śliwka - 11236 przepisów (strona:84/750)

Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 97

proste gdybym czegoś nie zmieniła :). Tak, więc powstał ten sos. Pyszny, pachnący przyprawami, lekko słodki ale i ostry również.   Pomidory na hinduską nutę 2 kg pomidorów 1/2 kg śliwek węgierek 6 ząbków czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka mielonego kuminu ( nie mylić z kminkiem ) 1 łyżka mielonej kolendry 1 szczypta ostrego chilli ( ja ma z Indii dlatego dodaję(...)octu spirytusowego     Pomidory umyłam i pokroiłam na mniejsze części ( nie obieram !). Czosnek obrałam i pokroiłam w drobne kawałki. Imbir obrałam delikatnie łyżeczką i pokroiłam w miarę drobno. Śliwki umyłam, poprzecinałam nożem i wyjęłam pestki. Śliwki włożyłam do garnka z dwoma łyżkami wody i lekko je rozgotowałam. Do dużego garnka na dno wlałam olej, rozgrzałam podsmażyłam na początku czosnek

Kuchnia na wzgórzu
Kruche ciasto ze śliwkami 111

Klasyczne kruche ciasto ze śliwkami w roślinnej wersji. Mocno śliwkowe, idealnie słodkie, puszyste i, jak powiedział ostatnio nasz gość zachwycony tym ciastem, kruszące się tyle, ile trzeba Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)mleka kokosowego z puszki Pianka: 150 ml aquafaby* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu) Nadzienie: 500 g śliwek * Praktyczna wskazówka – odkryłam, że piana szybciej się ubija, jeśli ugotuję aquafabę (najzdrowsza jest własnej produkcji) na średnim ogniu aż trochę odparuje i jej konsystencja upodobni się do białka kurzego. Potem odmierzam potrzebną ilość i pozostawiam do lekkiego przestudzenia

Lamarida.pl
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 116

Kruche ciasto z bezą i śliwkami Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne do kawy w piękne letnie popołudnie. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość śliwek świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Polecam! Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach(...)Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka + 450g śliwek BEZA: 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru     *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem *** *** Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto

Blog z Apetytem
Puszyste ciasto ucierane ze śliwkami 275

Witam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste ciasto ucierane ze śliwkami. Ciasto jest wyjątkowo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Sezon śliwkowy w pełni, więc warto wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: tortownica o średnicy od 20 cm do 22 cm 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 g masła lub margaryny(...)temperaturze pokojowej 160 g cukru pudru 4 jajka (rozmiar L) otarta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego około 300 g śliwek cukier puder do oprószenia ciasta po pieczeniu na kruszonkę: około 3 łyżek mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ 1 łyżka masła dobrze schłodzonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Ciasto

Uwaga Babcia Gotuje
Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem. 148

zawsze śliwki i cynamon kojarzą mi się z jesienią, a od kiedy upiekłam pyszną tartę i to i z latem. Tarta wyszła mi obłędna w smaku, wprost rozpływająca się w ustach i wspaniale pachnąca cynamonem, którego nie żałowałam. Śliwki, które posypałam cukrem waniliowym trochę się skarmelizowały, a w połączeniu z cynamonem i chrupiącym ciastem tworzą idealną całość. Taką tartę można(...)szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru trzcinowego 1 małe jajko na czubek łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka śmietany 18 % 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około 30 dag śliwek cynamon mielony według uznania 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchej tarty ze śliwkami: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny

Izabelawkuchni
Galette ze śliwkami 117

listkującego się, które przypomina francuskie. Galette to rodzaj tarty, takiej prostej, rustykalnej, bez starannego wyklejania formy, z uroczo zawiniętymi brzegami i soczystym nadzieniem. Na razie wypróbowałam wersję ze śliwkami i to aż dwukrotnie w ciągu kilku dni. I powiem, że jest mega! Ale z innymi owocami również powinna pysznie smakować. Galette ze śliwkami Składniki: 100g twarogu 70g masła(...)żółtko 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki np. tortowej (plus do podsypywania) nadzienie: 500g śliwek 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka cukru bązowego 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu brązowy cukier do posypania oraz do śliwek, jeśli są kwaśne Masło i twaróg posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę

Obiad gotowy
Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem 82

Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem Przepyszny włoski deser ze świeżymi śliwkami. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Zrobiłam go pierwszy raz, ale i nie ostatni, bo zachwycił gości. Składniki: śmietana kremówka 36% - 500 ml mleko -125 ml 15 g żelatyny cukier 2 łyżki Sos śliwkowy : śliwki - 15 szt koniak -2 łyżki cukier - 3 łyżki woda -3 łyżki Dodatkowo  śliwki(...)małym ogniu doprowadzić do podgrzania. Zestawić rondel z ognia, dodać do śmietanki napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać całość do szklanek i odstawić do lodówki na 2 godziny. Sos śliwkowy: Śliwki umyć, osączyć, wypestkować, pokroić w plastry. Przełożyć śliwki do rondla, podlać wodą, dodać cukier i na wolnym ogniu lekko przesmażyć, zdjąć z ognia rondel, dodać koniak, wymieszać. Na zastygniętą panna

Kuchnia Danusi
Maślane ciasto ze śliwkami – proste i pyszne! 193

Maślane ciasto ze śliwkami – proste i pyszne! Łatwe, szybkie i przepyszne maślane ciasto ze śliwkami. Przepis na ten fenomenalny placek pochodzi z bloga Passionfruit.     Składniki: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 200g masła (z czego 50g użyjemy do kruszonki) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego ok. 0,5 kg śliwek(...)proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Ciasto wyjdzie dosyć gęste. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki – moja blaszka ma wymiary 24×24 cm *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki. Pestki wyrzucamy. Połówki śliwek wtykamy pod skosem w ciasto *** *** Do pozostałego roztopionego masła dodajemy 4 łyżki cukru oraz mąkę i rozcieramy palcami. Dodajemy tyle mąki

Blog z Apetytem
Top 5 najlepszych przepisów na paschę – pascha wielkanocna 147

się tłustą od masła, przesłodzoną paschę z toną bakalii. Wolę jednak nowocześniejsze wersje. Najlepsze z nich znajdziesz tutaj. Niech się wszystkie przesłodzone mazurki schowają! 1. Pascha wielkanocna czekoladowa ze śliwkami Jedyne czego brakowało klasycznemu przepisowi to czekolada. Na szczęście udało się to nadrobić! Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła pół szklanki cukru pudru 7 żółtek opakowanie serka mascarpone(...)sera twarogowego (takiego jak na sernik) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i kardamonu 4 czubate łyżki kakao 200 g wędzonych śliwek bez pestek (można zostawić trochę do dekoracji) gaza opatrunkowa z apteki lub muślin kakao do dekoracji listki mięty, kilka mrożonych owoców lub jadalne kwiaty do dekoracji Pełen przepis na paschę tutaj. 2. Pascha wielkanocna z masłem orzechowym

Ugotowane pozamiatane
Pascha z masłem orzechowym 111

tylko mazurek orzechowy . Pascha jednak zawsze wygrywa w przedbiegach. I do tego może mieć dowolny smak – np. dziś będzie bardzo prosta pascha orzechowa z masłem orzechowym, wanilią i śliwkami. Smakuje słodko – słonym masłem orzechowym, moimi ulubionymi wędzonymi śliwkami i czekoladą.   Pascha potrzebuje trochę czasu, żeby odciekła i nabrała kształtu, ale za to można ją przygotować wcześniej(...)zamrozić. Nic się nie zmarnuje, bo jeśli coś nam zostanie po świętach, to spokojnie może trafić znowu do zamrażalki. Najbardziej lubię uproszczoną wersję bez żółtek i śmietany. Koniecznie ze śliwkami i czekoladą ta jak w tym przepisie . Nie jest to wprawdzie danie dietetyczne, ale za to sprawi nam dużo radości na Wielkanoc i będzie zdobić nasz wielkanocny stół. Składniki

Ugotowane pozamiatane
Ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami i czekoladą 116

bananowy czy czekolada, ale użyć wyjątkowego składnika, żeby zrobić wrażenie na gościach i odświeżyć przepis, który jest z nami od lat. Moimi sekretnymi składnikami, których używam często są wędzone śliwki i mieszanka przypraw ras el hanout. Wędzone śliwki dostaniemy na każdym bazarze. Nie są trudno dostępne, ale częściej używamy tych słodkich kalifornijskich. To błąd, bo wędzone są mniej słodkie(...)duże kawałki łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej pół szklanki kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (zostawić garstkę do dekoracji) pół szklanki wędzonych śliwek bez pestek keksówka nasmarowana olejem i podsypana mąką   Przepis na ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami Wymieszać mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy i cukier w dużej misce lub w garnku. Dodać

Ugotowane pozamiatane
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami 209

mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli cukier wanilinowy 7 dag cukru 35 g świeżych drożdży 2 duże jajka 7 dag masła DODATKOWO: 9-12 dużych śliwek deserowych 9-12 połówek orzechów włoskich 25 g masła do posmarowania wierzchu cukier puder do oprószenia ewentualnie cukier do posłodzenia nadzienia (śliwki z orzechem) WYKONANIE: Mąkę przesiać do miski. Do dużego(...)składniki się połączą. Dolać stopione, przestudzone masło i dokładnie wyrobić gładkie dość luźne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. Śliwki umyć, dokładnie osuszyć, nadciąć wzdłuż, usunąć pestki, a na ich miejsce wsunąć połówki orzechów włoskich. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9-12 kawałków (w zależności od wielkości śliwek). Każdy kawałek rozpłaszczyć

Kuchenne zapiski Edyty
Pascha z kiwi, śliwkami i matchą 123

już o menu. Jeśli macie ochotę na nowocześniejszą wersję klasycznej paschy, która jest szybsza i bezproblemowa w porównaniu z klasycznym przepisem, to zobaczcie przepis na paschę z kiwi, suszonymi śliwkami i matchą. Jest pyszna, efektowna i odświętna. Nikt się nie dowie, że robi się ją dosłownie chwilkę i że przepis jest prosty jak drut. Idealna sprawa też na świąteczne śniadania(...)sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 3 czubate łyżki miodu sok i skórka z cytryny 100 g wędzonych śliwek bez pestek (kilka odłożyć do dekoracji) 50 g kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (odłożyć garstkę do dekoracji) 2 łyżki matchy lub innego zielonego barwnika w proszku

Ugotowane pozamiatane
ŚLIWKÓWKA 111

Śliwkówka to nalewka ze śliwek i należy ona do nalewek słodkich, czyli raczej jest to trunek do degustacji, niż do picia 😉 Mocno owocowa, o intensywnym smaku śliwek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom słodkich alkoholi. Najlepiej pasują do niej śliwki węgierki. Przepis na tę nalewkę pochodzi z książki "Chemia praktyczna" z 1970 roku, którą znalazłam u mojego dziadka(...)został on lekko zmodyfikowany przez mojego męża - speca od nalewek w naszym domu 😉 Składniki: 2 kg śliwek (u mnie: węgierki) 1 l spirytusu 500 ml wody 500 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy w dużym słoju (4-5 litrowym). Zalewamy je spirytusem, słoik zakręcamy i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Japoński makowiec z pijaną śliwką 147

pieczenia oraz przygotowane jabłka. Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie  i delikatnie mieszamy łyżką. Masę makową wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Śliwki: 500g śliwek kalifornijskich wódka i spirytus do zalania śliwek  Śliwki przekładamy do litrowego słoika,  zalewamy alkoholem ( pół na pół wódka i spirytus), zakręcamy i odstawiamy na całą(...)czekolady deserowej ok. ćwierć szklanki śmietanki Czekoladę łamiemy na kawałeczki  i przekładamy do rondelka. Dodajemy śmietankę i, mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita polewa. Nasączone alkoholem śliwki dokładnie odsączamy na gęstym sicie, a następnie układamy na cieście. Na koniec śliwki polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ciasto wstawiamy do lodówki,  by czekolada zastygła. Smacznego

Pyszności Słodkości