śliwka - 11236 przepisów (strona:61/750)

Śliwki wędzone w occie 126

Śliwki wędzone w occie, nie słodkie kalifornijskie, ale nasze z cudnym aromatem dymu, w połączeniu ze słodką zalewą octową tworzą wspaniały dodatek do zimnych mięs i wędlin. 1 kg śliwek wędzonych (u mnie śliwki stanley), 700 ml mocnego naparu herbaty, 900 g cukru, 1 l octu 6%, 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej, kawałek cynamonu, 25 – 30 goździków, 6 ziaren(...)ziela angielskiego, Śliwki zalać mocnym naparem herbaty i odstawić na noc (około 10 12 godzin). Następnie zagotować je i gotować na małym ogniu, aż staną się pulchne. Zagotować ocet z cukrem i przyprawami, przełożyć do niego śliwki. Przykryć, odstawić do ostudzenia. Śliwki przełożyć do wyparzonych słoików. Zalewę zagotować, wyjąć przyprawy i zalać śliwki w słoikach. Słoiki zakręcić. Po paru dnia

królestwo garów
Czekośliwka niskosłodzona 250

garnku wydobywa tu z owoców wystarczającą dozę słodyczy, tak że sztucznymi wspomagaczami nie potrzeba się tak bardzo podpierać. Składniki na 5 słoiczków 200ml i trochę na kanapkę :) 2kg śliwek węgierek - ważone przed wypestkowaniem 250g cukru - ilość cukry zależy tu od słodkości użytych owoców i własnego smaku :) 4 czubate łyżki stołowe słodkiego kakao typu "Puchatek" czy "Nesquik" [ok 80g] 1 czubata(...)łyżka stołowa gorzkiego kakao [ok 20g] Śliwki umyć w ciepłej wodzie, odcedzić, wypestkować. Pokroić w drobniejsze kawałki - jeśli są małe to wystarczy podzielić każdą na 4 części; jeśli są większe to na 8 części . Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem - mój garnek 5 litrowy był wypełniony owocami po brzegi . Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż śliwki się

Grunt to przepis!
Lekki żytni biszkopt ze śliwkami i słonecznikiem 109

Przepis na biszkopt z żytniej mąki z moimi ulubionymi sezonowymi, jesiennymi owocami, czyli ze śliwkami. Zamiast kruszonki nasiona słonecznika. Zaskakująco dobre ciasto i to żytnie! Mąka żytnia pełnoziarnista najczęściej kojarzy się z ciężkim razowym chlebem, pełnoziarnistym pieczywem i z zakwasem. Ja jednak postanowiłam trochę tą mąkę odczarować i przygotowałam lekki biszkopt z owocami. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i lekkie(...)wiary, że jest takie zdrowe. Tajemnica sukcesu tkwi w mocnym ubiciu żółtek, a później jeszcze białek, a tym samym napowietrzeniu całego ciasta. Ja użyłam śliwek, bo pięknie wyglądają, łatwo się zapiekają i świetnie pasują do mąki żytniej. Do tego zestawu doskonale się komponują pestki słonecznika, które na wierzchu delikatnie się przypiekają. Myślę, że zamiast śliwek można użyć na przykład gruszek

Dietolog
Puszyste, proste ciasto jogurtowe ze śliwkami i kardamonem 133

blogu jeszcze nie było przepisu na ciasto jogurtowe, więc dzisiaj nadrabiam to niedopatrzenie. Ciasto jogurtowe ze śliwkami ma taki plus, że doskonale będzie smakować nie tylko ze śliwkami, ale dowolnymi owocami jak jabłka czy gruszki, ale równie dobrze smakuje samo. Do tego ładnie wyrasta, jest puszyste i aromatyczne. To także przepis dla tych, którzy tłumaczą, że mają dwie lewe ręce(...)podkreślić smak owoców w cieście, dodałam trochę kardamonu, ale jeśli nie lubicie tej przyprawy, to spokojnie ją pomińcie. Do ciasta nie użyłam popularnych węgierek, ale odmiany prezydent. Ogólnie, użyjcie śliwek takich, jakie lubicie. Górę możecie posypać cukrem pudrem, zostawić bez niczego lub przed pieczeniem posypać kruszonką. Jedna uwaga, ciasto wychodzi baaaardzo gęste. To dobrze. Jeśli jednak użyliście dość małych jajek

