już o menu. Jeśli macie ochotę na nowocześniejszą wersję klasycznej paschy, która jest szybsza i bezproblemowa w porównaniu z klasycznym przepisem, to zobaczcie przepis na paschę z kiwi, suszonymi śliwkami i matchą. Jest pyszna, efektowna i odświętna. Nikt się nie dowie, że robi się ją dosłownie chwilkę i że przepis jest prosty jak drut. Idealna sprawa też na świąteczne śniadania(...)sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 3 czubate łyżki miodu sok i skórka z cytryny 100 g wędzonych śliwek bez pestek (kilka odłożyć do dekoracji) 50 g kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (odłożyć garstkę do dekoracji) 2 łyżki matchy lub innego zielonego barwnika w proszku
Ugotowane pozamiataneŚliwkówka to nalewka ze śliwek i należy ona do nalewek słodkich, czyli raczej jest to trunek do degustacji, niż do picia 😉 Mocno owocowa, o intensywnym smaku śliwek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom słodkich alkoholi. Najlepiej pasują do niej śliwki węgierki. Przepis na tę nalewkę pochodzi z książki "Chemia praktyczna" z 1970 roku, którą znalazłam u mojego dziadka(...)został on lekko zmodyfikowany przez mojego męża - speca od nalewek w naszym domu 😉 Składniki: 2 kg śliwek (u mnie: węgierki) 1 l spirytusu 500 ml wody 500 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy w dużym słoju (4-5 litrowym). Zalewamy je spirytusem, słoik zakręcamy i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenypieczenia oraz przygotowane jabłka. Na koniec dodajemy pianę oraz bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Masę makową wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Śliwki: 500g śliwek kalifornijskich wódka i spirytus do zalania śliwek Śliwki przekładamy do litrowego słoika, zalewamy alkoholem ( pół na pół wódka i spirytus), zakręcamy i odstawiamy na całą(...)czekolady deserowej ok. ćwierć szklanki śmietanki Czekoladę łamiemy na kawałeczki i przekładamy do rondelka. Dodajemy śmietankę i, mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita polewa. Nasączone alkoholem śliwki dokładnie odsączamy na gęstym sicie, a następnie układamy na cieście. Na koniec śliwki polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ciasto wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Smacznego
Pyszności SłodkościŚwięta Bożego Narodzenia nieodzownie łączą się ze słodkimi przysmakami. To o tej porze roku śliwki w czekoladzie smakują najbardziej. Cukierki te od czasów dzieciństwa są już stałym elementem świąt. W tym roku oprócz domowo robionych śliwek w czekoladzie (przepis tu ) będzie także sernik ze śliwkami wg przepisu z Moich Wypieków. Uwielbiam jego smak przypominający trufle i konsystencję, która naprawdę rozpływa(...)się w ustach. SERNIK ze ŚLIWKAMI i DAKTYLAMI w CZEKOLADZIE Składniki: (forma 24 cm) spód: 150 g ciemnych herbatników 30 g masła masa serowa: 500 g sera 250 g mascarpone 100 g czekolady gorzkiej 70 g czekolady mlecznej 125 ml śmietany 30% 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki mąki pszennej dodatkowo: 100 g śliwek suszonych 100 g daktyli
Bon appetit mon amiePierogi wigilijne ze śliwką i orzechami - kuchnia podkarpacka Jeśli w Waszych domach tradycją jest przygotowywanie pierogów na Wigilię, zachęcam do odłożenia części ciasta i przygotowania z niego wigilijnych pierogów ze śliwką, orzechami i miodem. Są słodkie, aromatyczne, a jeśli użyjecie śliwek wędzonych, będą miały naprawdę wyjątkowy smak. Przepis pochodzi z okolic Krosna, z gminy Korczyna, a udostępniły go panie(...)około 30 sztuk: ciasto: 250 g mąki pszennej 1 małe jajko ½ szklanki letniej wody 1 łyżka oleju duża szczypta soli farsz: 100 g zmielonych orzechów włoskich 75 g śliwek suszonych (najlepiej wędzonych), drobno pokrojonych 2 łyżki miodu Mąkę przesiewanym, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Orzechy, śliwki i miód dokładnie mieszamy (ja część orzechów pokroiłam zamiast zmielić
