śliwka - 11236 przepisów (strona:113/750)

Ciasto ze śliwkami i kruszonką 102

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka (w temperaturze pokojowej)   Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru kryształu   Dodatkowo: śliwki węgierki – ja użyłam 15 śliwek   Śliwki przekrawam na pół i wyjmuję pestki. Kruszonka: W misce umieszczam 1/2 kostki masła pokrojonego w kosteczkę, dodaję mąkę i cukier, rozcieram składniki rękami(...)nadal miksuję, by powstała jednolita masa. Dodaję po 1 jajku nadal miksując. Dodaję po 1 łyżce mąki – nieco zmniejszam obroty miksera. Wykładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układam śliwki przecięciem do góry, posypuję kruszonką. Piekę 180 stopniach przez 45-50 minut. Podaję ciasto posypane cukrem pudrem (opcjonalnie).   Artykuł Ciasto ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Moja Qchnia

MojaQchnia.pl
Ciasto Śliwkowe 110

Pamiętam jak w wakacje w dzieciństwie zajadaliśmy się śliwkami węgierkami z sadu moich dziadków aż nas bolały brzuchy. Nie raz zdążyło zjeść się jakiegoś małego robaczka przez przypadek. Teraz pełno śliwek naokoło więc czemu by nie upiec jakiejś lekkiej tarty?  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Śliwkowe składniki: Spód: 80 g masła  120 g mąki 40 g cukru 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego Nadzienie: kilka śliwek (około 10) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ciasto Śliwkowe wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Formę na tartę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem spód i brzegi. Kładziemy na ciasto pergamin i obciążamy spód

Delusional Trine
ciasto kruche ze śliwkami 330

podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja chwilkę podpiekam. składniki na warstwę owocową: ok. 1200 g śliwek ok. 2-3 łyżki cukru (lub wg własnego uznania) wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i mieszamy z cukrem. Na cieście rozkładamy równomiernie śliwki. Przykrywamy je drugą częścią ciasta (możemy(...)ciasto odrywać po małym kawałku u układać je na śliwkach). Całość pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
ŚLIWKI W SYROPIE 104

Kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru śliwek. Doskonałe do ciast. Składniki: 3 kg śliwek  1,5 kg cukru sok z cytryny  kilka goździków  kora cynamonu  Śliwki umyć,wyjąć pestki i skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem i pozostawić na noc. Następnego dnia lekko przemieszać i śliwki bez soku umieścić w słoiku. Do soku i nierozpuszczonego cukru dodać(...)goździki i cynamon, ewentualnie sok z jednej cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze dwie,trzy minuty.  Z syropu wyjąć goździki oraz cynamon a śliwki zalać syropem i pasteryzować

Niespełnione zdolności kulinarne
Muffiny ze śliwkami 109

Zleciał pierwszy tydzień września szybciutko :-) Dobrze, że pogoda dopisuje, bo można jeszcze gdzieś pojechać, po spacerować, oby taka była jak najdłużej :-) Na blogu dziś pyszne i puszyste muffiny ze śliwkami. Proste w przygotowaniu, szybkie i szybko znikają :-) Ja śliwki uwielbiam to jetem podwójnie nimi zachwycona :-) Przepis to zmodyfikowane przepisy z bloga, tak czasem mieszam, dodaję, ujmuję i wyjdzie coś fajnego(...)miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego  4 jajka L 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2% 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki u mnie węgierka 1. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy i na wysokich obrotach ubijamy na puszystą masę. Zmniejszamy obroty. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia

kruche babeczki
Powidła śliwkowe bez mieszania. Najlepszy przepis. 154

praktycznie od zawsze, tzn. jakieś dziesięć lat temu trafiłam na ten przepis na stronie WŻ i już przy nim zostałam. Polecam :) Składniki ( na 9 małych dżemowych słoiczków ) - 3 kg śliwek węgierek - 40 dag cukru - 3 łyżki octu 10 % Wykonanie Umyte, przekrojone na połówki i wypestkowane śliwki przekładam do dużego garnka. Do śliwek dodaje cukier i ocet, dokładnie mieszam. Garnek przykrywam(...)pokrywką i odstawiam w chłodne miejsce ( u mnie spiżarnia ) na 24 godziny. Po tym czasie garnek ze śliwkami stawiam na średnim gazie, odkrywam pokrywkę i gotuję około 3 godzin. W tym czasie UWAGA nic nie dotykamy, nic nie mieszamy ( choćby was ręce swędziały ) zapominamy o śliwkach w garnku :) Po upływie trzech godzin, kiedy owoce już puściły sporo soku, całość mieszam

Kuchnia z widokiem na ogród
Powidła śliwkowe z odzysku z cynamonem 159

Kilka dni temu na blogu ukazał się przepis jak za pomocą sokownika zrobić sok ze śliwek. Dziś zaprezentuję Wam kolejną z moich propozycji co można jeszcze z robić z produktu ubocznego, czyli pozostałych śliw. Jeżeli szukacie przepisu na tradycyjne powidła śliwkowe to znajdziecie go tutaj . Czas wykonania: 2 h Ilość(...)Składniki: 1,7 kg śliw pozostałych z  produkcji soku 1 szklanka (230 g) cukru 2 laski cynamonu Przygotowanie powideł śliwkowych z cynamonem: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu

