roku obrodziło nie tylko truskawkami czy malinami ale i śliwkami. Nie mogłam więc nie przygotować ciasta ze śliwkami. Prócz klasycznego drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere. Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon(...)cytryny, skorka pomarańczowa, czekolada czy kawa. Tym razem użyłam kremu patissiere to idealnie kruchej tarty ze śliwkami. Składniki: TARTA: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko KREM PATISSIERE: 250 ml mleka szczypta cynamonu 3 żółtka 50 g cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki masła DODATKOWO: 400 g śliwek cukier puder Przygotowujemy ciasto kruche
Kuchnia w oparachKruche ciasto ze śliwkami i budyniem Dziś polecam pyszne i proste w ykonaniu kruche ciasto z soczystymi śliwkami i masą budyniową. Do jego wykonania użyłam foremki o wymiarach 32/20 cm, ale można też upiec w trochę mniejszej blaszce, wówczas ciasto będzie wyższe. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej krupczatki 300g mąki pszennej tortowej 150g cukru 250g masła(...)manny Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku – bez cukru (takie na 0,5 litra mleka każdy) 100g cukru 1 łyżka masła ok. 700g śliwek węgierek cukier puder – do posypania upieczonego ciasta *** Do miski wsypujemy mąki, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło
Blog z Apetytemprzepis na zdrowszą alternatywę dla gotowych, czekoladowych kremów do kanapek. Jako dziecko, bardzo lubiłam powidło śliwkowe mojej Babci. Później, moja Mama wynalazła gdzieś przepis na domową nutellę ze śliwek , którą nazywano również czekośliwką lub śliwką w czekoladzie . Ja postanowiłam zmodyfikować nieco ten przepis, aby moja nutella śliwkowa była bardziej fit Z podanych przeze mnie proporcji, przygotujecie 3 małe słoiczki tego(...)pysznego smarowidełka. Domowa nutella śliwkowa (wersja fit) Do przygotowania nutelli śliwkowej będziecie potrzebować: 1 kg dojrzałych śliwek węgierek bez pestek (czyli ok. 1,2 kg niewypestkowanych) 120 g ksylitolu * 70 g karobu w proszku ** 1 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie) * oczywiście, zamiast ksylitolu, możecie dodać 150 g cukru lub cukru trzcinowego ** zamiast karobu, możecie dodać kakao Wykonanie krok po kroku
Okiem Blondynki by McBlondiprzepis na zdrowszą alternatywę dla gotowych, czekoladowych kremów do kanapek. Jako dziecko, bardzo lubiłam powidło śliwkowe mojej Babci. Później, moja Mama wynalazła gdzieś przepis na domową nutellę ze śliwek , którą nazywano również czekośliwką lub śliwką w czekoladzie . Ja postanowiłam zmodyfikować nieco ten przepis, aby moja nutella śliwkowa była bardziej fit Z podanych przeze mnie proporcji, przygotujecie 3 małe słoiczki tego(...)pysznego smarowidełka. Domowa nutella śliwkowa (wersja fit) Do przygotowania nutelli śliwkowej będziecie potrzebować: 1 kg dojrzałych śliwek węgierek bez pestek (czyli ok. 1,2 kg niewypestkowanych) 120 g ksylitolu * 70 g karobu w proszku ** 1 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie) * oczywiście, zamiast ksylitolu, możecie dodać 150 g cukru lub cukru trzcinowego ** zamiast karobu, możecie dodać kakao Wykonanie krok po kroku
Okiem Blondynki by McBlondimięsnej, wyrównać. Na środku ciasno ułożyć ugotowane jajka przepiórcze. Przykryć reszta masy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 60 minut. Wystudzić, wyjąć z foremek. II. Marynowane śliwki Kalifornijskie 20 śliwek kalifornijkich 100 g kawy żołędziowej 150 ml wody 50 ml octu z czerwonego wina 50 g miodu 4 goździki 1 laska cynamonu W rondlu umieścić wszystkie(...)składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia. zostawić śliwki w rondelku do przestudzenia. fot. Spektrum Smaku III. Mus Chrzanowy 125 ml śmietany kremówki 125 g serka Philadelphia 1 łyżka chrzanu szczypta soli Ubić śmietanę na sztywno. Dodać serek, chrzan i sól, dobrze wymieszać. Schłodzić. Propozycja podania pieczeni ze śliwką kalifornijską, musem chrzanowym , koperkiem
