Słodko-kwaśny rarytasik na jesienne chłody i słoty. Przegryzanie aromatycznych śliwek przypomina wtedy piękną wrześniową pogodę. Przygotowuję je co roku według przepisu Maryli Musidłowskiej. Od kiedy zobaczyłam, jak szybko się je robi, a potem zjadłam kilka, nie wyobrażam sobie innego przepisu. Zmieniam (zmniejszam) tylko ilość cukru. Składniki : 1 kg śliwek (z pestkami) 1 szklanka octu 10% 1 szklanka wody(...)zielone kardamonki 8 goździków mała laska cynamonu cukier Śliwki otworzyć wzdłuż pestek, by ładnie się prezentowały połówki. Nie oddzielać połówek od siebie. Zostawić ok. 1/4 pestek w śliwkach. Składniki zalewy (ocet, woda, kardamon, goździki, cynamon) doprowadzić do wrzenia. Śliwki umieścić w szklanej salaterce i zalać zalewą (razem z przyprawami) lub wrzucić do zalewy, jeśli przygotujemy ją w dużym
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto kruche ze śliwkami i bezą to połączenie trzech warstw - kruchego spodu, aromatycznych śliwek oraz słodkiej, chrupkiej bezy. Najlepiej jest użyć śliwek lekko kwaskowatych, o wyraźnym smaku, który będzie wyróżniał się spomiędzy słodkiej bezy i dość słodkiego ciasta kruchego. Ilość bezy na wierzchu wypieku jest niezbyt duża, więc idealnie współgra z resztą składników, nie przytłaczając ich swoim smakiem. Jest(...)więc ciasto nie tylko dla wielbicieli bezy, ale też osób sceptycznie podchodzących do tego rodzaju wypieku (jak ja) :-) Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Ciasto kruche ze śliwkami i bezą Składniki: ciasto kruche 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki BerenikiŚliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące gatunków śliwek. Oto przepis na pieczoną owsiankę ze śliwkami i kokosem. Składniki 50 g płatków owsianych górskich 5 śliwek 4 – 5 łyżek mleczka kokosowego 4 łyżki wiórek kokosowych + 1 łyżeczka do posypania(...)łyżka miodu 2 szczypty kardamonu 2 szczypty cynamonu Płatki owsiane i wiórki kokosowe mieszamy z mleczkiem kokosowym. Dodajemy miód, cynamon i kardamon i mieszamy. Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do płatków owsianych. Dokładnie mieszamy. Masę nakładamy do kokilek lub do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez
My Chcemy Jeśćrobiła moja babcia. Były mięciutkie i pyszne. Do dzisiaj wspominam ich smak. Babci już nie ma, a ja nie zdążyłam spisać receptury. Dzisiaj zrobiłam według swojego przepisu knedle ze śliwkami i wyszły równie smaczne. Sezon na śliwki w pełni i Wam polecam zrobić te kluchy. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 1 kg śliwek 2 łyżki cukru 3 łyżki masła bułka tarta Każdą śliwkę przekroić na pół i wydrążyć pestkę. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki tak aby ciasto nie kleiło się nam do rąk. Z ciasta uformować wałek i pokroić
O kuchni z uczuciemPlacek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe wzbogacone o wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka. Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne(...)sezonowe owoce. Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25. Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką Składniki: 2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej (2 łyżki do rozczynu) 200ml kefiru 1/4 szklanki wody 1 jajko 30g drożdży świeżych 1/4 szklanki (50g) cukru (1 łyżeczka do rozczynu) 1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych 50g masła szczypta soli 600g śliwek kruszonka
Smakołyki Berenikiśliwek węgierek*, 5 kg cukru, 1/2 l octu 10% Przepis ten, otrzymałam ponad ćwierć wieku temu, od Sióstr Michalitek z Miejsca Piastowego. Ocet wlać do garnka, dodać cukier i niewielką ilość wody. Na małym ogniu gotować, co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści a syrop zagotuje. Śliwki włożyć do dużego naczynia. Gorącym syropem zalać śliwki. Po 12 godzinach zlać(...)syrop, zagotować i ponownie zalać śliwki, Powtórzyć czynność jeszcze raz. Po kolejnych 12 godzinach, śliwki należy wrzucić do zagotowanego syropu, gotować 5 minut. Śliwki włożyć do słoików i zakręcić. *śliwki muszą być lekko niedojrzałe, twarde, z nalotem zastawa
królestwo garówLato obdarzyło nas kolejnymi owocami, pięknie dojrzały już śliwki. Więc śliwkowego szaleństwa czas zacząć. Połączenie makaronu ze słodką śliwką i jej charakterystyczną kwasowością, nutą miodu i mięty....pycha a na dodatek bardzo szybko się to robi. A w taki upał to bezcenne ! :) SKŁADNIKI : makaron świderki (lub nasz ulubiony po ok 100 g na osobę ) śliwki ok 1 garść(...)porcję 2 łyżki masła 2 łyżki miodu garść liści mięty SPOSÓB WYKONANIA : Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Śliwki myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, chwilę podsmażamy do miękkości. Na tak przygotowane śliwki polewamy miód (możemy również posypać brązowym cukrem) i je chwilę karmelizujemy. Ugotowany makaron łączymy z naszą śliwką
