jajka - 2 cukier - ok. 50g mąka - ok. 30g sól - szczypta (opcjonalnie) Masa serowa twaróg - 800g cukier - 220g mąka ziemniaczana - ok. 60g śmietana 30% - 250ml jajka - 3 Mus ślikowy śliwki - 500g śmietana 30% - 300g żelatyna - 2 łyżki cukier - ok. 4-6 łyżek Wykonanie: Spód brownie: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Jajka z cukrem ubijamy(...)masę serową wylewamy na przygotowany spód brownie. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1,5h. Mus śliwkowy Śliwki przekrawamy i pozbawiamy pestek. Umieszczamy w wyciskarce wolnoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Tak przygotowany sok umieszczamy w niewielkim
Pogotujmy.plZdążyłam na sezon śliwkowy. Na szczęście, bo śliwki to jedne z naszych ulubionych owoców. Dawniej uwielbiałam spacerować pomiędzy straganami i z pieczołowitością wybierać najbardziej dorodne śliwki, pokryte białawym nalotem na fioletowej skórce. Teraz, niestety, nie mam na to czasu. Dlatego cieszę się z każdej okazji, kiedy mogę robić zakupy na lokalnym bazarze. Chłonę wówczas ten specyficzny targowy klimat, słucham rozmów(...)słoneczne muśnięcia, które czujemy na twarzy i czerpiemy z jesiennego urodzaju. Sięgamy więc po owoce i grzyby, które tak urozmaicają naszą kuchnię. W mojej kuchni jesienią nie może zabraknąć śliwek. Pojawiają się w deserach i ciastach. Często przygotowuję także śliwkowe crumble w różnych wariantach. Na jeden z nich dziś Was zapraszam. Jest pyszny, aromatyczny, doskonale łączy słodycz kruszonki i kwaskowość
W mojej kuchniSkładniki: 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 185 g drobnego cukru do wypieków (150 g + 35 g) 110 g mąki pszennej 80 g masła, roztopionego i przestudzonego 5 śliwek 150 g malin( u mnie ok. 10 mrożonych wiśni) cukier puder do oprószeni a Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić żółtka(...)połączenia. Dodać resztę ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać do połączenia. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać. Śliwki wypestkować, wyłożyć na ciasto rozcięciami ku górze, większe śliwki pokroić na ćwiartki. Pomiędzy śliwki wysypać maliny. Piec w temperaturze 170*C przez około 40 - 50 min. lub do tzw. suchego patyczka
Proste PotrawyWitam bardzo cieplutko :) Uwielbiam wszystkie ciasta ze śliwkami, czy to ucierane, czy to kruche, wszystkie są pyszne. Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto kakaowe z dużą ilością śliwek i cynamonu, jest to najlepsze połączenie. To ciasto jest proste w wykonaniu i zawsze się udaje, wykonamy je w 15 minut plus pieczenie. Dodam, że śliwki jeszcze są do kupienia, więc(...)tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: cynamon mielony według uznania około 50 dag śliwek węgierek Wykonanie pysznego ciasta ze śliwkami i cynamonem: 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. 2. Następnie
Izabelawkuchnizapach smażonych powideł śliwkowych, różnego rodzaju konfitur czy dżemów przygotowywanych z jesiennych owoców. Dziś zapraszam Was po przepis na pyszną i aromatyczną konfiturę. Przed Wami konfitura ze śliwek i fig usmażona z dodatkiem korzennych przypraw. Pyszna do naleśników, tostów lub do wyjadania po prostu ze słoika! Na blogu znajdziecie także inne jesienne przetwory z owoców: Klasyczne powidła(...)śliwek Marmolada z aronii z jabłkami Antonówki na zimę Powidła śliwkowe z piekarnika bez cukru Konfitura z aronii i śliwek Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami Mus śliwkowy Dżem dyniowy z pomarańczami Konfitura gruszkowa z nutka wanilii Konfitura ze śliwek i fig Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitykrótkim zapoznaniu się z instrukcją obsługi (tak, tak, czytam instrukcje;) uruchomiłam piekarnik. Też nowy. Czym mnie zaskoczy? Czy między nami zaskoczy? Na razie wyskoczyło z niego pyszne ciasto ze śliwkami i pianką. Przepis sprawdzony nie raz, a ponieważ wyszło takie jak trzeba nawet w nowym piekarniku, z którym póki co jestem "na pan", to chyba pora najwyższa, by podzielić się(...)przepisem. Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;) Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 120g masła 3 żółtka pianka: 3 białka 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ok 300g śliwek węgierek Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać
