Pieczona karkówka ze śliwkami kojarzy mi się z rodzinnym domem. Lubię karkówkę , kiedy jest chuda, lekko przerośnięta tłuszczem. Taka najbardziej nadaje się do pieczenia. Tłuszcz powoli się wytapia i sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste. Pieczona karkówka to idealny pomysł na obiad . Na zimno, pokrojona na plastry świetnie nadaje się też na kanapki. Z wytopionych soków i tłuszczu można(...)przyrządzić aromatyczny sos. Pieczona karkówka polana sosem to rozkosz dla smakowych kubków. Do sosu dodałam śliwki, te same, którymi nafaszerowałam karkówkę. Z czym lubicie jeść pieczeń z karkówki . Ja z ziemniakami lub kaszą. Pieczona karkówka Składniki: 1,4 kg karkówki bez kości 100 g wędzonych śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz i majeranek do natarcia Sos śliwkowy
codojedzeniaDzisiejsza moja propozycja, czyli jogurt z pieczonymi śliwkami może być pysznym korzennym jesiennym deserem, albo pożywnym i sycącym śniadaniem. Ja wykorzystuję to danie na te właśnie dwa sposoby: część jogurtu zjadamy na bieżąco, póki śliwki są jeszcze gorące, a resztę zostawiamy na następny dzień i śniadanie mamy gotowe. Jogurt z pieczonymi śliwkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki(...)śliwek węgierek 50 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki 120 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 400 g naturalnego jogurtu 1/2 łyżeczki domowej esencji waniliowej Wykonanie: Owoce płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Śliwki układamy w formie, przecięciem do góry. Posypujemy przyprawami. Składniki kruszonki mieszamy dokładnie placami
Kulinarne przygody GatityKruche ciasto, budyń, śliwki i beza posypana migdałami. Najlepsze będą śliwki węgierki. Nie można używać zbyt soczystych odmian, bo ciasto może podejść wodą. Nieco zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.com Kruche ciasto: 250 g mąki + ok. 1 łyżka do podsypywania 50 g cukru 4 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka 150 g cukru 3 łyżeczki(...)mąki ziemniaczanej Dodatkowo: budyń waniliowy (40 g) przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu (500 ml mleka, 2 łyżki cukru) 900 g śliwek + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Kruche ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia rozetrzeć palcami z pokrojonym zimnym masłem. Dodać żółtka jaj i zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C. Blachę o wymiarach
Bulliojuż ostatni dzwonek na zrobienie pysznego ciasta ze śliwkami. Nie idźcie dziś na łatwiznę i sięgnijcie po bardziej wymagający przepis. Wymagający, nie zawsze oznacza trudny, ale zawsze oznacza - "coś pysznego". Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)cytryny Krem patissiere: 3 żółtka w temperaturze pokojowej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 4 łyżki mąki pszennej około 10-12 śliwek + 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby
kolorowotorcikowoŚliwek zatrzęsienie teraz wszędzie, więc korzystajmy ile się da! Bardzo je lubię i dodaję do dań słodkich jak i do słonych, są bardzo uniwersalne. Tym razem proponuję je w wersji słodkiej w postaci szybkiej tarty na cieście kruchym, duszone w słodkim winnym syropie i zapieczone pod słodką owsiano-migdałową kruszonką na oleju. Zrobiłam ją w kilka chwil(...)też odczekać z krojeniem aż tarta wystygnie, ja nie miałam czasu i efekty widać, ale i tak była obłędna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką (8 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki 3/4 szklanki
