okładano je więc gotowanym ryżem, a kiedy sfermentowały, zjadano ze smakiem - ryż wyrzucając. I może dlatego, wielu ludzi na hasło sushi ma tylko jedno skojarzenie: to surowa ryba. Tymczasem(...)względu na dodatki, ale i sposób podania - jest naprawdę mnóstwo. Danie to można jeść pałeczkami albo bezpośrednio rękami. W sosie sojowym macza się ryż, a nie rybę - sos ma jedynie uwydatnić smak ryby. Trzy główne rodzaje sushi to: nigiri-zushi – cienko krojone kawałki ryby, kalmara lub ośmiornicy podane na wałeczku ryżu, maki-zushi – ryż z kawałkami ryby

Kuchcik gotuje
Dorsz zapiekany w porach 174

Dorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby nie straciła zbyt dużo podczas zapiekania. Najlepszym rozwiązaniem będzie filet z dorsza np. polędwica. Składniki filety z dorsza sok z cytryny 1 por 100g śmietany 30% 100g śmietany 12% sól pieprz gałka muszkatołowa(...)wcześniej masłem. Pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na maśle. Jak zmięknie, zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusimy dosłownie 3 minuty. Pory wykładamy na rybę i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Dorsza możemy podać wraz z ziemniakami z wody. Smacznego! Artykuł Dorsz zapiekany w porach pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym 116

Delikatne i miękkie w środku, a na zewnątrz złociste i chrupiące. Ryba jest dobrze wyczuwalna, a ziemniaki nadają pulchności i oczywiście sprawiają, że kotlety są jeszcze bardziej pożywne. Do tego świetnie pasujący dodatek – kwaskowy sos z kaparami i sokiem z cytryny – nic tak nie podkreśla smaku ryby! Składniki (na 3 porcje): 350g filetów białej ryby(...)kaparów sól i pieprz do smaku   Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie gorące rozgniatamy praską i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.   Filety z ryby dokładnie myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa na drobno, możemy też rozdrobnić w robocie kuchennym. Do ryby dodajemy ostudzone ziemniaki, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórkę

Smaczna Strona
Jak przygotować grilla 150

grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się(...)oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby

Cztery Fajery
Polędwice z dorsza w pomidorach, z bazylią i białym winem 140

wcześniej w lodówce! Mrożone polędwice z dorsza trzeba naturalnie odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę którą pokryta jest ryba, a następnie dać odciec wodzie na sitku, po czym osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony świeżymi papierowymi ręcznikami – zajmiemy się rybą na koniec. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połowy – spróbujcie(...)jednej stronie zmieni swój kolor do połowy wysokości. Kiedy mięso dobrze się usmaży i zamknie z jednej strony możecie być pewni, że ryba się nie połamie i nie przywrze do patelni. Odwracamy ostrożnie kawałki ryby i dosmażamy z drugiej strony – do momentu aż płatki mięsa zaczną się od siebie widocznie oddzielać, a płyn wypływający z ryby będzie całkowicie

Karo in the Kitchen
Kotleciki rybne dla dzieci 205

Zmuszenie niektórych dzieci do jedzenia ryby często graniczy z cudem. Ja należałam do takich maluchów. Dlatego teraz, gdy przyrządzam ryby dla moich dzieci staram się, by były one delikatne. Kotlety rybne to jeden z majstersztyków maskowania ryby w potrawach. Są idealnie mięciutkie i nie mają intensywnego zapachu. Dzieciaki je uwielbiają. Ze względu na smażenie kotlety rybne najlepiej(...)płaty mintaja (może być mrożony) cebula bułka pszenna jajko 0,5 łyżeczki soli (opcjonalnie) bułka tarta (kilka łyżek) pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny pieprz do smaku Płaty ryby rozmrażamy i rozdrabniamy nożem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Bułkę zostawiamy w miseczce z wodą na kilka minut, a następnie odciskamy. Do ryby

Dieta bez mleka
Jak przygotować grilla 175

grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe. Co piec na grillu? Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo. Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się(...)oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne). Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze 134

był pyszny ryż z jajkiem i smażone boczniaki.  W zależności od tego jakiej grubości są dzwonka ryby, gotowanie może zająć trochę więcej czasu niż podałam. Należy do ryby po 7 minutach po prostu zaglądać.  Jeżeli mięso jest śnieżnobiałe i łatwo się oddziela - to znaczy, że ryba jest gotowa.  Inspiracją był przepis z  programu(...)mnie duży wok). Po ok 7 -10 minutach, ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe i bez kłopotu daje się rozdzielać. W czasie gdy ryba się paruje, przygotować ryż i grzyby. Grzyby: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić drobno pokrojony czosnek i 3-4 plasterki ostrej papryki. Chwilę podsmażać, dorzucić pokrojone w paski boczniaki . Popieprzyć

Stare Gary
Pstrąg pieczony z masłem chili i warzywami 125

doprawiamy solą i pieprzem. Ryby myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony w 4-5 miejscach. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami rozmarynu. Do środka każdej ryby wkładamy po plasterku cytryny i 2 ząbki czosnku (nieobrane). Ryby i warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ryby nacięciami do góry).  Roztopione masło mieszamy(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką (bez pestek) i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy ryby i warzywa (zostawiamy 1/3 masła). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około pół godziny. Podajemy ryby z warzywami i polewamy resztą masła. Smacznego :)  Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie

Moje Kuchenne Rewelacje
Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym 139

marże zaszyte w stołecznych cenach). W Warszawie, nolens volens, kupujemy ryby dostępne w handlu, ale nigdy w hipermarketach. Dobra rybę można kupić pod Halą Mirowską. Kotlety są łatwe do zrobienia: wystarczy połączyć tłuczone ziemniaki i ryby. Tego typu połączenie to jeden ze standardów anglosaskiej kuchni o nazwie fishcake. Standardowo występuje w nim ryba surowca. Duet z wędzonym pstrągiem(...)ziemniaków nie trzeba obierać). Ugotowane lekko studzimy i rozgniatamy na masę. Nie musi być gładka, jeśli nie przeszkadza Wam mały kawałek kartofla w kotlecie. Krok 2 Ziemniaki łączymy z rybą, z której usuwamy wcześniej ości. Do masy dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i formujemy kotlety. Krok 3 Rozbijamy jajko do miski, mieszamy. Do osobnej miski wsypujemy mąkę razową, albo bułkę tartą

Niedzielny kucharz