ryby - 22566 przepisów (strona:49/1505)

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni 51

Ryba to cenne źródło witamin i kwasów omega 3. Jest to też zdecydowanie pomysł na rodzinny obiad. Dzisiaj ma dla Was przepis na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. To danie jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni to prawdziwa uczta do podniebienia. Ryba przyrządzona według tego przepisu jest(...)miękka i soczysta, a sos na bazie śmietanki nadaje rybie dodatkowego aromatu. Takie danie najlepiej smakuje ze świeżymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM PRZEPIS Składniki około 500 g filetu rybnego (u mnie dorsz) 1 łyżka mąki do sosu + mąka do obtoczenia ryby 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 ml mleka 150 ml słodkiej śmietanki

Alle Dobre!
Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza 70

Niebawem karp zagości na wielu polskich talerzach podczas wieczerzy wigilijnej . Warto wypróbować wyjątkowy przepis Roberta Makłowicza i podać go trochę w inny sposób niż zwykle. Dzięki podlaniu ryby piwem nabiera ona obłędnego aromatu i z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi tej potrawy. Robert Makłowicz znany jest z oryginalnych, a niekiedy nawet nieoczywistych receptur i wypowiedzi. Mimo to jego dania zawsze(...)wychodzą smaczne. W związku z tym zdecydowanie polecamy ten nietuzinkowy przepis na klasyczną świąteczną rybę, jaką jest karp. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Wigilia Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Smażenie 20 min. Kalorie 245 kcal Niebawem karp zagości na talerzach podczas wieczerzy wigilijnej

ProstePesto.pl
Recenzja frytkownicy powietrznej 4SWISS 98

każdemu korzystanie z tego urządzenia. Pisząc tą recenzję zastanawiałam się ile razy już z niej korzystaliśmy i prawda jest taka, że ma to miejsce każdego dnia. Ja jestem miłośnikiem ryb i od kiedy mam to urządzenie to nie przygotowuje ich już w inny sposób. Dlaczego? Przede wszystkim - wygoda. Urządzenie nagrzewa się błyskawicznie, a rybę mam gotową(...)minut. Co jest też dla mnie istotne nie używam do jej przygotowania oleju, a sama ryba po upieczeniu jest soczysta w środku a chrupiąca z zewnątrz. Te same cechy potrawy osiągamy bez najmniejszego wysiłku smażąc w niej warzywa, chrupiące ziemniaczki, frytki, marchewki, szparagi, pieczone jabłka i wiele innych dań, które powstaje w kwadrans. W urządzeniu bardzo łatwo można odgrzać potrawę

SMYKWKUCHNI
Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska 85

Nigdy się nie nudzi, nie ma bez niego żadnej imprezy. Na dodatek na polskim stole króluje od Średniowiecza. Śledź w oleju to nasza narodowa zakąska. Skąd ryba – jakby nie patrzeć – morska, stała się obowiązkowym daniem na stołach Mazowsza, Wielkopolski czy Podkarpacia? Śledź w oleju swoją karierę zawdzięcza przemyślnemu Holendrowi i świętej Kindze, a także zmysłowi praktycznemu jedynego polskiego króla(...)szczęście, dzięki pewnemu nieporozumieniu przy zgłębianiu Biblii, żydowski post polegający na powstrzymaniu się od jedzenia i wszelkich cielesnych uciech ograniczono jedynie do luksusowego składnika uczt – czyli mięsa właśnie. Ryb do mięsa nie zaliczono, tak samo jak wszystkich innych stworzeń wodnych (w Polsce – bobrów, w krajach śródziemnomorskich – żółwi). Jednak w postne dni, ze zrozumiałych względów, na stołach królowały ryby

smakowitehistorie.com
Ryba zapiekana z porem i marchewką 65

Ryba zapiekana z porem i marchewką to danie przede wszystkim proste i bardzo smaczne. Z pewnością odpowiednie dla osób które liczą kalorie oraz takich które borykają się z częstą ostatnimi czasy przypadłością jaką jest insulinooporność. Osobiście urzeka mnie przede wszystkim fakt, że robi się ją naprawdę szybko. Dzień wcześniej oczywiście pamiętam jedynie o wyjęciu ryby z zamrażalnika. Rano przed(...)wyjściem do pracy przede wszystkim rybę odciskam z nadmiaru wody, płuczę delikatnie pod bieżącą wodą, ponownie odsączam z jej nadmiaru oraz przyprawiam sola i pieprzem. Składniki i proporcje: 2 polędwiczki ulubionej ryby (u mnie miruna) 1 por 1 cebula 2 marchewki łyżka masła 1/2 szklanki śmietanki 30% Sposób wykonania ryby zapiekanej z porem i marchewką Przygotowaną rybę

Ania gotuje
Ryba po japońsku. Idealna na Wigilię 126

Przepis na bardzo smaczna smażona w cieście rybę, w słodko – kwaśnej zalewie. Idealna na Wigilie, ale świetnie się sprawdzi jako danie na każda okazję. Smakuje również wybornie na drugi dzien. Zrób ja koniecznie! SKŁADNIKI: około 6 filetów ulubionej ryby. Może być mrożona, ja użyłam dorsza. sol i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto: 1 jajko(...)szklanki oleju 3 łyżki cukru 4 łyżki keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki octu winnego sol i pieprz do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Rozmrożoną rybę, jeśli używacie mrożonej, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić sola i pieprzem, po obu stronach. Rybę odstawić do lodówki aby się zamarynowała, a w międzyczasie zrobić ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać

Pani M - kuchnia smakowita
Tarta z łososiem w kształcie ryby 70

opakowania) 1 papryka czerwona pół czerwonej cebuli 1 zielona papryczka chilli lub jalapeno (opcjonalnie) sól i pieprz 1 jajko i 2 łyżki mleka 1 kulka ziela angielskiego na oko ryby Dodatkowo: papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wykrój cały kształt ryby (popatrz na moje zdjęcia(...)układaj je na łososiu. Z pozostałej części ciasta francuskiego wykrój cześć na pyszczek (szerokokątny trójkąt), płetwę ogonową oraz płetwy górną i dolną. Pyszczek i płetwę ogonową połóż na rybie i dociśnij na brzegach aby skleiły się z ciastem z dołu, płetwy doklej do ryby w odpowiednich miejscach a następnie tępą częścią małego noża zrób „nacięcia” w paseczki, aby upodobnić

nietylkopasta.pl
Zupa curry z brzoskwiniami i rybą – farerska Karrysuppe 82

Słodko-pikantna Karrysuppe við ferskum og fisk , czyli zupa curry z brzoskwiniami i rybą, to przysmak kuchni farerskiej. Zupa curry z brzoskwiniami i rybą to jedno z najpopularniejszych nordyckich dań. Tradycyjna kuchnia mieszkańców Wysp Owczych opiera się na mięsie ryb oraz owiec – najłatwiej dostępnych na tym północnym archipelagu. Większość warzyw, owoców i nabiału importowana jest z Danii. Dlatego kuchnia(...)przykład suszone na słonym atlantyckim wietrze albo fermentowane (ta metoda konserwacji nazywa się ræst ). Przysmakiem na archipelagu są np. ræst kjøt (fermentowane mięso owcy) i ræstur fiskur (fermentowane ryby). Jednak zarówno te potrawy, jak i pieczone owcze głowy podawane z okazji świąt i ważnych uroczystości, to przysmaki dla koneserów kuchni nordyckiej. Są jednak prostsze i smaczniejsze dania, które przygotujesz

smakowitehistorie.com
Sielawa smażona 72

Sielawa bardzo smaczna ryba z rodziny ryb łososiowatych. 1 kg sielawy, 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, sól, masło i olej do smażenia, Sielawę oczyścić, wypatroszyć. Ja nie obcinam głowy. Umyć. Osuszyć. Oprószyć solą. Obie mąki wymieszać. Rybę dokładnie obtaczać w mące. Przed położeniem ryby na patelnię strząsnąć nadmiar mąki. Ryby kłaść na rozgrzany tłuszcz(...)masło z olejem), smażyć z obu stron na rumiano. Uważać, aby nie przesmażyć ryby. Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa

królestwo garów
Ryba po grecku. 94

Teraz kiedy warzywa mają najlepszy smak, zachęcam do zrobienia ryby po grecku. Każdy ma swój ulubiony przepis na taką rybę, a ja dzisiaj dzielę się swoim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryba po grecku Składniki 1 kg ryb (np. dorsz, mintaj, miruna) 3-4 jajka bułka tarta 3-4 łyżki mąki olej 1-1,5 kg marchewki 1 duży(...)seler 2 pietruszki 2 średnie cebule mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 100 ml oleju rzepakowego Instrukcje Rybę kroimy na kawałki, solimy, oprószamy mąką, maczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (około 100 ml), wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy będzie

To co lubię - gotuję i polecam
Dieta śródziemnomorska. Pyszna i zdrowa inspiracja 97

wokół Morza Śródziemnego? Ludzie mieszkający w tym obszarze tradycyjnie stosują dietę składającą się z: Dużo owoców i warzyw, ziarna, orzechy, rośliny strączkowe (groch, fasola i soczewica) i nasiona. Dużo ryb. Trochę tłuszczów nasyconych z produktów mlecznych i czerwonego mięsa. Umiarkowane spożycie alkoholu. Jakie składniki odżywcze? Żywność śródziemnomorska to: Nie jest to dieta niskotłuszczowa, ale tłuszcz pochodzi w niewielkim stopniu(...)tłuste mięso, ciastka lub tłuszcz mleczny. Bogaty w tłuszcz jednonienasycony – zdrowy dla serca (oliwa z oliwek i orzechy). Dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 (owoce morza, zwłaszcza tłuste ryby). Bogaty w potas (pełne ziarna zbóż, owoce, warzywa i orzechy). Bogaty w błonnik (całe ziarna, warzywa, owoce, fasola, groszek). Bogaty w przeciwutleniacze, w tym witaminy E i C, karotenoidy

ProstePesto.pl
Smażona flądra po francusku (Platessa alla mugnaia in padella) 103

Smażona flądra po francusku to nasza ulubiona forma przygotowania ryby, którym nie mogłam się z Wami nie podzielić.  Przepis jest klasykiem kuchni francuskiej, niezwykle prostym i szybkim do przygotowania.  Klarowane masło, sok z cytryny i świeża natka pietruszki podkreślają delikatny smak ryby, nadając jej niepowtarzalnego aromatu. Ryba po usmażeniu jest soczysta, maślana, rozpływająca się w ustach(...)mleka sok z 1 cytryny 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, biały pieprz m ą ka do obtoczenia ryby masło klarowane do smażenia **** INGREDIENTI  (4 porzioni) 800 g di filetti di platessa 200 ml di latte succo di 1 limone 2-3 cucchiai di prezzemolo tritato finemente farina sale e pepe bianco burro chiarificato

La grande e la piccola cuoca