śliwkowa zupa pachnąca piernikiem Do świąt jeszcze daleko, ale zupa ta jest tak pyszna, że warto ją robić jak najczęściej. Szczególnie tera, kiedy śliwek z naszych sadów, mamy pod dostatkiem. składniki dla czterech osób 1,5 kg śliwek 10 g masła 250 g piernika 80 ml miodu 1 l wody sposób przygotowania W garnku topimy masło, dodajemy do niego dwie(...)miał nadzienia, ani polewy), całość przesmażamy przez dwie minuty a następnie zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. W tym samym czasie, umyjemy śliwki, pozbawiamy je pestek i wrzucamy do garnka. Śliwki smażymy przez 2-3 minuty, następnie powoli, wlewamy do garnka miód. Całość dalej smażymy, do czasu aż śliwki zmiękną, ale się nie rozpadną
Miód i pieprzczasu do czasu, gdy chcę „zabłysnąć” robię roladę schabową, wymyślam wtedy nadzienie. I tak stało się tym razem. Padło na śliwki. Wyszło pysznie, może i Wam zasmakuje. Składniki: 1 ½ kg schabu 100 - 150 gram śliwek suszonych 100 gram boczku parzonego Plastry boczku wędzonego, parzonego Sól Pieprz Słodka papryka Kilka ziaren jałowca Wykonanie: Schab rozkrawamy w taki sposób aby uzyskać(...)największą powierzchnię ( jak książkę ). Po przekrojeniu możemy lekko rozbić tłuczkiem nie uszkadzając mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz utłuczonymi owocami jałowca. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. 1/3 z ich odkładamy, pozostałe układamy na schabie. Boczek w kawałku kroimy w kostkę i dodajemy do śliwek. Schab zawijamy w roladę. Obkładamy plastrami boczku. Związujemy sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy po wierzchu solą, pieprzem
Smaki Ewywątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku wieprzowego surowego – 1 duża cebula – 1 mały seler – 4 marchwie – 4-5 suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich) – 1 bułka – 4 szalotki – 1-2 ząbki czosnku – 4 jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szkl kremówki (lepiej 36% niż 30%) – 400 g boczku(...)majeranek (kilka gałązek), opaloną na gazem cebulę (obrać ją przedtem), marchew i seler. Gotować do miękkości, wystudzić. W wywarze z mięsa zamoczyć bułkę, osobno zamoczyć grzyby i żurawinę oraz śliwki. Wątróbkę obgotować dosłownie 5 minut w pozostałym wywarze (ma być półsurowa). Pistacje posiekać. Odsączyć żurawinę, śliwki i grzyby – grzyby i śliwki posiekać, ale nie za drobno. Gruszkę obrać, wyjąć
Pociąg Do KuchniPrzepis na to ciasto znalazłam tutaj: klik! , robiłam je już kilka razy i znalazłam swoje proporcje składników. Można użyć tutaj innych soczystych owoców, niż śliwki. Ciasto zawiera w sobie amarantus (szarłat), który nie jest u nas specjalnie rozpowszechniony. Jest jednym z najstarszych roślin uprawnych świata. Zawiera więcej składników mineralnych, niż pszenica (szczególnie duża zawartość żelaza, największa spośród wszystkich roślin). Poza(...)forma o śr. 30 cm): - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 1 szklanka amarantusa ekspandowanego z melasą - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/4 szklanki cukru brązowego - 1/3 kostki masła - ok. 8 dużych śliwek - kilka łyżek mleczka np. kokosowego Suche składniki (mąka, amarantus, wiórki, cukier) wymieszać ze sobą. Formę do tarty wysmarować masłem. Równomiernie rozłożyć suche składniki w formie. Umyte śliwki przekroić na pół
Corner With Recipesmasła 3/4 łyżeczki (3,5 g) proszku do pieczenia 25 g cukru 1 żółtko 4 g kakao Beza: 5 białek 250 g cukru wanilia cytryna Śliwki: 560 g śliwki (mogą być zarówno, mrożone jak i świeże) 80 g cukru brązowego cynamon Przygotowanie: Ciasto kruche ścierane kakaowe: Wszystkie produkty sypkie należy połączyć w misce. Wlać(...)włożyć na 30 min do lodówki do wychłodzenia. Beza: Białko ubić i cały czas ubijając dosypywać stopniowo cukier. Na koniec ubijania dodać wanilię i sok z cytryny. Śliwki: Cukier skarmelizować na sucho, wrzucić do niego śliwki i smażyć do miękości na koniec posypać cynamonem. Na przygotowane schłodzone ciasto poukładąć śliwki, na śliwki rękawem cukierniczym nałożyć bezę wysoko
Lili w kuchniocenić musicie sami. Może Wam podejdzie. Poleciła mi go koleżanka nazywając „najlepsze”. Jednak dla mnie to określenie zdecydowanie na wyrost, a ciasto wcale nie wyrasta. Ciasto ucierane ze śliwkami Składniki: kostka masła – 200g ¾ szklanki cukru szczypta soli 4 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki budyń waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia śliwki (ok. ½ kg) Ciasto ucierane ze śliwkami - składniki Przygotowanie: Masło(...)jajka wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześnie aby osiągnęły temperaturę pokojową. Śliwki przekrawamy na połowę i pozbywamy się pestek. Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli (w myśl zasady: gdzie cukier tam i sól). Dodajemy jajka, jedno po drugim. Po każdym jajku ucieramy ciasto na jednolita masę. Dodajemy mąkę, najlepiej przesiana przez sito. Ucieramy do połączenia. Dodajemy
Pyza i Surówkahumor idę do sadu, a tam gałęzie drzew uginają się pod ciężarem owoców. Na pierwszy ogień poszła węgierka. Jedno pięcioletnie drzewo, a tyle owoców! Dziś zebrałam około 20 kg śliwek, na gałęziach zostało jeszcze co najmniej 60 kg! Nie jestem w stanie tego sama przerobić, więc większość będę musiała rozdać ;) Połowę zebranych owoców wydrylowałam i zaczęłam smażyć powidła, resztę zamknę(...)słoikach, ale dopiero jutro :D. Na osłodzenie sobie pracy postanowiłam upiec ciasto, typowo jesienne, wyjątkowo soczyste, pachnące cynamonem, hojnie nadziane śliwkami, oprószone kruszonką, niesamowite!!! Polecam! Składniki na jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką na formę o wymiarach 24x28 cm 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru 2 duże
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami. Pyszne, kruche ciasto skrywające intensywnie śliwkowe nadzienie. Jest tak smaczne, że znika niemal natychmiast po podaniu. Polecam!!! Składniki na ciasto ze śliwkami na blachę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka NADZIENIE(...)masła 1 kg śliwek (umytych i wydrylowanych) 100-150 g cukru (w zależności od słodkości śliwek) 2 łyżki domowego cukru waniliowego płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki dżemu (ja daję powidła śliwkowe) 2 łyżki kaszy manny cukier puder do posypania Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone w kostkę masło
Rozpustne gotowanieMocno czekoladowa czekośliwka do słoików na zimę. Zdecydowanie dla fanów czekolady. Dzięki dodaniu śliwek człowiek ma mniejsze wyrzuty sumienia, gdy zje pół słoiczka :). Dla kogo: dla chcących spróbować zdrowszej alternatywy dla kremu czekoladowego do kanapek dla szukających pomysłu co zrobić ze śliwek dla czekołasuchów Składniki: 1,5kg śliwek (waga po wypestkowaniu) łyżeczka (płaska) cynamonu 7 tabliczek gorzkiej czekolady 2 tabliczki(...)mlecznej czekolady 550g cukru 6 łyżek kakao 1,5 szklanki orzechów włoskich, laskowych lub fistaszków lub migdałów Wykonanie: Umyć śliwki, wypestkować, zasypać cukrem. Postawić na malutkim ogniu i gotować, aż cukier się roztopi i śliwki puszczą sok (nie nakrywać garnka pokrywką). Gdy śliwki zaczną bulgotać dodać cynamon, kakao i czekoladę połamaną na kawałki oraz orzechy/migdały posiekane na kawałki
Mania Wypiekaniakrótkiej przerwie zaprosiłam kilka osób do wspólnego gotowania. Wspólnie z Pyzą (ja proponowałam, Iza decydowała) wybrałyśmy danie kuchni francuskiej, polędwiczki w sosie śmietanowym ze śliwkami. Bardzo proste, ciekawe danie, dające sporo możliwości, ponieważ podstawowy przepis prawie nie zawiera przypraw, poza solą i czarnym pieprzem. Sos jest bardzo łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem(...)przepis jest z mojej nowej książki kucharskiej, pierwszej z kuchnią francuską - Beverly Leblanc "Französische Küche", Wydawnictwo Parragon Books. Składniki: dla 4 osób 16 suszonych śliwek kalifornijskich 2 łyżki wody 4 - 6 łyżek winiaku lub koniaku lub madery (lub innego kolorowego mocnego alkoholu, jeśli nie macie winiaku) 600 g polędwicy wieprzowej (o temperaturze pokojowej!) sól i pieprz do smaku