Trzeci talerzOstatni sernik był z jesiennymi gruszkami, a już czas na wędzoną śliwkę. Mocno czekoladowy kruchy spód i wierzch, a do tego delikatne w smaku wnętrze zachwyci Waszych domowników i gości. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 25 cm. Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru(...)jajka + 3 białka które zostały z ciasta - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 karton mleka zagęszczonego niesłodzonego 500 ml ( 1/2 szklanki należy odlać do polewy) Dodatkowo: - 20 dag suszonych śliwek bez pestek, kilka sztuk można odłożyć do ozdobienia wierzchu Polewa: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 10 dag - 1/2 szklanki mleka zagęszczonego Po śliwki i dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaChleb na zakwasie z piernikiem, z dodatkiem śliwek i orzechów. Polecam bo jest dobry, pachnie świętami.Domowy pieczywem z aromatem piernika, na pewno zaskoczymy naszą rodzinę. 1 szklanka zaczynu aktywnego na zakwasie 10 dkg śliwek suszonych 100 g pierników 1/2 szklanki orzechów włoskich 50 dkg mąki pszennej typ 650 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)szklanki wody zimnej Śliwki moczę przesz noc w ziemnej wodzie.Moje śliwki były dość twarde, ale jak ktoś ma miękkie śliwki nie musi ich moczyć.Na drugi dzień kroję je na kawałki. Pierniki rozkruszam w malakserze, tak żeby miały konsystencję mąki. Do miski przekładam zaczyn aktywny, dodaje przesianą mąkę, pierniki, sól rozpuszczoną w wodzie, miód, przyprawę do piernika, i wyrabiam
wesoła kuchniaZanim zasiądziemy do świątecznych stołów i tradycyjnych dań polecam przedświąteczny zimowy deser z suszonych śliwek, delikatnego kremu z mascarpone i ciastek lub pierniczków. DESER ŚLIWKA W ŚNIEGU Składniki: (na 2 porcje) 200 g mascarpone 2 łyki cukier puder 100 ml śmietana 30% 100 g ciastek czekoladowych lub pierników 15 śliwek suszonych 1 szkl wiśniówki do moczenia śliwek czekolada(...)posypania (ok.1/3 tabliczki) Przygotowanie: Śliwki zalewamy wiśniówką i odstawiamy najlepiej na całą noc, potem odciskamy i kroimy w paski. Śmietanę ubijamy z cukrem a potem dodajemy mascarpone. Ciastka lub pierniczki kruszymy bardzo drobno. Na dno pucharków układamy po łyżce ciastek, na nie nasączone w alkoholu pokrojone śliwki, przykrywamy je kremem i osypujemy startą czekoladą. Czynności powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników
Bon appetit mon amiePrzygotowałam dzisiaj na śniadanie bardzo świąteczny koktajl, bo z suszonymi śliwkami i cynamonem. Niewiele pozostało jeszcze na kolację. Jest gęsty, bo poza śliwkami jest cały banan i chia. O każdej porze roku miksuje koktajle, a ten idealnie pasuje do przepisów na grudzień, który nadchodzi wielkimi korkami! Zachęcam do miksowania koktajli, są zdrowe, zamiast cukru można dodać miodu(...)najbliższym czasie na blogu pojawią się kolejne odsłony świątecznych przepisów na zdrowe koktajle! Nie mogę się doczekać, bo jeszcze sama nie wiem, co powstanie! Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami i cynamonem / 2 porcje Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 garść suszonych śliwek 1 łyżeczka mielonego cynamonu plus do dekoracji 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) 1 banan starta czekolada do dekoracji
Moja smaczna kuchniaczego jajka mają być w temperaturze pokojowej. 👉Jeśli posiadacie domowe dżemy tak jak ja, to zachęcam do dodania, jeśli nie (nie polecam sklepowych) dajcie w zamian więcej śliwek tylko je zblendujcie to konsystencji "dżemu". Dzięki śliwce ciasto przybrało ciemną barwę i można oszukać oczy, myśląc że to ciasto czekoladowe😋 Składniki: (mała keksówka) -200 g mąki ryżowej(...)oleju -3 jaja -200 g śliwek -130 g dżemu śliwkowego lub więcej śliwek -łyżeczka proszku do pieczenia +do posypania cukier puder (u mnie zmielony słodzik) Przygotowanie: 1. Ze śliwek pozbywamy się pestek.(możecie pokroić je na mniejsze kawałki) 2. Do mąki dodajemy jaja, proszek do pieczenia,olej i miksujemy. 3. Następnie dżem śliwkowy i śliwki, ponownie miksujemy
