śliwka - 11236 przepisów (strona:103/750)

Jesienny sernik ze śliwkami wg Aleex 70

Uwielbiam ciasta, które można przygotować bez wyciągania miksera. Takie, które robi się naprawdę błyskawicznie. Jesienny sernik ze śliwkami, inspirowany przepisem z Moich Wypieków właśnie taki jest. Ciasto przygotowujemy, rozcierając składniki między palcami. Masę przygotowujemy, mieszając składniki kuchenną trzepaczką. Wszystko trwa zaledwie kilka minut. Efekt jest pyszny – dostajemy aromatyczne, jesienne ciasto z soczystymi śliwkami. Doskonałe do niedzielnej, popołudniowej kawy. Polecam(...)półtłustego, trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości z wiaderka  • 2 duże jajka  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków  • 500 g śliwek bez pestek  Dodatkowo:   • cukier puder do posypania  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Sposób przygotowania:   1. W misce umieścić mąkę, kakao, masło, cukier, proszek

W mojej kuchni
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 91

już Wam ostatnio pisałam, mój etap na drożdżowe wypieki nadal trwa. Tym razem popiekłam drożdżówki ze śliwkami i kruszonką . Pyszne, mięciutkie, puszyste bułeczki na słodko z wierzchu obficie posypane kruszonką. Oj jakie to było pyszne, o czym świadczy to, że drożdżówki zniknęły w mgnieniu oka ze stołu. Idealne są na drugie śniadanie, bądź przekąskę w czasie szkolnej przerwy lub przerwy(...)pracy.  Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - składniki na około 8 drożdżówek: * 500 g mąki pszennej * 3 łyżki cukru * 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych * 220 ml mleka * 80 g masła * 1 jajko * pół płaskiej łyżeczki soli Kruszonka: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Dodatkowo: * około 24 sztuk śliwek (na jedną drożdżówkę użyłam

Zrób to smacznie
Pierogi leniwe z sosem śliwkowym 54

wytrawne obiady na słono, to pierogi leniwe są takim moim odstępstwem od tej reguły :) Uwielbiam je za ich niesamowicie delikatną konsystencję. Tym razem przygotowałam do nich szybki sos ze śliwek z dodatkiem cynamonu. To chyba najlepszy z możliwych jesiennych obiadów na słodko :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne(...)oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (4 porcje): 250 g. twarogu półtłustego w kostce 1 jajko szczypta soli 2 łyżki mąki pszennej 10 śliwek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki wody 40 g. masła Kawałki twarogu kładź na sitku i przecieraj go grzbietem łyżki do dużej miski

Delicious Place
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 60

Dzisiaj przepis na wspaniałe ciasto na kruchym spodzie ze śliwkami i bezą. Ciasto wygląda olśniewająco i tak samo smakuje, kruchy lekko słodki spód, do tego kwaskowe śliwki zrównoważone słodkim smakiem bezy, która jest piankowa w środku i krucha na wierzchu. Całość dopełniają chrupiące płatki migdałowe na górze bezy. Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia: 60 min   Składniki: (na tortownicę(...)zimnego masła 40 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka szczypta soli ew. 1 łyżeczka śmietany kwaśnej Owoce: 350-400 g śliwek 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Beza: 2 białka szczypta soli 100 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: garść płatków migdałowych Tutaj znajdziesz proporcje składników na różne wielkości tortownic Tutaj

Słodki Blog
Ciasto śliwkowe z budyniową pianką 37

Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200 g masła 4 jajka  1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 300 g śliwek 1 szklanka cukru Z podanej porcji mąki ujmuję 2 łyżki. Pozostałą mąkę, żółtka (białka wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2 garście(...)papierem do blaszki. Blaszkę wstawiam na 15 minut do lodówki, a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekam 20 minut. W tym czasie usuwam pestki ze śliwek i kroję śliwki w kostkę. Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję powoli partiami cukier. Za każdym razem ubijam tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypuję budyń i jeszcze