Wylizany Rondelmięsnej, wyrównać. Na środku ciasno ułożyć ugotowane jajka przepiórcze. Przykryć reszta masy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 60 minut. Wystudzić, wyjąć z foremek. II. Marynowane śliwki Kalifornijskie 20 śliwek kalifornijkich 100 g kawy żołędziowej 150 ml wody 50 ml octu z czerwonego wina 50 g miodu 4 goździki 1 laska cynamonu W rondlu umieścić wszystkie(...)składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia. zostawić śliwki w rondelku do przestudzenia. fot. Spektrum Smaku III. Mus Chrzanowy 125 ml śmietany kremówki 125 g serka Philadelphia 1 łyżka chrzanu szczypta soli Ubić śmietanę na sztywno. Dodać serek, chrzan i sól, dobrze wymieszać. Schłodzić. Propozycja podania pieczeni ze śliwką kalifornijską, musem chrzanowym , koperkiem
Wylizany Rondeljuż ostatni świąteczny wpis w tym roku. Z przepisem na piernik z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. Ciasto jest niezwykle proste do wykonania, a smakuje przepysznie! Jeżeli macie śliwki, to nie wahajcie się, ciasto z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród Waszych gości. Smakujcie i rozpieszczajcie podniebienia świątecznymi smakami! Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim swoim Czytelnikom rajskich, wspaniałych Świąt(...)Bożego Narodzenia! Renata Co nam będzie potrzebne? Składniki 150 g suszonych śliwek 120 g miodu 50 g masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 jajka 100 g cukru brązowego 2 łyżeczki sody 300 g mąki pszennej 1/4 szklanki mleka wierzch 1 łyżka masła 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru brązowego posiekane orzechy nerkowca Wykonanie Śliwki kroimy na połówki, przekładamy
Raj dla PodniebieniaMuszę przyznać, że z tego „sernika” jestem najbardziej dumna. Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady, dodać do tego kremową „pierzynkę” i mamy ideał. Ten „sernik” jest z dnia na dzień coraz lepszy,jest świetną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, bo spokojnie można go zrobić 2 dni wcześniej Składniki na tortownicę o średnicy(...)tłoczenia) 2 banany (u mnie był 1 bo Nina zjadła podczas sesji ) 250-300 g cukru (ja dwa banany to o 50-100 g można mniej) 300 g suszonych śliwek 2 torebki herbaty (u mnie był to śliwkowy grzaniec) 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być skrobia) lub ziemniaczanej , czyli około 50 g (może być nawet opakowanie budyniu czekoladowego) Spód sernika
greenscarfproste i tanie ciasto, robiłam z połówkami jabłek. Przyznam, że odrobinę znudziła mi się ta wersja i postanowiłam zmienić owoce. Będąc na zakupach w Lidlu, wypatrzyłam duże, twarde śliwki . Smaczne i mięsiste. Ten gatunek z powodzeniem może zastąpić jabłka. Wydaje mi się, że wersja ze śliwkami jest smaczniejsza. Spróbujcie i oceńcie sami SKŁADNIKI: 1/2 kg dużych,twardych śliwek(...)szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru kostka masła 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 1 opakowanie serka homogenizowanego-waniliowego (180g) łyżka tartej bułki Śliwki można posypać cynamonem Wykonanie Mieszamy sypkie składniki- mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodajemy masło i serek. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które dzielimy na dwie części. 40/60. Mniejszą połową wykładamy dno formy, wyściełanej papierem do pieczenia
