Powidła śliwkowe smażone w tradycyjny sposób

Powidła śliwkowe smażone w tradycyjny sposób

Powidła śliwkowe smażone w tradycyjny sposób

Tak smażyła powidła moja prababcia, babcia, mamuśka i na koniec ja. Trawa to długo, ale smak niepowtarzalny. Śliwki umyć, wypestkować. Do smażenia powideł użyć dużego garnka z grubym dnem. Ja nie dodałam cukru, moje śliwki były bardzo słodkie. Pierwszy dzień – smażyć śliwki 1,5 godziny, co jakiś czas mieszać. Nie przykrywać garnka. Odstawić garnek i zostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Garnek już musi być przykryty. Drugi dzień – smażyć śliwki 1,5 godziny, ale od razu mieszać . Szybko się ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia Pokoleń

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

kuchniapokolen

Uwielbiam fotografowanie, gotować i piec a teraz jeszcze troszeczkę biegać 😉 Mam bloga kulinarnego na którego serdecznie zapraszam www.kuchniapokolen.pl

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

śliwka, słoik, przetwory

Inne przepisy z Kuchnia Pokoleń

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.