Zapraszam na drożdżowe ze śliwkami. Oczywiście możecie zamienić śliwki na inne owoce, ale akurat mamy sezon więc myślę, że trzeba korzystać. Ja bardzo lubię ciasta że śliwkami. Dlatego w sezonie często je robię. Wam również polecam :) Z białek które zostaną, możecie zrobić pyszne rogaliki. Przepis znajdziecie tu . Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 50 g. drożdży(...)szklanki cukru 500 g. mąki pszennej tortowej 70 g. masła 1 jajko 2 żółtka Śliwki Na kruszonkę: 50 g. masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać. Zostawić na 10-15 minut. Masło roztopić. Następnie do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, dodać jajko i żółtka. Na koniec wlać roztopione
Agusiowe smakołykiDobre śliwki to podstawa powideł śliwkowych. A dobre śliwki to te mocno dojrzałe (lekko przejrzałe, zawsze dopytuję o śliwki już lekko pomarszczone, które nie wyglądają, ale smakują rewelacyjnie) i słodkie. Gdzie pestka niemal sama wyskakuje po naciśnięciu na owoc. Najlepsza oczywiście klasyczna węgierska, ale Śliwka Dąbrowiecka odpłaci się Wam również pysznymi powidłami. Składniki: 10 kg śliwek 5 łyżek cukru waniliowego(...)Śliwki należy dobrze umyć i wypestkować. Następnie można przystąpić do smażenia U mnie trwa to 4 dni po 3-4 godziny. Pierwszy dzień na średnim ogniu, mieszam co 40-50 minut. Drugi i trzeci dzień na małym ogniu, mieszam co 15-20 minut. Czwarty dzień smażę na małym ogniu przez 3 godziny, następnie dodaję cukier waniliowy i ostatnie pół godziny
Słodki sentymentzagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C Śliwki: 1 kg śliwek 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu Umyte śliwki przecinamy na pół, usuwamy pestki, a następnie połówki śliwek kroimy jeszcze na pół. Mąkę(...)cukier i cynamon mieszamy ze sobą, a następnie ze śliwkami. Śliwki układamy na podpieczonym spodzie blisko siebie i pieczemy 30 minut
Cynamonowe szczęścieSkładniki : ok.500 g śliwek 1/2 szklanki octu 10 % 3 szklanki wody szklanka cukru 10 goździków laska cynamonu kilka ziaren kardamonu , nie zastosowałam Przygotowanie : Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować Umyte śliwki nakłuć wykałaczką Śliwki ułożyć w czystym słoju, zalać lekko przestudzoną zalewą Dnia następnego zalewę wraz z cynamonem i goździkami zlać do garnuszku - zagotować Po przestudzeniu zalewy wlać ją ponownie(...)śliwek w słoiczkach, zakręcić Czynność powtórzyć jeszcze raz czyli w sumie zalewę zlewamy i gotujemy 3- krotnie. Po trzecim zalaniu śliwek odstawiamy je w chłodne, ciemne miejsce. Takie śliwki będą świetnym dodatkiem do pasztetu. Ten nieskomplikowany przepis znalazłam w sieci
Proste Potrawybidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Powiem w tajemnicy, że sama zjadłam prawie połowę. I nie żałuję;) No bo przecież ten crumble jest ze śliwkami i z płatkami owsianymi, czyli zdrowiej, więc mogę sobie pozwolić;) Ps. Jakiego rodzaju jest crumble? powinnam napisać: owsiany czy owsiana? a może owsiane??? Owsiany crumble ze śliwkami Składniki: ¼ szklanki(...)mąki (może być pełnoziarnista) 2/3 szklanki płatków owsianych 100g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 500g śliwek cynamon lody do podania 2 łyżki płatków zmielić na mąkę. W misce umieścić mąkę pszenną, zmielone płatki, połowę pozostałych całych płatków, cukier, masło. Rozetrzeć palcami do uzyskania kruszonki. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać resztę płatków
Obiad gotowyniej między innymi zrobić przepyszne klasyczne powidła albo obłędne kruche ciasto z bezą . A ja tym razem wykorzystałam je w bardzo prostym i znanym wszystkim przepisie. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła nawet jeszcze do końca wystygnąć. Oznacza to tylko jedno, była baaardzo smaczna! I aż się dziwię, że przepis(...)pojawił się na blogu wcześniej. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką Krucha tarta ze śliwkami Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka maki szczypta soli 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 duże jajo 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 łyżki tartej bułki 400 g śliwek węgierek Kruszonka: 50 g masła
Kulinarne przygody GatityPrzepis na proste ciasto ucierane z kwintesencją jesiennych darów czyli śliwek i orzechów laskowych. Kto wpada na kawałek ? Zapraszam :) Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm: 125 g masła 1 szkl cukru brązowego 1 szkl mąki pszennej tortowej 160 g zmielonych orzechów laskowych 3 jajka 500 g śliwek 40 g posiekanej, deserowej lub gorzkiej czekolady(...)płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1. Śliwki myjemy i wypestkujemy. Cztery śliwki kroimy na ćwiartki, resztę w kawałki. 2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę mieszamy z orzechami i proszkiem do pieczenia, partiami wsypujemy do utartej masy i miksujemy do połączenia. 3. Następnie dodajemy pokrojone śliwki bez tych czterech które wcześniej pokroiliśmy
