ryby - 22566 przepisów (strona:49/1505)

Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza 78

Niebawem karp zagości na wielu polskich talerzach podczas wieczerzy wigilijnej . Warto wypróbować wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza i podać go trochę w inny sposób niż zwykle. Dzięki podlaniu ryby piwem nabiera ona obłędnego aromatu i z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi tej potrawy. Robert Makłowicz znany jest z oryginalnych, a niekiedy nawet nieoczywistych receptur i wypowiedzi. Mimo to jego dania zawsze(...)wychodzą smaczne. W związku z tym zdecydowanie polecamy ten nietuzinkowy przepis na klasyczną świąteczną rybę, jaką jest karp. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Wigilia Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Smażenie 20 min. Kalorie 245 kcal Niebawem karp zagości na talerzach podczas wieczerzy wigilijnej

ProstePesto.pl
Recenzja frytkownicy powietrznej 4SWISS 104

każdemu korzystanie z tego urządzenia. Pisząc tą recenzję zastanawiałam się ile razy już z niej korzystaliśmy i prawda jest taka, że ma to miejsce każdego dnia. Ja jestem miłośnikiem ryb i od kiedy mam to urządzenie to nie przygotowuje ich już w inny sposób. Dlaczego? Przede wszystkim - wygoda. Urządzenie nagrzewa się błyskawicznie, a rybę mam gotową(...)minut. Co jest też dla mnie istotne nie używam do jej przygotowania oleju, a sama ryba po upieczeniu jest soczysta w środku a chrupiąca z zewnątrz. Te same cechy potrawy osiągamy bez najmniejszego wysiłku smażąc w niej warzywa, chrupiące ziemniaczki, frytki, marchewki, szparagi, pieczone jabłka i wiele innych dań, które powstaje w kwadrans. W urządzeniu bardzo łatwo można odgrzać potrawę

SMYKWKUCHNI
Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska 93

Nigdy się nie nudzi, nie ma bez niego żadnej imprezy. Na dodatek na polskim stole króluje od Średniowiecza. Śledź w oleju to nasza narodowa zakąska. Skąd ryba – jakby nie patrzeć – morska, stała się obowiązkowym daniem na stołach Mazowsza, Wielkopolski czy Podkarpacia? Śledź w oleju swoją karierę zawdzięcza przemyślnemu Holendrowi i świętej Kindze, a także zmysłowi praktycznemu jedynego polskiego króla(...)szczęście, dzięki pewnemu nieporozumieniu przy zgłębianiu Biblii, żydowski post polegający na powstrzymaniu się od jedzenia i wszelkich cielesnych uciech ograniczono jedynie do luksusowego składnika uczt – czyli mięsa właśnie. Ryb do mięsa nie zaliczono, tak samo jak wszystkich innych stworzeń wodnych (w Polsce – bobrów, w krajach śródziemnomorskich – żółwi). Jednak w postne dni, ze zrozumiałych względów, na stołach królowały ryby

smakowitehistorie.com
Ryba zapiekana z porem i marchewką 72

Ryba zapiekana z porem i marchewką to danie przede wszystkim proste i bardzo smaczne. Z pewnością odpowiednie dla osób które liczą kalorie oraz takich które borykają się z częstą ostatnimi czasy przypadłością jaką jest insulinooporność. Osobiście urzeka mnie przede wszystkim fakt, że robi się ją naprawdę szybko. Dzień wcześniej oczywiście pamiętam jedynie o wyjęciu ryby z zamrażalnika. Rano przed(...)wyjściem do pracy przede wszystkim rybę odciskam z nadmiaru wody, płuczę delikatnie pod bieżącą wodą, ponownie odsączam z jej nadmiaru oraz przyprawiam sola i pieprzem. Składniki i proporcje: 2 polędwiczki ulubionej ryby (u mnie miruna) 1 por 1 cebula 2 marchewki łyżka masła 1/2 szklanki śmietanki 30% Sposób wykonania ryby zapiekanej z porem i marchewką Przygotowaną rybę

Ania gotuje
Tarta z łososiem w kształcie ryby 76

opakowania) 1 papryka czerwona pół czerwonej cebuli 1 zielona papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie) sól i pieprz 1 jajko i 2 łyżki mleka 1 kulka ziela angielskiego na oko ryby Dodatkowo: papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wykrój cały kształt ryby (popatrz na moje zdjęcia(...)układaj je na łososiu. Z pozostałej części ciasta francuskiego wykrój cześć na pyszczek (szerokokątny trójkąt), płetwę ogonową oraz płetwy górną i dolną. Pyszczek i płetwę ogonową połóż na rybie i dociśnij na brzegach aby skleiły się z ciastem z dołu, płetwy doklej do ryby w odpowiednich miejscach a następnie tępą częścią małego noża zrób „nacięcia” w paseczki, aby upodobnić

nietylkopasta.pl
Zupa curry z brzoskwiniami i rybą – farerska Karrysuppe 88

Słodko-pikantna Karrysuppe við ferskum og fisk , czyli zupa curry z brzoskwiniami i rybą, to przysmak kuchni farerskiej. Zupa curry z brzoskwiniami i rybą to jedno z najpopularniejszych nordyckich dań. Tradycyjna kuchnia mieszkańców Wysp Owczych opiera się na mięsie ryb oraz owiec – najłatwiej dostępnych na tym północnym archipelagu. Większość warzyw, owoców i nabiału importowana jest z Danii. Dlatego kuchnia(...)przykład suszone na słonym atlantyckim wietrze albo fermentowane (ta metoda konserwacji nazywa się ræst ). Przysmakiem na archipelagu są np. ræst kjøt (fermentowane mięso owcy) i ræstur fiskur (fermentowane ryby). Jednak zarówno te potrawy, jak i pieczone owcze głowy podawane z okazji świąt i ważnych uroczystości, to przysmaki dla koneserów kuchni nordyckiej. Są jednak prostsze i smaczniejsze dania, które przygotujesz

