Podobnie jak placek po węgiersku, ryba po grecku jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej, której w kraju Homera, czy na stołach Madziarów raczej nie uświadczycie. Placka zostawmy, skupmy się na rybie. Bez tej potrawy trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie, jest tak smaczna, że robimy ją też bez okazji. Tym bardziej, że niejedno ma ona imię. Przed wami nasze trzy ulubione przepisy(...)ryba po grecku bez… ryby, która bardzo smakuje weganom. Ryba po grecku – przepis tradycyjny Zaczynamy od najbardziej klasycznego przepisu, choć w naszej autorskiej wersji. Może to zabrzmi nieskromnie, właśnie tak przyrządzona ryba po grecku smakuje nam najbardziej, wszystkie smaki są tu wyciągnięte do maksimum, a ciasto, którym usmażone są filety sprawia, że potrawa nabiera przyjemniej delikatności. Kliknij
Kulinarna PolskaSoczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to idealna potrawa na świąteczny stół i nie tylko. Można ją również przygotować w dowolny dzień na obiad, zwłaszcza piątkowy. Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Obie wersje smakują wyśmienicie. Ryba po grecku nie jest trudna w wykonaniu. Wystarczy usmażyć filety rybne i poddusić warzywa. Następnie całość połączyć(...)sobą. Przekonaj się jakie to pyszne i wypróbuj nasz sprawdzony przepis na rybę po grecku! RYBA PO GRECKU PRZEPIS Składniki 1 kg filetów z mrożonej ryby lub świeżej pół szklanki mąki do obtoczenia ryby 1/2 kg marchewki 1 korzeń pietruszki 1 duża cebula pół szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej
Alle Dobre!Coraz bliżej święta! Pyszne chrupiące ciasto drożdżowe z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki ryby w cieście: 250 g mąki 1 łyżka oleju 2 dag drożdży 1 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru sól Nadzienie i dodatki: 600 g filetów z ulubionej ryby (najlepiej sola(...)łosoś) 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg pieczarek lub grzybów 2 cebule masło 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, skórka cytrynowa i sok z cytryny do skropienie ryby olej do smażenia żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania ciasta ew. czarnuszka, mak, kminek, pieprz do posypania ciasta (niekoniecznie) Jak zrobić rybę w cieście? Rybę solimy, oprószamy pieprzem i startą
Podróż w kulinariaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, więc postanowiłam w jednym poście przygotować dla Was zbiór 8 przepisów na ryby na świąteczny stół . To nie tylko tradycyjny karp . Pomysłów na dania rybne jest wiele. Menu wigilijne szczególnie obfituje w ryby i wiele innych dań. Na moim stole co roku staram się, aby znalazło się 12 zróżnicowanych potraw, oprócz ryb(...)innego jak filety śledziowe zawijane z warzywami. DORSZ OPIEKANY W ZALEWIE OCTOWEJ - przepis W zalewie octowej można przygotować w zasadzie każdą rybę . Dziś mam dla Was propozycję dorsza opiekanego w zalewie octowej . Doskonała przekąska na zimno , zazwyczaj rybę w tej postaci przygotowuję bezpośrednio w słoiki i otwieram, gdy tylko
Zrób to smacznieRyby są najcenniejszym pokarmem, lecz wciąż za mało w naszym kraju ich spożywamy. Przekładamy mięsa czerwone nad drób i ryby. Dużo ryb konsumują np. Japończycy i to oni właśnie mogą poszczycić się zdrowiem i długowiecznością. Mimo tego, iż prowadzą pracowite i pełne stresu życie, to dożywają w zdrowiu późnego wieku. Bo nierzadko nawet ponad(...)przeciw wychodzi nam rynek i zachęca do nabywania ryb. Na rynku jest wiele różnego rodzaju ryb i są dostępne przez cały rok. Wobec czego każdy może wybrać taki towar, jakiego potrzebuje. Jedną z najchętniej konsumowanych ryb jest łosoś. Łosoś szlachetny żyje w Atlantyku, w Morzu Północnym, w Morzu Białym, a także w Bałtyku. Żyje również w rzekach
ProstePesto.plNowego Roku postanowiłam, że będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak więc kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 – 4 Składniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru (20 g) 1 papryka(...)pomidory sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym. Obranego pora pokrój w plastry i podsmaż
