śliwka - 11236 przepisów (strona:87/750)

Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami 114

Lato to czas na chłodnik. Najlepsza jest klasyczna wersja z botwinką, ogórkiem i koperkiem. Niecodziennym dodatkiem do niego może być wędzona śliwka. Mam ją zawsze w domu, bo to mój ulubiony dodatek do paschy i słodkich twarożkowych deserów. Robiąc chłodnik możemy podgotować buraczki, ale dużo szybciej i zdrowiej jest użyć surowej botwinki i zakwasu na barszcz, który można kupić(...)przepis) .   Składniki na 4 porcje: pęczek botwinki – dokładnie umytej pół pęczka koperku, drobno posiekanego pęczek rzodkiewek, startych na tarce duży ogórek – drobno pokrojony garść suszonych wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego

Ugotowane pozamiatane
słodkie ziemniaki zapiekane z suszonymi śliwkami, gratin 121

idealnie gra z pieczonym mięsem i sosem z jego pieczenia. Natomiast jeśli nie jecie mięsa, to świetnie będzie pasować choćby zwykła sałata z winegretem. gratin z batatów z suszonymi śliwkami 3 duże bataty, 100 g suszonych śliwek bez pestek, 0,5 szkl. porto, 100 g masła, sól, pieprz Śliwki podgrzej w porto, ostudź i odcedź, a następnie pokrój w plasterki(...)Obrane bataty pokrój w cieniutkie plasterki. Masło roztop. Posmaruj nim naczynie do zapiekania. Ułóż 1/3 ziemniaków, tak by plasterki zachodziły na siebie. Oprósz solą i pieprzem, posyp połową śliwek i skrop masłem. Ułóż następną warstwę z 1/3 batatów i śliwek postępując jak poprzednio. 3 część patatów jedynie przypraw i skrop resztą masła i jeśli zostało porto, w którym się moczyły

Eksperyment sobotni
Roladki ze śliwką 145

Dzisiaj szybkie roladki z suszonymi śliwkami, owinięte aromatyczną wędzoną szynką. Roladki wychodzą soczyste i bardzo kruche. Do sosu również dodałam kilka śliwek, dzięki czemu nabrał pięknego, ciemnego koloru i cudownego aromatu. Uwielbiamy mięsa z dodatkiem suszonych owoców. Roladki idealnie wpasują się w świąteczne menu. Danie możemy podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub w towarzystwie dowolnej kaszy. Zamiast schabu możemy wykorzystać filety(...)kurczaka lub indyka. Polecam! Roladki ze śliwką Składniki na 4 roladki: 4 plastry schabu 4 plastry surowej szynki wędzonej garść suszonych śliwek 0.5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, musztarda łyżka mąki + łyżka kwaśnej śmietany do zagęszczenia  Wykonanie: Mięso rozbijamy dość cienko. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Z jednej strony smarujemy musztardą (pół łyżeczki

Smak mojej kuchni
Ciasto Pijana śliwka 140

Połączenie czekolady i śliwek moczonych w rumie czy innym alkoholu... ;) Smakuje wspaniale! Lekko, delikatnie, ale z pazurem. Lubimy takie wypieki, oj lubimy ;) Ładnie wygląda, świetnie się kroi, ach, same plusy :) Polecam! PS Jeśli szukacie pięknej zastawy stołowej lub innych gadżetów do swojej kuchni czy jadalni, zajrzyjcie na stronę bellodecor.com.pl  Można się zakochać :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego(...)Śmietankę przelać do garnka, uważając by jej nie zagotować, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc. Kolejnego dnia masę ubić na gładko. Śliwki w alkoholu: 200 g suszonych śliwek 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 100 ml rumu lub wódki Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, rozpuścić i zagotować. Do syropu cukrowego dodać

Domowa cukiernia Ewy
Odwrócone ciasto cytrynowe ze śliwkami 116

Odwrócone, czyli pieczone do góry nogami- owocami stroną do dołu. Ciasto jest bardzo przyjemne- wilgotne i orzeźwiająco cytrynowe. U mnie ze śliwkami, które zamroziłam latem (tak, pomału opróżniam zamrażalnik... ;)). Polecam!     Składniki: (na tortownicę o śr. 22 cm) Ciasto: 3 jajka rozmiar L 160 g cukru 3/4 szkl oleju rzepakowego 100 m mleka sok z 1 cytryny(...)skórką z cytryny. Suche składniki dodawać do masy jajecznej na przemian z mokrymi, ale tym razem nie miksując, a delikatnie mieszając szpatułką, aż składniki się połączą.     Śliwki umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki i wymieszać z łyżką mąki. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Na spodzie ciasno poukładać połówki śliwek rozcięciami

