amatora... Pomyślałam co by zrobić z nich dżem. Chyba nigdy takiego nie jadłam, tym bardziej byłam ciekawa jaki będzie w smaku ? Aby wyszło go trochę więcej dodałam śliwek. Składniki : 50 dag wypestkowanych śliwek 70 dag winogron białych i czerwonych Dżemix uniwersalny 3:1 Przygotowanie: Umyte śliwki pokroiłam dość drobno Winogrona wsypałam do garnka, wlałam ok.1/4 szklanki wody(...)zagotowałam Gdy owoce prawie się rozleciały przecisnęłam je przez sito pozostawiając na nim skórki i pestki w ten sposób zostało mi 500 ml soku Do garnka wsypałam pokrojone śliwki, wlałam sok z winogrona, wymieszałam, całość przestudziłam Do takiej masy wsypałam Dżemix, wymieszałam - gotowałam chwilę mieszając by śliwki prawie się rozpadły Wsypałam 15 dag cukru i gotowałam
Proste Potrawylepszego niż smak lata zakręcony w słoiku. Żeby ten smak szybko przywołać robimy pyszne konfitury, kompoty albo inne przetwory. Dzisiaj przepis na słodki, aromatyczny kompot ze śliwek. KOMPOT ZE ŚLIWEK Składniki: 2-3 kg śliwek węgierek woda cukier goździki Przygotowanie: Śliwki myjemy dokładnie i drylujemy. Śliwki bez pestek przekładamy do słoików, dodajemy po 1,2 goździki (na słoik) oraz(...)łyżki cukru (na słoik). Słoiki ze śliwkami zalewamy wrzącą wodą, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez 15 minut
Bon appetit mon amieniektórzy nawet nazywają je śliwkową nutellą. Jedno jest pewne, są bardzo pyszne, idealne nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków, naleśników, ciasteczek,bułeczek,rogalików czy na kanapki. Sezon na śliwki trwa, więc bardzo zachęcam do zrobienia sobie kilku słoiczków na nadchodzącą zimę :) SKŁADNIKI -2 kg śliwek (najlepiej węgierki)-waga z pestkami -0,5 szkl cukru-szklanka 250ml -100g czekolady gorzkiej(...)czekolady mlecznej -2 łyżki kakao Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Następnie tak przygotowane śliwki możemy albo zblendować blenderem, albo przepuścić przez maszynkę albo rozdrobnić w malakserze. Powstałą masę dajemy do garnka o grubym dnie i zaczynamy smażyć na małym ogniu. ***do powideł najlepsze są śliwki z małą zawartością soku. Takie krócej się smażą. Ja swoje powidła smażyłam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuowsianki dodajcie jedną łyżkę płatków więcej. Polecam serdecznie :) Składniki: 200 ml mleka 4 łyżki płatków owsianych cukier/miód do smaku (można pominąć) Mus śliwkowy (ze słoiczka) lub: 5-6 śliwek bez pestek odrobina wody cukier do smaku szczypta cynamonu szczypta mielonych goździków Dodatkowo: kilka śliwek do podania Przygotowanie: W garnuszku zagotować mleko (ewentualnie dosłodzić wg gustu), do gotującego się mleka(...)płatki, zmniejszyć ogień i pogotować około 5 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, płatki zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut aż się "rozkleją". W międzyczasie w garnuszku umieścić śliwki pozbawione pestek, wlać odrobiny wody na dno i wstawić na palnik. Chwilę podgotować aż śliwki będą miękkie. Śliwki zmiksować na mus i dosłodzić do smaku. Dodać przyprawy i wymieszać
Kocham..lubię..gotuję..Przepyszna kombinacja drożdżowego ciasta, sera, śliwek i kruszonki. Tak, to wszystko w jednym wypieku :). Pachnie niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. A połączenie sera i śliwek to jest sztos ;). Sezon na śliwki trwa, skorzystajcie z tego i upieczcie sobie takie pyszne drożdżowe :). Składniki: 550 g mąki pszennej 110 g cukru opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 25 g drożdży(...)więcej; zależy od kwasowości sera ) pół opakowania cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego ( waniliowego lub śmietankowego ) Ponadto: około 600 g śliwek Kruszonka: 110 g mąki pszennej 55 g masła 55 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce
Opowieści z piekarnikaSzukałam jakiegoś przepisu na ciasto ze śliwkami. Przeglądałam Instagram, wypatrując zdjęcia z którego ciasto zawoła do mnie „Zrób mnie!”. I właśnie takie jest to ciasto. Zdjęcia tego nie oddają, bo zostało zjedzone, zanim zdołało być dobrze obfocone. Ilość samego ciasta nie jest zbyt duża, bo używamy jedynie 200 g mąki, za to cienki placek idealnie równoważy się(...)dodanych owoców. Jednak ciasto jest tak pyszne, że znika błyskawicznie. Szczerze, to rozważam upieczenie ciasta kolejnym razem z podwójnej porcji Bez wątpienia, jest to jedno z najlepszych ciast ze śliwkami, jakie robiłam i jedno z najlepiej odbieranych przez moich testerów Ciasto wychodzi bardzo gęste, nie wylejemy go do blaszki, a raczej wyłożymy i rozsmarujemy po formie. Co jeszcze zwraca uwagę
