Zapach ostatnich jesiennych śliwek skusił mnie do zrobienia jeszcze jednego ciasta ze świeżymi owocami. Do tego ciasta równie dobrze nadają się śliwki mrożone więc nawet zimą możecie cieszyć się ich smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto ze śliwkami Składniki 4 duże jajka ¾ szklanki cukru (ja dałam pół) 130 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki(...)pszennej 600 g śliwek (lub innych owoców) cukier puder szczypta soli Instrukcje Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i chwile ubijamy. Następnie cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach
To co lubię - gotuję i polecamsporej już kolekcji śledzi na blogu, dorzucam dzisiaj kolejny przepis. Dzisiaj przepis na pyszne śledzie z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych śliwek. Są bardzo aromatyczne, oryginalne i wyjątkowo smaczne. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie z orzechami i śliwkami suszonymi Składniki 6 kawałków filetów śledziowych solonych 1 średnia cebule duża garść orzechów włoskich 10 suszonych śliwek olej rzepakowy lub słonecznikowy(...)Instrukcje Śledzie płuczemy i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę. Śledzie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na 1,5 cm kawałki. Cebulę oraz śliwki kroimy w małą kostkę. Orzechy rumienimy na suchej patelni i drobno siekamy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w misce i zalewamy olejem. Odstawiamy do lodówki na min.2-3 godziny żeby wszystkie smaki się połączyły. Artykuł Śledzie
To co lubię - gotuję i polecamidealna na następny sezon dlatego już dzisiaj przygotujcie jej więcej. Naprawdę warto ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 kg śliwek 10 dag suszonych śliwek 5 dag rodzynek 1/2 kg cukru 1 l wódki Instrukcje Śliwki dokładnie myjemy, dzielimy na połówki i wyjmujemy pestki. 10 pestek odkładamy. Do dużego słoja przekładamy(...)śliwki, dodajemy pestki, suszone śliwki oraz rodzynki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3-4 godziny, aż puszczą sok. Od czasu do czasu wstrząsamy. Dolewamy wódkę i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Po tym czasie nalewkę przelewamy do butelek przez gazę lub gęste sitko. Szczelnie zamykamy, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce i zapominamy o niej
To co lubię - gotuję i polecamCiasto owsiano-kokosowe ze śliwkami ostatnio widzieliście na moim facebokoowym oraz instagramowym story i bardzo chcieliście, abym Wam podała na nie recepturę. Jest to podobny przepis jak na Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami - klik , ale skoro prosiliście to proszę bardzo! To zdrowe ciasto smakuje rewelacyjnie i przy okazji jest źródłem wielu wartości odżywczych. Zawsze się udaje, więc koniecznie sami(...)upieczcie. I pamiętajcie, że możecie do niego użyć Waszych ulubionych owoców. Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami - składniki: (Forma o wymiarach 20 x 20 cm) 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki płatków owsianych/orkiszowych górskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2-3/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła) 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki
Di gotujezdecydowanie najlepsze śniadanie jakie możecie sobie wyobrazić ze śliwkami w roli głównej. Zapiekana owsianka ze śliwkami i migdałami, ciepła i kojąca podana z zimnym jogurtem greckim. Chrupiący wierzch i kremowe, miękkie wnętrze. Pełno kontrastów ale pyszna całość. Nie mogłam przestać jeść więc uważajcie ;) Zapiekana owsianka ze śliwkami Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 60 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku(...)agawy (albo klonowego) 1 szklanka jogurtu 1 szklanka wody 1 jajko 40 g rozpuszczonego masła + ok 20 g do położenia na wierzchu i trochę do posmarowania formy 1/2 kg śliwki węgierki jogurt do podania Wykonanie: w misce wymieszać płatki owsiane i migdałowe z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce wymieszać jogurt, wodę, jajko, słodzidło
Smaczny zeszytMini pełnoziarniste crumble ze śliwkami 💜 dorwałam piękne, pyszne śliwki na ryneczku i stworzyłam chyba najlepszą wersję crumble ze śliwkami i pełnoziarnistą kruszonką! Standardowo podałam z lodami 😍 Składniki na 1 małe naczynie: 6 śliwek (ok. 250g) 25 g zimnego masła 40 g mąki orkiszowej (lub pszennej) pełnoziarnistej 20 g ksylitolu/erytrolu/cukru Przygotowanie: Masło przecieramy między palcami z mąka i słodzidłem. Wkładamy(...)lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy w naczyniu. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 25-30 min. Podajemy z lodami
CzarnawisienkaOliwki krajowe czyli oliwki z niedojrzałych śliwek. Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. Na polskich stołach oliwki pojawiły się za sprawą Królowej Bony, która zapoczątkowała ponad 300-letnią tradycję wpływów śródziemnomorskich na polską kuchnię. Oliwki jednak były bardzo(...)było na nie stać. Pojawiały się na stołach ludzi bardzo zamożnych. I jak to zwykle bywa, ludzie zaczęli szukać tańszych zamienników, tak zwanych „erzaców”. Popularne były oliwki z niedojrzanych śliwek. Jeszcze w przedwojennej Polsce, w książkach kulinarnych pojawiały się przepisy na oliwki ze śliwek. Proponuję oliwki krajowe według przepisu z książki Doskonała Kuchnia Marii Marciszewskiej z 1929 roku. „ Śliwki okrągłego