Mieszam w Garnku
Pieczony Schab ze Śliwką 216

Schab ze śliwką to klasyka i niezastąpiona propozycja na uroczysty, domowy obiad. Wygląda bardzo atrakcyjnie, a przy tym jest bardzo prosty w przygotowaniu. Schab ze śliwką to symbol wykwintności i z pewnością idealne danie zarówno na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc czy też inne święta jak i rodzinne spotkania. Pieczony Schab ze Śliwką - Sposób przygotowania: ok. 1 kg schabu(...)suszonych śliwek 5 ząbków czosnku sól, pieprz ponadto: ok. 2 liście laurowe ok. 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 6 ziaren pieprzu śmietana 18%  Pieczony Schab ze Śliwką - Sposób przygotowania: Schab myjemy i osuszamy. Następnie za pomocą ostrego długiego i cienkiego nożna robimy głębokie nacięcie w boku schabu tworząc"kieszonkę". Otwór wypełniamy suszonymi śliwkami za każdym razem starając się "pchnąć

Słodka Strona
Naleśniki oładkowe (maślankowe) z karmelizowanymi śliwkami 154

przepisu to naleśniki na maślance. Są cudownie mięsiste, dość grube i bardzo syte. Właściwie nadają się do podania z samym cukrem pudrem. Moim naleśnikom towarzyszy jednak jesienny dodatek karmelizowanzch śliwek. Ten niepozorny owoc to bogactwo składników odżywczych i nie powinno go zabraknąć w zdrowej diecie, a karmelizowane smakują naprawdę doskonale. Ponieważ śliwek mamy w bród warto je wykorzystać nie tylko(...)przygotowania knedli. Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa jasna) 2 szklanki maślanki 2 jajka sól 1 łyżka roztopionego masła około 30 dkg śliwek węgierek 1 łyżka miodu 1 czubata łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu jogurt grecki - opcjonalnie Wykonanie: składniki na naleśniki wymieszać przy pomocy miksera. Odstawić na 1-2 godziny. Przed smażeniem naleśników ciasto ponownie dokładnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart 190

Śliwki rządzą! Teraz są najświeższe, najsmaczniejsze i oczywiście najtańsze, chyba że jesteście szczęściarzami i macie gdzieś swoje drzewko. Zazdrość! Tak czy inaczej warto przerabiać je na wszelkie możliwe sposoby skoro już tak zacnie obrodziły. Dziś proponuję, łatwą, szybką i przyjemną tartę jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera, z którą poradzi sobie każdy. Słodkie śliwki na kruchym cieście, to musi(...)być smaczne i musie się udać, zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Łatwa tarta ze śliwkami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 100 g masła, plus ekstra do smarowania formy 90 g cukru pudru 175 g mąki pszennej 25 g zmielonych migdałów Składniki na śliwki: 1 kg śliwek, bez pestek, pokrojonych na ćwiartki 110 g cukru pudru

karmelowy
Polędwiczki w sosie śliwkowym 128

gronie najbliższych. Składniki: 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 3-4 łyżki mąki pszennej kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Sos śliwkowy: 100g suszonych śliwek 250g śliwek węgierek 250ml czerwonego wina wytrawnego 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Wykonanie: 1. Suszone śliwki  pokroić w paski, zalać winem i odstawić(...)napęczniały. Po tym czasie śliwki odsączyć, wino zostawić (później dodamy do sosu). 2. Śliwki węgierki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. 3. Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm, lekko rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obtoczyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Sok ze śliwek 195

śliwek to już kolejny przepis na sok z wykorzystaniem sokownika. Użycie tego urządzenia jest jednym z najlepszych sposobów na otrzymanie pysznego soku lub syropu na zimę. W zależności od ilości cukru użytego do produkcji otrzymamy sok, który bezpośrednio nadaje się do picia lub taki który będziemy musieli rozcieńczyć(...)wlaniem do słoików w razie konieczności. Czas wykonania: 1,5-2 h Ilość porcji: 10 słoików 0,125 l Składniki: 3 kg śliwek 450 g (2 szklanki) cukru (150 g na 1 kg owoców) 1,5 l wody Przygotowanie soku ze śliwek z wykorzystaniem sokownika

KuchniaWeDwoje.pl
Racuszki ze śliwkami 94

Racuszki ze śliwkami Pulchniutkie i mięciutkie w środku oraz rumiane i lekko chrupiące z zewnątrz – takie są właśnie te przepyszne drożdżowe racuchy, które zrobiłam wczoraj na podwieczorek. I zaraz wszystkie znikły… A dodatek słodkich oraz soczystych śliweczek prosto z ogrodu był strzałem w dziesiątkę! Polecam     Składniki: 3 szklanki mąki 3dkg drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli(...)jajka 1 i 1/2 szklanki mleka ok 6 śliwek węgierek olej do smażenia cukier puder – do posypania     *** Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy dwiema łyżkami cukru i odstawiamy na około 10 minut *** *** Mleko podgrzewamy – ma być ciepłe ale nie gorące (najlepsza jest taka temperatura aby można w nim zanurzyć palec i się nie oparzyć Ciepłe mleko mieszamy

Blog z Apetytem
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką 172

idealny deser. Delikatne niezbyt słodkie ciasto przesiąknięte smakiem i aromatem owoców z chrupiącą kruszonką na pewno sprawi przyjemność zarówno domownikom, jak i gościom. Ciasto ucierane tym razem zrobiłam ze śliwkami, ale można użyć innych ulubionych owoców. Najlepiej w tym cieście sprawdzą się śliwki węgierki, które są niezbyt wodniste i łatwo je wypestkować. Jeśli mamy bardzo soczyste owoce, proponuję przed położeniem(...)można postąpić, jeśli chcemy użyć mrożonych owoców, wtedy trzeba obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej i położyć na ciasto bez ich rozmrażania. Niby jeszcze lato, a dla mnie ciasto ze śliwkami przywołuje już jesień. Uwielbiam ciasta ucierane z owocami i kruszonką, które właśnie jesienią najczęściej robię. Bardzo łatwe wykonanie ciasta ucieranego powinno dodatkowo zachęcić Was do jego upieczenia. Czas przygotowania

Kuchcik gotuje
Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami 128

Znajduję niesamowitą przyjemność we wspólnym biesiadowaniu. Dlatego lubią upiec dla współbiesiadników odrywane ciasto jak odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami. Jedzenie jednoczy, wyzwala endorfiny, a nad stołem pełnym słodkości unosi się chmura szczęścia i radości. Coś takiego bym zaaplikowała polskim politykom, aby się pozbyli agresji, chamstwa i zwykłej głupoty. Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami to drożdżowe ciasto na niedzielę(...)dopisuje, aczkolwiek już nie jest tak przesadnie ciepło, po prostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień to wiadomo zbiory obfitujące w śliwki , jabłka i brzoskwinie . Na blogu co i rusz pojawiają się przepisy na ciasta z owocami. W ten sposób celebruję lato i jego dary! Dziękuję uniwersum! Drożdżowe z cynamonem i śliwkami

codojedzenia
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką 315

spodziewałam. Kto ma problemy z drożdżowym plackiem, kto lubi drożdżowe, ale mu się nie chce robić, kto ma obawy, kto… ma chęć na naprawdę pyszny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką, to powinien wypróbować właśnie ten przepis. Przekonajcie się – jest rewelacyjny. Składniki na ciasto (forma 35 x 26 cm): - 10 dag świeżych drożdży - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)być sama tortowa lub luksusowa typ 550 Kruszonka: - 200 g mąki tortowej - 100 g drobnego cukru do wypieków - 100 g miękkiego masła (temp. pokojowa) - odrobina esencji migdałowej (opcjonalnie) Dodatkowo: - śliwki (dałam renklody) - cukier puder do oprószenia Podstawowa zasada przy przygotowywaniu tego ciasta – należy zachować kolejność składników. Do miski wkruszamy drożdże. Kolejno dodajemy (warstwami): cukier, cukier waniliowy, 5 roztrzepanych jaj, szczyptę

mojewypiekiinietylko
Powidła śliwkowe z wolnowaru bez cukru 239

inny sposób i właśnie z niego od kilku już lat korzystam a mianowicie wolnowar. Tu już nie trzeba mieszać a powidła się robią. Składniki: około 4-5 kg ciemnych śliwek Przygotowanie: Ilość śliwek zależna od wielkości wolnowaru. Śliwki umyć przekroić na pół i wyjąć pestki. Włożyć do wolnowaru przykryć i włączyć na 2 mocy. Po pewnym czasie śliwki zmniejszą swoją(...)objętość więc ponownie możemy dołożyć śliwek jeśli za pierwszym razem nie zmieściła nam się całość. Wolnowar zostawiamy włączony na około 15-18 h i w tym czasie nie musimy już nic robić. Czas gotowania śliwek zależy od wolnowaru, ilości, jakości śliwek i od tego na jakiej konsystencji powideł nam zależy. Powidła przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 10 minut

Ala piecze i gotuje
Powidła śliwkowe 1475

Powidła śliwkowe – przepis na najlepsze powidła ze śliwek . Idealnie gęste, idealnie głęboki smak! Wypróbujcie koniecznie ten tradycyjny przepis na powidła śliwkowe . Do wykonania powideł śliwkowych najlepiej wybrać bardzo dojrzałe śliwki, czyli takie, które już zaczynają się marszczyć przy ogonkach, ponieważ są one na tyle słodkie, że nie wymagają już dodawania cukru do powideł. Jeśli zaś po 3 dniach smażenia(...)śmiało dodać do nich nieco cukru do smaku, aczkolwiek zaleca się, by nie było to więcej niż 150g cukru. Uwierzcie mi jednak na słowo, że jeśli wybierzecie jednak dojrzałe śliwki, to obędzie się bez używania cukru, a powidła wyjdą bardzo gęste i pyszne :) Z racji tego, że poniższy przepis jest przepisem tradycyjnym, w którym powidła smaży się przez kolejne

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania