szczęścia innej osoby ponad swoje własne kiedy spożywa pokarm przygotowany Twoimi rękoma. Jedna z moich stałych pacjentek co tydzień obdarowuje mnie darami, które niesie dla niej jej ogród. Śliwki, jabłka, porzeczki albo... drożdżówka z wiśniami. Część śliwek postanowiłam skarmelizować z cukrem i masłem oraz doprawić goździkami oraz podać z płatkami gotowanymi na domowym soku jabłkowym i czekoladą(...)rozkosz. Jak dla mnie to owsianka piękności. Piękności bo po jej zjedzeniu na twarzy pojawia się uśmiech. A uśmiech to najpiękniejszy makijaż. Składniki (na 2 porcje): 1/2 kg śliwek łyżka masła i cukru goździki 2/3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1 szklanka soku z jabłek z goździkami lub kompotu jabłkowego 1 łyżka
Mango PapajaRyż zapiekany ze śliwkami juz zawsze będzie mi się kojarzył z prodiżem, choć nigdy sama prodiża nie używałam. Jednak w moim rodzinnym domu w sezonie na węgierkę, ryż ze śliwkami zapiekany był bardzo często. Dla odmiany od klasyki proponuję dodatek puszystej ricotty. 200 g ryżu 300-400 g śliwek 250 g sera ricotta 1 jajko pół łyżeczki esencji waniliowej(...)łyżek słodziwa Ryż gotujemy na sypko (1 część ryżu na 1,5 części wody). Śliwki drylujemy, dzielimy na połówki. Białko jaja ubijamy na sztywną masę. Żółtko mieszamy z połową słodziwa i ricottą. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego. Masę serową mieszamy delikatnie z ubitą pianą, wykładamy na ryż. Śliwki układamy na wierzch skórką do góry i posypujemy pozostałą częścią słodziwa
Kucharzycainspirowane kuchnią włoską. Nie może w niej zabraknąć miejsca ma makaron i powolnie gotowany, aromatyczny sos. Ważna w niej jest również prostota i sezonowość. A że mamy sezon na śliwki, postanowiłam je połączyć z mozzarellą i makaronem. Przepis można wykorzystać przygotowując danie lub główne lub... deser. Składniki (na formę o średnicy dna ok. 21 cm): 19 sztuk makaronu typu conchiglioni(...)opakowanie mozzarelli mini Galbani 25 śliwek węgierek ok. 1 cm świeżego imbiru 2 listki szałwii sól W osolonym wrzątku ugotować al dente makaronowe muszle. Nie rozgotować, bo makaron będzie jeszcze zapiekany. Makaron odcedzić, rozłożyć na talerzu, by się nie sklejały i odstawić do lekkiego ostudzenia. W czasie gotowania makaronu wypestkować 15 śliwek i rozgotować je w niewielkiej ilości wody. Trwa
Weekendy w domu i ogrodziemąki pszennej, 120 g miękkiego masła, 120 g cukru pudru, 3 jajka, 1 białko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki brandy, 2 płaskie łyzki kakao, 800 g śliwek, krem : 130 g miękkiego masła, 1 żółtko, 3 łyzki cukru pudru, 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka), 1 łyżka cukru, 240 ml mleka, polewa : 25 g masła(...)łyżki wody, 10 g cukru, 1 łyżka kakao, Śliwki sparzyć, obrać ze skórki, każdą przeciąć wzdłuć na pół, wyjąć pestki. Tortownicę (24 – 26 cm) wysmarować masłem i wyspypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na śmietanę. Dodawać po jednym żółtku, na zmianę z cukrem. Ucierając dodać brandy. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać
królestwo garówPierwszy raz jadłam je u mojego taty. Były nieco inne w smaku niż tradycyjne. Byłam przekonana, że to kwestia dodania do nich wędzonych śliwek. Nic z tych rzeczy. Były po prostu pieczone. Genialne. I od razu uprzedzam - nie bawcie się w pieczenie jedynie 2 kg owoców. Pozbierajcie naczynia żaroodporne jakie macie w domu, sprawdźcie ile z nich zmieści się(...)piekarniku, dorzućcie do nich śliwki i pieczcie na potęgę. A, i jeżeli macie bardzo słodkie i dojrzałe śliwki, pomińcie cukier. Składniki: 2 kg śliwek (najlepsze będą węgierki) pół szklanki cukru (przepis na 4 małe słoiki) Śliwki myjemy, drylujemy, mieszamy z cukrem i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem 3 godziny w 180 stopniach. Po tym czasie owoce
KardamonovySkładniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 szklanka cukru ( może być trzcinowy ) 3 szklanki dobrego rumu Sposób wykonania : Ś liwki umyj, osusz z nadmiaru wody, przekrój na połówki, usuń pestki, wrzuć do dużego czystego słoja. Cukier wsyp do słoja ze śliwkami, wstrząśnij słojem, aby cukier wymieszał się ze śliwkami. Słój przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw na kilka(...)godzin w ciepłe miejsce. Następnie zalej śliwki rumem tak, aby przykrywał śliwki w całości. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 miesiące. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę, odczekaj chwilę, aby resztki soku skapały z owoców. Otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną, ręcznik papierowy
Przepisy i porady kulinarneZnamy się już trochę czasu i wiecie, że lubię prostotę w kuchni i używanie sezonowych lokalnych składników. Sezon na śliwki uznaję za otwarty i na jego rozpoczęcie proponuję je w najprostszej możliwej oprawie, czyli w cieście drożdżowym, ale żeby nie było nudno to w trochę innej formie i z dodatkiem kardamonu. Mam kilka swoich ukochanych przypraw i w pierwszej piątce(...)znajduje się kardamon, który doskonale współgra z jabłkami, śliwkami, gruszkami i dynią. O właściwościach kardamonu możecie przeczytać w tym wpisie: Z czym to jeść czyli : kardamon. ps. Całe to ciasto rozeszło się w 10 minut, a Misiek sam zjadł połowę, jest to najlepsza forma negocjacji z nim, po takim cieście zrobi dla mnie wszystko Składniki na dużą blachę
greenscarfKnedle to klasyk wakacyjnej kuchni, w tym roku pojawiły się u mnie wyjątkowo wcześnie, bo już w połowie lipca kupowałam pierwsze węgierki. To śliwki, których pestka idelnie "odchodzi", dlatego wyjątkowo nadają się na nadzienie do dzisiejszych klusek. Przygotowałam knedle w zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki orkiszowej, zamiast zamulającej popularnej pszennej. Kluski będą miały więcej błonnika, gdy część mąki jasnej(...)zastąpisz pełnoziarnistą orkiszową lub wymieszasz obie. Knedli ze śliwkami nie trzeba za bardzo reklamować, bo nawet mięsożercy nie pogardzą takim obiadkiem. Jeśli chcesz urozmaicić podanie knedli zerknij na przepis tutaj . Zapraszam na pierwszorzędny wakacyjny posiłek! Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g mąki orkiszowej jasnej 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1/2 kg śliwek węgierek 6 łyżek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śliwka jest genialnym owocem. Uprażona na patelni z masłem i cukrem nabywa świetnego smaku i aromatu. Czasem mam wrażenie, że cała jest jak umami, trochę uzależniająca. I słodka, i kwaśna, soczysta ale i treściwa. Jeśli dobrze ją potraktujecie, czyli delikatnie podgrzejecie atmosferę ale nie za długo by pozostawić pewien niedosyt, z pewnością zrewanżuje Wam się smakiem na talerzu. Magicznym składnikiem(...)który moim zdaniem świetnie podkręca smak śliwek jest imbir. Jeśli nie wierzysz- spróbuj go wykorzystać a przekonasz się sam jak bardzo zmienia to charakter całego owocu. Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka cukier do smaku 2 łyżki masła migdałowego goździki 300 gram śliwek dwie łyżki masła dwie łyżki