Basia w kuchniprzygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i śledziowych, pasztetów, serwować do pieczonych zimnych mięs czy deski serów. Ocet ze śliwek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Możemy wykorzystać go do marynowania mięs przed pieczeniem ( zamiast octu balsamicznego ) lub użyć go do ponownego marynowania(...)gruszek, dzięki któremu zyskają piękny różowy kolor. Wspaniale również podkreśli smak wigilijnego barszczu. 1 kg śliwek węgierek 125 ml octu spirytusowego 10% 25 dkg cukru 0,75 l wody kilka goździków laska cynamonu ewent. kilka ziaren kardamonu Śliwki umyć, po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach, włożyć do garnka. Zagotować wodę z octem i przyprawami, przestudzić. Zalać śliwki, zostawić na jedną
Atlas SmakówNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Uwielbiam polskie śliwki, szczególnie śliwkę węgierkę. Żadna inna odmiana nie smakuje mi tak bardzo. Idealne połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości. W tym roku jakoś szybciej, bo już teraz pojawiły się węgierki. Nie czekając długo kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta(...)całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
maniapieczeniaaktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego ze 12 godzin wcześniej) 350 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 150 g suszonych śliwek 1,5 łyżeczki soli 20 g otrębów żytnich Tradycyjnie wszystko robimy w dużej misce: wrzucamy tam wszystko oprócz śliwek i otrębów. Śliwki wrzucimy później, a otręby są potrzebne do posypania już(...)wyrośniętego chlebka. Jak już wrzuciliśmy to mieszamy, tak ze 3 minuty. Dopiero wtedy wrzucamy śliwki i razem ze śliwkami mieszamy jeszcze 7 minut, tak żeby razem było 10 minut wyrabiania ciasta. Nie napisałem jeszcze, że śliwki kroimy. Każdą śliwkę na 3 części. I dopiero wrzucamy. A jak ciasto wyrobiliśmy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny
Marder&Marder ManufactureTakie powidła robiłam też w zeszłym roku, a że rewelacyjnie nadają się nie tylko do chleba ale i do naleśników i innych placuszków, w tym roku również je usmażyłam. Śliwki węgierki są słodkie, a mnie odpowiada wersja powideł bardziej kakaowa niż słodka, więc nie dodawałam dużo cukru. Oczywiście każdy może je dosłodzić według własnego gustu. Śliwki po usunięciu pestek można(...)zmielić w maszynce do mięsa, ja jednak zmiksowałam je blenderem gdy już były miękkie Z podanej ilości składników wyszło mi 11 słoiczków. Składniki: 6 kg śliwek węgierek ½ kg cukru 300 g kakao 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Śliwki umyć i usunąć z nich pestki a następnie smażyć na małym ogniu co chwile mieszając. Gdy śliwki zrobią się miękkie
Mama Gotujeroku przeciągam pieczenie ciasta ze śliwkami. Takie ciasto nieodzownie kojarzy mi się z końcem lata. Spieramy się o to z M. On tłumaczy mi zawsze, że lato jest do 23.09. Ale co tam kalendarz. Ja wiem swoje. Jesień u mnie zaczyna się kiedy z piekarnika czuć aromat ciasta ze śliwkami. Mam nadzieję, że jesień będzie złota jak ta kruszonka(...)przepisu, to jest po prostu niezawodny. Ciasto nawet bez jajka (czasem zapominam dodać) wychodzi puszyste. Płatki migdałowe z kruszonką wyśmienicie komponują się ze śliwkami. Moi własni prywatni krytycy mają za to uwagi do ilości kruszonki - za mało... A ja po prostu chciałam, żeby śliwki były widoczne :) Zaczyn 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki mąki
Pełny talerzSkładniki: (na około 20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów) Ciasto parzone: 125 g masła 200-250 ml wody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem/bita śmietana ze śliwkami: 500 g śmietany 36% łyka cukru pudru 250- 350 g śliwek- drylowanych przepołowionych (mogą być również mrożone) 40 g cukru opcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier(...)gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół, przygotuj śmietanę i śliwki. Krem/bita śmietana 1. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. Nakładać szprycą lub rękawem z końcówką w kształcie gwiazdki na ostudzone ptysie. Przekroić ptysia na pół, położyć krem na dolnej części
KreatywnePinyŚliwki suszone kojarzą mi się z zimą, więc mam nadzieję, że już na jej zakończenie, serwujemy taką słodkość z dodatkiem śliwek. Pyszna babka, którą zrobimy w mgnieniu oka, a jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki przygotowanie takiego ciasta... Babka z suszonymi śliwkami SKŁADNIKI: 250 g mąki 0,5 szklanki oleju 3 jajka(...)śliwek suszonych 0,5 łyżeczki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny ¾ szklanki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę mleczną oraz gorzką razem. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier. Dodajemy jajka, olej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirana do nocy, szkoła obowiązki. Pamiętam jak jeździłam do szkoły codziennie rano właśnie jesienią to zachwycałam się z Mamą pięknym złocistym lasem, a mi z jesienią kojarzą się śliwki, które kiedyś potrafiłam jeść tylko w postaci nieprzetworzonej, a teraz uwielbiam zapach ciasta ze śliwkami, zapach jesieni, ten zapach sprawia, że odpoczywam i cieszę się tym co jest. Doceniam chłodne wieczory(...)kubek kawy zbożowej i kawałek placek ze śliwkami, pachnącego wanilią i cynamonem. Składniki: – 0,5 kg śliwek; – 250 g mąki; – pół szklanki mleka; – 100 g miękkiego masła; – 100 g cukru; – 2 jajka; – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; – 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puch
dom-agi.pl