zagościć w kuchni każdego wielbiciela zdrowego żywienia. Czas wykonania: 1 h (+22-30 h suszenia) Ilość porcji: 2 litry / 500 g Składniki: 3 kg śliw Sposoby na zrobienie suszonych śliwek Użycie suszarki – Wystarczy umyte i wypestkowane owoce rozłożyć na sitkach i włączyć urządzenie na odpowiednią temperaturę. Strumień ciepłego powietrza cyrkuluje pomiędzy podstawą, sitami suszącymi i górną pokrywą powodując odparowanie wody(...)brak konieczności posiadania dodatkowego sprzętu oraz uniezależnienie od warunków pogodowych. Wadą tego sposobu jest wysoki pobór prądu – nawet 2000 W na godzinę. Przepis krok po kroku jak wysuszyć śliwki za pomocą suszarki: 1. Umyć śliwki 2. Pozbyć się pestek 3. Osuszyć śliwki na ręczniku papierowym 4. Rozłożyć owoce na sitkach 5. Włączyć urządzenie i suszyć
KuchniaWeDwoje.pluzyskać wyjątkowy wędzony smak i aromat bigosu, nie może w nim zabraknąć różnych gatunków wędzonych kiełbas oraz wędzonego boczku. W tradycyjnym bigosie nie może także zabraknąć suszonych, polskich śliwek, jabłek oraz czerwonego wina, dzięki temu nasz świąteczny bigos uzyskuje piękny, głęboki brązowy kolor i cudowny smak. Świąteczny bigos - bogaty i obfity z intensywnym smakiem, doskonały za każdym razem(...)bigos na święta - składniki: po 1 kg kiszonej i białej kapusty porcja włoszczyzny do rosołu 2 cebule 2 kwaśne jabłka po około 100g suszonych grzybów leśnych i śliwek 2 kg różnych mięs: wołowiny, wieprzowiny (może być także drób, cielęcina, jagnięcina) 500g różnych gatunków wędzonych kiełbas 300g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina kilka ziaren jałowca, ziela
Moja Książka KucharskaOdwrócone ciasto ze śliwkami i gałką muszkatołową Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jest w nim coś niezwykłego. Trzeba się bardzo postarać aby upiec to ciasto z zakalcem. Najpierw w blaszce układamy śliwki. Rozcięciem do dołu, później wykładamy ciasto. Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie i lekko kwaśne jednocześnie od śliwek, miękkie z lekką nutą gałki muszkatołowej, która powoduje że ciasto jest(...)masła 180 gr cukru pudru 2 jajka 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta startej gałki pół łyżeczki pomarańczowego barwnika 250 gr jogurtu naturalnego 500 gr śliwek Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Śliwki umyć, przepołowić, układać na dnie formy jedna obok drugiej, bardzo ściśle, rozcięciami do dołu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć. Masło utrzeć
moj przepis naOdwrócone ciasto ze śliwkami i gałką muszkatołową Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jest w nim coś niezwykłego. Trzeba się bardzo postarać aby upiec to ciasto z zakalcem. Najpierw w blaszce układamy śliwki. Rozcięciem do dołu, później wykładamy ciasto. Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie i lekko kwaśne jednocześnie od śliwek, miękkie z lekką nutą gałki muszkatołowej, która powoduje że ciasto jest(...)masła 180 gr cukru pudru 2 jajka 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta startej gałki pół łyżeczki pomarańczowego barwnika 250 gr jogurtu naturalnego 500 gr śliwek Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Śliwki umyć, przepołowić, układać na dnie formy jedna obok drugiej, bardzo ściśle, rozcięciami do dołu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć. Masło utrzeć
moj przepis nawiem czy to jest dziwne, ale rzadko kiedy mam styczność z kompotem z suszonych śliwek. Przy okazji świąt, zawsze pijałam kompot z mieszanych owoców, gdziekolwiek bym w sumie nie była. Pierwszy raz kompot z suszonych śliwek piłam w domu rodzinnym mojego męża. Teściowa zapytała czy chcę mieszany czy właśnie śliwkowy. Nawet nie wiedziałam, że robi się też tę drugą wersję(...)Robi się, robi zdecydowanie. Jeżeli chodzi o sam przepis, dostałam go oczywiście od teściowej. Zasugerowała dodanie paru goździków i posłodzenie kompotu po odcedzeniu. Śliwki ugotowałam, odcedziłam, spróbowałam i okazało się, że kompot jest bardzo słodki. Nie było potrzeby go dosładzać. Ilość goździków też była ok, nie były bardzo wyczuwalne, ale nuda gdzieś tam się przebijała. Kompot wyszedł w punk. Jest
