Święta… Aby w ferworze pochłaniania nieziemskich ilości jedzenia nie zapomnieć o zdrowym odżywianiu wymysliłam sobie zdrowe, zbilansowane a jednocześnie pyszne muffinki – olej rzepakowy, płatki owsiane i suszone śliwki – mniam – samo zdrowie w BARDZO przystępnej formie Składniki: 150 ml oleju rzepakowego śliwki suszone (tyle sztuk ile wam wyjdzie mufinek choć ja miałam małe śliwki więc dałam(...)śmietanę. Suche składniki łaczymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy w 180 C ok 20-25 minut. Po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem i nasze zdrowe muffinki gotowe ! A dlaczego tak podkreślam
Kulinarna PatilogiaBabka drożdżowa z suszonymi śliwkami z Elsass. Upieczona w foremce babkowej idealna na wielkanocny stół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana śliwkami w rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki. Smaczne ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta(...)poprzedzajacy pieczenie znacznie skraca czas jej przygotowania. Składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej 630 40 g cukru 125 ml mleka 60 g masła+ do wysmarowania formy 70 g suszonych śliwek 5 cl rumu lub koniaku 15-19 migdałów 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suchych drożdży-5 g 2 łyżki mleka Wykonanie: suche składniki poza śliwkami i migdałami wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci śliwki namocz np. w soku jabłkowym. Ilość musu z podanego przepisu wystarczy do pokrycia niewysoką warstwą dwóch małych mazurków. Składniki(...)masła 50 g cukru pudru wanilia - cukier lub pasta 2 surowe żółtka szczypta soli Składniki na mus: 300 ml śmietany kremówki 150 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 150 g śliwek suszonych 100 ml rumu Śliwki przekroić na pół lub mniejsze cząstki, zalać rumem i pozostawić na noc. Wykonanie: do miski przesiać obie mąki i cukier oraz masło pokrojone w małe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śliwki jeszcze są więc trzeba z nich korzystać dlatego też dzisiaj zajadamy się pyszną tartą. Tarta smakuje i pachnie obłędnie. Podczas jej pieczenia unosi się po całym domu cudowny zapach migdałów i śliwek. Tarta jest delikatna i prosta do zrobienia a przy tym wygląda bardzo efektownie. Serdecznie polecam, póki jeszcze są śliwki bo naprawdę warto. Jednym słowem "niebo w gębie(...)ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Składniki tarta: 0,5 kg śliwek 200 gram jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki śmietankowego budyniu 50 gram migdałów Wykonanie: Migdały sparzyć wodą i obrać ze skórki
Krakowskie smaki Anichałka, bagietka, bułko, rogale, czy klasyczny pszenny chleb. Ja chwyciłam nie pierwszej już świeżości croissanty i zalałam pysznie dyniową masą nakrapianą rubinowymi drobinkami suszonej żurawiny. Do tego dodałam jeszcze śliwki podsmażone z odrobiną cynamonu dla lekkiego przełamania smaków i jeszcze większej porannej rozkoszy ;) Zatem jeżeli w Waszym chlebaku smutnieją jakieś pieczywka, koniecznie wyjmijcie je z cienia i dajcie im nowe(...)życie w tym pysznym i prostym daniu, które sprawdzi się idealnie na śniadanie ale i na popołudniowy, jesienny deser! Dyniowy pudding z croissantów z gorącymi śliwkami Potrzebujesz: 3 duże lub 4 mniejsze czerstwe croissanty 1/2 łyżeczki masła 1 łyżka suszonej żurawiny 2 jajka 150ml mleka 2 kopiaste łyżki puree z dyni 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki : – 500 g śliwek węgierek – 350 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 100 g cukru – 150 g masła (zimnego) lub margaryny – 1 jajko – 1 budyń śmietankowy (oraz dodatkowo 500 ml mleka i 2 łyżki cukru) – 1 łyżka cukru wanilinowego – cukier puder do posypania Przygotowanie: Zimne masło z mąką(...)oraz cukrem miksować mieszadłem miksera planetarnego lub siekać składniki na stolnicy. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. W międzyczasie ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 500 ml mleka oraz 2 łyżki cukru. Ciasto podzielić na 2 części, jedną nieco większą
I LOVE LIFEShare Pinterest Print Ciasto czekoladowe z marcepanem i śliwkami to pyszne ciacho dla miłośników czekolady. Nie jest pracochłonne, przygotujecie je bardzo szybko. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 4 jajka 200 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao(...)masy marcepanowej około 700 g śliwek 1/4 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 40 g gorzkiej czekolady 10 g mlecznej czekolady 30 g śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ciasto: Do rondelka przełożyć masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać zmielone migdały, cukier
Oryginalny smakmoże być lepszy niż czekoladowe muffinki? Chyba tylko podwójnie czekoladowe muffinki ze śliwkami. Są mięciutkie, mięsiste, ekstra czekoladowe, przełamane kwaskową śliwką - w sam raz do kawy i do szkoły:) Polecam również inne przepisy na muffiny: Orzechowo-kakaowe muffinki Babeczki z sercem Malinowe babeczki Muffinki z truskawkami (najlepsze) Kokosowe muffinki z ananasem Babeczki ajerkoniakowe Bananowo-czekoladowe muffinki Muffinki cytrynowo-jagodowe Muffinki(...)porzeczkami Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie ) Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą Składniki na 12 sztuk 200g mąki pszennej 40g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 150g drobnego cukru 2 jajka 125ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 125ml mleka 2 łyżki rumu lub amaretto 50g czekoladowych kropelek lub posiekanej gorzkiej czekolady 6 dużych
