śliwka - 11236 przepisów (strona:67/750)

Schab ze śliwką i purée z selera 144

mojej mocy by go nie oddać! A teraz to po co wszyscy przybywacie, przepis na pyszny rodzinny obiad pełen aromatów, smaków i zapachów! Cudowny soczysty i kruchy schab nadziewany śliwkami nasączonymi w półsłodkim winie, z purée selerowym. No to zaczynamy! Do przygotowania dania potrzeba nam: schab w całości - oczywiście bez kości (około 0,5 kg) 250 g suszonych śliwek(...)gałka muszkatołowa  2-3 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól  Na purée z selera potrzeba nam: 2 selery 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły  w winie całą noc). Resztę można zostawić w opakowaniu. Schab należy dokładnie wymyć i oczyścić, wydrążyć

Kuba Gotuje
Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi 156

Sezon na śliwki trwa. Ich dużą zaletą jest to, że świetnie nadają się na domowe przetwory. Wielbicielom dżemów polecam właśnie ze śliwek. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a dzięki dodatkowi orzechów włoskich efekt końcowy jest przepyszny.  Składniki 1 kg śliwek 4 łyżki nasion chia 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu Śliwki myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki, usuwając(...)pestki. Wrzucamy do rondla i dusimy, aż śliwki zupełnie się rozpadną. Można dodać odrobinę wody. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie do jeszcze ciepłych śliwek dodajemy nasiona chia i miód. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Można je wcześnie posiekać na mniejsze kawałki. Dżem przekładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dżem

My Chcemy Jeść
Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi 136

Sezon na śliwki w pełni! Przepis na Śmietanowe ciasto ze śliwkami bez miksera podpatrzyłam na blogu Szczypta Słodyczy. Uwielbiam receptury, gdzie masę ciastową przygotowuje się w kilka minut, bez użycia miksera czy innych skomplikowanych akcesoriów kuchennych. W tym przypadku wystarczy jedynie miska, trzepaczka i szklanka - ta ostatnia do odmierzania składników . Ciasto jest więc wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatek(...)korzennych przypraw rewelacyjnie komponuje się ze śliwką. A jego podstawową zaletą jest to, że znika z talerza nie wiadomo kiedy... Czary mary!? :) Składniki - odmierzane szklanką o pojemności 250ml - na kwadratową blaszkę o wymiarach 28x28cm: 1 kostka masła (200g) 1/2 szkl. mleka 2 jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% - ma być gęsta   2,5 szkl. mąki pszennej

Grunt to przepis!
schab pieczony z wędzonymi śliwkami 146

schab ze śliwką Już sam pieczony schab jest smacznym mięsiwem a jeżeli wzbogacimy go o nadzienie z wędzonych śliwek i przed pieczeniem obsmażymy schab na maśle.  To tak zrobione przez nas danie, będzie po porostu rewelacyjne. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu 150 g suszonych śliwek  ( najlepiej podwędzanych) 50 g masła marynata 4 łyżki oleju(...)dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Suszone śliwki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.  Po dwóch minutach, na sicie, odlewamy wodę ze śliwek. Schab wyjmujemy z lodówki, na jednym z końców robimy nożem nacięcie, wzdłuż całej długości mięsa

Miód i pieprz
Śliwki w zalewie octowej do słoików i ocet śliwkowy 198

Słodko-kwaśny rarytasik na jesienne chłody i słoty. Przegryzanie aromatycznych śliwek przypomina wtedy piękną wrześniową pogodę. Przygotowuję je co roku według przepisu Maryli Musidłowskiej. Od kiedy zobaczyłam, jak szybko się je robi, a potem zjadłam kilka, nie wyobrażam sobie innego przepisu. Zmieniam (zmniejszam) tylko ilość cukru. Składniki : 1 kg śliwek (z pestkami) 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody(...)zielone kardamonki 8 goździków mała laska cynamonu cukier  Śliwki otworzyć wzdłuż pestek, by ładnie się prezentowały połówki. Nie oddzielać połówek od siebie. Zostawić ok. 1/4 pestek w śliwkach. Składniki zalewy (ocet, woda, kardamon, goździki, cynamon) doprowadzić do wrzenia. Śliwki umieścić w szklanej salaterce i zalać zalewą (razem z przyprawami) lub wrzucić do zalewy, jeśli przygotujemy ją w dużym

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 940

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą to połączenie trzech warstw - kruchego spodu, aromatycznych śliwek oraz słodkiej, chrupkiej bezy. Najlepiej jest użyć śliwek lekko kwaskowatych, o wyraźnym smaku, który będzie wyróżniał się spomiędzy słodkiej bezy i dość słodkiego ciasta kruchego. Ilość bezy na wierzchu wypieku jest niezbyt duża, więc idealnie współgra z resztą składników, nie przytłaczając ich swoim smakiem. Jest(...)więc ciasto nie tylko dla wielbicieli bezy, ale też osób sceptycznie podchodzących do tego rodzaju wypieku (jak ja) :-) Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Ciasto kruche ze śliwkami i bezą Składniki: ciasto kruche 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Pieczona owsianka śliwkowo - kokosowa 143

Śliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące gatunków śliwek. Oto przepis na pieczoną owsiankę ze śliwkami i kokosem. Składniki 50 g płatków owsianych górskich 5 śliwek 4 – 5 łyżek mleczka kokosowego 4 łyżki wiórek kokosowych + 1 łyżeczka do posypania(...)łyżka miodu 2 szczypty kardamonu 2 szczypty cynamonu Płatki owsiane i wiórki kokosowe mieszamy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy miód, cynamon i kardamon i mieszamy. Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do płatków owsianych. Dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do kokilek lub do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez

My Chcemy Jeść
Knedle ze śliwkami 136

robiła moja babcia. Były mięciutkie i pyszne. Do dzisiaj wspominam ich smak. Babci już nie ma, a ja nie zdążyłam spisać receptury. Dzisiaj zrobiłam według swojego przepisu knedle ze śliwkami i wyszły równie smaczne. Sezon na śliwki w pełni i Wam polecam zrobić te kluchy. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 1 kg śliwek 2 łyżki cukru 3 łyżki masła bułka tarta Każdą śliwkę przekroić na pół i wydrążyć pestkę. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki tak aby ciasto nie kleiło się nam do rąk. Z ciasta uformować wałek i pokroić

O kuchni z uczuciem
Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką 296

Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe wzbogacone o wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne(...)sezonowe owoce. Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25. Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką Składniki: 2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej (2 łyżki do rozczynu) 200ml kefiru 1/4 szklanki wody 1 jajko 30g drożdży świeżych 1/4 szklanki (50g) cukru (1 łyżeczka do rozczynu) 1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych 50g masła szczypta soli 600g śliwek kruszonka

Smakołyki Bereniki
Słodkie śliwki w occie 121

śliwek węgierek*, 5 kg cukru, 1/2 l octu 10% Przepis ten, otrzymałam ponad ćwierć wieku temu, od Sióstr Michalitek z Miejsca Piastowego. Ocet wlać do garnka, dodać cukier i niewielką ilość wody. Na małym ogniu gotować, co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści a syrop zagotuje. Śliwki włożyć do dużego naczynia. Gorącym syropem zalać śliwki. Po 12 godzinach zlać(...)syrop, zagotować i ponownie zalać śliwki, Powtórzyć czynność jeszcze raz. Po kolejnych 12 godzinach, śliwki należy wrzucić do zagotowanego syropu, gotować 5 minut. Śliwki włożyć do słoików i zakręcić. *śliwki muszą być lekko niedojrzałe, twarde, z nalotem   zastawa

królestwo garów
Makaron z karmelizowaną śliwką i nutą mięty 177

Lato obdarzyło nas kolejnymi owocami, pięknie dojrzały już śliwki. Więc śliwkowego szaleństwa czas zacząć. Połączenie makaronu ze słodką śliwką i jej charakterystyczną kwasowością,  nutą miodu i mięty....pycha a na dodatek bardzo szybko się to robi. A w taki upał to bezcenne ! :) SKŁADNIKI : makaron świderki (lub nasz ulubiony po ok 100 g na osobę ) śliwki ok 1 garść(...)porcję  2 łyżki masła  2 łyżki miodu  garść liści mięty    SPOSÓB WYKONANIA : Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, chwilę podsmażamy do miękkości. Na tak przygotowane śliwki polewamy miód (możemy również posypać brązowym cukrem) i je chwilę karmelizujemy. Ugotowany makaron łączymy z naszą śliwką

Basia w kuchni
Śliwki w occie 206

przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i śledziowych, pasztetów, serwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania(...)gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak wigilijnego barszczu. 1 kg śliwek węgierek 125 ml octu spirytusowego 10% 25 dkg cukru 0,75 l wody kilka goździków laska cynamonu ewent. kilka ziaren kardamonu Śliwki umyć, po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach, włożyć do garnka. Zagotować wodę z octem i przyprawami, przestudzić. Zalać śliwki, zostawić na jedną

Atlas Smaków
Tarta śliwkowa z toffi 202

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Uwielbiam polskie śliwki, szczególnie śliwkę węgierkę. Żadna inna odmiana nie smakuje mi tak bardzo. Idealne połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości. W tym roku jakoś szybciej, bo już teraz pojawiły się węgierki. Nie czekając długo kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta(...)całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

maniapieczenia
Pszenno-żytni chleb z suszonymi śliwkami 129

aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego ze 12 godzin wcześniej) 350 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 150 g suszonych śliwek 1,5 łyżeczki soli 20 g otrębów żytnich Tradycyjnie wszystko robimy w dużej misce: wrzucamy tam wszystko oprócz śliwek i otrębów. Śliwki wrzucimy później, a otręby są potrzebne do posypania już(...)wyrośniętego chlebka. Jak już wrzuciliśmy to mieszamy, tak ze 3 minuty. Dopiero wtedy wrzucamy śliwki i razem ze śliwkami mieszamy jeszcze 7 minut, tak żeby razem było 10 minut wyrabiania ciasta. Nie napisałem jeszcze, że śliwki kroimy. Każdą śliwkę na 3 części. I dopiero wrzucamy. A jak ciasto wyrobiliśmy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny

Marder&Marder Manufacture
Kakaowe powidła śliwkowe 165

Takie powidła robiłam też w zeszłym roku, a że rewelacyjnie nadają się nie tylko do chleba ale i do naleśników i innych placuszków, w tym roku również je usmażyłam. Śliwki węgierki są słodkie, a mnie odpowiada wersja powideł bardziej kakaowa niż słodka, więc nie dodawałam dużo cukru. Oczywiście każdy może je dosłodzić według własnego gustu. Śliwki po usunięciu pestek można(...)zmielić w maszynce do mięsa, ja jednak zmiksowałam je blenderem gdy już były miękkie Z podanej ilości składników wyszło mi 11 słoiczków. Składniki: 6 kg śliwek węgierek ½ kg cukru 300 g kakao 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Śliwki umyć i usunąć z nich pestki a następnie smażyć na małym ogniu co chwile mieszając. Gdy śliwki zrobią się miękkie

Mama Gotuje