Kuchnia Prezydentowejmnie nie ma jesieni bez ciasta drożdżowego ze śliwkami. Śliwki powoli się kończą, a ja zapomniałam o tym cieście i zajęłam się innymi... Ostatnio myślałam, że bardzo dawno nie piekłam nic drożdżowego, a wtedy od razu przypomniałam sobie o tym ze śliwkami! Od razu wzięłam się za pieczenie :) Ten aromat unoszący się w domu...Uwielbiam! CIASTO DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM(...)ŚLIWKAMI przepis autorski // blacha 20x25cm ~200g mąki pszennej ~100g mąki pszennej razowej ~1/2 - 3/4 szklanki cukru ~30g świeżych drożdży ~100ml mleka "letniego" ~50g roztopionego i ostudzonego masła ~łyżeczka cynamonu śliwki na wierzch, ok. 300-400g + 2 łyżki cukru trzcinowego Zaczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże kruszymy do miski, dodajemy łyżeczkę mąki i cukru i zalewamy odrobiną mleka, mieszamy
chili & sugarPrawdziwa eksplozja smaków pomimo tego, że bałam się takiego połączenia. Słodkość śliwek przenika się ze smakiem wędzonej szynki szwarcwaldzkiej, do tego prażona kasza gryczana- dla mnie rewelacja. 1 filet z kurczaka 10 śliwek suszonych 5 śliwek świeżych 100 g kaszy gryczanej prażonej 100 g szynki szwarcwaldzkiej wędzonej Przyprawa do mięsa 100 ml bulionu Sól do smaku Pieprz Natka pietruszki(...)Filet kroimy na cieńsze płaty. Na desce rozkładamy szynkę szwarcwaldzką, na niej jeden płat kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Układamy ugotowaną kaszę i suszone śliwki. Przykrywamy drugim płatem kurczaka. 3. Roladkę zwijamy w rulon tak żeby szynka owinęła całość. Mięso przekładamy w folie aluminiową i szczelnie zwijamy. Pieczemy przez 40 minut
VioletoweKucharzenieMój Mąż uwielbia powidła śliwkowe. I chociaż, jak wcześniej pisałam, dziwił się, że chce mi się w ogóle zajmować przetworami, to jak pojawiły się śliwki sam rwał i przywoził mi codziennie pełne siaty śliwek :) i tak wieczory spędzałam na ich przetwarzaniu - oczywiście pomagał mi :) i właśnie tych dżemów i kompotów mamy najwięcej :) Składniki: śliwki węgierki (dowolna ilość) cukier (dowolna ilość(...)Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Przekładamy do garnka ze stali nierdzewnej i zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i odstawiamy na 20-30 minut, aby puściły sok. (Ja w jednej porcji odlałam mały słoiczek soku, w drugiej smażyłam łącznie). Ustawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień tak, aby powidła tylko lekko bulgotały i smażymy
Kolorowy PrzepisownikDziś chciałabym Was zaprosić do skosztowania pysznego, puszystego czekoladowego orzechowca ze śliwkami. Pomysł na ciasto powstał w związku z piękną rodzinną uroczystością. Smaki i nietypowe połączenie orzechów, czekolady smakowej i śliwek doskonale się sprawdziły, tworząc niepowtarzalne i niebanalne ciasto. Po prostu zapraszam Was serdecznie do spróbowania. Ciasto przed oprószeniem cukrem pudrem - widać wyraźnie część czysto orzechową i czekoladową oraz wierzch(...)przepełniony śliwkami. ... ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne za sprawą śliwek. A orzechy i orzechowa czekolada nadają mu niepowtarzalnego, indywidualnego charakteru. Składniki: orzechy laskowe 60 g 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech 1 łyżeczka śmietanki 30% 3 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 8 g 200 g margaryny 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku
Słodkie okruszkiczekośliwce. Przepis znalazłam na jednym z blogów (trochę go zmodyfikowałam i uprościłam, bo nie miałam tyle czasu stać przy garach), zrobiłam i byłam w niebie :) Jeżeli ktoś lubi śliwki w czekoladzie to powidła ze śliwek z dodatkiem kakao będą dla niego. Na dobry początek dnia... Na śniadanie potrzebujemy: garść musli 2 łyżki czekośliwki 2 łyżki jogurtu naturalnego Jak przygotować czekośliwkę(...)śliwki węgierki gorzkie kakao ewentualnie cukier Nie podaję ilości ponieważ połączenie śliwek i kakao trzeba dobrać do siebie. Warto teraz kupić jeszcze węgierkę na powidła, ta z pomarszczoną skórką jest najlepsza i najsłodsza. Śliwki powinny być miękkie i słodkie. Usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i z grubym dnem i smażymy aż płyn prawie wyparuje. Dodajemy kakao
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/