Czekośliwka - powidła śliwkowe

Czekośliwka - powidła śliwkowe

Czekośliwka - powidła śliwkowe

Co to czekośliwka? Nie każdy to wie, bo często pytają nas o to z mamą.  Czekośliwka to po prostu powidła śliwkowe z czekoladą. O istnieniu czekośliwki mama dowiedziała się od koleżanki. I jak raz ją zrobiła, tak czekośliwka zagościła w naszym domu. Większość osób robi ją jednak na ogół z kakao, mama uznała jednak że jest zdecydowanie lepsza z czekoladą.     Składniki:   5,5 kg śliwek (tym razem mama kupiła węgierki, czekośliwkę robimy jednak z różnych śliwek) 2 kg cukru 300 ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Lili w kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.