Kasia i jej kobiecy światZainspirowana szwajcarską tartą ze śliwkami stworzyłam swoją wersję tarty na bezglutenowym spodzie. Na pewno posmakuje każdemu, kto lubi śliwki! Kruche ciasto, śliwki, płatki migdałowe i krem, którego smak przypomina budyniowy serek – zapraszam do obejrzenia przepisu. Dokładny jego zapis znajdziecie poniżej // Składniki na ciasto: 100 g mąki ryżowej 150 g mąki jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej 120 g masła(...)szklanki cukru 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: ok. 1 kg dojrzałych śliwek 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych 100 ml śmietanki 30% 80 ml mleka 2 jajka 2 łyżki mąki (ryżowa) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrobić zwarte ciasto – na początku składniki siekaj nożem, a dopiero na końcu zagnieść je ręką. Ciasto
Via Gustosmażyła powidła moja prababcia, babcia, mamuśka i na koniec ja. Trawa to długo, ale smak niepowtarzalny. Śliwki umyć, wypestkować. Do smażenia powideł użyć dużego garnka z grubym dnem. Ja nie dodałam cukru, moje śliwki były bardzo słodkie. Pierwszy dzień – smażyć śliwki 1,5 godziny, co jakiś czas mieszać. Nie przykrywać garnka. Odstawić garnek i zostawić w chłodnym miejscu(...)następnego dnia. Garnek już musi być przykryty. Drugi dzień – smażyć śliwki 1,5 godziny, ale od razu mieszać . Szybko się mogą przypalić. Jeśli śliwki nie były zbyt słodkie dodać cukier do smaku. Powidła powinny już być dosyć gęste. Zostawić powidła ponownie na noc w chłodnym miejscu. Trzeci dzień – smażyć śliwki do uzyskania gęstej masy. Cały czas mieszać. Gorące
Kuchnia Pokoleńsłodkim wydaniu na stół wigilijny. Oczywiście nie zabraknie na nim tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, ale już od dłuższego czasu za mną chodziły właśnie te z suszonymi śliwkami. Cudownie smakują, szczególnie polane pysznym sosem na bazie masła, miodu, migdałów i wanilii. Na pewno zagoszczą u mnie na świątecznym stole. Polecam! Pierogi z suszonymi śliwkami 0,5 l maślanki naturalnej(...)mąki 25 dag suszonych śliwek bez pestek kostka masła 0,5 szkl miodu cukier waniliowy lub laska wanilii płatki migdałowe Z maślanki i mąki zagnieść sprężyste ciasto, w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Śliwki zalać wrzącą wodą, odstawić na chwilkę, aby się zaparzyły, po czym odcedzić. Rozwałkować cienko ciasto, wyciąć krążki, nadziać śliwką i zlepić pierożki. Gotować w wodzie
Pieguskowa Kuchniaanna cottę z suszoną śliwką podano mi kiedyś w jednej z wrocławskich restauracji (pozdrowienia dla Woławiny!). To połączenie tak mnie zachwyciło, że nie mogłem o nim zapomnieć przez długi czas i w końcu postanowiłem zrobić ten deser w domu. Oryginalnie był on podany z suską sechlońską, ale jeśli akurat jej nie znajdziecie to każda inna suszona śliwka również się nada(...)cottcie niezłego kopa. * SKŁADNIKI Panna cotta: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 ml pełnego mleka 3,2% 1 laska wanilii kilka łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny garść suszonych śliwek Do podania: kilka kostek gorzkiej czekolady suszone śliwki świeże owoce * PRZYGOTOWANIE Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża wybierz ziarenka. Przełóż do rondelka. Zalej mlekiem oraz śmietaną. Podgrzewaj
Food Squareprzed nami jeszcze i luty, więc kto wie… Zapiekanka z wieprzowiną, na którą podaję dziś przepis to prawdziwie zimowe danie – ciężkie, pożywne, jednogarnkowe. Smaku nadaje mu suszona śliwka i słodkie czerwone wino a całość dopełnia i wypełnia pęczak. Do tego warto oczywiście dodać lekkie surówki, żeby nie było za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam(...)poniżej 2 roku życia. Starsze mogą jeść, a dla tych co boją się dodatku alkoholu – cały alkohol się ulatnia się podczas gotowania, zostaje tylko aromat. Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem Drukuj Prep time 25 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 25 min Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem
Cooking for Emily