Zamknęłam jesień w słoiku czyli zrobiłam śliwki w lekkim occie. Schodzi z nimi kilka dni, więc należy uzbroić się w cierpliwość, ale smak wynagradza poniesiony trud. Ja je uwielbiam i potrafię zjeść naraz cały słoiczek. A to, że nie wymagają pasteryzowania, jest ich dodatkowym atutem. Składniki: • 1 kg śliwek(...)węgierek Zalewa: • 1 szklankia octu 10% • 3 szklanki wody • 250 g cukru • kilka goździków • kawałek kory cynamonu Wykonanie: • Umyte śliwki ponakłuwać grubą igłą lub wykałaczką. • Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać śliwki i pozostawić na noc. • Drugiego dnia odlać zalewę, zagotować i ponownie zalać śliwki. • Powtarzać tę czynność przez 4 dni. • Ostatniego dnia zlać zalewę, zagotować, wyjąć przyprawy
To co kochamDynia to królowa jesieni wśród warzyw, a śliwka to królowa jesiennych owoców. Zaraz po kruchej szarlotce najlepsze ciasto tej jesieni to kruche ze śliwkami. Dodatek bezy uszlachetnia wypiek, a kruszonka nadaje swojskości. To moje odkrycie roku 2016, z przepisu mojej siostry Uli, niekwestionowanej rodzinnej królowej wypieków wszelakich. Składniki: Ciasto(...)kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 6 żółtek • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 500 g śliwek węgierek Beza • 6 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce
To co kochamferworze remontu bloga gdzieś zapomniałam o przepisie na ciasto ze śliwkami. Wiem, że w tym roku już za późno, bo sezon na śliwki minął, ale na następny rok będzie jak ulał. Ciasto to jest bardzo smaczne, zupełnie inne niż zwykle pieczone na kruchym spodzie. Tutaj spodem jest wilgotne ciasto, które(...)błyskawicznie się przygotowuje tylko mieszając dokładnie wszystkie składniki. Wilgotne ciasto, mokre aromatyczne śliwki i chrupiąca kruszonka to sekret pysznego śliwkowca. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 600 g śliwek Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki
To co kochamJeśli jeszcze, mimo mroźnej aury, nie znudziły wam się śliwki i korzystacie z sezonu na nie do momentu, aż znikną ze sklepów, zapraszam na pyszny sernik z tymi owocami. Sernik ze śliwkami to połączenie klasycznego smaku sernika z aromatycznymi owocami. W tym przepisie nie ubijam osobno piany z białek, ale sernik i tak jest dość lekki. Do wykonania sernika użyłam(...)przepisie na np. kwaśną śmietanę (kilka łyżek) lub słodką śmietankę. Wpłynie to na delikatniejszą konsystencję sernika po upieczeniu. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Sernik ze śliwkami Składniki: 1kg gęstego twarogu z wiaderka (Piątnica lub inny gęsty bez dodatków) 6 jajek 200g cukru pudru 100g masła 30g mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii około 400g śliwek
Smakołyki BerenikiŚliwka węgierka zwykła, tak stara odmiana jak i przepis na szybki placek ze śliwkami. Jak w czasie sezonu truskawkowego, nie może na stole zabraknąć maślanego ciasta z truskawkami , tak z początkiem jesieni nie da się zapomnieć o placku ze śliwkami. W Brukseli pierwsze węgierki już się w sklepach pojawiły, a placek znikł ze stołu, tak że nie zdążyłam nawet zrobić(...)zdjęcia :) Składniki 25 dag (1 i 1/4 szklanki) mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag (8 łyżek) cukru 13 dag margaryny 3 jajka 1/2 kg śliwek cukier waniliowy cukier puder do posypania tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Mąkę (1 szklankę + 1/4 szklanki) przesiać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. 13 dag margaryny utrzeć dodając stopniowo
Z notatnikaMoże znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować ! A dla szukających nieco więcej szaleństwa, mam drugą propozycję: kruche ciasto ze śliwkami(...)zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe ) 700 ml mleka około 1 kg śliwek szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać jajko, cukier i przesianą mąkę. Posiekać składniki nożem i szybko zagnieść
kolorowotorcikowostraganach jest sporo śliwek. Jest w czym wybierać. Przetwarzamy je na dżemy, powidła. A przede wszystkim jemy na surowo. Duża część tych pysznych owoców trafia też do piekarnika razem z ciastem, którym potem się zajadamy. Moje śliwki trafiły do ciasta, konkretnie do sernika zrobionego na zimno. Pyszny sernik, ciekawie udekorowany był trafionym deserem dla moich gości(...)Składniki: 200 g okrągłych biszkopcików "amaretti" 100 g miękkiego masła 1 kg śliwek miękkich 3 pełne łyżeczki żelatyny 600 g serka do serników , np. „mój ulubiony” mały kubeczek (180 g) gęstego jogurtu naturalnego sok wyciśnięty z 1 cytryny 70 g (4 łyżki) cukru 330 ml kremówki (30%) Dodatkowo do dekoracji: 1/2 szklanki kremówki (30%) 1 łyżeczka cynamonu
Kuchnia u Krysiwciepnie na niego trocha dżymu , ślagzana 2 i fertich 3 . Jak już fto jednak poświyńci te połra godzin, to efekt je richtig 4 zaskakujōncy. Ciymno szokolada, beza, mascarpōne i śliwki moczōne we kōniaku… Robiōłech go 2 razy i za kołżym razem goście go raz-dwa wmōciyli 5 Co potrza? Ciymny biszkopt: 5 jajec 4 łeżki 6 mōnki pszynny(...)likieru cytrynowego abo kōniaku trocha soli Kryjma: 500 g mascarpōne 2 gorzke szokolady (po 100 g) Ślagzana: 125-150 ml śmiytōnki 30 abo 36 % 1 łeżka pudecukru 1 śmiytanfix Śliwki: 100 g suszōnych śliwek bez pestkōw keliszek kōniaku abo brandy, abo whisky keliszek wody Pieczynie trza sie rozłożyć na 2 dni- nojprz ōd biszkopt i beza, a na drugi dziyń