Nastoletnie Wypiekanie
Plum pie (kruche ze śliwkami) 112

Integralny element każdej jesieni: ciasto kruche ze śliwkami. Dziś w amerykańskiej wersji, jako 'paj' - upieczone w okrągłej formie do tarty, z kratką z ciasta na wierzchu. Pyszne, mocno owocowe (nie żałowałam śliwek), dzięki sprytnemu zabiegowi, polegającemu na układaniu owoców miejscem po wypestkowaniu do góry. Dzięki temu sok ze śliwek gromadzi się w nich samych, a nie spływa do ciasta, powodując(...)łyżeczką kwaśnej śmietany. Składniki Ciasto 200 g zimnego masła 3 szklanki mąki szczypta soli 7 łyżek drobnego cukru duże jajko, roztrzepane 1 łyżka zimnej wody ok. 1 kg śliwek + cukier do posypania Śliwki umyć, wypestkować. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i schłodzić 20 min. w lodówce. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na kształt formy i wyłożyć

Słodkie inspiracje
Ciasto półkruche ze śliwkami i kruszonką 115

sezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc(...)duże, więc wystarczy dla każdego. Polecam! Składniki Ciasto 200 g masła 500 g mąki pszennej 125 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka ok. 15 śliwek Z wszystkich składników szybko zagnieść ciasto (ew. gdyby nie chciało się skleić dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Rozwałkować lekko podsypując mąką i wyłożyć dno formy o wym. ... wyłożonej uprzednio

Słodkie inspiracje
Śliwkowa pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 157

lubicie fasolę? ja bardzo, podobnie jak wszystkie rośliny strączkowe.  Pastę = pasztet z fasoli łatwo przygotować i smakuje naprawdę świetnie! Śliwkowa Pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 1 cebula garść śliwek suszonych majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Fasolę wkładamy do pojemnika blendera. Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Cebule siekamy(...)smażymy na łyżce oleju. Powinna stać się miękka i lekko zacząć się rumienić. Do pojemnika z fasolą przekładamy namoczone, odcedzone śliwki i cebulę. Całość blendujemy na pastę. Możemy nie dodać śliwek. Zblendować fasolę z cebulą a śliwki posiekać i dodać do już gotowej pasty. Ja tak zrobiłam. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, gałką, solą i pieprzem. Ja majeranku i pieprzu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śliwki w occie 104

Zimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z sałatkach ziemniaczanych i ożywiają koreczki serowe . Najlepsze są wyjadane prosto ze słoika. Składniki: kilo śliwek np. węgierek zalewa na kilo śliwek: szklanka wody szklanka octu(...)szklanki cukru płaska łyżeczka cynamonu mielonego płaska łyżeczka całych goździków ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 2-3 średnie słoiki – umyte i wyparzone Jak przygotować śliwki w zalewie octowej? Przygotowujemy zalewę podgrzewając wodę, ocet, cukier i przyprawy. Odstawiamy do ostudzenia. Śliwki myjemy i suszymy, usuwamy ogonki, ale nie trzeba ich pestkować, bo całe lepiej się przechowują. Układamy w słoiczkach

Ugotowane pozamiatane
Tort piernikowy z suszonymi śliwkami 89

takim torcie pełno jest zimowych smaków. Piernikowy biszkopt przełożony galaretką z suszonych śliwek z cynamonem. Całość udekorowana kremem czekoladowym. Wydaje mi się, że jest to cudowna propozycja na długie zimowe wieczory. Składniki na ciasto: 280g masła 280g cukru brązowego 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej 300g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki(...)gałki muszkatołowej pół łyżeczki sproszkowanych goździków Składniki na galaretkę z suszonych śliwek: 200g suszonych śliwek 200ml wrzątku 50ml nalewki śliwkowej 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki brązowego cukru Składniki na krem czekoladowy: 150g masła 220g cukru pudru 120g czekolady gorzkiej Dodatkowo suszone śliwki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko

wysmienity
ciasto śliwka w czekoladzie 1153

Wyjątkowe ciasto dla wszystkich miłośników śliwek w czekoladzie ;-) Na jego przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu i pracy ale znakomity efekt z pewnością Wam to wynagrodzi. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie, a połączenie śliwek, delikatnego kremu grysikowego i gorzkiej czekolady jest po prostu idealne. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki(...)pełnych łyżek kaszy manny 100 g masła 4 pełne łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej  1/3 szklanki wódki (u mnie - domowa nalewka śliwkowa) 400 g śliwek kalifornijskich 300 ml śmietany kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: ciasto: Jajka ubijam z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodaję olej, potem stopniowo mąki wymieszane z proszkiem

babka w formie
Miękkie ciasteczka korzenne z suszonymi śliwkami i dynią 152

marchewką i jabłkiem , który zyskał spore grono czytelników. Postanowiłam wykorzystać tamten sprawdzony pomysł przygotowując ciastka nawiązujące do smaków okołoświątecznych – rozkosznie pachnące korzennymi przyprawami i wzbogacone o dodatek suszonych śliwek. Ciastka mają wszystkie zalety swoich poprzedników: są miękkie i delikatnie wilgotne w środku, słodzone wyłączenie suszonymi owocami, nie zawierają mąki, jajek czy laktozy, mają małą zawartość tłuszczu, wpisują się w dietę(...)niełączenia, a przy tym są niezwykle odżywcze, dostarczając wielu cennych składników – z beta-karotenem (dynia), potasem i błonnikiem (suszone śliwki i daktyle) na czele. Ciastka są sycące i posłużą za pyszną i zdrową przekąskę. Składniki na około 12 ciastek: 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) 80 g suszonych daktyli (niesiarkowanych) 100 g suszonych śliwek (niesiarkowanych) 40 g oleju

Even Better Food
Mazurek "śliwka w czekoladzie" 126

mazurek nie jest może zbyt oryginalnym pomysłem, ale muszę się podzielić tym przepisem. Wystarczy zmienić dekorację, upiec ciasto w prostokątnej formie - i już mamy pyszną rewelacyjną krajankę o smaku śliwki w czekoladzie do popołudniowej kawy.  Pamiętacie śliwki w czekoladzie z marcepanem ?  Ten mazurek właśnie tak smakuje! Nasz tegoroczny hit świąteczny;) Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko(...)obkrojonych kawałków ciasta zrobić ozdobny rant, środek nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Upieczony spód ostudzić. Nadzienie: 200g śliwek kalifornijskich 3 łyżki rumu 200g marcepanu 150g gorzkiej czekolady  Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, żeby tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki

Obiad gotowy
Katsu – japoński sos śliwkowy 153

Katsu sos to sos z suszoną śliwką. Sos pochodzi z japońskiej kuchni. Natrafiłam przypadkiem na ten przepis . Szukałam przepisu do którego mogłabym wykorzystać suszone śliwki, które właściwie już były przesuszone. Znalazłam katsu sos, a że miałam wszystkie inne składniki od razu go ugotowałam. Sos jest pyszny! Katsu sos Składniki: 1 czerwona cebula 1 łyżka masła 90 g suszonych śliwek(...)łyżka winnego octu ½ łyżeczki pieprzu dowolnego rodzaju szczypta kminu rzymskiego Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj cukier i smaż aż cukier się rozpuści. Dodaj resztę składników. Śliwki można pokroić. Gotuj sos przez 15 minut, a następnie zmiksuj. Dopraw sos solą, pieprzem i kminem rzymskim. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Sos idealnie pasuje

codojedzenia
soczysta pieczona rolada ze schabu nadziana śliwkami 161

rolada schabowa ze śliwką Solidna porcja soczystego mięsa, przesycona fantastycznym aromatem śliwek, to właśnie moja obiadowa propozycja  w te szare i ponure dni. składniki   1,5 kg ładnie wykrojonego schabu 150 g suszonych śliwek 50 ml wódki żołądkowej gorzkiej 50 g masła marynata 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki domowego maggi, przepis(...)dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny).  Suszone śliwki wkładamy do miski, zalewamy wódką i zostawiamy na 30-40 minut.  Schab wyjmujemy z lodówki i nożem rozcinamy ( wzdłuż całej długości mięsa) , tworząc płat o grubości 2-3 cm ( uważamy

Miód i pieprz