Po przygotowaniu ostatniego ciasta figowego bardzo chciałam spróbować wykorzystać jeszcze pieczone figi, które zyskują po upieczeniu zupełnie nowy smak, w inny sposób i wymyśliłam, że zrobię konfiturę z pieczonych śliwek i fig Już kiedyś próbowałam zrobić domowy dżem figowy, ale robiłam go w tradycyjny sposób i bez dodatku innych owoców. Niestety figi nie były na tyle dojrzałe i efekt końcowy był naprawdę słaby. Teraz mamy wszędzie nadmiar śliwek, są niedrogie i warto zrobić zapasy takich przetworów na zimę...
Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...To, że zdrowa dieta powinna być bogata w duże ilości warzyw i owoców każdy z nas wie, lecz gdy nie jesteśmy specjalistami od zdrowia często nie mamy pojęcia, których produktów nie powinno się ze sobą łączyć.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...