Słodki sentyment
FIT DESER KORZENNE ŚLIWKI POD BISZKOPTEM 72

DESER w postaci śliwek pod bezglutenowym biszkoptem widzieliście już na moim koncie na IG. Przepis, tak prosty, tak szybki, i tak pyszny zostawiam i tutaj. Jak wykonać taki fit deser z udziałem śliwek? - przygotuj formę do pieczenia wielkości dużego talerza - wydryluj śliwki, potnij na pół, oprósz sowicie cynamonem, dodaj troszkę kardamonu - 2 jajka ubij na sztywno, dodaj łyżkę ksylitolu/erytrytolu, dodaj(...)dwie łyżki mąki np. kukurydzianej lub jeśli jesz gluten to pszennej, całość delikatnie wymieszaj, zalej śliwki masą - piecz przez 20 -30 minut w temp. 180 stopniach C, grzanie dół i termoobieg, lub góra i dół Podawaj z zimnym jogurtem. W wersji nie fit, formę posmaruj sowicie masłem, dodaj na śliwki łyżkę miodu, biszkopt wykonaj podwajając składniki. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasto śliwkowe pod bezową pianką 78

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g schłodzonego masła  6 żółtek 2 łyżki tartej bułki Śliwki: 1 kg wydrylowanych śliwek 100 g cukru 3 łyżki mąki kukurydzianej Bezowa pianka: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy szczypta soli Sposób wykonania: Mąkę łączymy z cukrem pudrem i proszkiem(...)zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto kroimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa - będzie to spód ciasta). Obydwa kawałki zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. Śliwki kroimy na połówki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając do momentu aż cukier się rozpuści a śliwki zmiękną. Do szklanki wsypujemy mąkę kukurydzianą zalewamy

Qchnia po prostu
Drożdżówki ze śliwkami i migdałową kruszonką 101

Jesień śliwkami stoi, ciasto już było, teraz pora na mięciutkie drożdżówki pełne soczystych śliwek i pysznej migdałowej kruszonki pachnącej cynamonem. Nie będę się tutaj rozpisywać i zachwalać, spróbujcie sami. Składniki (na 9-10) drożdżówek: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 400 g mąki pszennej 150 ml mleka 75 g roztopionego i ostudzonego masła  2 male jajka szczypta soli(...)kilograma śliwek   Kruszonka: 30 g masła 30 g cukru (użyłam brązowego) 30 g mąki pszennej 30 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 1 łyżeczka cynamonu Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem, gdy zaczną się rozpuszczać dodajemy, letnie mleko, 2 łyżki mąki i mieszamy. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu by podwoił swoją objętość (ok 20 minut) Mąkę przesiewamy do miski

Cynamonowe szczęście
Powidła ze śliwek węgierek 60

cukru lub z małym jego dodatkiem, w zależności od stopnia kwasowości owoców oraz upodobań smakowych. Na powidła przeznacza się owoce dojrzałe, bo wtedy zawierają najwięcej cukru. Jeżeli chodzi o śliwki to są idealne wtedy,  gdy przy ogonkach zaczynają się marszczyć. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Sposób wykonania: Śliwki umyć, usunąć pestki i rozgotować pod przykryciem w małej ilości wody lub rozparować wstawiając przykryte naczynie do niezbyt gorącego piekarnika.  Następnie śliwki gotować na słabym ogniu, często mieszając. Zapobiega to przypalaniu

Kulinarne przemyslenia
Tarta ze śliwkami 94

Pomiędzy ostatnimi przetworami z cukinii znalazłam trochę czasu, aby upiec jakieś ciasto dla moich gości. A że sezon teraz na śliwki, to postanowiłam zrobić tartę śliwkową. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu tart, bo robiłam je może z dwa razy w życiu, więc może efekt wizualny nie jest powalający, ale za to smakiem nadrabia. Zrobiłam najzwyklejszą, standardową wersję tarty(...)Składniki na nadzienie: 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4l mleka) 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru 2 i 3/4szkl. mleka 300-400g śliwek 1 galaretka przeźroczysta 450ml gorącej wody Sposób przygotowania: W misce umieściłam składniki na kruche ciasto, czyli: mąkę, cukier puder, pokrojone na plasterki zimne masło, żółtko, jajko, sok z cytryny

Waniliowe Improwizacje