ciasto, u Asi na blogu Słodko Słodka . Powiem Wam, że bardzo mnie zaciekawiło to odwrócenie :) Muszę przyznać, że po upieczeniu myślałam, że nic z tego nie będzie. Śliwki puściły dużo soku. Myślę, będzie zakalec. Odczekałam do wystudzenia, odwróciłam ciasto, śliwki mokre. Nie wytrzymałam, ukroiłam kawałek.... Zakalca nie ma. Ładnie się upiekło. Później odruchowo ugryzłam, żeby sprawdzić(...)późny wieczór :) Musiałam szybko odejść, bo zjadłabym jeszcze. Jakie to pyszne.... Niby zwykłe ciasto, a ma w sobie coś. Jest wilgotne, mięciutkie z dodatkiem białej czekolady, a śliwki po upieczeniu smakowały jak mus. Ja byłam zachwycona. Będę robić często i z różnymi owocami. Bardzo Wam polecam. Wypróbujcie i napiszcie jak smakowało. Składniki: 100 g. masła
Agusiowe smakołykioknem zrobiło się jesiennie, buro i ponuro. A skoro jesień to koniecznie śliwki. Dostałam kilka, takie duże i ładne były, a ja miałam ochotę na COŚ. Miałam ochotę na ciacho, ale szczerze - nie chciało mi się robić, więc pyszne, soczyste i słodkie śliwki tym razem wylądowały w sałatce. Na talerzu zrobiło się zdrowo, kolorowo i smacznie. Słodki smak brzoskwiń(...)śliwek przełamany został słonym smakiem fety, a do tego chrupiące grzanki oprószone aromatycznymi ziołami prowansalskimi. Kilka składników, które akurat były w lodówce i dosłownie kilka minut i gotowe. Bez mięsa, a Smakosz był zachwycony :D Sałatka z rukoli z brzoskwiniami, śliwkami i fetą Składniki: Sałatka: 1) ok. 60- 80 g rukoli
Na kulinarnym poligonieSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, palma miękka 15 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki zielone 1 kg, mąka ziemniaczana 2 łyżki, sok pomarańczowy 1 litr, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, cukier 2 łyżki Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata(...)wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładkie dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką. Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku i nie ma zakalca. Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra
W Mojej Kuchni LubięKnedle ze śliwkami, truskawkami lub morelami. Każdy z nas ma swoje ulubione, ja zapraszam Was dzisiaj na pyszne knedle ze śliwkami podane ze śmietaną i odrobiną powideł śliwkowych. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Knedle ze śliwkami Składniki 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej brązowy cukier bułka tarta Instrukcje Ziemniaki gotujemy w osolonej(...)wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej. Z ciasta formujemy wałek średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj w tempie ekspresowym powstało pyszne ciasto ze śliwkami. Często kiedy robię bezę i zostają mi żółtka przygotowuję kruche ciasto, które ląduje w zamrażalniku. Potem tylko parę chwil i mam gotowy spód do ciasta, na wierzch dowolne owoce, w tym przypadku śliwki, kruszonka i po około 40 minutach w piekarniku ciasto gotowe. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasto ze śliwkami(...)żółtka (duże jajka) 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła (125 g) schłodzonego 3 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 1 kg śliwek cukier brązowy (opcjonalnie) Kruszonka: 100 g schłodzonego masła 150 g mąki 50 g cukru pudru Instrukcje Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy masło i drobno siekamy nożem