KardamonovyDrożdżowy chlebek czekoladowy ze śliwkami można inaczej nazwać drożdżową roladą czekoladową ze śliwkami. Najlepszy jest w dzień upieczenia. Można go przygotować w bardziej świątecznej wersji i dodać cynamonu lub przyprawy do piernika. W związku z tym, że w chlebkach nie ma żółtek, to chlebek na następny dzień i w kolejne szybko staje się suchy. To właśnie śliwki i siekana czekolada(...)kakao 50 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku 100 g gorzkiej czekolady 200 g suszonych śliwek cukier puder do posypania mąka ziemniaczana do posypania blaszki WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić
Passions hobbies lifeKiedy niedawno przeglądałam przepisy umieszczane przez lata na blogu, doszłam do wniosku, że bardzo często sięgam po śliwki. Ciasta z tymi owocami piekę chyba najczęściej. I nic dziwnego, bo uwielbiamy śliwki. Kiedy pod koniec lata stragany oferują różne ich rodzaje, a owoce prawie wysypują się pod nogi, korzystam z tych darów natury, ile się da. Śliwki zawsze są w moim(...)można je kupić także przez całą zimę i z tej możliwości skrupulatnie korzystam. Kiedy w sobotę robiłam zakupy na lokalnym ryneczku, oprócz włoszczyzny i ziół zapakowałam także woreczek granatowych śliwek. Dario – jak zawsze czujny, od razu je zauważył. No i był przekonany, że będzie ciasto. Kiedy nie upiekłam niczego w sobotę, zapytał, jak mam zamiar wykorzystać śliwki
W mojej kuchniroku po raz pierwszy zrobiliśmy powidła śliwkowe z piekarnika . Po pierwszej degustacji z domową chałką musimy powiedzieć, że przekonała nas do siebie ta metoda. Śliwki w piekarniku ładnie się pieką, woda szybko odparowuje, a dodatkową zaletą jest fakt, że do tych powideł nie potrzeba dużej ilości cukru. W smaku czuć intensywny, lekko kwaśny smak węgierek, co dobrze uzupełnia się(...)słodkością np. naleśników lub chałki. Tak przygotowane powidła ze śliwek węgierek mogą także posłużyć do przełożenia ciast robionych ze słodkimi masami. Udostępnij Powidła śliwkowe z piekarnika – składniki 2 kg śliwek węgierek 200-250 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śliwki węgierki umyć, przebrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Śliwki przełożyć na dużą i głęboką blachę z piekarnika, posypać
niecodziennikparyZobacz jak zrobić tradycyjny bigos z kiszonej kapusty krok po kroku. Sprawdź jak smakuje prawdziwy, domowy bigos z kiszonej i białej kapusty, suszonych grzybów, śliwek, czerwonego wina i różnych gatunków mięs. Bigos długo gotuję i odgrzewam. Z pewnością tu tkwi tajemnica smaku i aromatu polskiego bigosu. Poznaj moje porady oraz wskazówki i przygotuj pyszny bigos krok po kroku. Danie przygotujesz(...)skóry 500 g łopatki wieprzowej 500 g schabu wieprzowego 200 g dobrej kiełbasy (wędzona, myśliwska, krakowska) 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego 500 g cebuli 60 g suszonych śliwek bez pestek 1 jabłko 250 ml wytrawnego, czerwonego wina Do smaku zioła i przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 3 ziarna jałowca 1 goździk płaska łyżka czarnego pieprzu
Ania gotujeroku po raz pierwszy zrobiliśmy powidła śliwkowe z piekarnika . Po pierwszej degustacji z domową chałką musimy powiedzieć, że przekonała nas do siebie ta metoda. Śliwki w piekarniku ładnie się pieką, woda szybko odparowuje, a dodatkową zaletą jest fakt, że do tych powideł nie potrzeba dużej ilości cukru. W smaku czuć intensywny, lekko kwaśny smak węgierek, co dobrze uzupełnia się(...)słodkością np. naleśników lub chałki. Tak przygotowane powidła ze śliwek węgierek mogą także posłużyć do przełożenia ciast robionych ze słodkimi masami. Udostępnij Powidła śliwkowe z piekarnika – składniki 2 kg śliwek węgierek 200-250 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śliwki węgierki umyć, przebrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Śliwki przełożyć na dużą i głęboką blachę z piekarnika, posypać