Zdrowie i pysznie na talerzuUwielbiam jesień!:) Ciepłe, choć nie upalne dni, przyjemne wieczory, liście szurające pod nogami, delikatne podmuchy wiatru, no i oczywiście: śliwki, jabłka, gruszki, orzechy, dynie, papryki i inne dary jesieni. Strasznie żałuję, że pogodowo jesień nas w tym roku nie rozpieszcza i zamiast powyższego mamy głównie deszcz i chłód. Na szczęście darów jesieni nie brakuje! W tym, moich ukochanych, śliwek. Moja(...)się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto
Smaki Na TalerzuUwielbiam jesień!:) Ciepłe, choć nie upalne dni, przyjemne wieczory, liście szurające pod nogami, delikatne podmuchy wiatru, no i oczywiście: śliwki, jabłka, gruszki, orzechy, dynie, papryki i inne dary jesieni. Strasznie żałuję, że pogodowo jesień nas w tym roku nie rozpieszcza i zamiast powyższego mamy głównie deszcz i chłód. Na szczęście darów jesieni nie brakuje! W tym, moich ukochanych, śliwek. Moja(...)się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto
Smaki Na TalerzuDawno mnie tu nie było i bardzo tęskniłam. Ostatnio dużo pracuję, nawet w niedziele. Dlatego tak mało tutaj zaglądam. Obiecuję poprawę i zapraszam Was na obłędne tosty francuskie ze śliwkami flambirowanymi w whisky. Foodporn jednym słowem. Tak brzydkie, że aż piękne! <3 Składniki: 3 – 4 jednodniowe kromki chałki 2 jajka + 1 żółtko 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżka masła Flambirowane śliwki: śliwki węgierki – kilka sztuk whisky – około 50 ml cynamon masło + dodatkowo: jogurt naturalny Wykonanie: Śliwki umyj, wydryluj i pokrój na połówki lub ćwiartki. W misce wymieszaj jajka, żółtko, mleko, ekstrakt waniliowy, cukier i szczyptę soli. W płaskim naczyniu rozłóż kromki chleba. Gdy składniki masy dobrze się połączą – zalej nią kromki
Moja pasja smakuJesienią, gdy jest na nie sezon, wprost kocham ciasta ze śliwkami . Ten przepis to mój rarytas. Ciasto cudownie pachnie migdałami, cynamonem i śliwkami, smakuje na prawdę wybornie. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nieadekwatnie pyszne do włożonego w jego przygotowanie wysiłku. Owoce w cieście można zamienić. Zamiast śliwek wybrać np. jabłka odmiany szara reneta, które fantastycznie się nadają do szarlotek(...)200g masła 100g ksylitolu (cukru brzozowego) albo innej alternatywy słodyczy (cukier lub miód) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50g płatków migdałowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 800g śliwek węgierek Masło, mąkę, mielone migdały, cukier brzozowy, proszek do pieczenia i cynamon wrzucić do miksera i zmiksować (najlepiej hakami) na ziarnistą masę. Gdy składniki się wstępnie połączą, wyłączyć mikser
Dietologktórym far oznacza « mąkę » , ponieważ w XVIII wieku używano do jego przygotowania głównie żytniej mąki, cukru i mleka. Z czasem przepis ten został wzbogacony o jajka, suszone śliwki i rum. Dzisiaj far breton jest nie tylko tradycyjnym ciastem regionu Bretanii, ale należy również do klasyków francuskiego cukiernictwa. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 1 godz(...)Macerowanie: 1 godz. Porcja dla 6 osób: Składniki : ● 250 g suszonych, wypestkowanych śliwek ● 130 g mąki pszennej (np. typ 550) ● 140 g cukru ● 16 g cukru waniliowego ● 1 szczypta soli ● 4 duże jajka ● 50 g masła ● ½ litra mleka ● ½ litra wody ● ok. ½ szklanki ciemnego rumu ● 1 torebka czarnej herbaty Przygotowanie : W garnku zagotuj ½ litra wody i zaparz w niej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska