śliwka - 11236 przepisów (strona:107/750)

Dżem śliwkowo-dyniowy 75

Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze śliwkami węgierkami i zapasami dyni, które corocznie przez kilka tygodni towarzyszą nam w kuchni. W tym roku połączyliśmy te nasze ulubione sezonowe produkty i zrobiliśmy z nich dżem śliwkowo-dyniowy . Przepis jest bardzo prosty i ogranicza się tylko do naturalnych składników, dzięki czemu zimą ma się dostęp do smacznych i zdrowych przetworów. Składniki(...)dżem śliwkowo-dyniowy 2 kg śliwek węgierek 500 g miąższu z dyni (np. Hokkaido) 300 g brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i miękki środek, obrać. Odważyć 500 g miąższu i pokroić go na małą kostkę. Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Wrzucić wraz z dynią do garnka o grubym dnie, gotować na małym

niecodziennikpary
Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami 77

duszona z jesiennymi owocami to pyszny dodatek do naszej niedzielnej perliczki z owocami. Nie mogło w niej zabraknąć wrześniowych owoców – ciemnych winogron z Mołdawii, a także jabłek oraz śliwek węgierek z polskich sadów. Za każdym razem, gdy robimy duszoną czerwoną kapustę , dodajemy nieco inne przyprawy i smakowe akcenty. Tym razem kapusta miała być dodatkiem do perliczki z owocami, więc(...)cieszyć się tym smakiem jeszcze co najmniej dwa razy. Udostępnij Kapusta czerwona duszona z jesiennymi owocami – składniki 1 średnia główka czerwonej kapusty 1 duże, twarde jabłko 6-8 śliwek węgierek 1 kiść ciemnych winogron 2 czerwone cebule 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 / 2 łyżeczki mielonych goździków 1 / 4 łyżeczki mielonego kardamonu

niecodziennikpary
pyszny sernik śliwkowy "odwrócony"... 107

Składniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 1 szklanka, twaróg sernikowy 1 kg wiaderko, aromat arakowy 4 krople, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, śliwki 1 kg, mąka ziemniaczana 3/4 szklanki Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać aromat arakowy, ser z wiaderka, budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki. Śliwki umyć, przekroić na połowę i usuną pestki, wsypać(...)miski i wymieszać je z mąką ziemniaczaną, wsypać na dno tortownicy silikonowej 26 cm. Na śliwki wylać masę serową, wygładzić wierzch. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, sernik dobrze wystudzić w formie. Formę nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje - bardzo smaczny, aromatyczny, zwarty sernik

W Mojej Kuchni Lubię
Łącki Przekładaniec 1335

Pyszne ciasto ŁĄCKI PRZEKŁADANIEC ze śliwkami nasączonymi alkoholem💝 BISZKOPT CIEMNY: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki krupczatki 2-3 łyżki naturalnego kakao Białka ubijamy na puszystą masę, partiami dodajemy cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Pod koniec ubijania delikatnie dodajemy żółtka i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszamy rózgą(...)mikserem i wlewamy do gotującego się mleka. Ugotowany budyń przelewamy do miseczki i przykrywamy folią aluminiową -  studzimy. Masło ucieramy na białych puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. ŚLIWKI: 400 g śliwek najlepiej dzień wcześniej namoczyć w 300 ml wódki lub rumu. BISZKOPT nasączyć alkoholem z odcedzonych śliwek. Posmarować cienko kremem, wyłożyć placek orzechowy, znów posmarować kremem

Moje Słodkie Piekiełko
Sezon na... listopad 69

idzie - gnicie. Wybierajcie owoce możliwie najtwardsze i najładniej wybarwione.  Szukasz pomysłu na gruszki?  Tu znajdziesz przepis na razową tartę z gruszkami ! :) Jest jeszcze ostatni moment na śliwki - warto z niego skorzystać! Śliwki są wspaniałym źródłem błonnika i dzięki temu wspierają oczyszczanie układu pokarmowego. Przy zakupie również uważajcie na ich niesamowitą podatność na uszkodzenia zewnętrzne. Zdarzyło się kiedyś(...)żeby poobijane śliwki "nie zmarnowały się" musiałam zjeść ich około pół kilograma na raz! Nie muszę pewnie zaznaczać, że wrażliwym jelitom grozi to rozstrojem...? Szukasz pomysłu na śliwki?  Tu znajdziesz przepis na tartę serową ze śliwkami ! :) Czujne oko wytropi na bazarze również pigwę. Pigwa to cudowny owoc, który można dodawać do herbaty na surowo lub przygotować kwaśną konfiturę

