maku, 8 jajek, 230 g cukru, 60 g bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, krem: 500 g serka mascarpone 300 g śliwek suszonych/wędzonych* do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku polewa: 300 g czekolady deserowej * W zależności jaki smak chcemy uzyskać powinniśmy wziąć odpowiednie(...)śliwki. Jeżeli krem ma być lekko śliwkowy, to możemy użyć śliwki kalifornijskie. Natomiast jeżeli wolimy bardziej śliwkowy to proponuję suskę sechlońską lub inne śliwki wędzone. Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę
królestwo garówDziś proponuję muffiny na chandrę- w pięknym, optymistycznym kolorze i słodko pachnące mirabelkami. To takie kolejne danie firmowe bloga- z dodatkiem naszych śliwek, które wciąż jeszcze wiszą na gałązkach. Są teraz nieziemsko słodkie i aromatyczne- jeśli macie okazję spróbować takich wrześniowych mirabelek zróbcie to koniecznie! Wszystko zaczęło się od musu. Musu, żeby zrobić mus. Pojawił się, kiedy praca zaczęła(...)się za bardzo wżerać w życie prywatne i potrzebowałam medytacji. Dlatego poszłam do ogródka, wykopałam dołek na goździka, a w drodze powrotnej zobaczyłam śliwki. I miałam zajęcie na pół wieczoru- w sam raz jako tło do intensywnych rozmyślań. Zebrałam kilogram śliwek, które dokładnie wymyłam i usunęłam z nich pestki. Następnie dodałam do nich 200 gram cukru, pół laski wanilii
les mirabellesdotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle(...)sera śmietankowego (po 250dag.) 2 jajka około 50-60dag. mąki krupczatki(tyle aby ciasto się nie kleiło do ręki) 1/2 paczki cukru waniliowego szczypta soli 50-60 dag. śliwek najlepiej węgierek( ja miałam większe, dlatego knedle były dość duże) WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy
Kuchnia BeatyOwoce pod kruszonką czy jak kto woli crumble to deser, który bardzo często u Nas gości. Dziś właśnie na taki deserek zapraszamy. Wybrałyśmy tym razem śliwki, gdyż sezon na nie w pełni i świetnie skomponowały się z płatkami migdałowymi oraz słodką kruszonką. Śliwki z migdałami pod kruszonką SKŁADNIKI: około 350-400 g śliwek 4 łyżeczki płatków migdałowych(...)masła 50 g cukru pudru + do dekoracji 100 g mąki pszennej cukier do oprószenia śliwek PRZYGOTOWANIE: Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy każdą połówkę na ćwiartki. Do kokilek przekładamy śliwki, oprószamy delikatnie cukrem i posypujemy migdałami. Z masła, mąki oraz cukru pudru przygotowujemy kruszonkę, którą rozcieramy w placach. Kruszonkę sypiemy na owoce. Wkładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJest to placek bardzo elegancki, placek, który możecie śmiało zrobić na Komunię czy wyjątkową okazję. Jest pełen smaków, aromatów, a jeśli kochacie słynne śliwki w czekoladzie, w metalowym pudełku...to ten placek jest dla Was! Górna warstwa właśnie jest do złudzenia podobna do tych śliwek. Placek biszkoptowy ciemny -80 g mąki pszennej 500 Młyn Kopytowa -30 g mąki ziemniaczanej(...)końcu dodać kieliszek wódki- temp.pokojowa. Polewa -pół kostki masła - 2 łyżki kakao bio FRESANO -1 mleczna czekolada -1 gorzka czekolada -1 łyżka wody -1 łyżka cukru -500 g śliwek kalifornijskich bez pestek BIO FRESANO Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem na 10 min. Odcedzić i obsuszyć na ścierce. Pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kieliszkiem wódki. Odstawić. Rozpuścić pół
Z Kuchni Do Kuchniśmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady POZOSTAŁE: 1 kg śliwek 40 ml wódki powidła śliwkowe cukier 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 60 g gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury(...)tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Z łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć pół filiżanki kawy i wystudzić. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, ułożyć na blaszce (rozcięciem do góry) i posypać cukrem. Piec w 150°C (z termoobiegiem w 110°C) przez godzinę. Gotowe śliwki ostudzić, następnie przełożyć
Passions hobbies lifeDziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków.Przepis znalazłam na blogu Modern Taste - piękne zdjęcia, polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto drożdżowe(...)śliwkami(blaszka 26×26 cm)Składniki:200 ml mleka120 g masła1 paczka (7 g) drożdży instant3 jajka150 g cukru1/4 łyżeczki kardamonu450 g mąkiszczypta soli1 łyżka ekstraktu waniliowegook. 350 g śliwekPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 26×26 cm.Mleko podgrzej razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj
karmelowyIdealne na chłodny jesienny wieczór, akurat taki jak dzisiaj, czyli początek lipca... :(Miałam już dawno na nie ochotę, bardzo lubię suszone śliwki - w sosie do pieczeni, w pierogach z sosem karmelowym (to przysmak zapożyczony z jednej restauracji z Brzegu), w kompocie wigilijnym.Wydaje mi się, że ciasto absolutnie nie do zjedzenia w upalny dzień, jest co prawda mokre, ale nie rześkie(...)jest ciężkie, ale na pewno nie można go nazwać lekkim.Czekolada, śliwka, nutella, alkohol, do tego cynamonowa nuta w cieście to smaki wybitnie jesienno-zimowe.murzynek(piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm)3/4 kostki margaryny 4 jajka3 szklanki mąki1 szklanka cukru1,5 szklanki mleka1/2 słoika powideł śliwkowych3 łyżki kakao1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu Margarynę, cukier, mleko, kakao
bistro mamaNadeszła pora na słodkości. Będąc wczoraj na zakupach napotkałem świeże śliwki i zdecydowałem się na przygotowanie tarty. Zrobiłem ją na klasycznym kruchym cieście. Aby ją troszkę urozmaicić wypełniłem ją masą sernikową. Dało to efekt śliwek osadzonych na puszystej pierzynie. Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem i życzę udanych wypieków. Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 8 osób Koszt(...)przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 1/2 kg śliwek 250 g masła 350 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g cukru pudru sól cynamon 4 jajka 80 ml mleka 30 g skrobi ziemniaczanej 300 g białego serka naturalnego do serników PRZYGOTOWANIE ciasta: Do miski wkładamy 200 g schłodzonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru, szczyptę soli i wbijamy
kulinarnyJajesień. Wieczory są na tyle zimne, że krótki rękawek nie wchodzi nawet w grę, liście na drzewach się złocą, a targowiska zasypane są pomarańczą, fioletem i zielenią. Dynie, śliwki, gruszki i jabłka, to zdecydowanie to co najczęściej spotykamy we wrześniu na bazarkach. Co z tego lubię najbardziej? Hmm.. wszystkiego po trochu? Jabłka i gruszki jedynie przetworzone, na surowo(...)mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie do tej grupy, zaproszę Was na Cynamonowe ciasto ze śliwkami. Śmiało! Częstujcie się :)" Składniki : 3 jajka 5 łyżek cukru z cynamonem łyżeczka proszku do pieczenia 85 g mąki pszennej 15 śliwek węgierek Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka
Słodkie PrzyjemnościSezon na śliwki cały czas trwa … a ja cały czas zajadam je z ogromną przyjemnością!Jak wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z ich dodatkiem!Dziś mam dla Was kolejny smakowity przepis – tym razem na muffinki!A muffinki jak to muffinki łatwe(...)szybkie … a połączenie czekolady i śliwek niejednego zachwyci!Polecam! SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 1 szczypta * jajko L – 1 szt * cukier – 50 gr * olej – 70 ml * kakao – 1 łyżka * jogurt naturalny ( gęsty ) – 150 g * czekolada – 50 g * śliwki – ok. 100 g * cukier wanilinowy
Ostra na Słodkoprzypalonego ryżu, dodałam kremówkę. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Śmietana bowiem nadaje całości niewiarygodnej więc, cudownie kremowej konsystencji. Rewelacja! Musicie tego spróbować!W ramach urozmaicenia wystąpiły śliwki, które akurat zalegały w naszej zielonej, owocowej misce. Wyszło pysznie.Waniliowy pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkamiSkładniki:(na 4 porcje)125 g ryżu750 ml mleka55 g cukru1 laska wanilii200 ml śmietany kremówki(...)minut, od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie wlać kremówkę, gotować jeszcze 5-10 minut, aż masa nabierze kremowej konsystencji. Ostudzić, wyjąć wanilię, przełożyć do szklanek.Śliwki pokroić w ósemki, usunąć pestki. W garnku o grubym dnie umieścić cukier, wodę i cynamon, podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Kiedy nabierze głębokiej, złotej barwy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżówka ze śliwkami Koniec lata to najlepszy sezon na wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml mleka 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 120g masła Kruszonka: 100g mąki 6 łyżek cukru 60 g masła DODATKOWO: kilka śliwek(...)dzielimy na pół i wkładamy do dwóch keksówek (ja wolę piec ciasto drożdżowe w keksówkach, gdyż wtedy wychodzi wyższe i bardziej wilgotne – piekę wówczas oba ciasta na raz) *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki *** *** Pokrojone śliwki układamy na cieście, skórką do dołu *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki *** *** Kruszonkę rozprowadzamy
Blog z Apetytem