Obiad gotowyWitajcie. Dziś alkohol wysokoprocentowy. Sezon na śliwki w pełni, więc polecam zrobić śliwowicę. Jej kolor będzie w dużej mierze zależał od samych śliwek. Ja swoją robiłam w ubiegłym roku pod koniec września, użyłam śliwek węgierek. Jest to trunek, który wymaga długiego leżakowania, ale warto czekać. Na jesienno-zimowe zimne wieczory będzie świetnie rozgrzewać. Składniki: 2 kg śliwek węgierek(...)cukru 1 litr spirytusu 96% 1 litr wódki 40% Sposób wykonania: 1. Umyte śliwki przepołowić, wyjąć pestki. 2. Owoce włożyć do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem, odstawić na 4-5 tygodni. 3. Po tym czasie zlać alkohol, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 4 tygodnie. W międzyczasie potrząchać słojem, by cukier się rozpuścił. 4. Odlać syrop, wymieszać
Kuchnia domowa Aninaprawdę w pełni uzasadnioną. Próbuję wrócić do normalnego życia, a skoro tak, to wracam też do tego, co lubię. Zapraszam Was na letnio-jesienny deser: lody z karmelizowanymi śliwkami z cynamonową nutą. Zrobicie go w kilka chwil, jest pyszny. Jestem przekonana, że będzie Wam smakował. Składniki: • 500 g śliwek • 2 łyżki masła • 2 łyżki brązowego(...)łyżki rumu lub amaretto • lody waniliowe Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozpuścić masło i rozgrzać je. 2. Dodać cukier, lekko rozpuścić. Wsypać cynamon. 3. Dodać wydrylowane śliwki pokrojone w paski lub w ćwiartki. Wymieszać. 4. Jeśli owoce są bardzo słodkie, skropić sokiem cytrynowym, ale przy kwaskowych śliwkach sok można pominąć. 5. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać alkohol
W mojej kuchniPierwsze ciasto ze śliwkami na moim blogu w tym sezonie :). Prościutkie i szybkie w przygotowaniu, a dobre tak bardzo, że cała blacha znika nie wiadomo kiedy ;). Kruche ciasto jest przepyszne - naprawdę mocno kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Taki placek, to dla mnie już powiew jesieni, mimo, że w kalendarzu wciąż lato...Bardzo polecam! Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi(...)masła, zimnego 40 g smalcu, zimnego 3 żółtka 100 g drobnego cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ponadto: 1-1,2 kg śliwek 3-5 łyżek cukru trzcinowego 3 łyżki zmielonych migdałów lub bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz
Opowieści z piekarnikaKarkówka po karkonosku Dziś na obiad poleca się pyszna karkówka po karkonosku z suszonymi śliwkami i grzybami . To świetne danie na imprezy lub po prostu niedzielny obiad. Jest prosta w przygotowaniu i zawsze świetnie smakuje. Karkówka w sosie po karkonosku ze śliwkami jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry karkówki można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć(...)wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał wyraźny smak i kolor. W wielu przepisach na tę karkówkę proporcje śliwek do grzybów bardzo się różnią, u mnie to więcej śliwek niż grzybów, bo lubię lekko słodki smak sosu, ale możecie dostosować ilość składników do smaku. Sos nie jest wyraźnie grzybowy, suszone grzyby dodają jedynie delikatnego aromatu i głębi
Lekcje w kuchninaprawdę w pełni uzasadnioną. Próbuję wrócić do normalnego życia, a skoro tak, to wracam też do tego, co lubię. Zapraszam Was na letnio-jesienny deser: lody z karmelizowanymi śliwkami z cynamonową nutą. Zrobicie go w kilka chwil, jest pyszny. Jestem przekonana, że będzie Wam smakował. Składniki: • 500 g śliwek • 2 łyżki masła • 2 łyżki brązowego(...)łyżki rumu lub amaretto • lody waniliowe Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozpuścić masło i rozgrzać je. 2. Dodać cukier, lekko rozpuścić. Wsypać cynamon. 3. Dodać wydrylowane śliwki pokrojone w paski lub w ćwiartki. Wymieszać. 4. Jeśli owoce są bardzo słodkie, skropić sokiem cytrynowym, ale przy kwaskowych śliwkach sok można pominąć. 5. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać alkohol
W mojej kuchniPlacek drożdżowy ze śliwkami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Wolica, gmina Gać, powiat przeworski Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Wolicy na ciasto drożdżowe z owocami zaintrygował mnie jednym składnikiem. Zwykle ciasto drożdżowe wzbogaca się roztopionym masłem, które dodaje się pod koniec wyrabiania. Tymczasem panie z Wolicy polecają drożdżówkę na oleju i muszę przyznać, że składnik ten sprawdził się doskonale. Drożdżówka jest smaczna(...)wilgotna i mocno owocowa. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, na przykład wiśni. Jeśli owoce są słodkie, ciasto posypujemy kruszonką bez cukru. Do owoców kwaskowatych polecam typową słodką kruszonkę. W oryginale przepis przeznaczony był do pieczenia na dużej blaszce. Dostosowałam proporcje składników do typowej (przynajmniej dla mnie) wielkości blaszki. Jeśli jednak chcecie upiec większe ciasto, pierwotną wersję przepisu znajdziecie
Trzeci talerzWitam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto ze śliwkami. Ciasto zawsze się udaje, jest delikatne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam upiec, bo naprawdę warto. Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowali: użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm na ciasto: 320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml 250 ml oleju – to jest około(...)cukru – według mojego gustu z waniliowym ciasto jest jeszcze smaczniejsze 160 g cukru - około ¾ szklanki 250 ml 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oraz około 700 gramów śliwek na kruszonkę: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Link do filmiku z przepisem na: Ciasto ze śliwkami Przygotowanie: Kruszonka: na blat przekładam składniki kruszonki i łączę
Uwaga Babcia Gotuje