śliwka - 11236 przepisów (strona:77/750)

Drożdżowy chlebek czekoladowy ze śliwkami 79

Drożdżowy chlebek czekoladowy ze śliwkami można inaczej nazwać drożdżową roladą czekoladową ze śliwkami. Najlepszy jest w dzień upieczenia. Można go przygotować w bardziej świątecznej wersji i dodać cynamonu lub przyprawy do piernika. W związku z tym, że w chlebkach nie ma żółtek, to chlebek na następny dzień i w kolejne szybko staje się suchy. To właśnie śliwki i siekana czekolada(...)kakao 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku 100 g gorzkiej czekolady 200 g suszonych śliwek cukier puder do posypania mąka ziemniaczana do posypania blaszki WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić

Passions hobbies life
Ciasto ucierane ze śliwkami z sadu wg Aleex 68

Kiedy niedawno przeglądałam przepisy umieszczane przez lata na blogu, doszłam do wniosku, że bardzo często sięgam po śliwki. Ciasta z tymi owocami piekę chyba najczęściej. I nic dziwnego, bo uwielbiamy śliwki. Kiedy pod koniec lata stragany oferują różne ich rodzaje, a owoce prawie wysypują się pod nogi, korzystam z tych darów natury, ile się da. Śliwki zawsze są w moim(...)można je kupić także przez całą zimę i z tej możliwości skrupulatnie korzystam. Kiedy w sobotę robiłam zakupy na lokalnym ryneczku, oprócz włoszczyzny i ziół zapakowałam także woreczek granatowych śliwek. Dario – jak zawsze czujny, od razu je zauważył. No i był przekonany, że będzie ciasto. Kiedy nie upiekłam niczego w sobotę, zapytał, jak mam zamiar wykorzystać śliwki

W mojej kuchni
Powidła śliwkowe z piekarnika 72

roku po raz pierwszy zrobiliśmy powidła śliwkowe z piekarnika . Po pierwszej degustacji z domową chałką musimy powiedzieć, że przekonała nas do siebie ta metoda. Śliwki w piekarniku ładnie się pieką, woda szybko odparowuje, a dodatkową zaletą jest fakt, że do tych powideł nie potrzeba dużej ilości cukru. W smaku czuć intensywny, lekko kwaśny smak węgierek, co dobrze uzupełnia się(...)słodkością np. naleśników lub chałki. Tak przygotowane powidła ze śliwek węgierek mogą także posłużyć do przełożenia ciast robionych ze słodkimi masami. Udostępnij Powidła śliwkowe z piekarnika – składniki 2 kg śliwek węgierek 200-250 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śliwki węgierki umyć, przebrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Śliwki przełożyć na dużą i głęboką blachę z piekarnika, posypać

niecodziennikpary
Staropolski bigos z kiszonej kapusty 241

Zobacz jak zrobić tradycyjny bigos z kiszonej kapusty krok po kroku. Sprawdź jak smakuje prawdziwy, domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, suszonych grzybów, śliwek, czerwonego wina i różnych gatunków mięs. Bigos długo gotuję i odgrzewam. Z pewnością tu tkwi tajemnica smaku i aromatu polskiego bigosu. Poznaj moje porady oraz wskazówki i przygotuj pyszny bigos krok po kroku. Danie przygotujesz(...)skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska) 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego 500 g cebuli 60 g suszonych śliwek bez pestek 1 jabłko 250 ml wytrawnego, czerwonego wina Do smaku zioła i przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 3 ziarna jałowca 1 goździk płaska łyżka czarnego pieprzu

Ania gotuje
Powidła śliwkowe z piekarnika 76

roku po raz pierwszy zrobiliśmy powidła śliwkowe z piekarnika . Po pierwszej degustacji z domową chałką musimy powiedzieć, że przekonała nas do siebie ta metoda. Śliwki w piekarniku ładnie się pieką, woda szybko odparowuje, a dodatkową zaletą jest fakt, że do tych powideł nie potrzeba dużej ilości cukru. W smaku czuć intensywny, lekko kwaśny smak węgierek, co dobrze uzupełnia się(...)słodkością np. naleśników lub chałki. Tak przygotowane powidła ze śliwek węgierek mogą także posłużyć do przełożenia ciast robionych ze słodkimi masami. Udostępnij Powidła śliwkowe z piekarnika – składniki 2 kg śliwek węgierek 200-250 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śliwki węgierki umyć, przebrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Śliwki przełożyć na dużą i głęboką blachę z piekarnika, posypać