Obiad gotowyPowidła śliwkowe z przyprawami korzennymi, to najpyszniejsze powidła jakie zrobiłam. Sporządziłam je z dojrzałych śliwek, nie dodałam nawet grama cukru, a są słodkie. Dodatek przypraw korzennych (cynamon, kardamon, goździki) nadał powidłom szlachetności i głębi smaku. Składniki: 2 kg śliwek (węgierki) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/8 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu 5 goździków 1/4 szkl. wody Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić na pół(...)usunąć pestki i ogonki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę. Ustawić garnek na najmniejszym ogniu. Gdy śliwki zaczną puszczać sok, mieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pierwszego dnia podgrzewać śliwki 3 godziny w garnku bez przykrycia. Wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Drugiego dnia, ponownie podgrzać śliwki. Następnie przełożyć na sito i przetrzeć drewnianą łyżką
Codziennik Kuchennysezonu. Przy stole niezwykle słonecznie, słodko, ciepło i śliwkowo...w powietrzu unosi się kojący zapach wanilii i babie lato. Z kamionkowego naczynia wydyma złote policzki twarogowy suflet pełen soczystych śliwek i zaprasza do wspólnego delektowania się chwilą we wrześniowym słońcu :) Bardzo prosty w przygotowaniu, otuli dom zapachem wanilii, cynamonu i cytrynowej skórki. Pyszny na ciepło, jak i na zimno(...)wspaniały z aromatyczną kawą nawet na śniadanie :) Kruszcie twaróg i rozpoławiajcie śliwki, bo czas dobrze wkroczyć w pierwszy jesienny weekend! Suflet twarogowy ze śliwkami Potrzebujesz: 500g śliwek węgierek 500g twarogu półtłustego 3 jajka 150g cukru 100g miękkiego masła skórka otarta z połowy cytryny nasionka z 1/2 laski wanilii/ 2 krople waniliowego aromatu 1/3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki grysiku kukurydzianego / pszennego
Kuchnia w Słońcu Skąpanatemperatury, moja kuchnia zaczyna pachnieć już jesienią... dyniow ą zup ą , grzybowym risotto, szarlotk ą. A dziś po naszym domu roznosił się zapach cynamonowego ciasta ze śliwkami. I wła ś nie przepisem na to ciasto, chciałam si ę z Wami podzielić. Ciasto niezwykle proste w przygotowaniu, nie wymagające pracy ani wielu składników. Kruche(...)ciasto, śliwki, cynamon a dodatkiem może być kwaśna śmietana, jogurt lub lody waniliowe i ciasto znika szybciej niż trwa jego pieczenie;) Polecam serdecznie :) **** Tra qualche giorno potremo dire di aver messo alle spalle l’estate, ma nonostante le temperature siano ancora più che miti, la mia cucina profuma già di autunno. È arrivata infatti
La grande e la piccola cuocaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1½ kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych) 150g cukru Sposób przygotowania tradycyjny: Oczyszczone i osuszone śliwki przekrawamy na pół i drylujemy. Przekładamy do szerokiego garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Gdy śliwki(...)puszczą sok, stawiamy na małym ogniu pod przykryciem i gotujemy przez ok 2 godziny, często mieszając. Rozgotowane śliwki miksujemy, a następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia śliwki ponownie stawiamy na ogniu i (koniecznie) cały czas mieszając odparowujemy i redukujemy do pożądanej gęstości. Najlepsze są wtedy gdy nie ściekają strumieniem po łyżce, tylko odchodzą z niej