niecodziennikparylodówce, tak na wszelki wypadek. Ciasto francuskie można za każdym razem przygotować inaczej, dodając do niego różne owoce czy nadzienia. Ja dziś postawiłam na budyń w połączeniu ze śliwkami. O tej porze roku użyłam śliwek mrożonych, bo świeżych już w sadzie nie ma. Ciastka wyszły bardzo smaczne, do kawy idealne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)300g 1 budyń waniliowy bez cukru 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru 6-8 śliwek węgierek (użyłam mrożonych) cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Przygotowanie ciastek rozpoczęłam od rozmrożenia i odsączenia śliwek. Następnie gdy śliwki były już rozmrożone, zajęłam się ugotowaniem budyniu. Jedną szklankę mleka zagotowałam, a w pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i cukier i przelałam na gotujące się
Waniliowe ImprowizacjeBardzo proste, szybkie i zdrowe danie na śniadanie Jesień + śliwki na ciepło prosto z piekarnika Sami zobaczcie … Lubicie aromatyczne owoce pod kruszonką? Ja je uwielbiam najbardziej, gdy za oknem zimno i pada. Niestety klasyczna kruszonka to nic innego niż połączenie białej mąki, masła i cukru :/ Dlatego stworzyłam zdrową alternatywę tego deseru i podałam go na śniadanie! Efekt? Mieszkanie pełne(...)pięknego zapachu pieczonych owoców i rozgrzewające organizm danie o poranku *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Śliwki umyj i poprzekrawaj na ćwiartki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Śliwki możesz posypać niewielką ilością cukru. Możesz też śmiało z niego zrezygnować, jeśli masz dojrzałe śliwki, nadadzą słodkiego smaku całemu daniu. W miseczce wymieszaj wiórki
Eat me! Fit me!deszczowe dni wzmagają chęci na ogrzanie podniebienia troskliwym ciepłem złotej jesieni. Dlatego zainspirowana domową przytulnością i owocowymi skarpetkami od Many mornings zmieszałam domową herbatę pełną owocowych skarbów jesieni :) Są śliwki, jabłka, głóg i płatki aksamitki. Bierzesz łyk gorącego naparu i nagle stajesz przed dużym, starym sadem. Jeszcze zielona trawa usłana coraz większą ilością złoto-brązowych liści zaprasza na przechadzkę między(...)drzewami, na których wiszą ostatnie śliwki i jesienne jabłka i gruszki. W powietrzu czuć wilgoć, na owocach osadzają sie kropelki wody z mgły spowijającej okolicę. Ktoś przy drewnianym płotku posadził rządek jaskrawych aksamitek, zaraz obok starego głogu, który z daleka przełamuje szary krajobraz czerwienią swoich drobnych owoców. Ta herbata to esencja jesiennych spacerów, przytulnych koców i otulającego smaku, o jakim
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWstyd się przyznać, ale to moje pierwsze w tym roku ciasto ze śliwkami. Ale tym raz poszalałam z kaszą manną :) Składniki: ciasto - 220 g mąki pszennej - 120 g masła - 50 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 g płatków migdałowych - 1 jajko - szczypta soli masa - 3 jajka - 80 g kaszy manny - 700 ml mleka - 130 g śmietany(...)cukru - 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz - śliwki Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, następnie schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Ciasto się schładza, więc przygotowujemy masę. Mleko z cukrami zagotowujemy a następnie wsypujemy kaszę i gotujemy 10 minut aż masa zgęstnieje. Tortownicę wylepiamy ciastem. Śliwki wydrążamy i dzielimy na ćwiartki. Na ciasto układamy skórką do dołu śliwki. Oddzielamy
Zainspirowana w kuchni