Idealne jesienne ciasto - słodko-kwaśna tarta na kruchym spodzie nadziana śliwkami i posypana kruszonką. Lekko maślana w smaku. Poniższa tarta jest łatwa i w miarę szybka do przygotowania. Zachęcam do pieczenia. Składniki na formę do tarty o średnicy 23-25 cm: kruche ciasto ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1,5 szklanki mąki pszennej (220 g) 4 łyżki(...)cukru pudru 1 żółtko 1/5 szklanki kefiru szczypta soli nadzienie śliwkowe 1 kg śliwek węgierek (waga przed wypestkowaniem) 4/5 szklanki zwykłego cukru (150 g) 1/2 szklanki zimnej wody + 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka 1/4 kostki zimnego masła (50 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g) do podania cukier puder Na samym początku przygotować kruche ciasto
UgotowaćMagda Jak jesień to koniecznie ciasto ze śliwką. Jest to jedno z moich ulubionych owoców na ciasto. Zawsze stawiam na ciasto kruche, napełniam je po brzegi śliwkami i czekam, aż ciepło piekarnika uczyni cud ze śliwkami, sprawi, że staną się cudownie słodkie, puszczą sok i utworzą soczysty środek ciasta. W tym przepisie postanowiłam dodać dodatkowy element nadzienia i dodałam śmietankowy(...)mąki 100g zimnego masła i odrobinę do wysmarowania formy 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli bułka tarta doi wysypania formy Na nadzienie: 500g śliwek węgierek 500ml mleka opakowanie budyniu śmietankowego nasiona z połowy laski wanilii 3 łyżki cukru Zaczynamy od zrobienia ciasta – na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól
Smaczna Stronajeszcze nie odpowiedzieliście sobie co przygotować na wielkanocny obiad to wieprzowina ze śliwkami w aromatycznym, gęstym sosie na bazie piwa może być świetną odpowiedzią:) Dzięki długiemu pieczeniu w niewysokiej temperaturze mięso jest bardzo miękkie i rozpływa się w ustach. Nadzienie ze śliwek i anchois nadaje mu ciekawego smaku. No a gęsty sos na bazie piwa doskonale uzupełnia całość. Ja lubię(...)pieczonymi w piekarniku warzywami ( marchewki, ziemniaki, seler i pietruszka) ale możecie tu podać dowolne dodatki. Doskonałe danie, nie tylko na Wielkanoc, ale wszelkie okazje czy niedzielne obiady. Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie Marynata 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Pieczeń
Smaczny zeszytDziś doskonała propozycja na obiad świąteczny - gulasz wołowy z czekoladą, śliwką i skórką pomarańczową. Mięso jest uprzednio marynowane w winie (więc trzeba na to brać poprawkę czasową) a potem długo duszone z warzywami i śliwką, na koniec dodajemy czekoladę. Przed podaniem posypujemy gulasz natką pietruszki i skórką pomarańczową. Czekolada, śliwki i pomarańcza - to sprawia, że całość ma bardzo świąteczny(...)gałki muszkatołowej 2 ziarna ziela angielskiego 1 kg mięsa mielonego 3 łyżki oliw y 1 cebula 2 gałązk i selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 marchewki 100 g suszonej śliwki skórka z połowy pomarańczy sól, pieprz do smaku pół pęczka natki pietruszki Dodać wino, ocet balsamiczny, liść laurowy, cynamon i gałkę oraz ziele – wymieszać. Mięso pokroić na kawałki, dodać
Smaczny zeszytJest to bardzo prosta w wykonaniu i doskonała przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie Co potrzeba: 20 plasterków boczku parzonego, 20 dużych suszonych śliwek bez pestek lub 40 małych ostra musztarda Wykonanie: Plastry boczku smarujemy z jednej strony musztardą. Na brzegu każdego plasterka układamy po jednej dużej śliwce i zwijamy ciasno w rulon, przebijamy wykałaczką w ten sposób, żeby(...)przeszła na drugą stronę rulonu przez śliwkę i koniec plastra. Jeśli macie małe śliwki, ułóżcie jedną na drugiej, delikatnie spłaszczcie je i potraktujcie jako jedną dużą, ale wykałaczka musi przejść przez obie. Roladki układamy na małej blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 15 minut na termoobiegu. Upieczone wykładamy na talerz. Smacznego :)) śliwki, boczek
Bułka z Chlebempierogi i naprawdę żałujemy, że tak rzadko je przygotowujemy! Smakują nam każde, z mięsem, warzywne czy z owocami, takie jak te. W jesienną aurę polecamy więc pyszne pierogi ze śliwkami i cynamonową okrasą :) Podstawą pierogów jest dobre ciasto. Odkryłam ostatnio banalny przepis, który zawsze się sprawdza i sprawia, że pierogi można zjadać kilogramami, a ich jedzenie wcale się nie nudzi(...)PIEROGI ZE ŚLIWKĄ (ok. 40 sztuk) Składniki 250 ml ciepłej wody 420 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli 20 sztuk dużych śliwek (najlepiej węgierki) 4 łyżki dobrego masła 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka cukru Jak zrobić? Mąkę mieszam z solą w dużej misce, dodaję ciepłą wodę i szybko zagniatam miękkie. Pod koniec zagniatania dodaję olej. Kiedy
W kuchni Karmel-itkizalane mlekiem. Wystarczy ‚udekorować’ Nasze potrawy płatkami, ponieważ powiedzenie, że ‚je się oczami’ u dzieci bardzo się sprawdza- i tak zwykły omlet z duszonymi jabłkami czy tosty francuskie ze śliwką zyskują na wyglądzie, jak i na dodatkowym smaku. Omlet biszkoptowy z prażonymi jabłkami, 2 porcje: Omlet: 4 jajka 1 szklanka płatków Lubella Miodokółka 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej(...)drobną kostkę, przełożyć do garna. Wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Dodać miód, wymieszać. Podawać z omletem, posypać płatkami. Tosty francuskie z duszoną śliwką, 2 porcje: 6 kromek bagietki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masło klarowane do smażenia 200 g śliwek węgierek 1 łyżka miodu 2 łyżki wody