To co lubię - gotuję i polecamNajczęściej ze schabu robimy tradycyjne kotlety schabowe, czy schab nadziewamy śliwkami suszonymi, ja dzisiaj chciałabym pokazać Wam przepis na soczyste roladki z serem blue, świeżymi ziołami i śliwkami. Są pyszne w smaku i nie wymagają zbyt wiele pracy, mogą być podane na ciepło z kaszą, ziemniakami lub na zimno jako wędlina do kanapek. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Roladki schabowe(...)śliwkami Składniki 6 kotletów schabowych 6-8 dużych śliwek 150 g sera pleśniowego typu blue Lazur 2 łyżki miodu 12 plastrów boczku wędzonego 4 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego tymianku (może być suszony) sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżka miodu 250 ml bulionu warzywnego Instrukcje Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko, najlepiej przykryć je (każdy z osobna) folią spożywczą
To co lubię - gotuję i polecamwiedzą. Gdy zdarzy się mi kupić słoiczek, bo czasami braknie tego domowego, to zawsze jestem rozczarowana, smak i zapach niczym nie przypomina tego domowego. Dlatego jesienią gdy śliwki są pachnące i słodkie smażę przez kilka dni powidło, potem gorące do słoiczków, zakręcam i przenoszę do spiżarni. Uwielbiamy takie domowe powidło :) Potrzebujemy: około 4 kilo śliwek ( najlepiej węgierek ) cukier do smaku(...)około 80 dag ) Wykonanie pysznego powidła śliwkowego: 1. Śliwki myjemy i osuszamy, następnie przekładamy do większego garnka. Następnie zagotowujmy cały czas mieszając. Gdyby śliwki nie chciały puścić soku to możemy podlać je gorącą wodą, wtedy mamy pewność, że nam się nie przypalą, a woda i tak się wygotuje. 2. Następnie do śliwek wsypujemy cukier ( napisałam tak około
Izabelawkuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne ciasto ze śliwkami, które jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością posmakuje każdemu z Was! Ten wypiek, to idealny sposób na wykorzystanie śliwek w sezonie. Ciasto jest puszyste, wilgotne, słodkie z nutką kwaśnego posmaku śliwek. Całość to prawdziwy raj dla podmienienia. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki oleju 1 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 śliwki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito. Jajka z cukrem przesypujemy do misy i ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz śliwek a następnie dokładnie miksujemy. Keksówkę o wymiarach 10×25 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do keksówki. Na górze ciasta
Przepiski.plowoce jakich można użyć do ciasta, to mogą by to dowolne sezonowe owoce. Na przykład, truskawki , brzoskwinie, jabłka lub maliny ni i oczywiście rabarbar. Przyznam, że ja najbardziej lubię śliwki i dziś wykorzystałam ostatnie węgierki. Dla mnie ciasto drożdżowe z owocami musi być z dużą porcją chrupiącej kruszonki , więc jest i kruszonka o smaku cynamonowym . Przepis na puszyste ciasto drożdżowe(...)wspaniałym puszystym wypiekiem. Zapraszam, częstujcie się, smacznego! Print Puszyste ciasto drożdżowe z owocami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste i bardzo delikatne ciasto ze śliwkami i chrupiącą kruszonką. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, śliwki Prep Time 20 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 45 minutes Servings 16 Author Anna Ingredients Składniki
SprawdzonaKuchnia.plNajlepsze ciasta, to proste ciasta :) dlatego dzisiaj przepis na kruche ciasto z mrożonymi śliwkami i kruszonką, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. Śliwki można zastąpić każdymi owocami (truskawkami, jagodami czy jabłkami). Składniki: 350 g mąki pszennej 100 g cukru 250 g masła 2 małe jajka opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania: W misce(...)najlepiej, gdy jest zimne, z lodówki. Ja ciasto wyrabiam za pomocą robota kuchennego. Gotowe, wyrobione ciasto odkładam zawinięte w folię do lodówki na około godzinkę. W tym czasie umieszczam śliwki w małym rondelku, dolewam odrobinę wody i rozmrażam śliwki, żeby się trochę rozpadły i rozmiękły. Można dodać trochę cukru....zależy jak kto woli. Ciasto jest słodkie, więc ja wolę kiedy