Chop w kuchnidodać coś ciekawego do moich wypieków- takim sposobem do słodkiego ciasta, dodałam mozzarellę, który przełamał smak całości i zdecydowanie urozmaicił wypiek. Biszkopt mimo sera, wciąż jest słodki- za sprawą śliwek i ksylitolu. SKŁADNIKI (wersja mała): 3 łyżki otrębów 2 białka jajka 2 łyżki ksylitolu łyżka jogurtu naturalnego garść suszonych śliwek garść fistaszków śliwka WYKONANIE: białko ubijamy razem z jogurtem(...)ksylitolem suszone śliwki kroimy na małe kawałki, po czym mieszamy z białkiem i otrębami ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy ok 10 min w 175 stopniach śliwkę kroimy w plasterki, mozzarellę kroimy na pół po 10 min wyciągamy spód, ozdabiamy mozzarellą, plasterkami śliwki oraz fistaszkami, po czym posypujemy ksylitolem i ponownie umieszczamy w piekarniku
healthy dreamsBardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam(...)masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek) Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem
Mała CukierenkaBardzo smaczne, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką. Pięknie pachnie owocami, cynamonem i apetycznie wygląda. Jest soczyste i maślane. Przepis jest na sporą blaszkę, a ciasta jest niedużo, dlatego ciasto po upieczeniu jest dosyć cienkie. Podczas pieczenia śliwki mogą puścić dużo soku, ale proszę się tym nie przejmować, tylko piec trochę dłużej, ciasto i tak się uda. Bardzo polecam(...)masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek) Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, następnie rękoma zagnieść kruszonkę. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ciasto: 2. Masło utrzeć z cukrem
Mała CukierenkaLubicie śliwki w czekoladzie ? Jeśli tak, to te zrobione w domu polubicie jeszcze bardziej :) Można je przygotować dosłownie w pół godziny (plus czas zastygania czekolady), a efekt wyśmienity. Gwarantuję, że i Wy i Wasi goście będziecie zachwyceni. Składniki 500 g śliwek suszonych wg tego przepisu - klik po przepis lub śliwek kalifornijskich (nie wędzonych !) 250 ml rumu (najlepiej ciemnego(...)brandy lub porto 400 gramów czekolady deserowej 15 gramów masła 4-5 kilka łyżek mleka Przygotowanie Śliwki zalać alkoholem i pozostawić na 24 godziny, żeby napęczniały i nabrały aromatu. Następnego dnia przełożyć na sito i pozostawić na 30 minut do odsączenia. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i mleko i mieszać do całkowitego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJesień nastała więc staramy się wykorzystać ostatnie momenty na przygotowanie słodkości ze śliwkami Tym razem ucierane ciasto z cynamonem i śliwkami – puszyste, słodkie i wilgotne Składniki: - 165 g masła - 300 g mąki tortowej - 250 g cukru - 5 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżeczka cynamonu - skórka starta z połówki pomarańczy - 20 g cukru trzcinowego(...)śliwek Dodatkowo cukier puder do posypania. Tortownica o średnicy 26 cm. Do misy robota wrzucamy masło i miksujemy (ucieramy) na gładką masę wraz z połową cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy. Kiedy nasza maślano -jajeczna masa będzie gotowa dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon i dalej miksujemy do połączenia wszystkich składników. Kiedy wszystkie składniki
Kuchenne WariacjePodczas zakupów spożywczą z mamą wpadły nam w oko śliczne śliwki. Mama od razu rzuciła słowami: „Zjadłabym ciasto ze śliwkami”. Odparłam „OK, bierzemy śliwki i Ci upiekę”. Wieczorem kiedy dzieciaki poszły spać wzięłam się do pichcenia. Znalazłam fajny przepis, zastąpiłam w nim część mąki pszennej, mąką pełnoziarnistą i zabrałam się za pieczenie. Efekt? Cudowny! Mokre, wilgotne ciasto z pysznymi owocami(...)Jeśli poszukujecie naprawdę prostego przepisu na szybkie ciasto ze śliwkami to przepis dla Was. Poza tym ma on jeszcze jeden ogromny plus. Wszystkie składniki miesza się widelcem (bez miksera, podobnie jak w muffinkach) więc spokojnie można piec nocą, kiedy maluchy śpią :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Duża okrągła blacha ( można również robić w prostokątnej) Czas
Kolizje SmakówDżem o smaku śliwek w czekoladzie to dla mnie po prostu rewelacja. Idealny do naleśników, tostów, czy przełożenia ciasta. Jest po prostu fantastyczny. Żałuję, że miałam tak mało śliwek i wyszła mi jedynie malutka miseczka. Następnym razem zrobię zdecydowanie więcej! SKŁADNIKI 30 dojrzałych śliwek węgierek 2 łyżki cukru (można więcej jeśli śliwki są kwaśne) 2 łyżki kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 2. Umieścić w rondelku i dusić na małym ogniu cały czas mieszająć. 3. Gdy śliwki puszczą sok zmniejszyć ogień na jak najmniejszy, dodać cukier i kakao. 4. Podgrzewać powidła aż sok odprauje i cała masa zgęstnieje. Cały czas mieszać i uważać aby powidła się nie przypaliły. 5. Kiedy powidła osiągną odpowiadającą nam konsystencję
DefinicjaSmaku