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam takie śniadania na ciepło z sezonowymi owocami. Śliwki, miód, zapach cynamonu = pyszny początek dnia! Składniki: 4 łyżki płatków jaglanych, 1/3 szklanki mleka, łyżeczka miodu, 2-3 duże śliwki węgierki, szczypta cynamonu, garść orzechów włoskich Przygotowanie: Do mleka dodajemy płatki, podgrzewamy. Śliwkę kroimy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w grube plastry. Dodajemy miód oraz cynamon - prażymy w rondelku(...)przykryciem przez 5 minut, mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna. Orzechy siekamy. Na miskę wykładamy jaglankę, śliwki, posypujemy orzechami. Dodając więcej miodu uzyskacie pyszny gęsty sos z cynamonem
Lena GotujeDzisiaj ekspresowe rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem na podwieczorek lub słodkie śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i szybko znikają Robię je z tego przepisu od lat i zawsze wychodzą. Ciasto jest elastyczne i łatwo się wycina. Można nadziewać je dżemem, powidłami, czekoladą lub owocami. Niezależnie od nadzienia, będą pyszne. Bardzo polecam! Składniki : Ciasto: 250 g masła 250 g białego sera (koniecznie(...)mielonego!) 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: śliwki cynamon cukier puder Przygotowanie: Śliwki przeciąć na pół i usunąć pestki. Dodać około 1/2 łyżeczki cynamonu i wymieszać. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miseczki i zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na 2 części i podsypując mąką rozwałkować na kształt koła (około
Oryginalny smakSkładniki : 400 ml mleka 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki ( około ) 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia około 30 - 40 dkg śliwek ( najlepsze będą węgierki zwykłe ) waga śliwek po wydrylowaniu cukier puder do dekoracji tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki oprócz śliwek(...)jeszcze mąki, a jeśli jest za gęste wlewamy odrobinę mleka i miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy wydrylowane i pokrojone na małe kawałki śliwki ( około 1 cm ), mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja używam smalcu. Na gorący tłuszcz wykładamy ciasto porcjami, po 3 - 4 placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Przepisy i porady kulinarneszklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Kruszonka: 0,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 35 g płatków migdałowych 50 g margaryny Dodatkowo: 500 - 700 g śliwek węgierek Przygotowanie: Kruszonka - płatki migdałowe rozkruszyć. Dodać mąkę i cukier - wymieszać. Następnie dodać zimną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Ciasto(...)ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową. Piec około 45 - 50 minut
Ciastka - domowe słodkościkakao 4 żółtka 2 łyki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia(...)zaś do 1/3 dodajemy kakao. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że będzie mocno twarde (lepiej będzie nam je zetrzeć na tarce). Masa śliwkowa - śliwki umyć, osączyć, usunąć pestki. Do rondelka przełożyć śliwki i dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż śliwka puści trochę soki i lekko
Ciastka - domowe słodkościPachnące jesienią cynamonowe gofry podane ze słodkimi i soczystymi śliwkami. Składniki: 2 jajka, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 1/3 szklanka mleka, 3 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, 10 - 12 sztuk dojrzałych, słodkich śliwek węgierek Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej. Dodajemy(...)mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników. Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy i pieczemy na średniej mocy 7-8 minut. Ze śliwek usuwamy pestkę, Kroimy na 4-6 części. Gofry podajemy z bitą śmietaną i śliwkami. Można podać również z samymi śliwkami i posypać dodatkowo cynamonem
Lena Gotujebyła bardziej treściwa i sycąca. Jest to jedno z tych tanich podkarpackich dań, które nie wymaga wiele czasu, ani pracy. Najczęściej pamułę gotuje się z wiśni, czereśni, jabłek lub śliwek. Tradycję przyrządzania zup owocowych na Podkarpaciu bardziej wiązałabym z gospodarnością i oszczędnością, niż z biedą. To jeszcze jeden sposób na wykorzystanie w codziennej kuchni tego, czym obfituje ogród(...)został opublikowany w wydanym przez Powiat Przeworski zbiorze regionalnych receptur kulinarnych pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Zupa Śliwianka - kuchnia podkarpacka Składniki na zupę: 2 litry wody 500 g śliwek węgierek 3-4 goździki 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej cukier sól cynamon Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli woda Ze śliwek wyciągamy pestki
Trzeci talerznatknęłam się na film o kuchni śląskiej i postanowiłam zrobić coś śląskiego i dla mnie - nigdy niejedzącej placków ziemniaczanych z cukrem - ogromnie zaskakującego. Mowa tu o ziemniaczanej kopie ze śliwkami. Podaje się ją podobno jako deser. U mnie pojawiła się na stole jako danie główne. Składniki (na formę żaroodporną o średnicy 22 cm): 1,3 kg ziemniaków 2 łyżki(...)mąki pszennej łyżeczka soli 12 dużych śliwek łyżka masła (lub innego tłuszczu stałego) cukier do posypania Śliwki przepołowić, pozbyć się z nich pestek. Formę wysmarować masłem (również na bokach formy). Piekarni włączyć na 180 stopni C. Ziemniaki obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i sól. Wymieszać. Masę ziemniaczaną przelać do formy
Weekendy w domu i ogrodzie