Konfitura z żółtych śliwek, smak lata zamknięty w słoiczkach, którym można cieszyć się o każdej porze roku. Ten żółty dżem z lekko gorzkim posmakiem, przygotowywany bez dodatku innych konserwantów, zawiera tylko trzy składniki: cukier, sok z pomarańczy i nasze ukochane śliwki. Polecam serdecznie :) SKŁADNIKI 1 kg żółtych śliwek 100 g cukru trzcinowego sok z 1 pomarańczy **** INGREDIENTI 1 kg di susine gialle 100 g di zucchero di canna succo di un'arancia PRZYGOTOWANIE Przygotowa... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".