karmelowySezon na śliwki pomału się kończy, więc dzisiaj już chyba ostatni w tym roku przepis z użyciem tych owoców (choć nie obiecuję, gdyż w zamrażalce mam jeszcze troszkę śliweczek). Lody na bazie jogurtu naturalnego, czyli zdrowsza, mniej kaloryczna wersja tradycyjnych lodzików. Smacznie śliwkowe, kremowe i z pyszną nutą cynamonu. Częstujcie się! Składniki: (na nieco ponad(...)litr lodów) 600 g śliwek 6 łyżek wody 10 łyżek cukru (w zdrowszej wersji cukier trzcinowy) 1,5 łyżeczki cynamonu 600 g jogurtu naturalnego Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić w pół, wyjąć pestki. Pokroić na mniejsze części i umieścić w garnuszku. Śliwki zasypać cukrem oraz cynamonem i wlać wodę. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut
Nastoletnie WypiekanieCiasto ryżowe ze śliwkami to słodki wypiek, który smakiem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Ryż ugotowany na mleku i owoce to połączenie lubiane nie tylko przez dzieci. Mnie to ciasto kojarzy się również z ryziokiem (patrz tutaj ), tyle że ryziok pieczony jest w cieście drożdżowym, a ciasto ryżowe w cieście kruchym. Co do owoców, wybrałam śliwki, bo jeszcze jest(...)sezon, ale piekłam to ciasto również z malinami i truskawkami. Można użyć zarówno owoców świeżych, jak i mrożonych. Składniki na blaszkę 25x35 cm: Owoce: 1 kg śliwek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Ryż: 1200 ml mleka 500 g białego ryżu 150 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Trzeci talerzKaczkę z jabłkami wszyscy znają i kochają, a dlaczego by nie upiec jej ze śliwkami... Kaczka ze śliwkami jest też pyszna :) 1 kaczka, 1000 g śliwek, 2 łyżki miodu 5 rozgniecionych goździków, 2 rozgniecione torebki kardamonu, 1 łyżeczka do kawy cynamonu, sól, 100 ml miodu pitnego trójniaka, Śliwki przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Połowę śliwek wymieszać(...)wylewać), ułożyć kaczkę na blasze do góry grzbietem i piec aż się zrumieni. W tym czasie z wytworzonego sosu zlać tłuszcz, a resztę przelać do garnuszka, dodać resztę śliwek, tymianek i gotować aż śliwki zmiękną. Podawać kaczkę z sosem. zastawa
królestwo garówWrzesień- bez dwóch zdań- smakuje świeżymi, dojrzałymi, soczystymi i słodkimi śliwkami (oczywiście nie tylko), a skoro trwa sezon na śliwki, to również i na knedle :) A jak przygotować idealne ciasto na knedle ziemniaczane, to odsyłam Was do tego posta- tam znajdziecie kilka cennych wskazówek :) Każdy z Was zapewne lubi inne dodatki, ale jeżeli chodzi o knedle ze śliwkami(...)mamy obiad jak za wspaniałych, dziecięcych lat... około 26 szt. * surowe ziemniaki- 800 g * jajko- 1 szt. * mąka pszenna- 1 i 1/2 szklanki * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * sól- szczypta * śliwki węgierki- 26 szt. Śliwki przekroić zostawiając jedną krawędź nieprzeciętą i usunąć pestkę. Ugotowane ziemniaki odparować, całkowicie ostudzić i przecisnąć przez praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmielić w maszynce. Wbić jajko
Kraina Miodem Płynącadanie można było w łatwy sposób zjeść nie brudząc się przy tym, bo wiadomo na pikniku stołu nie ma ;-). I tak o to powstał prawdziwy przysmak jesienny, śliwki pieczone z oliwkami, wędzonym boczkiem i papryczką piri piri do zaostrzenia smaku. Całość podałam z pysznymi konfiturami do wyboru borówką bądź żurawiną. I co tu dużo pisać, tym daniem skradałam podniebienia(...)Sprawdźcie poniższą listę składników i koniecznie przygotujcie jesienne zapiekane śliwki! SKŁADNIKI: - 15 dużych śliwek - 30 cieniutkich plastrów wędzonego boczku - hiszpańskie czarne oliweki Bulerias - 15 szt. papryczek piri piri Bulerias - oliwa z oliwek - po szczyptę na śliwkę ususzonego i roztartego w moździerzu rozmaryn ponadto do podania: - bagietka pszenna - żurawina Premium marki Stovit - borówka Premium marki Stovit (Obydwa produkty posiadają