królestwo garówpłatków migdałowych. Kruche ciasto przygotowałam z mielonym imbirem, cynamonem i cukrem trzcinowym oraz mąką pszenną pełnoziarnistą. Na lekko korzennym kruchym spodzie możecie upiec dowolne owoce, ale dziś polecam śliwki z odrobiną gruszki. Spód ciasta jest bardzo delikatny i kruchy i najlepiej smakuje, kiedy jest cieniutki. Podana porcja ciasta wystarcza na dużą formę 35 x 25 cm. Jeśli Wasza forma jest(...)już wcześniej możecie użyć innych owoców do tego ciasta. Smacznego! Print Kruche ciasto śliwkowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Delikatne kruche ciasto ze śliwkami. Course Desery Cuisine Polska Keyword cynamon, śliwki Prep Time 15 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 50 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składnki na ciasto 200 g masła
SprawdzonaKuchnia.plszklanka, mąka krupczatka 1,5 szklanki, kasza manna 1 ,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, kakao do wierzchu ciasta 2 łyżki, śliwki 1 kg, margaryna zimna 250 gram, cukier puder - ile potrzeba Składniki wszystkie suche w misce dobrze wymieszać, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać część suchej(...)mieszanki. Poukładać połowę wypestkowanych umytych śliwek (do sypanego ciasta najlepsze owoce miękkie aby puściły sok w ciasto) , posypać częścią suchej mieszanki, na wierzch pozostałe śliwki ułożyć. Do reszty mieszanki suchej wsypać kakao i dobrze wymieszać, wszystko posypać na śliwki, łyżką delikatnie wygładzić wierzch, poukładać na wierzchu pokrojoną zimną margarynę. Piekarnik nagrzany na 190C grzanie góra/dól, ciasto piec około
W Mojej Kuchni Lubiępropozycja na sytuację kryzysową, kiedy jajek w domu brak, a ciasta się chce Ciasto bez jajek ze śliwkami ma krótki skład, jest łatwe, szybkie i szybko znika Składniki: 500 g + 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśnej śmietany 200 g masła 20 śliwek (mogą być mrożone) 2 łyżki cynamonu(...)mokrego piasku. Dwie pełne garście ciasta odkładam do miseczki, a resztę ciasta zagniatam w kulkę. Ciasto rozwałkowuję i wykładam do blaszki (30×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki kroję na połówki, układam na cieście i posypuję cynamonem. Do odłożonego ciasta dosypuję łyżkę mąki i mieszam jak kruszonkę, którą wykładam na ciasto i śliwki. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentoraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam po prostu dokładnie(...)termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych 150 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik z malinami i śliwkami na kakaowym spodzie Czy sernik może być bez sera? A czy może być na kakaowym, pełnoziarnistym, kruchutkim i delikatnym a jednocześnie nie rozwalającym się spodzie? A czy może być pełen sezonowych owoców? Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi: TAK. Zapraszam na sernik na bazie śmietany kremówki i jogurtu naturalnego, z dodatkiem sezonowych owoców, na pysznym(...)jogurtu naturalnego lub greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g malin (mogą być zamrożone bez wcześniejszego rozmrażania) kilka śliwek (5-6), pokrojonych na półksiężyce Wszystkie składniki oprócz owoców umieścić w misie miksera, zmiksować, krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać (będzie rzadka), poukładać owoce. Piekarnik
moj przepis naprzygotowaniu ciasto lub placek z owocami różnymi, uniwersalny przepis, bez miksera. Prościej się nie da! Polecam przepis, bo słodkość wykonacie w kilka chwil, tak szybko też znika Placek ze śliwkami to szybki przepis na słodki dodatek do popołudniowej kawy, dobrego kakao lub aromatycznej herbaty, szczerze polecam. Placek ze śliwkami SKŁADNIKI: 75 g mąki pszennej 1 lekko czubata łyżeczka proszku(...)pieczenia 50 g masła, roztopionego i przestudzonego 2 łyżki soku pomarańczowego (może być inny) 50 g cukru 3 duże śliwki posiekane w drobną kostkę 2 jajka roztrzepane cukier puder do oprószenia Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm. PRZYGOTOWANIE: Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, boki smaruję masłem
Zasmakuj KuchniDopóki jeszcze śliwki w sklepach polecam bardzo smaczne i delikatne ciacho mojego pomysłu. Niezwykle kruche ciasto ze śliwkami węgierkami zatopionymi w galaretce, do tego świeży śmietanowy krem z mascarpone i to wszystko posypane kakao i cynamonem- jak dla mnie rewelacja. Ciasto nie jest za słodkie, a wykonanie niezbyt trudne, na weekend jak znalazł. Z wykonaniem miałam małe problemy(...)kruche ciasto: 2 szklanki mąki (250ml) 125g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Na galaretkę: 800 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 1 szklanka wody 30 g żelatyny Na krem: 600 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki
Krylowa KuchniaJesień kojarzy nam się przede wszystkim ze śliwkami węgierkami i zapasami dyni, które corocznie przez kilka tygodni towarzyszą nam w kuchni. W tym roku połączyliśmy te nasze ulubione sezonowe produkty i zrobiliśmy z nich dżem śliwkowo-dyniowy . Przepis jest bardzo prosty i ogranicza się tylko do naturalnych składników, dzięki czemu zimą ma się dostęp do smacznych i zdrowych przetworów. Składniki(...)dżem śliwkowo-dyniowy 2 kg śliwek węgierek 500 g miąższu z dyni (np. Hokkaido) 300 g brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i miękki środek, obrać. Odważyć 500 g miąższu i pokroić go na małą kostkę. Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Wrzucić wraz z dynią do garnka o grubym dnie, gotować na małym
niecodziennikpary