KuchniaWeDwoje.plfantastyczne i aromatyczne danie, dorsz w papilotach do którego dodałam świeże liście szpinaku i zblanszowanego pora. Do dorsza przygotuj aromatyczny sos z oliwy i ziół, idealnie podkreśli smak ryby i nada jej aromatów! Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą bowl(...)burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba z frytkami ryba w porach DORSZ W PAPILOTACH Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – filet z polędwicy z dorsza – 2 porcje po 70-100 g każda – 1 średni por – 2 garści świeżych liści szpinaku – 1 ząbek czosnku –4 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka
nietylkopasta.plzapewniam Was, że pysznie smakuje i będzie wspaniałą przekąską. Dodałam do niego także ziarenka granatu, jesteście zaskoczeni? Powiem Wam, że ten kwaskowy owoc tworzy bardzo fajny duet z rybą. Koniecznie przygotujcie tatara według mojego przepisu i dajcie znać, czy ten granat faktycznie tu pasuje 💓. Tatar ze śledzia z korniszonami Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce Gdyby śledzi(...)były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Projekt Naturalnie Bałtyckie wziął to sobie do serca: śledź w Polsce jest najpopularniejszą rybą. W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne
Kulinarne przygody Gatitybeczki oraz całe śledzie. 2 ostatnie formy są najczęściej przeze mnie kupowane z racji ich naturalności i braku szkodliwych konserwantów. Sól jest najzdrowszym i przede wszystkim naturalnym konserwantem dla ryb. Do tzw. matiasów dodawane są fosforany. Słone śledzie prosto z beczki są bardziej pracochłonne, ale warto poświęcić swój czas. Poznaj moje sprawdzone i proste metody moczenia śledzi W zależności(...)całe śledzie z beczki. Takie śledzie patroszę, a następnie moczę i po namoczeniu filetuję poprzez przecięcie wzdłuż na 2 części. Oczywiście usuwam ości oraz skórkę zaczynając od głowy ryby. Jeśli chcesz użyć śledzi do marynowania w occie to nie pozbawiaj ich ze skóry. Aby pozbyć się małych, trudnych do usunięcia kawałków ości, nacieram mięso ryby sokiem z cytryny
Ania gotujeŚledź to najpopularniejsza ryba w Polsce. Bardzo często pojawia się w naszej kuchni i na naszych talerzach, szczególnie gdy za oknem temperatury zaczynają nieco spadać. Nie wyobrażamy sobie bez niej Wigilii, świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra, Wielkanocy czy też rodzinnych spotkań i domówek z przyjaciółmi. Ja jestem zapalonym śledziożercą i przygotowuję te pyszną rybę w wielu odsłonach. Natomiast jeden przepis(...)ziemniakami. Koniecznie zróbcie ją u siebie w domu, może na zbliżające się Andrzejki, lub na nadchodzące święta bożonarodzeniowe? Zdecydowanie warto! Śledź - najpopularniejsze ryba w Polsce W naszych domach śledź króluje nie tylko na wigilijnych i świątecznych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, szczególnie gdy za oknem robi
Kulinarne przygody Gatitysosem winno-maślanym, do tego brokuł ugotowany al dente i chrupiący czips z jarmużu, który nadaje daniu chrupkości (oczywiście jarmuż możecie pominąć). Idealnie soczysty dorsz jest kluczem do sukcesu. Ryby nie można przeciągnąć, gdyż stanie się gumowa i sucha. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie idealnie soczystej ryby nie sprawi Wam problemu. Bardzo zaskakujący jest sos maślany(...)masła (82%) Dodatki: 800 g obranych ziemniaków, pokrojonych w kawałki 200 g obranego jabłka, pokrojonego w kawałki 1 spora łyżka masła chlust mleka różyczki brokuła sól morska Przygotowanie: Rybę wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pogłaskać :), sprawdzając czy nie ma ości (jeśli są, wyciągnąć duża pincetą lub małym nożykiem) . Ziemniaki wraz jabłkiem wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać
Moja DelicjaNajlepsza pieczona dorada. Serio – to jest najlepszą pieczona dorada jaką zjesz. Dajemy na to gwarancję. Jeśli z tego przepisu nie wyjdzie ci najlepsza pieczona dorada to zwracamy kasę za ryby. Czas : 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Dorada jest tak pyszną rybą, że naprawdę szkodą ją popsuć jakimś kiepskim przepisem. Dlatego skorzystać z receptury sprawdzonej, która(...)wyszła super. Przepis pochodzi z bloga realgreekrecipes.com i jak sama nazwa wskazuje jest to przepis grecki. Grecy nazywają tak upieczoną doradę tsipoura i jest to jedna z najbardziej aromatycznych ryb. Tajemnica sukcesu tkwi w sposobie spakowania dorady do pieczenia. Trzeba ją najpierw zwinąć szczelnie w papier do pieczenia, zawijając brzegi na zakładkę, tak jak robi się to lepiąc
Niedzielny kucharz