śliwka - 11236 przepisów (strona:87/750)

Ciasto Pijana śliwka 168

Połączenie czekolady i śliwek moczonych w rumie czy innym alkoholu... ;) Smakuje wspaniale! Lekko, delikatnie, ale z pazurem. Lubimy takie wypieki, oj lubimy ;) Ładnie wygląda, świetnie się kroi, ach, same plusy :) Polecam! PS Jeśli szukacie pięknej zastawy stołowej lub innych gadżetów do swojej kuchni czy jadalni, zajrzyjcie na stronę bellodecor.com.pl  Można się zakochać :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego(...)Śmietankę przelać do garnka, uważając by jej nie zagotować, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc. Kolejnego dnia masę ubić na gładko. Śliwki w alkoholu: 200 g suszonych śliwek 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 100 ml rumu lub wódki Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, rozpuścić i zagotować. Do syropu cukrowego dodać

Domowa cukiernia Ewy
Odwrócone ciasto cytrynowe ze śliwkami 131

Odwrócone, czyli pieczone do góry nogami- owocami stroną do dołu. Ciasto jest bardzo przyjemne- wilgotne i orzeźwiająco cytrynowe. U mnie ze śliwkami, które zamroziłam latem (tak, pomału opróżniam zamrażalnik... ;)). Polecam!     Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Ciasto: 3 jajka rozmiar L 160 g cukru 3/4 szkl oleju rzepakowego 100 m mleka sok z 1 cytryny(...)skórką z cytryny. Suche składniki dodawać do masy jajecznej na przemian z mokrymi, ale tym razem nie miksując, a delikatnie mieszając szpatułką, aż składniki się połączą.     Śliwki umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki i wymieszać z łyżką mąki. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Na spodzie ciasno poukładać połówki śliwek rozcięciami

Nastoletnie Wypiekanie
Plum pie (kruche ze śliwkami) 126

Integralny element każdej jesieni: ciasto kruche ze śliwkami. Dziś w amerykańskiej wersji, jako 'paj' - upieczone w okrągłej formie do tarty, z kratką z ciasta na wierzchu. Pyszne, mocno owocowe (nie żałowałam śliwek), dzięki sprytnemu zabiegowi, polegającemu na układaniu owoców miejscem po wypestkowaniu do góry. Dzięki temu sok ze śliwek gromadzi się w nich samych, a nie spływa do ciasta, powodując(...)łyżeczką kwaśnej śmietany. Składniki Ciasto 200 g zimnego masła 3 szklanki mąki szczypta soli 7 łyżek drobnego cukru duże jajko, roztrzepane 1 łyżka zimnej wody ok. 1 kg śliwek + cukier do posypania Śliwki umyć, wypestkować. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i schłodzić 20 min. w lodówce. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na kształt formy i wyłożyć

Słodkie inspiracje
Ciasto półkruche ze śliwkami i kruszonką 130

sezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc(...)duże, więc wystarczy dla każdego. Polecam! Składniki Ciasto 200 g masła 500 g mąki pszennej 125 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka ok. 15 śliwek Z wszystkich składników szybko zagnieść ciasto (ew. gdyby nie chciało się skleić dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Rozwałkować lekko podsypując mąką i wyłożyć dno formy o wym. ... wyłożonej uprzednio

Słodkie inspiracje
Śliwkowa pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 171

lubicie fasolę? ja bardzo, podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe.  Pastę = pasztet z fasoli łatwo przygotować i smakuje naprawdę świetnie! Śliwkowa Pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 1 cebula garść śliwek suszonych majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Fasolę wkładamy do pojemnika blendera. Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Cebule siekamy(...)smażymy na łyżce oleju. Powinna stać się miękka i lekko zacząć się rumienić. Do pojemnika z fasolą przekładamy namoczone, odcedzone śliwki i cebulę. Całość blendujemy na pastę. Możemy nie dodać śliwek. Zblendować fasolę z cebulą a śliwki posiekać i dodać do już gotowej pasty. Ja tak zrobiłam. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, gałką, solą i pieprzem. Ja majeranku i pieprzu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śliwki w occie 124

Zimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z sałatkach ziemniaczanych i ożywiają koreczki serowe . Najlepsze są wyjadane prosto ze słoika. Składniki: kilo śliwek np. węgierek zalewa na kilo śliwek: szklanka wody szklanka octu(...)szklanki cukru płaska łyżeczka cynamonu mielonego płaska łyżeczka całych goździków ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 2-3 średnie słoiki – umyte i wyparzone Jak przygotować śliwki w zalewie octowej? Przygotowujemy zalewę podgrzewając wodę, ocet, cukier i przyprawy. Odstawiamy do ostudzenia. Śliwki myjemy i suszymy, usuwamy ogonki, ale nie trzeba ich pestkować, bo całe lepiej się przechowują. Układamy w słoiczkach

Ugotowane pozamiatane
Tort piernikowy z suszonymi śliwkami 105

takim torcie pełno jest zimowych smaków. Piernikowy biszkopt przełożony galaretką z suszonych śliwek z cynamonem. Całość udekorowana kremem czekoladowym. Wydaje mi się, że jest to cudowna propozycja na długie zimowe wieczory. Składniki na ciasto: 280g masła 280g cukru brązowego 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej 300g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki(...)gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Składniki na galaretkę z suszonych śliwek: 200g suszonych śliwek 200ml wrzątku 50ml nalewki śliwkowej 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki brązowego cukru Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru 120g czekolady gorzkiej Dodatkowo suszone śliwki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko

wysmienity
ciasto śliwka w czekoladzie 1165

Wyjątkowe ciasto dla wszystkich miłośników śliwek w czekoladzie ;-) Na jego przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu i pracy ale znakomity efekt z pewnością Wam to wynagrodzi. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie, a połączenie śliwek, delikatnego kremu grysikowego i gorzkiej czekolady jest po prostu idealne. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki(...)pełnych łyżek kaszy manny 100 g masła 4 pełne łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej  1/3 szklanki wódki (u mnie - domowa nalewka śliwkowa) 400 g śliwek kalifornijskich 300 ml śmietany kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: ciasto: Jajka ubijam z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodaję olej, potem stopniowo mąki wymieszane z proszkiem

babka w formie
Miękkie ciasteczka korzenne z suszonymi śliwkami i dynią 174

marchewką i jabłkiem , który zyskał spore grono czytelników. Postanowiłam wykorzystać tamten sprawdzony pomysł przygotowując ciastka nawiązujące do smaków okołoświątecznych – rozkosznie pachnące korzennymi przyprawami i wzbogacone o dodatek suszonych śliwek. Ciastka mają wszystkie zalety swoich poprzedników: są miękkie i delikatnie wilgotne w środku, słodzone wyłączenie suszonymi owocami, nie zawierają mąki, jajek czy laktozy, mają małą zawartość tłuszczu, wpisują się w dietę(...)niełączenia, a przy tym są niezwykle odżywcze, dostarczając wielu cennych składników – z beta-karotenem (dynia), potasem i błonnikiem (suszone śliwki i daktyle) na czele. Ciastka są sycące i posłużą za pyszną i zdrową przekąskę. Składniki na około 12 ciastek: 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) 80 g suszonych daktyli (niesiarkowanych) 100 g suszonych śliwek (niesiarkowanych) 40 g oleju

Even Better Food
Mazurek "śliwka w czekoladzie" 136

mazurek nie jest może zbyt oryginalnym pomysłem, ale muszę się podzielić tym przepisem. Wystarczy zmienić dekorację, upiec ciasto w prostokątnej formie - i już mamy pyszną rewelacyjną krajankę o smaku śliwki w czekoladzie do popołudniowej kawy.  Pamiętacie śliwki w czekoladzie z marcepanem ?  Ten mazurek właśnie tak smakuje! Nasz tegoroczny hit świąteczny;) Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko(...)obkrojonych kawałków ciasta zrobić ozdobny rant, środek nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Upieczony spód ostudzić. Nadzienie: 200g śliwek kalifornijskich 3 łyżki rumu 200g marcepanu 150g gorzkiej czekolady  Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, żeby tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki

Obiad gotowy
Katsu – japoński sos śliwkowy 183

Katsu sos to sos z suszoną śliwką. Sos pochodzi z japońskiej kuchni. Natrafiłam przypadkiem na ten przepis . Szukałam przepisu do którego mogłabym wykorzystać suszone śliwki, które właściwie już były przesuszone. Znalazłam katsu sos, a że miałam wszystkie inne składniki od razu go ugotowałam. Sos jest pyszny! Katsu sos Składniki: 1 czerwona cebula 1 łyżka masła 90 g suszonych śliwek(...)łyżka winnego octu ½ łyżeczki pieprzu dowolnego rodzaju szczypta kminu rzymskiego Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj cukier i smaż aż cukier się rozpuści. Dodaj resztę składników. Śliwki można pokroić. Gotuj sos przez 15 minut, a następnie zmiksuj. Dopraw sos solą, pieprzem i kminem rzymskim. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Sos idealnie pasuje

codojedzenia
soczysta pieczona rolada ze schabu nadziana śliwkami 175

rolada schabowa ze śliwką Solidna porcja soczystego mięsa, przesycona fantastycznym aromatem śliwek, to właśnie moja obiadowa propozycja  w te szare i ponure dni. składniki   1,5 kg ładnie wykrojonego schabu 150 g suszonych śliwek 50 ml wódki żołądkowej gorzkiej 50 g masła marynata 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis(...)dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Suszone śliwki wkładamy do miski, zalewamy wódką i zostawiamy na 30-40 minut.  Schab wyjmujemy z lodówki i nożem rozcinamy ( wzdłuż całej długości mięsa) , tworząc płat o grubości 2-3 cm ( uważamy

Miód i pieprz
Śliwki w boczku z żółtym serem + film 160

Bardzo szybka, prosta i smaczna przekąska czyli zapiekane koreczki z suszonych śliwek i żółtego sera owinięte plasterkami boczku to znakomita propozycja na Sylwestra a także inne domowe imprezy. Słodka śliwka i lekko słony boczek świetnie komponuje się z roztopionym żółty serem, tworząc znakomity efekt smakowy.     składniki na 20 sztuk 20 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek(...)cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo 20 wykałaczek   przepis Plastry boczku kroimy na pół, a żółty ser w grubsze, około 2 cm prostokąty. Na każdym plastrze boczku umieszczamy suszoną śliwkę, na śliwce plaster żółtego sera, całość zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Zawinięte roladki układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp

Smakowite Dania
Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą! 195

razem chciałam zachęcić Was do wykorzystania darów jesieni- śliwki węgierki. Idealne połączenie śliwki, budyniu i bezy- koniecznie wypróbujcie ;) Spód: 220g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 200g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek (białka zachować do bezy) 40g cukru   Warswa budyniowa: 1 budyń śmietankowy (40g)  2 łyżki cukru 500 ml mleka  Śliwki: 850 g śliwek(...)widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wyłożyć na upieczone ciasto. Śliwki umyć, usunąć pestki, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć na warstwie budyniowej. Białka wlać do czystej miski, rozmiksować. Następnie należy porcjami dodawać cukier. Po dodaniu cukru należy miksować

Receptura smaku
Crumble ryżowo śliwkowe 107

migdałowo owsianą. Kruszonka wyszła pyszna dzięki temu połączeniu. 1/2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki migdałów tartych 50 g masła 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru trzcinowego 40 dkg śliwek 1 łyżka cukru trzcinowego Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w ćwiartki. Przekładam na patelnię, posypuję łyżką cukru i przesmażam około dwie minuty aż lekko zmiękną. Robiłam crumble w wersji(...)śliwkami podsmażonymi i nie i wole osobiście pierwsza wersję. Śliwki po upieczeniu wytworzą fajny sos jak wcześniej są podsmażone.Kokilki smaruję u mnie wyszły cztery foremki, układam w nich śliwki. Do miski przesypuję mąkę, dodaję migdały tarte, płatki owsiane, masło i zagniatam palcami kruszonkę. Na końcu dodaję cukier i chwilę łącze razem. Na śliwkach układam kruszonkę, wstawiam do nagrzanego piekarnika

wesoła kuchnia