niecodziennikpary
Francuskie gniazdka z budyniem i śliwką 147

lodówce, tak na wszelki wypadek. Ciasto francuskie można za każdym razem przygotować inaczej, dodając do niego różne owoce czy nadzienia. Ja dziś postawiłam na budyń w połączeniu ze śliwkami. O tej porze roku użyłam śliwek mrożonych, bo świeżych już w sadzie nie ma. Ciastka wyszły bardzo smaczne, do kawy idealne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)300g 1 budyń waniliowy bez cukru 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru 6-8 śliwek węgierek (użyłam mrożonych) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Przygotowanie ciastek rozpoczęłam od rozmrożenia i odsączenia śliwek. Następnie gdy śliwki były już rozmrożone, zajęłam się ugotowaniem budyniu. Jedną szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się

Waniliowe Improwizacje
Śliwki pod aromatyczną kruszonką z płatków owsianych i orzechów – pomysł na fit śniadanie lub zdrowy deser 38

Bardzo proste, szybkie i zdrowe danie na śniadanie Jesień + śliwki na ciepło prosto z piekarnika Sami zobaczcie … Lubicie aromatyczne owoce pod kruszonką? Ja je uwielbiam najbardziej, gdy za oknem zimno i pada. Niestety klasyczna kruszonka to nic innego niż połączenie białej mąki, masła i cukru :/ Dlatego stworzyłam zdrową alternatywę tego deseru i podałam go na śniadanie! Efekt? Mieszkanie pełne(...)pięknego zapachu pieczonych owoców i rozgrzewające organizm danie o poranku *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Śliwki umyj i poprzekrawaj na ćwiartki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Śliwki możesz posypać niewielką ilością cukru. Możesz też śmiało z niego zrezygnować, jeśli masz dojrzałe śliwki, nadadzą słodkiego smaku całemu daniu. W miseczce wymieszaj wiórki

Eat me! Fit me!
Domowa herbata W październikowym sadzie 51

deszczowe dni wzmagają chęci na ogrzanie podniebienia troskliwym ciepłem złotej jesieni. Dlatego zainspirowana domową przytulnością i owocowymi skarpetkami od Many mornings zmieszałam domową herbatę pełną owocowych skarbów jesieni :) Są śliwki, jabłka, głóg i płatki aksamitki. Bierzesz łyk gorącego naparu i nagle stajesz przed dużym, starym sadem. Jeszcze zielona trawa usłana coraz większą ilością złoto-brązowych liści zaprasza na przechadzkę między(...)drzewami, na których wiszą ostatnie śliwki i jesienne jabłka i gruszki. W powietrzu czuć wilgoć, na owocach osadzają sie kropelki wody z mgły spowijającej okolicę. Ktoś przy drewnianym płotku posadził rządek jaskrawych aksamitek, zaraz obok starego głogu, który z daleka przełamuje szary krajobraz czerwienią swoich drobnych owoców. Ta herbata to esencja jesiennych spacerów, przytulnych koców i otulającego smaku, o jakim

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto śliwkowe z kaszą manną 80

Wstyd się przyznać, ale to moje pierwsze w tym roku ciasto ze śliwkami. Ale tym raz poszalałam z kaszą manną :) Składniki: ciasto - 220 g mąki pszennej - 120 g masła - 50 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 g płatków migdałowych - 1 jajko - szczypta soli masa - 3 jajka - 80 g kaszy manny - 700 ml mleka - 130 g śmietany(...)cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz - śliwki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, następnie schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Ciasto się schładza, więc przygotowujemy masę. Mleko z cukrami zagotowujemy a następnie wsypujemy kaszę i gotujemy 10 minut aż masa zgęstnieje. Tortownicę wylepiamy ciastem. Śliwki wydrążamy i dzielimy na ćwiartki. Na ciasto układamy skórką do dołu śliwki. Oddzielamy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. 142

