śliwka - 11236 przepisów (strona:100/750)

Roladki schabowe z wędzoną śliwką 218

Roladki schabowe, soczyste, bez panierki to pyszna alternatywa dla popularnego schaboszczaka. Roladki nadziewane wędzoną śliwką, niby zwykłe schabowe, a za sprawą dodatków smakują rewelacyjnie. Najpierw obsmażone na patelni, następnie duszone w aromatycznym sosie, również z dodatkiem śliwek. Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości, a masz zapewniony obiad na kilka dni. Składniki: 10 plastrów schabu   10 plastrów boczku(...)wędzonych śliwek+4 musztarda 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego cebula - opcjonalnie 2 łyżki mąki smalec do smażenia sól, pieprz bulion warzywny 2-3 łyżki śmietany Wykonanie: na każdym kawałku rozłożyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka. Można spiąć wykałaczką lub owinąć nitką każdą roladkę obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos staropolski 366

Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, w tym celu najlepiej gotować bigos nawet kilka dni. Smak idealny to połączenie pikantności, słodyczy, kwaskowatości, wędzonki śliwek i wykwintny posmak mięsa. Najczęściej do bigosu wykorzystuje się tłustsze kawałki wieprzowiny i wołowiny, resztki mięs z pieczeni, wędliny, klasycznie jednak w bigosie powinna zagościć dziczyzna (dzik lub/i jeleń). Celem uszlachetnienia(...)powinniśmy użyć świeżej i kiszonej zarazem, użycie samej kwaszonej kapusty spowoduje, że bigos będzie zbyt kwaśny, warto również przepłukać kwaszoną kapustę przed dodaniem do bigosu. Koniecznie poszukajcie wędzonych śliwek, te suszone ogólnie dostępne nie mają tych walorów smakowych. W okresie poświątecznym można dostać te wędzone znacznie łatwiej. Bigos uwielbia odgrzewanie i przemrożenie, im częściej go podgrzewamy tym smak się wzbogaca

Słodki Kompromis
Schab ze śliwką w przyprawie korzennej 186

Schab ze śliwką w przyprawie korzennej W okresie świąt, często na naszych stołach gości schab ze śliwką . Ta wersja jest nieco zmodyfikowana , ale tylko lekko . To znaczy ,że jak zwykle po swojemu dodałam nieco przypraw , w tym wypadku była to przyprawa pięciu smaków , która wprowadziła świąteczną nutkę . Schabik jest soczysty i pachnący , a do tego smaczny , zarówno na ciepło(...)zimno . Co najważniejsze jego wykonanie jest mega proste i na bank, każdemu się uda Składniki : 1,5 kg schabu ( można mniej ) 200 g wędzonych śliwek bez pestek ( lub suszonych ) 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku można pod schab przed pieczeniem podłożyć kilka listków szałwii

Ogrodnik w podróży
Schab ze śliwką 700

Schab ze śliwką to obok zrazów wołowych jeden z najpopularniejszych obiadów świątecznych. Poza tym świetnie się również sprawdza jako wędlina na kanapki. Schab ze śliwką – Składniki: 1,6kg schabu 5 łyżeczek majeranku 5 łyżeczek papryki słodkiej mielonej 3-4 ząbki czosnku pieprz, sól do smaku 5 łyżek oleju rzepakowego śliwki suszone, np. kalifornijskie (ok. 150g) Schab […] The post(...)Schab ze śliwką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Marmolada ze śliwki kalifornijskiej 156

Marmolada ze śliwki kalifornijskiej to doskonały pomysł na prezent dla bliskich, którzy doceniają takie prezenty. Autorem przepisu jest Krzysztof Rabek. Marmoladę przygotowywaliśmy podczas warsztatów Jadalne prezenty ze Śliwką kalifornijską. Relację z warsztatów znajdziecie TUTAJ. Marmoladę przygotowuje się dość szybko, to taka uproszczona wersja, która nie wymaga bardzo długiego gotowania. Korzenne aromaty doskonale pasują do śliwek oraz zbliżających się Świąt(...)Składniki /ok. 500 g marmolady/: 500 g śliwki kalifornijskiej Czytaj dalej... Artykuł Marmolada ze śliwki kalifornijskiej pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zupa śliwkowa 100

przesłodzoną, gęstą pamułę – śliwconkę jedzoną z chlebem, której to szczerze nienawidziłam (moje rodzeństwo również). Jest to tradycyjny przysmak, zupa gotowana na bazie suszonych śliwek, która do tej pory stanowi bardzo popularne danie w niektórych rejonach Podkarpacia. Ja odczarowałam tę zmorę i ugotowałam pyszną zupę śliwkową ale na bazie świeżych(...)śliwek. Zjedliśmy po dwa talerze i jeszcze wyjadaliśmy prosto z garnka. A pamułę będę kiedyś gotować wnukom za karę! Składniki: • 50 dkg dojrzałych śliwek, u mnie węgierki • 1 litr wody • 1 cukier waniliowy • 1-2 łyżki cukru • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • 1 łyżeczka mąki pszennej • ugotowany makaron, u mnie kolanka Wykonanie: • Śliwki umyć

To co kocham
Nalewka śliwkowa – Śliwkówka 93

planach egzotyczna z mango, bananowa i melonowa. Zamówiłam małe buteleczki 200 ml i będzie jak znalazł na prezenty „home made”! Składniki: • 1 kg śliwek węgierek • 0,5 litra spirytusu • 0,5 litra wódki • 0,5 kg cukru Wykonanie: • Śliwki umyć, przekroić na pół i razem z pestkami zalać w słoju(...)następnie odłożyć do chłodniejszego miejsca i macerować 1 miesiąc. Maceracja to rozmiękczanie owoców przez ich długotrwałe moczenie w alkoholu. • Po tym czasie zlać nalew, śliwki zasypać cukrem i odstawić również na miesiąc, potrząsając słojem co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił. • Po tym czasie połączyć uprzednio zlany alkohol i syrop

To co kocham
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami 94

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej spotkało się u nas na niedzielnym obiedzie z wytrawnymi śliwkami. Śliwki wykąpały się w occie balsamicznym i upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki(...)polędwiczki wieprzowe • 500 g śliwek węgierek, u mnie mrożone • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego • 2 łyżeczki cukru • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Na patelni rozgrzać ocet balsamiczny i rozpuścić w nim cukier, dodać śliwki i chwilę podsmażyć. Wlać wino i dusić, aż odparuje. • Polędwiczki umyć

To co kocham
Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru 188

Dzisiaj kolejna propozycja ciasta w wersji fit, tym razem ze śliwkami, ksylitolem i olejem kokosowym. Jest puszyste mimo użycia pełnoziarnistej mąki, najlepsze na świeżo, a nawet jeszcze ciepłe ;) Uważajcie tylko z przechowywaniem w chłodniejszych miejscach i w lodówce (poprzez użycie oleju kokosowego ciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie ;) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 g oleju kokosowego płynnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 125 ml mleka śliwki węgierki Mąkę pełnoziarnistą przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i ksylitol – wymieszać starannie. W drugiej misce umieścić jajka, ekstrakt, olej i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo

FitKot
Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką 171

oknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki(...)pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru szczypta soli 3/4 szklanki maślanki około 350g umytych śliwek (najlepiej węgierek ) około 3 łyżki płynnego miodu 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. 3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać

Mała Cukierenka
Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką 186

oknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam…     Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła(...)pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru szczypta soli 3/4 szklanki maślanki około 350g umytych śliwek (najlepiej węgierek ) około 3 łyżki płynnego miodu 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. 3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać

Mała Cukierenka
Dyniowe placuszki ze śliwkami w miodzie (bez glutenu) 131

które uwielbiam jesień i zawsze mam mnóstwo pomysłów na jej wykorzystanie. Będę szczera jeśli powiem Wam, że to najlepsze placuszki jakie jadłam w tym roku. Słodkie, puszyste z dodatkiem śliwek duszonych w miodzie z cynamonem. Zjedliśmy je na kolację, ale wiem, że nie raz takim śniadaniem rozpocznę weekend :) 200 g puree z dyni* 1,5 szklanki mąki owsianej(...)jajka 3 łyżeczki organicznego cukru kokosowego 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia spora szczypta cynamonu   7-8 śliwek 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka miodu (użyłam rzepakowego)—>KLIK opcjnalnie inne owoce i jadalne kwiaty Puree z dyni miksujemy z jajkami i cukrem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, smażymy niewielkie placuszki

Mienta blog
Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis 150

ciepłej wody  Miodowa śmietana śmietana 18%  0,25 ml miodu lipowego  Do ewentualnego przysmażenia masło klarowane    Na początek zabieramy się za śliwki, przesypujemy je do miski. Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie i zalewamy nim śliwki – odstawiamy – ja odstawiłam na całą noc.  Orzechy mielimy i mieszamy z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Odstawiamy(...)Śmietanę mieszamy z miodem – ja za pomocą miksera i odstawiamy.  Śliwki wyciągamy z wody i faszerujemy orzechami. Odkładamy na talerz.  Rozwałkowujemy ciasto, na takie krążki żeby zmieścić w środku śliwkę. Sklejamy pierogi, gotujemy je w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać tak, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podajemy z miodową śmietaną.  Smacznego !    * suska sechlońska

Kuchnia na wzgórzu
Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami 185

Bardzo pyszne korzenne śledzie, z dodatkiem suszonych śliwek.  Zalałam je olejem kujawskim 3 ziarna  - okazał się świetny. Śliwki dodają nieco słodyczy, ale nie można powiedzieć że śledzie są słodkie - są w sam raz. Bardzo lubię korzenne śledzie. Nie wymagają moczenia, są dobre same w sobie. A jeżeli podkręcimy je lekko dodatkami będą jeszcze smaczniejsze. Bardzo polecam! składniki ( porcja(...)jeden słoiczek) 150 g filetów śledziowych ( 2 filety) - używam śledzi korzennych  ok 6 suszonych śliwek (40 g) 1/2 średniej cebule 1 gałązka tymianku olej kujawski 3 ziarna przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki w paski. Cebulę, śliwki, śledzie,  układać  w słoiku  warstwami  zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem

Stare Gary