Kuchnia w czekoladzieKremowy sernik ze śliwkami to mój sposób na dobre rozpoczęcie jesieni – sezonu długich wieczorów, relaksu z książką, czy też serialami. Lato powoli odchodzi, nie trzeba już martwić się każdą kalorią, dlatego można pozwolić sobie na odrobinę przyjemności pod postacią niezwykle kremowego i smacznego sernika. (Prawdę mówiąc, to najlepiej cały rok odżywiać się z głową, trzymać zdrową dietę(...)zauważyliście – to nie żadna wersja dietetyczna, super fit, bez cukru i innych ,,groźnych składników”. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na mały grzeszek Kremowy sernik ze śliwkami jest po prostu pyszny, dlatego nie ma co sobie odmawiać, kawałek nikomu na pewno nie zaszkodzi Kremowy sernik ze śliwkami przepis na tortownicę o średnicy 23 cm 200 g mąki
365 dni dookoła kuchniżywienia. Czas wykonania: 1 h (+22-30 h suszenia) Ilość porcji: 2 litry / 500 g Składniki: 3 kg śliw Sposoby na zrobienie suszonych śliwek Użycie suszarki – Wystarczy umyte i wypestkowane owoce rozłożyć na sitkach i włączyć urządzenie na odpowiednią temperaturę. Strumień ciepłego powietrza cyrkuluje pomiędzy podstawą, sitami suszącymi(...)uniezależnienie od warunków pogodowych. Wadą tego sposobu jest wysoki pobór prądu – nawet 2000 W na godzinę. Przepis krok po kroku jak wysuszyć śliwki za pomocą suszarki: 1. Umyć śliwki 2. Pozbyć się pestek 3. Osuszyć śliwki na ręczniku papierowym 4. Rozłożyć owoce na sitkach 5. Włączyć urządzenie i suszyć
KuchniaWeDwoje.plporze roku, kiedy na straganach i w sklepach śliwek w bród, nie można nie upiec choć raz takiego prostego, wręcz klasycznego placka ze śliwkami :). Gwarantuję, że ten przepis Was nie zawiedzie ;). Ciasto jest puszyste, wilgotne, po prostu pyszne! Pomarańcza wspaniale podkręca jego smak, idealnie komponując się z soczystymi śliwkami i cynamonową kruszonką. U mnie w domu była walka o ostatnie(...)pomarańczowego ( może być świeżo wyciśnięty, może być kupny ) skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku d pieczenia około 550 g śliwek ( waga po wypestkowaniu ) Kruszonka: 90 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru 1,5 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Kruszonka: W naczyniu wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać roztopione masło
Opowieści z piekarnikaTrwa sezon śliwkowy , a ja nie wyobrażam sobie żeby nie było ciasta ze śliwkami. Tym razem padło na ciasto drożdżowe. Jest puszyste, mięciutkie i długo świeże. Aby nie wyschło wystarczy przykryć je lekko zwilżoną ściereczką. Ciasto nie jest trudne, a w kuchni unosi się aromat pieczonych śliwek i kokosu. U Nas najlepsza okazała się się kruszonka, bo mały(...)złodziej nie mógł oprzeć się pokusie 😂 CIASTO DROŻDŻOWE KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ Rozczyn 1 szkl. letniego mleka 3 łyżki mąki 40 g. świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru kokosowego Do letniego mleka kruszymy drożdże. Dodajemy sól, cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto 3 i 1/2 szkl. mąki masło roztopione i ostudzone
Kuchnia Paulettesgdzieś tam jesteście ciekawi co się pichci w mojej kuchni ;) Już tradycją stało się na blogu, że wraz z kolejną rocznicą pojawia się nowy przepis na ciasto ze śliwkami. Nie mogło być inaczej również i tym razem. Pyszna drożdżówka ze słodkimi śliwkami z rodzinnego sadu oraz chrupiącą kruszonką to ciasto godne polecenia na tą okazję. Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego(...)książki "Cukiernia Lidla" i muszę przyznać, że wyszło przepyszne. Zamieniłam tylko owoce. Śliwki, które puściły sporo soku sprawiły, że drożdżówka szybko nie wyschła i nawet na drugi dzień pozostała nadal świeża. Duża blacha Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy
My simple kitchen