Gary Bez dna
Węgierki z winem pod kruszonką 99

Jesień to wspaniały czas w kuchni. Zapraszam na słodki i aromatyczny deser przygotowany z wykorzystaniem darów jesieni :) Śliwki węgierki z winem pod chrupiącą kruszonką z orzechami Składniki: około kilogram dojrzałych śliwek węgierek 5 goździków "chlust" czerwonego wytrawnego wina szczypta cynamonu 4 łyżki zimnego masła 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru duża garść orzechów Potrzebny sprzęt: Naczynie do zapiekania Śliwki węgierki(...)winem i przyprawami pod orzechową kruszonką - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Śliwki umyj dokładnie, rozkrój na połówki i wyjmij pestki. Przełóż owoce do naczynia, dodaj wino goździki i cynamon - całość wymieszaj. Wstaw do gorącego piekarnika i przygotuj kruszonkę. Mąkę, cukier i zimne masło połącz do uzyskania dużych okruchów. Orzechy posiekaj i wymieszaj z kruszonką.  Posyp śliwki kruszonką

Gary Bez dna
Ciasto czekoladowe z suską sechlońską 90

Ciasto czekoladowe z suską sechlońską to ciasto obok, którego na pewno nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik czekolady, a także suszonych śliwek. Ciasto idealne do popołudniowej kawy, ale to także smaczna propozycja dla osób, które lubią ciasta z kremem . Suska sechlońska, której użyłam to tego ciasta to odmiana suszonej śliwki, produkowana metodami tradycyjnymi jedynie na terenie Czchowa, Gnojnika, Iwkowej, Łososiny Dolnej(...)Gródka nad Dunajcem, Lipnicy Murowanej oraz Laskowej. Ten produkt jest Chroniony Oznaczeniem Geograficznym Unii Europejskiej. Czym jest charakteryzuje? Moim zdaniem jest o niebo lepsza od tradycyjnych śliwek suszonych, ponieważ ma elastyczny i mięsisty miąższ, lekko pomarszczoną i lepką skórkę w kolorze ciemnogranatowym. W smaku suska sechlońska jest lekko słodka, czuć w niej aromat wędzenia. Do tego ciasta polecam użyć oryginalnego

365 dni dookoła kuchni
Koktajl z suszonymi śliwkami 100

nocnych. Niezmiennie sprawia mi to wiele radości, a publikacja każdego nowego przepisu to satysfakcja taka sama, jak 10 lat temu, gdy publikowałam pierwszy przepis. Przed Wami koktajl z suszonymi śliwkami , to dobry pomysł na wykorzystanie tego co mamy w szafce, a po świętach pozostało kilka suszonych śliwek, wyszło pysznie! Koktajl z suszonymi śliwkami / 1 duża porcja lub 2 małe Składniki(...)jogurtu naturalnego kilka suszonych śliwek szczypta cynamonu Przygotowanie: Do kielicha blendera wlewamy jogurt. Dodajemy śliwki, najlepiej zrobić to stopniowo, w zależności od gęstości, jaka chcemy uzyskać. Całość miksujemy na jednolity płyn ze szczyptą cynamonu. Najlepiej smakuje schłodzony. Do smaku można dodać nieco miodu

Moja smaczna kuchnia
Ciasto ze śliwkami – proste i szybkie w wykonaniu 61

Cześć! Śliwki pięknie obrodziły w tym roku. Zrobiłam kilka słoiczków powideł, ale nie mogłam oprzeć się pokusie i nie upiec ciasta ze śliwkami. To był wręcz obowiązek! Do aromatycznej kawy smakołyk w sam raz.  Proste w wykonaniu i bez żadnych złotych porad. Składniki: * 3/4 szklanki cukru * 2 szklanki mąki * 4 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki(...)jogurtu naturalnego gęstego * 3/4 szklanki oleju * cukier waniliowy * śliwki * szczypta soli do białek Kruszonka: * 10 dkg masła * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki maki pszennej Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Porcjami dodawałam cukier i cukier waniliowy. Kiedy już ubiłam jajka z cukrem kolejno dodawałam po jednym żółtku i ubijałam dalej. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Pieprzyć z Fantazją
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z suszonymi śliwkami 73

delikatne, miękkie, niewymagające długiego pieczenia. Można je przygotowywać podobnie jak kotlety schabowe w panierce usmażone na tłuszczu. Ja dzisiaj przygotowałam to mięso w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych śliwek. Danie to robi się szybko i smakuje wyśmienicie. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 polędwica wieprzowa (około 400 g) 12 śliwek suszonych 1 cebula 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki(...)przełożyć na talerz. Oprószyć solą i pieprzem.  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię i zeszklić (nie rumienić). Następnie na patelnię wlać wino i dodać śliwki. Dusić około 5 minut do zredukowania płynu. Wyjąć śliwki, dodać 1/2 szklanki wody i mięso, chwilę poddusić, około 5 minut. Całość zalać śmietanką i dusić około 10 minut