SMYKWKUCHNISezon na śliwki w pełnym rozkwicie co oznacza że trzeba je przetwarzać na wszelakie sposoby aby potem zimą cieszyć się tym niepowtarzalnym smakiem. U mnie śliwki są numerem jeden we wrześniu. Zrobiłam dwie różne zupy, gotowałam powidła, pyszne i aromatyczne, zrobiłam nalewkę a teraz czas na suszenie a mam ochotę jeszcze na śliwki w occie. Suszone śliwki domowe bez konserwantów(...)ulepszaczy znakomicie nadadzą się na kompot wigilijny, do deserów czy tortów. Na śniadanie do owsianki czy granoli też będą znakomite. Najfajniejsze jest teraz to że za kilogram śliwek zapłaciłam 1,5 złotego a zimą te suszone kosztują krocie, a ponieważ umie liczyć więc wykalkulowało mi się że suszę i przetwarzam. Najlepsze na zimowe przetwory są małe już lekko pomarszczone węgierki
Moje Małe CzarowanieMamy sezon na śliwki więc warto coś z nich przygotować. Zrobiłam deser, czyli śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych. Śliwki w takiej postaci są naprawdę pyszne. Na zimno smakują rewelacyjnie, ale na ciepło są niesamowite. Polecam wszystkim. Do zrobienia takiego deseru można użyć również innych owoców. Składniki: 800 g śliwek 9 łyżek syropu klonowego 1,5 - 2 szklanki płatków(...)owsianych górskich 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu 5 łyżek masła Wykonanie: Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki ale niezbyt małe. Śliwki przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać 4 łyżkami syropu klonowego. W blenderze zmiksować płatki owsiane z 5 łyżkami syropu klonowego, masłem, cynamonem i kardamonem. Płatki ułożyć równomiernie na śliwkach. Piec w temperaturze 200 o C przez
Mama GotujeWrzesień to najlepszy miesiąc by nacieszyć się śliwkami . Są ich dziesiątki odmian , w najróżniejszych wielkościach i kolorach . Każdy znajdzie takie , które mu zasmakują. W Polsce chyba najbardziej znane i popularne są śliwki węgierki , niezbyt duże , mocno fioletowe , słodkie . I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe bez użycia jajek o pięknym cytrynowym(...)aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK Składniki: foremka 25x 38 Ciasto: 250 g białego sera , twarogu ( ja użyłam takiego w kostce ) pół szklanki (110g) cukru pół szklanki (125ml) mleka pół szklanki (125ml) oleju skórka otarta z całej cytryny 3 szklanki mąki
Malinowa Kawiarenkaroku nie robię przetworów, bo jeszcze z zeszłego stoją w piwnicy nie zjedzone, ale siła wyższa... trochę jednak zrobić muszę, bo nie byłabym sobą ;-) No więc padło na śliwki, bo lubię je w każdej wersji :-) Trochę zamroziłam - będą w zimie do knedli albo do ciasta, a trochę przesmażyłam, ale nie na takie klasyczne powidła, tylko rzadkie śliwki, przypominające bardziej konfiturę(...)rewelacyjne! Nie za słodkie, z delikatnym posmakiem cynamonu. W zimie będą idealne na śniadanie. SKŁADNIKI 1,5 kg śliwek (najlepiej prawdziwych węgierek) 1,5 szklanki cukru 2 kawałki kory cynamonu (po ok. 8 cm długości) 3 - 4 łyżki wody Śliwki drylujemy, wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, cynamon i wodę (to po to żeby śliwki nie przywarły
Czary - gary w kuchniDawno nie piekłam ciasta kruchego z owocami, a że trwa teraz sezon na śliwki, to upiekłam własnie takie ciacho ze śliwkami w roli głównej. Przepis wzięłam z mojego starego zeszytu. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy śliwek, masy śmietanowej z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Całość posypana jest pyszną kruszonką z nutą cynamonu i kardamonu. Ciasto smakowało(...)rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami! PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ. Składniki: Ciasto: 170 g mąki pszennej tortowej 130 g mąki pszennej 650 150 g miękkiego masła 150 g cukru 1 łyżka
Zakątek rozkoszy kulinarnych