Mieszam w GarnkuZapachniało jesienią. Nie tylko za sprawą ciast i dań ze śliwkami, jabłkami czy też cynamonem. W powietrzu unosi się już swoisty, dymny aromat, który od zawsze kojarzy mi się z tą porą roku. Kurczak w nieco innym wydaniu, bo z owocami. Sezonowe śliwki okazały się być bardzo dobrym dodatkiem do tego mięsa. Jeśli znudził Wam się kurczak w tradycyjnym wydaniu(...)może skusicie się na jego jesienną wersję :) Składniki na 4 porcje: 4 udka z kurczaka 2 czerwone cebule 2 łyżeczki musztardy ziarnistej 2 łyżeczki miodu 400 g śliwek sól, pieprz, tymianek, słodka papryka - do mięsa oliwa, sól, tymianek - do śliwek i cebuli Udka kurczaka przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem; odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę
My simple kitchenDziś polecam pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Sezon śliwkowy jeszcze trwa, więc wypadałoby je wykorzystać w cieście. Do tego kubek kawy lub ulubionej herbaty i chwila relaksu gwarantowana. Ciasto to piekę co roku, uwielbiam śliwki i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Szkoda, że to owoce sezonowe a nie całoroczne, bo mogłabym je jeść codziennie ;) Składniki na blachę(...)24/27 cm: * pół kg mąki pszennej * 3 jajka * 200 g masła * 1 szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szczypty soli * około 600- 700 g śliwek węgierek * 2 budynie śmietankowe * 4 łyżki cukru * 3 szklanki mleka Wykonanie: W misce umieścić mąkę, jajka, pokrojone w mniejszą kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić
Zrób to smacznieCiasto ze śliwkami z Iskrzyni – kuchnia podkarpacka Sezon na ciasta ucierane zaczyna się wiosną, kiedy tylko pojawia się rabarbar, czy pierwsze truskawki. To łatwe i smaczne ciasto latem pieczone jest z malinami, borówkami czy jeżynami. Jesienią natomiast ciasta ucierane na Podkarpaciu piecze się przede wszystkim ze śliwkami. Ciasta z owocami można oprószyć cukrem pudrem, ale częściej piecze się(...)Gospodyń Wiejskich w Iskrzyni (gm. Korczyna). Został on opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Ciasto ze śliwkami z Iskrzyni – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25-35 cm: 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jajek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Trzeci talerzCiasto cielaczek ze śliwkami Pyszne połączenie puszystego murzynka z kremowym serniczkiem zwieńczone dodatkiem soczystych śliwek. Ciasto jest bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu, a efekt wow murowany, zarówno wizualny jak i smakowy! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)gram sera- zmielonego (używam ser Jana z wiaderka) 3 jajka 125g masła (lub margaryny) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 mały cukier waniliowy + około 15-20 sztuk śliwek węgierek *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja blaszka ma wymiary 26×30 centymetry ) *** *** Następnie wykonujemy
Blog z ApetytemLetnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki. Składniki: 200 g maki pszennej 180 g mąki krupczatki 5 żółtek 200 g masła(...)cukru 50 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia śliwki 1 łyżeczka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu cukier puder do prószenia Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej
Ala piecze i gotujedały ha ha :-) Najlepiej to nawet dłuższego spania sobie nie planować, bo nawet i to nie wyjdzie ;-) Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto ucierane ze śliwkami. Uwielbiam właśnie takie i zawsze na te śliwki czekam. Nie wyobrażam sobie, żeby w sezonie nie było choć raz ciasta ze śliwkami. To jest proste w przygotowaniu, robi się szybciutko(...)woli 4 jajka M 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 100 g masła 150 g mąki pszennej 50 g cukru z agawy/cukru/ksylitolu co kto woli Dodatkowo: około 500 g śliwek 1. Do misy miksera wrzucamy posiekane masło i dodajemy cukier. Ucieramy na jasną masę. 2. Następnie stopniowo dodajemy jajka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się
kruche babeczkiznikają. Dlatego postanowiłam upiec od razu na dużej blasze. Takiej, która jest na wyposażeniu piekarnika. Jedna z nich jest głębsza, więc doskonale nadaje się do pieczenia ciast. Ciasto ze śliwkami chodziło za mną od dłuższego czasu. Maślankowe, z dodatkiem masła i soczystych śliwek. Nie trzeba do niego używać miksera, wystarczy większa łyżka i widelec do roztrzepania jajek. Ciasto jest długo(...)Składniki ciasta: 4 szklanki mąki 150 g masła 1,5 szklanki maślanki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru 4 jajka około 600 g śliwek Składniki kruszonki: 175 g mąki / około 14 lekko czubatych łyżek 150 g cukru / około 12 łyżek 150 ml oleju / około 10 łyżek Przygotowanie kruszonki Wszystkie składniki przełożyć do miseczki
Codzienna kuchnia niecodzienna