Danka Pichci
Powidła śliwkowe 72

Chcąc zrobić dobre powidła musimy uzbroić się w cierpliwość i poświęcić im trochę czasu, ponieważ im dłużej będziemy smażyć tym będą lepsze. Na powidła najlepsze są śliwki węgierki, dobrze dojrzałe, lekko już przymarszczone. Moja babcia mówiła, że powinny być nawet po pierwszych przymrozkach. Do tych przetworów nie dodaję cukru, ponieważ śliwki same w sobie są słodkie.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 5 kg śliwek węgierek duży garnek (najlepiej z podwójnym dnem) drewniana łyżka do mieszania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śliwki umyć, poprzekrawać, usunąć pestki. Część przełożyć do garnka. Garnek wstawić na niewielkim gazie i gdy śliwki puszczą trochę soku, przemieszać i dołożyć pozostałe owoce. Smażyć na wolnym ogniu około 1,5h. Co jakiś czas mieszać, aby owoce się

Danka Pichci
Piernikowe brownie ze śliwką 115

Piernikowe brownie ze śliwkami z bananami i mąką owsianą. Do wersji wegańskiej zamiast jaj można użyć ubitej aquafaby. Namawiam do własnych eksperymentów z różnymi mąkami ale ja polecam owsianą. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady ( dałam 100 gram czekolady i 100 gram groszków czekoladowych po prosu musiałam je wykorzystać) 2 dojrzałe banany ( małe) 100 ml oleju 1 łyżka przyprawy(...)piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść śliwek kalifornijskich 140 gram mąki owsianej bezglutenowej ( dałam Proveny) 3 jaja lub ubitej aquafaby (woda 135 gram z małego słoiczka z ciecierzycą) Polewa: 50 gram gorzkiej czekolady i 2 łyżeczki oleju ( do polewy można dodać kilka sztuk posiekanych  śliwek lub draży w gorzkiej czekoladzie) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić

AZgotuj!
Piernik z suszonymi śliwkami 128

Piernik przepełniony suszonymi śliwkami, pachnący cynamonem, miodem i przyprawą do piernika to przedświąteczny obłęd w domu! Domowe wypieki są najlepsze, podkreślam to odkąd w dzieciństwie spróbowałam ciasta drożdżowego mojej Babci. Bez zbędnych dodatków, z sercem i rodzinnym zapałem przygotowane wypieki smakują najlepiej! Piernik pachnie magicznie jak nic, nie da się ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek(...)wykończony polewą czekoladową i udekorowany bakaliami to zwieńczenie słodkiego, świątecznego stołu. Pachnie smakiem świąt, ciasto domowe prowokuje do wspomnień, rodzinnego domu. Jest magicznie, ciepło i rodzinnie:) Piernik z suszonymi śliwkami od HELIO – niezwykle aromatyczny, świąteczny i pyszny wypiek! SKŁADNIKI: 480 g mąki 200 g cukru 30 g kakao 150 g suszonych śliwek HELIO łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki

Zasmakuj Kuchni
Powidła z suszonych śliwek. 147

stosuję wersję podstawową, a do kruchych ciasteczek i rogali wersję z kakao lub przyprawą do piernika, łyżkę powideł warto zostawić również do bigosu :). Polecam! Składniki na Powidła z suszonych śliwek: 300 g suszonych śliwek 500 ml przegotowanej wody 10 łyżek powideł śliwkowych (najlepiej domowych) szczypta cynamonu opcjonalnie łyżka cukru, sok z cytryny      Suszone śliwki przekładam do wąskiego(...)wysokiego naczynia, dociskamy do dna i zalewam wodą (najlepiej gorącą). Śliwki odstawiamy na około 1-2 godziny. Namoczone śliwki blendujemy razem z wodą do uzyskania pasty, przekładamy na patelnię lub szeroki rondel o grubym dnie, dodajemy klasyczne powidła śliwkowe i smażymy około 30 minut na średnim ogniu często mieszając. Na koniec doprawiamy cynamonem. Jeśli powidła wydają nam się zbyt mało

Rozpustne gotowanie
Tarta ze śliwką 131

Tarta ze śliwką Składniki: - kostka masła - 1/4 szklanki ksylitolu/cukru - 2 szklanki mąki - 1 całe jajo - 3 żółtka - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki wody - 1 kg śliwek Sposób przygotowania: - zimne masło posiekaj wraz z mąką, ksylitolem/cukrem, jajem, żółtkami, wodą i solą - posiekane składniki ugnieć na gładką masę, najlepiej aby nie za bardzo się kleiła - formę wysmaruj masłem - ciasto podziel(...)części, pierwszą część przeznacz na spód tarty - spód ciasta nakłuwaj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 10 minut - jak spód jest w piakarniku, umyj śliwki i pokrój na mniejsze części (można posypać dodatkowo ksylitolem i mąką, aby nie puściły za bardzo wody podczas pieczenia) - po upieczeniu spodu wysyp wszystkie śliwki, nakryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta

MintTaste

Proponowane wyszukiwania