KuchniaWeDwoje.pl
Czekośliwka 118

Czekośliwka Czekośliwka, czyli śliwki i czekolada w jednym małym słoiczku Pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady deserowej, które idealnie smakują do wszelkiego rodzaju placuszków, naleśników, ciast, ale i do kanapek sprawdzą się świetnie. Sezon śliwkowy w tym roku jest bardzo udany, więc trzeba korzystać i robić zapasy Jeśli lubicie domowe przetwory, uwielbiacie śliwki i czekoladę to czekośliwka będzie(...)idealnym połączeniem Zachęcam do przygotowania   Przepis na około 700 ml przetworów Czekośliwka   SKŁADNIKI: 1,5 kg śliwek 1 szklanka cukru 100 g czekolady deserowej z wysoką zawartością kakao   PRZYGOTOWANIE: Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki usuwając pestki. Przełożyć do garnka - najlepiej z grubym dnem. Włączyć do gotowania na małą moc palnika. Mieszając

WSZYSTKO SMACZNE
Drożdżówki ze śliwkami 86

Klasyczne drożdżówki ze śliwkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci Polecam! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej) 14 g suszonych drożdży (2 opakowania) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka roślinnego 1/4 szklanki oleju 2 łyżki białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce Nadzienie(...)dojrzałych śliwek węgierek Wykonanie: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i dokładnie mieszamy. Do mąki dodajemy mleko, olej i mleko kokosowe. Wyrabiamy ciasto tak, żeby było miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Po około

Lamarida.pl
Rustykalna ze śliwkami 130

Składniki: Ciasto – 1 ¼ szk. mąki – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Nadzienie – ok. 12 śliwek węgierek lub innych – 2 łyżki cukru – płaska łyżeczka cynamonu – 1 jajko (opcjonalnie) do posmarowania ciasta Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie(...)uformować z ciasta kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Śliwki umyć i przekroić na pół. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Następnie wyłożyć śliwki posypać cukrem i cynamonem. Tak przygotowaną tartę zawijamy z każdej strony (brzegi ciasta) do środka

I LOVE LIFE
Knedle ze śliwkami 123

takie trudne. Składniki (na około 12 dużych knedli): 500g ziemniaków 150-200g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko łyżeczka mąki ziemniaczanej – opcjonalnie, zależy od ziemniaków 12 śliwek węgierek około 6 łyżeczek cukru Do podania: 100g masła 3 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu   Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy(...)jeszcze ciepłe przeciskamy na stolnicę przez praskę do ziemniaków. Czekamy do całkowitego ostygnięcia.   Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Odkładamy do chwili przygotowania.   W międzyczasie możemy przygotować bułkę do polania gotowych knedli – do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy. Do rozpuszczonego masła wsypujemy bułkę tartą i smażymy ją często mieszając, aż się zarumieni. Ściągamy z ognia

Smaczna Strona
Roladki drobiowe ze śliwkami i serem 131

Roladki drobiowe ze śliwkami i serem Poza sezonem te pyszne roladki, można przygotować z suszonych śliwek. Roladki również dobrze smakują, otulone boczkiem. Ja podałam je z kaszą kuskus, bo bardzo ją uwielbiam. Składniki: filet z kurczaka - 1 podwójny śliwki węgierki - 6 szt + do dekoracji ser żółty wędzony - 4 plastry sól i pieprz przyprawa do kurczaka Panierka: jajko - 1 szt bułka(...)tarta mąka olej do smażenia Przygotowanie : Filety umyć, osączyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na 4 plastry. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. Ułożyć na filecie po dwie śliwki i plastrze sera, zwinąć w roladkę. Panierować roladki w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, z obu stron

Kuchnia Danusi
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 88

Bardzo łatwe do zrobienia ciasto, które zawsze się udaje. Rewelacyjne w smaku do kawy lub herbaty. Parę chwil i macie upieczone ciasto ze śliwkami posypane kruszonką. "Niebo w gębie". Polecam, a poniżej podaję przepis. Może się skusicie i również upieczecie. Czekam na Wasze komentarze, zdjęcia. Podzielcie się swoją opinią ze mną i innymi. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na blogu(...)zakładce po lewej stronie. Ciasto 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki cukier puder do posypania ciasta Kruszonka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki Do miski włożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka. Nie należy tego robić zbyt długo

O kuchni z uczuciem
Najlepsze powidła śliwkowe (bez cukru) 92

wypróbowania tej najzdrowszej i bardzo smacznej bezcukrowej wersji! Jedna ważna uwaga, co do robienia weków na zimę z powideł śliwkowych bez względu na to czy z cukrem czy bez: śliwki powinny być dojrzałe i najlepiej z końcówki sezonu (miesiąca września). Tak przynajmniej mówili mi znajomi rolnicy, u których zaopatrujemy się w śliwki. W zeszłym roku ich posłuchałam i nie zawiodłam(...)się W tym tez tak zrobię! Składniki: dowolna ilość dojrzałych śliwek węgierek Wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje od czasu do czasu mieszając. Jeśli chcecie bardzo gęste powidła, to przygotujcie się na 4-6 godzin wolnego smażenia… Im więcej śliwek, tym dłużej to potrwa

Lamarida.pl
Tarta Tatin ze śliwkami węgierkami 156

Zrywałam śliwki i… zapachniało mi jesienią. Upały zdecydowanie zelżały, wreszcie można się na chwilę rozłożyć na leżaku i nie wyparować niczym wampir w pełnym słońcu, ale chłodniejsze, sierpniowe wieczory powoli przypominają, że niebawem zawita do nas jesień. Może dlatego, zrywając owoce prosto z drzewa, pomyślałam o kubku herbaty, tarcie Tatin i cynamonie? Pełna nazwa deseru to „tarte renversée(...)akurat tyle, ile potrzeba na naszykowanie owoców, zmywanie i przeczytanie rozdziału książki. Do tego przepisu idealne będą jeszcze lekko twarde, ale już dojrzałe węgierki – zbyt miękkie i bardzo dojrzałe śliwki mogą się porozpadać. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na połowy i wyjmujemy pestkę. Wszystkie robaczywe owoce odrzucamy.   Ciasto można upiec w formie na tartę lub w dużej patelni

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania