jabłecznik - 1671 przepisów (strona:72/112)

Jabłecznik 172

Tradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany. Ok. 2 kg jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku (należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnek z ognia). Odcedzamy sok. Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika.    Zagniatamy kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru

Maminek kulinarny
MAŚLANKOWY JABŁECZNIK Z RABARBAEM 119

Kiedy rabarbar pojawi sie w ogrodzie chętnie wykorzystujemy go do ciast, dziś proponuję taki jabłecznik z rabarbarem na maślance, palce lizac! Składniki: 1.5 szkl.maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru cukier waniliowy 3,7 szkl maki 3/4 szkl oleju 4 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: 3/4 szkl mąki, 3/4 szkl cukru 1/2 kostki masła dodatkowo; 1/2 kg jabłek

Z Majeczką w kuchni
DŻEM Z JABŁEK 153

jest trzeba koniecznie zachować je także na zimowe wieczory, można przechować bardziej wytrzymałe gatunki z piwniczce,ale niektóre warto też zamknąć w słoikach by potem móc cieszyć się przepysznym jabłecznikiem w  środku zimy Składniki: 1 kg jabłek- u mnie papierówki 0,4 kg cukru 1/2 szklanki wody Wykonanie: Jabłka obieramy,kroimy na cząstki.Wrzucamy do garnka,dolewamy wodę.Gotujemy

Z Majeczką w kuchni
jabłecznik pospolity 164

Zapach jaki roznosi się po mieszkaniu podczas pieczenia ciasta z jabłkami  nie ma sobie równych. Pachnie pięknie... Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym. Przepis mam od szefa kuchni z Tyrolu Freddiego N. - 300 g mąki pszennej - 200 g masła - 100 g cukru pudru - cukier wanilinowy op. - jajko Mąkę z cukrem mieszamy. Wysypujemy na stolnicę i robimy dziurkę

Pasje Jolki
Szarlotka a może jabłecznik 391

kuszą żeby je kupić i przygotować z nich coś pysznego. Nie ma co kombinować tylko postawić na klasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ??  Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc zapraszam na ciasto z Francji , szarlotkę . Czas

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 201

Bardzo smaczną, ale wciąż wodnistą papkę), ale smakowo... Z ręką na sercu możemy powiedzieć, że TA szarlotka w naszym domu od lat bije rekordy popularności i powtarzalności. Różnego rodzaju jabłeczniki mogą się przy niej schować. Cały sekret... w musie, który nazwać możemy sercem naszej panny szarlotki.  Tym razem propozycja owsiana, a więc idealna dla osób na diecie bezglutenowej

Wypisz Wymaluj
Jabłecznik herbaciany z pachnącym lukrem - bez jajek 366

kolejny pyszny jabłecznik już upieczony a nawet prawie zjedzony. Tym razem z dużymi kawałkami jabłek, w których schowała się słodka niespodzianka a także z zielonym ciastem i aromatycznym lukrem. Niby prosty a jednocześnie dość niezwykły. Nam bardzo smakował więc mam nadzieję, że także Wam przypadnie do gustu. Mam nadzieję, że tak i polecam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sernik z jabłkami 914

towarzystwie aromatycznej masy twarogowej. Każda z warstw sernika zawiera cynamon, więc jest to wypiek dla zagorzałych wielbicieli tej przyprawy. Z racji, że jestem amatorką zarówno wszelkich serników, jak i jabłeczników, takie połączenia tych obu ciast w jednym bardzo przypadło mi do gustu. Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik z jabłkami Składniki: ciasto kruche 130g mąki pszennej

Smakołyki Bereniki
Pyszny i zdrowy deser na ciepło 274

Kochani, wpadłam na pomysł! I zrobiłam sobie deser. Miałam ochotę na jabłka, jabłecznik, na coś słodkiego, na coś dobrego ,na coś wyjątkowego ! I udało się połączyć to wszystko w jedną niebiańsko pyszną i aromatyczną całośc... Zachęcam Was do zrobienia sobie i dzieciakom, Waszym gościom takiego deseru . To będzie strzał w dziesiątkę. Składniki -jabłka -kiwi -gruszka -miód -banan -sok z cytryny

Z Kuchni Do Kuchni
Strudel jabłkowo - orzechowy z cynamonem 152

Sezon na jabłka trwa więc mogę się tym nacieszyć, a jeszcze jak mam możliwość sama zebrać jabłek do swoich wypieków to rosnę :) Wszędzie jabłeczniki więc trochę się wyłamuje i dziele się swoim ulubionym przepisem jesiennym na pyszna strudle. Składniki:  ciasto: 300 g maki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 75 ml oleju (niewielka ilość do posmarowania ciasta

Niezły Młynek
Jabłecznik z Badenii 147

Bardzo proste ciasto, a jak wiadomo żeby zrobić pyszny jabłecznik wystarczy kruche ciasto i pyszne jabłka, więc...zabieramy się do pracy :). W płatki migdałów i rodzynki zaopatrzcie się na stronie Skworca .  Składniki na tortownicę 26 cm: Ciasto: 20 dag mąki pszennej szczypta soli 5 dag cukru pudru 1 żółtko 10 dag masła Warstwa wierzchnia: 80 dag jabłek

Apetyczna babeczka
Jabłecznik kruchy klasyczny 163

jabłecznik jest z jednym z najtrudniej fotografowanych ciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie.... Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę:     4 szklanki maki     30 dag margaryny     1 szk cukru     1/2 kostki smalcu     2 jaja

Apetyczna babeczka
Jabłecznik z Łąckich jabłek 140

Kocham jabłeczniki w każdym wydaniu!, nasze Polskie jabłka są pyszne i bardzo zdrowo, sięgajmy po nie każdego dnia! Składniki na ciasto,  tortownica o średnicy 28 cm :     3 szklanki maki     22 dag margaryny     3/4 szk cukru     1/2 kostki smalcu     1 jajo

Apetyczna babeczka
Kruche z budyniem i jabłkami 360

Lubię prawie każde ciasto,ale jabłeczniki i serniki najbardziej Kruche z budyniem i jabłkami CIASTO KRUCHE: margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki mąka- 2 szkl jajka - 5 szt cukier - 3 łyżki MASA JABŁKOWA jabłka-1,5 kg galaretka cytrynowa -2 opak masło -1 łyżka MASA BUDYNIOWA budyń śmietankowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki cukier puder

Kuchnia Danusi
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 267

takie w formie przesmażonej (prażonej), zamknąć je w szklanym słoiczku i cieszyć się nimi zimą, gdy potrzebujemy nieco więcej rozgrzania. Jak wiecie pasują zarówno do naleśników, gorącej herbaty czy jabłecznika.. A najlepiej smakują na ciepło, dlatego też tym razem naszych przesmażonych antonówek nie schowałyśmy do słoików, ale ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno

Symfonia Smaków