Mango PapajaByły tak dobre, że tylko zdjęcie się ostało...😀 I oczywiście dostałem je do obrobienia... 😁 Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki orkiszowej typ 700 śliwki Przygotowanie: Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i zacząć wyrabiać ciasto, a następnie małymi porcjami dodawać mąkę orkiszową (w zależności od ziemniaków może się okazać, że nie zużyjemy całej mąki(...)orkiszowej). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, nie może być zbyt twarde lub zbyt luźne. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Z przygotowanego ciasta robimy wałek i kroimy go na 3-4cm kawałki (grubość pokrojonych kawałków zależy od wielkości śliwek) . Każdy kawałek rozklepujemy palcami, wkładamy połówkę śliwki (jeśli są małe to dajemy całą śliwkę - wydrylowaną) i zlepiamy aby powstała
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych jędrnych śliwek węgierek 20 dkg cukru 3 cm kory cynamonu okruch gałki muszkatołowej 10 szt. rozłupanych owoców kardamonu 2-3 goździki 2 l spirytusu 60 % Sposób wykonania : Ś liwki opłucz, osusz, usuń pestki, każdą śliwkę pokrój na ćwiartki, wrzuć do dużego czystego słoja, zalej spirytusem. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i odstaw(...)ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2 miesiące. Co parę dni wstrząśnij lekko słojem. Następnie zlej nalew ze śliwek do drugiego słoja ( słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciemne miejsce ). Śliwki zasyp cukrem, dodaj goździki, lekko pokruszoną korę cynamonu, owoce kardamonu, gałkę muszkatołową. Wymieszaj poprzez kilkukrotne wstrząśnięcie słojem, słój zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć
Przepisy i porady kulinarnepszennej 1 szkl. mąki krupczatki 160 g. masła szczypta soli 6 łyżek cukru trzcinowego zmielonego na puder (w młynku do kawy) 2 duże łyżki jogurtu greckiego Nadzienie 16 szt. śliwek pół szkl. posiekanych drobno migdałów ok. 2 łyżki cukru trzcinowego 2 spore gałązki tymianku cytrynowego Oraz 1 małe jajko Na stolnicę wsyp obie mąki i wymieszaj je z solą(...)placek przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta (pozostaw wolne około 4-5 cm. ciasta przy brzegach) rozsyp trochę posiekanych migdałów, a na nich ułóż połówki śliwek zwrócone rozcięciem ku górze (8 śliwek na jedną tartę). Śliwki posyp obranymi z gałązki listkami tymianku cytrynowego oraz łyżką cukru trzcinowego i odrobiną siekanych migdałów. Wolne brzegi ciasta składaj
Delicious PlaceSezon na śliwki uważam za otwarty i mam dla was dziś do zaoferowania bardzo przyjemne w smaku ciasto z śliwkami i maślaną kruszonką. Składniki: 250 g mąki pszennej 1 żółtko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki śmietany 18 % ok. 500-600 g śliwek Wykonanie: Śliwki myjemy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180*C Ciasto wykładamy z piekarnika, układamy na nim śliwki skórką do ciasta i posypujemy cynamonem co nada pięknego zapachu i smaku. Na samą górę wykładamy płaty kruszonki i ponownie pieczemy przez kolejne 40 minut monitorując ciasto czy nabrało złotego koloru. Ciasto
W Moim Magicznym DomuWitam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne placki ze śliwkami na sodzie. Placki są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania placków będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 25 placków 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 g śmietany 12% około 350 g słodkich śliwek 4 jajka (rozmiar(...)łyżki cukru (około 50 g) 1 1/2 łyżeczki sody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisu: Placki ze śliwkami Przygotowanie: Do miski przekładam śmietanę, jajka, cukier, sól, sodę i przez chwilę miksuję, tak aby składniki się połączyły. Następnie dodaję stopniowo mąkę i miksuję tak długo, aż ciasto będzie jednolite, bez grudek. Do tak przygotowanego ciasta, dodaję drobno
Uwaga Babcia Gotuje