Zapraszam na drożdżowe ze śliwkami. Oczywiście możecie zamienić śliwki  na inne owoce, ale akurat mamy sezon  więc myślę, że trzeba korzystać.  Ja bardzo lubię ciasta że śliwkami. Dlatego w sezonie często je robię.  Wam również polecam :) Z białek które zostaną, możecie zrobić pyszne rogaliki. Przepis znajdziecie  tu . Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 50 g. drożdży(...)szklanki cukru 500 g. mąki pszennej tortowej 70 g. masła 1 jajko 2 żółtka Śliwki Na kruszonkę: 50 g. masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać.  Zostawić na 10-15 minut.  Masło roztopić. Następnie do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, dodać jajko i żółtka.  Na koniec wlać roztopione

Agusiowe smakołyki
Powidła śliwkowe 56

Dobre śliwki to podstawa powideł śliwkowych. A dobre śliwki to te mocno dojrzałe (lekko przejrzałe, zawsze dopytuję o śliwki już lekko pomarszczone, które nie wyglądają, ale smakują rewelacyjnie) i słodkie. Gdzie pestka niemal sama wyskakuje po naciśnięciu na owoc. Najlepsza oczywiście klasyczna węgierska, ale Śliwka Dąbrowiecka odpłaci się Wam również pysznymi powidłami. Składniki: 10 kg śliwek 5 łyżek cukru waniliowego(...)Śliwki należy dobrze umyć i wypestkować. Następnie można przystąpić do smażenia U mnie trwa to 4 dni po 3-4 godziny. Pierwszy dzień na średnim ogniu, mieszam co 40-50 minut. Drugi i trzeci dzień na małym ogniu, mieszam co 15-20 minut. Czwarty dzień smażę na małym ogniu przez 3 godziny, następnie dodaję cukier waniliowy i ostatnie pół godziny

Słodki sentyment
Jaglana tarta ze śliwkami 120

zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C Śliwki: 1 kg śliwek 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu Umyte śliwki przecinamy na pół, usuwamy pestki, a następnie połówki śliwek kroimy jeszcze na pół. Mąkę(...)cukier i cynamon mieszamy ze sobą, a następnie ze śliwkami. Śliwki układamy na podpieczonym spodzie blisko siebie i pieczemy 30 minut

Cynamonowe szczęście
Śliwki węgierki w occie 81

Składniki : ok.500 g śliwek 1/2 szklanki octu 10 % 3 szklanki wody szklanka cukru 10 goździków laska cynamonu kilka ziaren kardamonu , nie zastosowałam Przygotowanie : Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować Umyte śliwki nakłuć wykałaczką Śliwki ułożyć w czystym słoju, zalać lekko przestudzoną zalewą Dnia następnego zalewę wraz z cynamonem i goździkami zlać do garnuszku - zagotować Po przestudzeniu zalewy wlać ją ponownie(...)śliwek w słoiczkach, zakręcić Czynność powtórzyć jeszcze raz czyli w sumie zalewę zlewamy i gotujemy 3- krotnie. Po trzecim zalaniu śliwek odstawiamy je w chłodne, ciemne miejsce.                Takie śliwki będą świetnym dodatkiem do pasztetu.                Ten  nieskomplikowany przepis znalazłam w sieci

Proste Potrawy
Owsiany crumble ze śliwkami 68

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Powiem w tajemnicy, że sama zjadłam prawie połowę. I nie żałuję;) No bo przecież ten crumble jest ze śliwkami i z płatkami owsianymi, czyli zdrowiej, więc mogę sobie pozwolić;)  Ps. Jakiego rodzaju jest crumble? powinnam napisać: owsiany czy owsiana? a może owsiane??? Owsiany crumble ze śliwkami Składniki: ¼ szklanki(...)mąki (może być pełnoziarnista) 2/3 szklanki płatków owsianych 100g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 500g śliwek cynamon  lody do podania  2 łyżki płatków zmielić na mąkę. W misce umieścić mąkę pszenną, zmielone płatki, połowę pozostałych całych płatków, cukier, masło. Rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać resztę płatków

Obiad gotowy
Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką 65

niej między innymi zrobić przepyszne klasyczne powidła albo obłędne kruche ciasto z bezą . A ja tym razem wykorzystałam je w bardzo prostym i znanym wszystkim przepisie. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła nawet jeszcze do końca wystygnąć. Oznacza to tylko jedno, była baaardzo smaczna! I aż się dziwię, że przepis(...)pojawił się na blogu wcześniej. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką Krucha tarta ze śliwkami Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka maki szczypta soli 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 duże jajo 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 łyżki tartej bułki 400 g śliwek węgierek Kruszonka: 50 g masła

Kulinarne przygody Gatity