smakowitehistorie.com
Sielawa smażona 80

Sielawa bardzo smaczna ryba z rodziny ryb łososiowatych. 1 kg sielawy, 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, sól, masło i olej do smażenia, Sielawę oczyścić, wypatroszyć. Ja nie obcinam głowy. Umyć. Osuszyć. Oprószyć solą. Obie mąki wymieszać. Rybę dokładnie obtaczać w mące. Przed położeniem ryby na patelnię strząsnąć nadmiar mąki. Ryby kłaść na rozgrzany tłuszcz(...)masło z olejem), smażyć z obu stron na rumiano. Uważać, aby nie przesmażyć ryby. Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa

królestwo garów
Ryba po grecku. 105

Teraz kiedy warzywa mają najlepszy smak, zachęcam do zrobienia ryby po grecku. Każdy ma swój ulubiony przepis na taką rybę, a ja dzisiaj dzielę się swoim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryba po grecku Składniki 1 kg ryb (np. dorsz, mintaj, miruna) 3-4 jajka bułka tarta 3-4 łyżki mąki olej 1-1,5 kg marchewki 1 duży(...)seler 2 pietruszki 2 średnie cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 100 ml oleju rzepakowego Instrukcje Rybę kroimy na kawałki, solimy, oprószamy mąką, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (około 100 ml), wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy będzie

To co lubię - gotuję i polecam
Dieta śródziemnomorska. Pyszna i zdrowa inspiracja 102

wokół Morza Śródziemnego? Ludzie mieszkający w tym obszarze tradycyjnie stosują dietę składającą się z: Dużo owoców i warzyw, ziarna, orzechy, rośliny strączkowe (groch, fasola i soczewica) i nasiona. Dużo ryb. Trochę tłuszczów nasyconych z produktów mlecznych i czerwonego mięsa. Umiarkowane spożycie alkoholu. Jakie składniki odżywcze? Żywność śródziemnomorska to: Nie jest to dieta niskotłuszczowa, ale tłuszcz pochodzi w niewielkim stopniu(...)tłuste mięso, ciastka lub tłuszcz mleczny. Bogaty w tłuszcz jednonienasycony – zdrowy dla serca (oliwa z oliwek i orzechy). Dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 (owoce morza, zwłaszcza tłuste ryby). Bogaty w potas (pełne ziarna zbóż, owoce, warzywa i orzechy). Bogaty w błonnik (całe ziarna, warzywa, owoce, fasola, groszek). Bogaty w przeciwutleniacze, w tym witaminy E i C, karotenoidy

ProstePesto.pl
Smażona flądra po francusku (Platessa alla mugnaia in padella) 114

Smażona flądra po francusku to nasza ulubiona forma przygotowania ryby, którym nie mogłam się z Wami nie podzielić.  Przepis jest klasykiem kuchni francuskiej, niezwykle prostym i szybkim do przygotowania.  Klarowane masło, sok z cytryny i świeża natka pietruszki podkreślają delikatny smak ryby, nadając jej niepowtarzalnego aromatu. Ryba po usmażeniu jest soczysta, maślana, rozpływająca się w ustach(...)mleka sok z 1 cytryny 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, biały pieprz m ą ka do obtoczenia ryby masło klarowane do smażenia **** INGREDIENTI  (4 porzioni) 800 g di filetti di platessa 200 ml di latte succo di 1 limone 2-3 cucchiai di prezzemolo tritato finemente farina sale e pepe bianco burro chiarificato

La grande e la piccola cuoca
Cytrynowy pstrąg z warzywami 134

spróbować. Dla mnie najlepszy jest pieczony. Dodałam tez cebulkę czerwoną, paprykę. Można jeszcze wrzucić ząbki czosnku w łupinach. O nich akurat zapomniałam. Po upieczeniu taki czosnek jest jak masełko. ryba marynata: 2 pstrągi 2 cebule sól, pieprz, przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku 1 cytryna  2 łyżeczki masła warzywa: 1 bakłażan 1 batat 1 korzeń pietruszki 1 papryka(...)czerwona 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone 7 łyżek oleju rzepakowego Ryba marynata: Pstrągi myję, osuszam i nacinam w kilku miejscach. Nacieram majerankiem, solą, pierzem, przyprawą do ryb na zewnątrz i w środku. Cebulę kroję w piórka część wkładam w środek każdej ryby, resztą obkładam rybę na wierzchu

wesoła kuchnia
Dorsz w sosie pomidorowym 100

naszej diecie nie powinniśmy zapominać o rybach. Stanowią one źródło pełnowartościowego białka, ale przede wszystkim dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla naszego układu nerwowego, a także wit. D. Często jednak słyszę, że ryby wydają się mdłe w smaku lub po prostu ich smak nie odpowiada niektórym osobom. Co zrobić, jeśli zaliczasz się do tych osób? Świetnym sposobem(...)poradzenie sobie w takiej sytuacji jest przygotowanie ryby w pysznym, aromatycznym sosem. Dlatego dziś polecam filet z dorsza przygotowany w takim sosie. Dorsz w sosie pomidorowym - przepis dla 4 osób Do przygotowania dorsza w sosie będziesz potrzebować: 2 łyżeczki oleju, 2 filety z dorsza, cebulę, 2 ząbki czosnku, 500g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bazylię, rumianek, natkę pietruszki. Najpierw przygotuj

Z notatnika dietetyka