upichcicmojprzepisna.pl | Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem Ciasto, które powstało pod wpływem chwili, chciałam się przekonać, co to dokładnie znaczy ubić całe jajka z cukrem i jaka ma być konsystencja. Teraz już wiem i dokładnie wam to wytłumaczę na przykładzie tego ciasta. A co do ciasta, to jest bardzo smaczne, sycące, a co najważniejsze ekspresowe(...)jeżeli nie ma można użyć zwykłej pszennej lub pszennej razowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 – 8 łyżek cukru trzcinowego 500-600 gr owoców u mnie śliwki i gruszki W misce wymieszać dwie mąki i proszek do pieczenia, przesiać. Piekarnik nagrzać do 180 st. Śliwki opłukać, pozbawić pestek, gruszki wydrążyć, pokroić w księżyce. Do średniej wielkości garnka
moj przepis naŚliwkowy sernik na zimno ? Czemu nie, tym bardziej, że nad ciastem ze śliwkami zastanawialiśmy się dość długo. Efekt końcowy powstawał bardzo spontanicznie, a ostatecznie wyszedł nam pyszny serniczek ze śliwkami na zimno z dodatkiem orzechowej bezy. Po prostu pycha. Składniki na śliwkowy sernik na zimno Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 250 g cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 3 żółtka z jajek wielkości L 3 łyżki wody Śliwkowy sernik: 750 g białego sera 2 kg śliwek węgierek 200 g cukru 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 cukier wanilinowy 30 g żelatyny Orzechowa beza: 3 białka z jajek wielkości L 150 g cukru pudru 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle
niecodziennikparyPomysł na szybki, słodki krem przygotowany z suszonych śliwek, gorzkiej czekolady i kakao/karobu. Idealna pasta do pieczywa, placuszków, gofrów lub naleśników. Warto dodać, że jest to zdrowsza wersja popularnego kremu czekoladowego. Poniższy krem przygotujecie w zaledwie kilka minut. Wystarczy suszone śliwki zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut, a następnie zblendować je z pozostałymi składnikami kremu. Zachęcam do przygotowania. Składniki(...)mały słoik: 1 opakowanie suszonych śliwek (200 g) 2 łyżki karobu lub gorzkiego kakao 2 kostki gorzkiej czekolady 2-3 łyżki wody z moczenia się śliwek Suszone śliwki przełożyć do garnuszka, zalać wrzącą wodą i przykryć na kilkanaście minut. Następnie wyjąć je z wody, przełożyć do rozdrabniacza, wsypać kakao, dodać gorzką czekoladę i wszystkie składniki zmiksować ze sobą za pomocą
UgotowaćWspaniała propozycja jesienna, czyli śliwkowa makówka. Te pyszne warstwy z pewnością przypadną do gustu tym, którzy lubią mak i śliwki . Rewelacyjne i kuszące połączenie A do ciasta proponuję Wam książkę Wiesława Myśliwskiego „Traktat o łuskaniu fasoli” – wspaniały monolog o przeznaczeniu i przypadku, o zwykłym życiu i szaleństwie. Cudowna lektura na długie jesienne wieczory Składniki na ciasto makowe: 5 jajek ¾ szklanki(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. Mogę przystąpić do przygotowania warstwy śliwkowej. Składniki: 300 g śliwek świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Śliwki kroję w kostkę i gotuję na małym ogniu razem z cukrem waniliowym i cynamonem przez
Słodki sentymentużycie powideł ze sklepu, sprawdźmy ich skład, gdyż może okazać się, że z jakichś tajemniczych powodów ciasto jest … za słodkie. Pod warstwą polewy z białej czekolady kryją się śliwki nasączone w śliwowicy, która zawiera bardzo dużo % alkoholu. Jeśli ciastem chcemy poczęstować dzieci, alkohol możemy pominąć i nasączyć śliwki wodą lub np. sokiem z cytryny. Składniki CIASTO 200 g powideł(...)śliwkowych 300 g puree z dyni 5 jaj 150 ml oleju 100 g posiekanych suszonych śliwek 150 g płatków owsianych 20 g grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej 2 łyżki kakao 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia POLEWA 90 ml śmietanki
Tajemnice Smaku