Knedle ze śliwkami to jesienny klasyk, do którego często wracam. Pyszne bezmięsne danie, bardzo lubiane przez dzieci. Bardzo je Wam polecam, można przygotować je „na zapas”, knedle można z powodzeniem zamrozić. Składniki: Ciasto: 50 g masła 1 kg ziemniaków 400 g maki pszennej kilkanaście śliwek około 700 g 2 jajka 100 g kaszy manny 1 łyżeczka soli Posypka(...)bulki tartej 100 g masła 100 g cukru Zapraszam również na film z instrukcja krok po koku Wykonanie: Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlać, przełożyć do miski i ubić z masłem. Ziemniaki ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, kaszę mannę, jajka oraz sol do smaku. Następnie ze wszystkich składników
Pani M - kuchnia smakowitaDzisiaj polecam kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo szybko znika z talerza. Składniki: 250 g mąki 3 łyżki cukru pudru 200g zimnego masła 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na bezę 5 białek 220 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju ok 800g śliwek(...)większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą. Białka miksujemy na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki
Pomysłowa kuchniaŁatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto ucierane ze śliwkami to wyśmienita propozycja na podwieczorek do popołudniowej kawy, świetny smakołyk, który szczególnie polecam w sezonie śliwkowym . Doskonale smakuje również z innymi owocami. składniki na tortownicę 26 cm 800 g mniejszych śliwek 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml ) 3/4 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 4 jajka 200 g masła opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) cukier puder do posypania ciasta przepis Śliwki przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki. Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy, wszystko miksujemy
Smakowite DaniaDzisiaj polecam kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo szybko znika z talerza. Składniki: 250 g mąki 3 łyżki cukru pudru 200g zimnego masła 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na bezę 5 białek 220 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju ok 800g śliwek(...)większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą. Białka miksujemy na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki
Pomysłowa kuchniajuż na straganie pojawią się cudowne, słodziutkie śliwki, to w moim domu obowiązkowo musi być ciasto oczywiście z tymi owocami. Tak więc zapraszam Was na pyszne sezonowe ciasto ze śliwkami na kruchym cieście z cudownie chrupiącą kruszonką. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 150 g masła 3 żółtka 1 łyżka(...)smalcu kruszonka 1,5 szklanki mąki 1500 g masła 4 łyżki cukru pudru ok 750 g śliwek Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier, schłodzone masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam jednolite ciasto. Wstawiam ciasto do lodówki na min. 1 godzinę. Śliwki myję, obieram i usuwam pestki. Blaszkę o wymiarach 20x25 wykładam papierem
magiczna kuchnia Kasitakim odpoczynku zawsze pomaga kubek dobrej herbaty i coś słodkiego 😄 W ten weekend akurat czas miałam, więc była i książka, i ciasto - tym razem owsiany placek ze śliwkami. Co prawda sezon na śliwki właśnie nieśmiało się zaczyna, możecie więc użyć świeżych, ja jednak sięgnęłam jeszcze po mrożone węgierki z zeszłego roku. Owsiany placek ze śliwkami - przepis na 15 porcji(...)300g mąki owsianej, 50g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 130g zimnego masła, 2 łyżki jogurtu greckiego, 165g ksylitolu, 2 łyżki tartej bułki, łyżeczkę cynamonu, 500g śliwek węgierek. 1. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajka, jogurt grecki i 150g ksylitolu, po czym szybko zagnieć ciasto (możesz też skorzystać z malaksera
Z notatnika dietetykaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami Doskonałe danie na proszony obiad, niesamowicie smaczne i efektywne a do tego ten aromat … śliwek, wędzonego boczku oraz czosnku, który stopniowo uwalnia się podczas pieczenia pobudzając zmysł apetytu ummm po prostu palce lizać. Przepis na ten pyszny specjał poniżej, a do rolady schabowej idealnie pasują kluski śląskie polane aromatycznym sosem(...)spod pieczeni. Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami Składniki: 1,5kg schabu wieprzowego 250g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki. 500g pieczarek 100g suszonych śliwek 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej Sól Pieprz Łyżka masła 3 łyżki oleju Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami Przygotowanie: Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy
Księga-Smakuźródłem pełnowartościowego białka. |Zawiera mniej tłuszczu, niż inne części tuszy wieprzowej. Często gości w moim domku. I w postaci tradycyjnych kotletów, pieczeni, i takich oto zapiekanych ciekawostek. Schab ze śliwką jest pyszny i na ciepło i na zimno jako wędlina! Co nam trzeba? 1 kg schabu bez kości 1 paczka suszonych śliwek około 200g. Dowolne przyprawy (ja mieszam sól, pieprz(...)aluminiowa (lub brytfanka) Robimy! Schab myjemy i nacinamy z boku tworząc kieszonkę. Taką dużą, najlepiej zostawić po 2 cm od każdej strony i wtedy nacinać. Musi być miejsce na śliwki. Przyprawiamy: najlepiej natrzeć przyprawami i olejem i odstawić na noc do lodówki. Następnie: Śliwki pakujemy do kieszonki, ma ich być dużo i ciasto ułożone, zszywamy wykałaczkami. Zawijamy w folię aluminiową
Latosiowydomamerykańskie czekoladowe ciasto. Przygotowuje się je z jajek, cukru, masła, gorzkiej czekolady i niewielkiej ilości mąki. Często dodawane są też orzechy. Ja tym razem postawiłam na brownie ze śliwkami. Ciasto wyszło idealne. Składniki: 240 g gorzkiej czekolady 140 g masła 100 g mąki 30 g kakao 160 g białego cukru 60 g cukru trzcinowego 4 jajka ziarenka z 1 laski(...)wanilii 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO: 15 śliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka świeżego tymianku 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy śliwki: Śliwki umyć, pokroić na pół, usunąć pestki. Dodać ocet balsamiczny, cukier trzcinowy, tymianek oraz tymianek. Wymieszać. Przygotowujemy ciasto: Masło roztopić. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Wymieszać po tym czasie na gładki krem. Ostudzić
Kuchnia w oparachwyskakiwać mi w reklamach i z lodówki, to zaskoczył mnie jej smak. Pierwsza łyżka - czuję, że kwaśna, druga - coś słodkiego, paprykowego, ale nie do końca. Dym! Dym z wędzonych śliwek. Te śliwki zrobiły całą robotę. Nie jest jednak tak łatwo kupić wędzone śliwki. Jeśli macie zwykłe suszone, to wędzonego smaku nada mielona wędzona papryka, wędzone żeberka albo boczek. Kapusty(...)wędzonych żeberek lub wędzonego surowego boczku pętko dobrej kiełbasy 1 ząbek czosnku 1 cebula kilka suszonych grzybów 6-8 szt. suszonych wędzonych śliwek kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku czarny pieprz olej do podsmażenia cebuli (2łyżki
bistro mamaChutney, owocowy sos słodko-pikantny Słodko-kwaśny, owocowo-pikantny sos ze śliwek. Swój chutney zrobiłam ze śliwek węgierek, ale możemy wykorzystać każdą inną odmianę śliwek. Domowy śliwkowy chutney z jabłkami, cebulą, przyprawami jest wyjątkowy w smaku, a przepis łatwy i szybki w przygotowaniu. Taki sos to idealny dodatek do serów, dań curry, mięs, sałatek i nie tylko(...)Składniki 1 kg śliwek węgierek 500 g jabłek 250 g czerwonej cebuli lub szalotki łyżeczka startego imbiru 3 liście laurowe 1 laska cynamonu 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 200 g octu z czerwonego wina 300 g cukru trzcinowego Wykonanie Śliwki myjemy, przecinamy na pół i drylujemy, następnie kroimy w paski. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy
Tajemnice Smakuteż do lodówki. Białka ubić na sztywno, następnie podczas ubijania wsypywać cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze chwilkę. Na spód ciasto ułożyć wypestkowane i przekrojone na pół śliwki. Na to ubite białka. Drugą część ciasta pokruszyć i rozłożyć na białkach. Obsypać pokruszonymi orzeszkami. Pieczenie – blaszka 20 x26 cm. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40 minut. Wykonanie(...)proporcji 2/3 do 1/3, mniejszą część ciasta włożyć do woreczka a większą część na blaszkę i wstawić obie porcje ciasta do lodówki na 30 minut na cieście rozłożyć wypestkowane śliwki białka ubić, nałożyć motylek, ubijać trzy minuty, obroty4 następnie zmniejszyć obroty do 2 i powoli wsypywać cukier, chwilkę jeszcze ubijać białka rozłożyć na śliwkach pokruszyć drugą część ciasta i rozłożyć
Kuchnia Pokoleń