Śliwki z wanilią.

Śliwki z wanilią.

Śliwki z wanilią.

Śliwki to fajne owoce na różne przetwory. W swojej spiżarni mam już powidła, śliwki w  occie i z cukrem, więc czas na śliwki z wanilią. Przepis dostałam od swojej koleżanki Heleny,a śliweczki wg. niego są pyszniutkie! SKŁADNIKI: 2 kg. śliwek (u mnie węgierki) 0,5 kg. cukru 2 łyżki octu (może być jabłkowy lub winny) laska wanilii WYKONANIE: śliwki umyć, wydrylować, przesypać cukrem w misce, zostawić na 3-4 godz(nawet na noc), śliwki układamy do słoika, zalewamy sokiem, dodajemy około 1cm. wanilii (na słoik ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia Beaty

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.