Gotowanie...to proste !Czekośliwka to powidła z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady. Czekośliwkę przygotujecie bez dodatku cukru, jednak śliwki jakich użyjecie do jej przygotowania muszą być mocno dojrzałe. Powidła śliwkowe z czekoladą sprawdzą się idealnie jako dodatek do naleśników, gofrów czy lodów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Czekośliwka – powidła śliwkowe Porcje 4 słoiczki po 200 ml Składniki 1,5 kg mocno dojrzałych śliwek(...)waga po wypestkowaniu 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min, 60 %) 100 g 2 łyżki ciemnego kakao Instrukcje Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Śliwki lubią się przypalać. Smażymy około 1 godziny. Następnego dnia smażymy śliwki przez kolejną godzinę Dodajemy czekoladę, kakao. Dokładnie mieszamy i całość blendujemy
To co lubię - gotuję i polecamŚliwki to owoce końca lata. Trochę już nawet jesienne. Śliwkowe powidła są chyba jednymi z przygotowywanych pod koniec sezonu przetworów, którymi zapełniane są spiżarnie i piwnice. Ja wiele lat temu w pewnej książce dotyczącej kuchni Stanów Zjednoczonych przeczytałam małą wzmiankę autorki, że gospodarze, którzy ją gościli, częstowali domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem orzechów włoskich. Receptury nie było(...)tego czasu pod nazwą "Śliwkowa fantazja" zaistniały one w naszym domu. Są naprawdę przepyszne. Kupiłam więc w piątek trochę węgierek, żeby zrobić kilka pierwszych słoiczków, jednak mąż widząc śliwki od razu uznał, że szykuje się placek z nimi. No i wiadomo, kiedy on prosi, nie umiem odmówić. Najczęściej ze śliwkami piekę ucierane ciasto, ale tym razem na wyraźnie postawioną prośbę
I tu będę miała takie tezapraszam Was dzisiaj na pyszne czekoladowe ciasto z delikatnym kremem, oblane czekoladą. Dziewczyny, życzę Wam dużo słońca, radości i miłości nie tylko 8 marca :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pijana śliwka Składniki Składniki na ciasto: 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao ¾ szklanki drobnego cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem(...)mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru Pozostałe składniki: 300 g śliwek kalifornijskich 100 g masła 200 g czekolady gorzkiej lub 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej 50 ml rumu jeśli ciasto będą jadły dzieci rezygnujemy z rumu, bez dodatku alkoholu jest równie smaczne Instrukcje Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (niezbyt drobne) zalewamy gorącą wodą
To co lubię - gotuję i polecamSezon na śliwki trwa w najlepsze, dlatego, żeby jak najlepiej i najsmaczniej wykorzystać ten czas zapraszam po kolejny przepis na ciasto ze śliwkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze śliwkami II Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki (szklanka 250 ml) 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 130 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder śliwki około(...)przekładamy do okrągłej formy o średnicy ( 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch dość ciasno układamy wcześniej umyte i pozbawione pestek śliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45-50 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Ciasto ze śliwkami II pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamPomysł na nieco zdrowszą przekąskę - śliwki zapiekane pod kruszonką. Ciasto na kruszonkę składa się z mąki orkiszowej, pszennej, płatków owsianych górskich, amarantusa ekspandowanego oraz masła. Do kruszonki nie dodałam ani grama cukru. Uwierzcie mi na słowo, że śliwki z poniższą kruszonką były idealne w smaku. Moje dziecko zjadło to danie na podwieczorek i...nie pozostawiło ani jednego okruszka :D Jeśli(...)lubicie nieco słodsze desery to przed samym podaniem, wierzch dania polejcie płynnym miodem. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 0,5 kg śliwek (waga przed obraniem) szczypta soli kruszonka 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/4 szklanki mąki pszennej (50 g) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (75 g) 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego (18 g) 1/2 kostki zimnego masła
Ugotowaćulubionych muffinek mojej rodzinki. Bez wyrabiania, bez długiego mieszania. Dwie miski, w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie wszystko razem delikatnie mieszamy i na blaszkę. Do tego duuużo śliwek i do pieca. Po niespełna 40 minutach możemy się delektować pysznym ciachem w promieniach słońca... Piekłam w malutkiej ciemnej blaszce, o wym. 24x20cm, to taka porcja weekendowa dla niedużej rodziny(...)płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - skórka otarta z cytryny (nie trzeba) składniki mokre: - 100g roztopionego masła - 3 jajka - 170g kefiru (można zastąpić płynnym jogurtem naturalnym) dodatkowo: - śliwki - łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do oprószenia ciasta przed podaniem W jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Do składników suchych wlewamy składniki
Smaczne ZdroweZrobiłam ciasto drożdżowe ze śliwkami, bez tego sierpień się nie liczy. Jednak dalej zostało mi trochę śliwek. Za mało na powidła, za dużo, żeby przejeść. Skojarzyło mi się z usłyszanym gdzieś powiedzeniem: za młoda na śmierć, za stara na snapchata ;) A że lubię wytrawne "dżemy", zwane chutney'ami, do mięs, a zwłaszcza do grillowanego camemberta, to decyzja była szybka(...)czym lubicie. Można dodać rodzynki, zrezygnować z czosnku na rzecz np. papryczki chili. Ale tej cebuli bym nie pomijała, ona jest tu równie ważna jak pierwszy składnik, czyli śliwki. A chutney'e można robić też z innych sezonowych owoców. Z moreli, brzoskwiń czy gruszek. Marz mi się jeszcze domowy chytney z mango, ale póki co wolę świeże
bistro mama